Cum ajungi la 112 ani: Secretul unei vieți lungi

166
Viața a pus-o la grele încercări, dar în pofida tuturor greutăților a reușit să ajungă cel mai în vârstă cetățean din Republica Moldova. Alexandra Dolghier sau mătușa Duța, așa cum o cunoaște lumea din satul Slobozia Nouă, raionul Soroca, a ajuns la vârsta de 112 ani.

Eroina reportajului nostru este din satul Slobozia Nouă, raionul Soroca. Deși conform documentelor, Alexandra Dolghier ar urma să împlinească 112 ani peste o lună, în data de 20 aprilie, de fapt, ea a atins această vârstă pe 14 martie. S-a născut în 1909, iar consătenii o cunosc ca mătușa Duța.

Echipa Sputnik Moldova a mers în localitatea de baștină a celei mai longevive moldovence, satul Slobozia Nouă, care se află la 180 de kilometri de Capitala Moldovei. Alexandra Dolghier locuiește la marginea satului, iar drumul până la casa ei este foarte anevoios. Din cauza noroiului, nicio mașină nu poate răzbate în acea regiune, așa că aproape doi kilometri, echipa Sputnik Moldova a mers pe jos doar ca s-o cunoască pe mătușa Duța, dar și pentru a vă face și vouă, urmăritorilor noștri, cunoștință cu ea.

Alexandra Dolghier locuiește acum cu o nepoată și cu un strănepot, care au grijă de ea. Femeia a crescut, împreună cu soțul său, două fete și un băiat, dar nici bărbatul, nici copiii nu mai sunt în viață. Mătușa Duța ne-a mărturisit cu lacrimi în ochi că mai bine Domnul îi lua zilele ei, decât ale copiilor. Și-a înmormântat acum un an ultima fiică.

Totuși, femeia se poate mândri cu cei șase nepoți, opt strănepoți și doi stră-strănepoți. A muncit o viață întreagă la pământ, iar la o sută de ani încă mai căra lemne pentru foc. Mătușa Duța spune că secretul unei vieți lungi este mișcarea și munca zilnică.

La cei 112 ani ai săi, Alexandra Dolghier adoră să asculte radioul, îi place să fredoneze muzica populară și doar cu asta își mai alină durerea. Mătușa Duța și-a pierdut vederea acum trei ani, iar de atunci viața pentru ea a pierdut orice culoare, totul a devenit întuneric. Femeia spune că dacă continua să mai vadă, ar mai lucra prin grădină și și-ar mai ajuta membrii familiei cu treburile casei, dar din cauza că nu vede, acum ea nu mai simte deosebirea între zi și noapte, iar acest lucru o afectează moral, spune mătușa.

Alexandra Dolghier a trecut prin Primul Război Mondial și cel de-Al Doilea Război Mondial, dar din cauza vârstei înaintate nu mai ține minte evenimentele istorice de atunci. Dar, alte perioade, mai recente, mătușa Duța și le amintește totuși. Spre exemplu, ea a cântat într-un ansamblu și ține minte versurile unor cântece pe care le cânta pe scenele caselor de cultură și o învăluie nostalgia anilor de atunci.

Viața a reușit s-o pună la grele încercări, recent a avut loc un incendiu în casa în care locuia, iar mătușa Duța a reușit să fie salvată ca prin minune. Toate fotografiile ei din tinerețe și tot ce îi mai amintea de vremurile trecute s-au făcut scrum. Acum, bătrâna se adăpostește într-o cameră cu nepoata și strănepotul său.

166
Tagurile:
Secret, Viață
Tematic
Cea mai în vârstă femeie din lume a împlinit 118 ani
Îngrozitor: Bătrână doborâtă la pământ și sfâșiată de trei javre – Foto
Cea mai bătrână femeie din lume a murit la 117 ani

Avioanele de cercetare NATO efectuează zboruri frecvente în apropierea frontierelor Rusiei

149
Avioanele NATO și-au bătut propriul record în ultima săptămână. S-au apropiat de granițele rusești de 58 de ori. Potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, cercetașii străini organizau provocări deliberate.

