Unde se păstrează cea mai veche carte din Moldova și cum arată aceasta

93
Cea mai veche carte tipărită din Moldova poate fi găsită la Muzeul Cărții al Bibliotecii Naționale. Vineri, 23 aprilie, când este marcată Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor, echipa Sputnik Moldova vă prezintă cea mai veche carte din țara noastră.

Este vorba despre „Categoriile lui Aristotel”, care a fost tipărită în 1551 la Veneția. Cartea este scrisă în limba greacă veche.

Potrivit șefei Secției carte veche și rară a Bibliotecii Naționale Veronica Cosovan, cartea a fost găsită în cadrul unei expediții efectuate prin anii 70 ai secolului trecut, pe teritoriul țării și a fost adusă la Biblioteca Națională a Moldovei pentru a fi conservată și păstrată. Specialistul susține că această carte a reușit să se păstreze într-o stare bună, datorită faptului că hârtia a fost creată din in și cânepă, iar aceasta este cea mai veche formulă de confecționare a hârtiei care se păstrează mult mai bine, decât hârtia făcută din lemn.

Veronica Cosovan spune că această carte periodic este supusă unor proceduri de conservare, pentru a o dezinfecta de diverși patogeni care acționează la nivelul structurii hârtiei și o degradează. Șefa Secției spune că acestă carte veche nu poate fi atinsă cu mâna, iar atunci când este nevoie, specialistul îmbracă mănuși de bumbac pentru a nu lăsa amprente sau microbi pe hârtie, ceea ce ar putea duce la îmbolnăvirea cărții.

Șefa Secției carte veche și rară Veronica Cosovan susține că la muzeu sunt și alte cărți vechi. Spre exemplu cea mai veche carte religioasă tipărită este Biblia lui Ivan Fiodorov, care datează din 1581. Iar cea mai veche copie efectuată prin facsimil este manuscrisul Evanghelia de la Arhangelsk tocmai din 1098.

Potrivit specialistului, cărțile vechi nu pot fi ținute la expoziție mai mult de trei luni de zile anual. O dată în an ele merg la depozit unde sunt păstrate corespunzător. Cărțile vechi trebuie să treacă prin anumite etape de îngrijire pentru a se păstra cât mai mult timp. Pe lângă faptul că ele sunt prelucrate, acestea trebuie să fie păstrate în condiții speciale. Temperatura optimă pentru păstrare este de 18-20 de grade, iar lumina zilei nu trebuie să pătrundă în încăperea unde ele se află. Totodată, lumina artificială nu trebuie să cadă pe cărți, astfel fiind protejate de factorii ce ar putea duce la distrugerea acestor cărți vechi.

Cei care vor să vadă cea mai veche carte sau cele mai vechi manuscrise, o pot face la Muzeu Cărții al Bibliotecii Naționale. Intrarea este liberă pentru orice doritor de a se teleporta în timp.

93
Tagurile:
Moldova, Carte

VIDEO: Protestatar palestinian ucis în ciocniri cu soldați israelieni în Jenin

47
(reînnoit 13:22 15.05.2021)
Cel puțin un protestatar palestinian a fost ucis și mai mulți răniți în ciocnirile cu soldații israelieni din Jenin, în Cisiordania, vineri.

Filmările arată înmormântarea bărbatului la care au participat sute de oameni care purtau steaguri cu Palestina și Hamas. Ultima escaladare israeliano-palestiniană s-a răspândit în Cisiordania, unde au avut loc proteste violente împotriva atacurilor israeliene asupra Fâșiei Gaza.

47
Tagurile:
Israel, Gaza, Palestina

Загрузка...

Noi atacuri și victime: Ce se întâmplă acum în Fâșia Gaza

146
Numărul victimelor ca urmare a atacurilor aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza continuă să crească. Potrivit cifrelor oficiale, 119 persoane au murit și câteva sute au fost rănite. 

Există femei și copii printre morți. Conflictul dintre Israel și Palestina a escaladat brusc în seara de 10 mai. Atacurile cu rachete din ambele părți aproape că nu mai contenesc. 

Peste 1.500 de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza pe teritoriul israelian. La rândul său, Israelul a ripostat, lovind țintele mișcării Hamas.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

146

Загрузка...
Protest în Piața Universității din București

Acum, Live: Protest în Capitală parte a ”Marșului mondial pentru Libertate”

93
(reînnoit 16:10 15.05.2021)
,
Un protest se desfășoară acum în centrul Capitalei – protestatarii români s-au alăturat celor din alte țări în acțiunea internațională lansată de Alianța Mondială pentru Libertate

BUCUREȘTI, 15 mai – Sputnik. La ora aceasta a început în Piața Universității din București protestul intitulat ”Libertate și pământ”. Prin această manifestare, România s-a alăturat altor zeci de țări în acțiunea internațională lansată de Alianța Mondială pentru Libertate.

Participanții subliniază că este cel de-al doilea protest mondial la care participă România, după cel din 30 martie 2021.

Protestul era anunțat pentru ora 15.00 de Dan Chitic și alte câteva figuri centrale ale protestului – Iulian Capsali, Pompiliu Diplan – dar bucureștenii s-au adunat ceva mai încet.

Manifestarea este asumată de 3 organizații, care au colaborat la organizare: ”Stare de Libertate”, ”Calea Neamului” și ”NEAMUNIT”.

După protestul din Piața Universității, manifestanții se vor deplasa în Piața Victoriei, unde vor protesta contra celor 12 luni de stare de alertă, a ”obligativității vaccinării” dar, atenție – și contra proiectului de lege pentru vânzarea pământurilor către străini. În lume, iese în evidență protestul omolog din Melbourne, Australia, unde participă câteva mii de participanți.

Sputnik va transmite Live secvențe de manifestare.

93
Tagurile:
Proteste

Загрузка...