Au zburat într-atât de aproape, încât rușii au fost nevoiți să ridice în cer avioane de vânătoare și să alunge aviația Alianței. Ce încearcă să descopere avioanele NATO pe coasta peninsulei Kamceatka și pe coasta Mării Negre? Și de ce monitorizează linia de demarcație dintre Ucraina și republicile nerecunoscute din Donbas?

149
Tagurile:
Rusia, NATO, avioane

Загрузка...

"Pentru al cui spionaj" lucrează cei rămași în afara listei sancțiunilor SUA contra Rusiei

156
(reînnoit 18:04 19.04.2021)
Decretul privind noile măsuri împotriva Rusiei a fost semnat de președintele SUA, Joe Biden. Restricțiile au afectat persoanele fizice și juridice, precum și diplomații ruși, care vor fi expulzați din America.

Sancțiunile antirusești ale SUA au fost numite "măsuri ale hegemonului". Așa a comentat China noul pachet de restricții la adresa Moscovei.

Beijingul a remarcat că aceasta este nu doar opinia lor, ci și a comunității mondiale. Și a îndemnat Rusia și America să discute, în loc să facă schimb de restricții reciproce.

De altfel, Ministerul rus de Externe a anunțat deja măsuri inevitabile de răspuns la adresa Washingtonului. "Pentru care servicii spionaj" trebuie să lucrezi ca să nu fii inclus în lista de sancțiuni ale SUA? Și ce i-a propus Biden lui Putin să discute în această vară? - despre toate  acestea, în materialul video.

156
Tagurile:
Rusia, SUA, Spionaj

Загрузка...
Pacienți internați cu diagnostic COVID-19

Coronavirus în România, 20 aprilie: cifrele momentului

0
Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică informează care este situația infectărilor cu noul coronavirus pe teritoriul României până astăzi, 20 aprilie 2021.

BUCUREȘTI, 20 apr – Sputnik. Autoritățile precizează că, până astăzi, 20 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.034.003 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar 950.242 de pacienți au fost declarați vindecați. 

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.931 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. 

Până astăzi, 26.618 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În ultimele 24 de ore, de ieri dimineață de la ora 10.00 și până astăzi, la aceeași oră, au fost raportate 237 de decese - 145 bărbați și 92 femei, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 16 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 66 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 91 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 59 decese la categoria de peste 80 de ani.

Majoritatea deceselor înregistrate – 220 - sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 6 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 11 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.  

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.113. Dintre acestea, 1.432 sunt internate la Anestezie Terapie Intensivă.  

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.154.381 de teste RT-PCR și 796.282 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 23.388 de teste RT-PCR (13.178 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.210 la cerere) și 12.358 de teste rapide antigenice. 

De la ultima informare făcută de Grupul de Comunicare Strategică, au fost raportate și rezultatele a 424 de teste RT-PCR, prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 20 aprilie 2021.

Pe teritoriul României, 46.551 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.837 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 42.658 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 131 persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.278 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 748 la linia TELVERDE - 0800 800 358, deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Polițiștii și jandarmii au aplicat, ieri, 19 aprilie 2021, ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, 5.088 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 993.745 de lei.

Autoritățile reamintesc cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE – 0800800165 - la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Referitor la situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.509 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.542 în Italia, 16.773 în Spania, 195 în Marea Britanie, 127 în Franța, 3.124 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 5 în SUA, 8 în Suedia,  137 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 47 în Elveția, 4 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 13 în Cipru, 2 în India, 5 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 14 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 3 în Singapore, 3 în Tunisia, 8 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă, Croația și Finlanda. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 189 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

0
Tagurile:
România, COVID-19
Tematic
Războiul din sănătate: spitalele Covid au rămas fără bani, bugetul ATI tăiat cu 65 la sută
Voiculescu aruncă NUCLEARA: Morții de COVID-19 - raportați greșit
„Covid-19 este o oportunitate pentru oligarhia globalistă” - VIDEO

Загрузка...