NASA celebrează aterizarea rover-ului Perseverance pe Marte

108
Inginerii NASA sărbătoresc aterizarea rover-ului Perseverance pe Marte, după șapte luni de zbor. Imaginea video a momentului

Perseverance Rover de la ASA aterizează cu succes pe Marte: După o călătorie de șapte luni, NASA Perseverance Rover a aterizat cu succes pe Planeta Roșie pe 18 februarie 2021. Controlorii misiunii dinJet Propulsion Laboratory al NASA din sudul Californiei sărbătoresc aterizarea celui de-al cincilea NASA  și cel mai ambițios rover pe Marte. 

Cea mai recentă și complexă misiune a agenției pe Planeta Roșie a atins craterul Jezero. Acum este timpul să începem să testăm sănătatea roverului.

Cel mai mare și mai avansat rover pe care NASA l-a trimis într-o altă lume atinsă joi pe Marte, după o călătorie de 203 de zile care traversează 473 de milioane de kilometri. Confirmarea atingerii cu succes a fost anunțată în controlul misiunii la Laboratorul de propulsie cu jet al NASA din sudul Californiei la ora 15:55. EST (12:55 p.m. PST).

108

Din Rusia în Moldova: Premieră la Grădina Zoologică

2
(reînnoit 09:30 04.03.2021)
Familia de animale de la Grădina Zoologică din Capitală a devenit mai numeroasă. În țara noastră au fost aduse 31 de animale din șapte specii diferite. Este vorba despre lemuri, caracali, servali, jderi, capricorni, lupi și saimiri.

Patru dintre specii au ajuns în premieră în Republica Moldova. Acestea au fost aduse în țara noastră de la grădinile zoologice din Novosibirsk și Habarovsk, Federația Rusă. Deși vietățile nu sunt încă prezentate publicului larg, echipa Sputnik Moldova a reușit să pătrundă chiar în volierele animalelor și să surprindă imagini inedite cu acestea.

Inițial, animalele au stat în carantină timp de două săptămâni, pentru a nu fi supuse riscului, iar în prezent acestea stau ascunse de ochii lumii, pentru că temperaturile încă nu le permit să iasă afară. Administrația Grădinii Zoologice amenajează spații noi și voliere pentru ca, odată cu încălzirea vremii, animalele să poată fi scoase în fața vizitatorilor. Volierele sunt construite în așa fel, încât animalele să poată fi expuse publicului larg anul întreg, indiferent de anotimp. Administrația încearcă să creeze toate condițiile necesare pentru acestea.

Saimirii, caracalii, servalii și lemurii sunt animalele care au ajuns pentru prima dată în Republica Moldova. Procurarea acestor animale a fost posibilă datorită faptului că Grădina Zoologică din Chișinău face parte din Asociația euro-asiatică a grădinilor zoologice, ceea ce permite ca țara noastră să facă schimb de animale cu alte state sau să le cumpere la un preț mult mai accesibil.

Alimentația animalelor diferă de la o specie la alta, în funcție și de zona de unde provin acestea. Totodată, meniul zilnic al animalelor în perioada rece a anului este mult mai caloric decât vara, deoarece astfel animalele devin mai rezistente la clima de la noi din țară.

La Grădina Zoologică din Chișinău sunt peste o mie de animale din circa 135 de specii.

2
Tagurile:
Moldova, Rusia

Загрузка...

Prima zi de vaccinare împotriva COVID-19 în Moldova: Cine a fost primul

52
Specialiștii din domeniul sănătății consideră că cel puțin 60-70% din populația Moldovei trebuie vaccinată împotriva COVID-19 pentru a întrerupe ciclul de transmitere a virusului de la o persoană la alta.

La etapa inițială a vaccinării în Moldova, s-a decis imunizarea lucrătorilor medicali. Prima persoană vaccinată din țară a fost șeful secției de terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, Alexandru Botizatu.

Urmăriți în videoclipul Sputnik Moldova cum a început procesul de vaccinare împotriva coronavirusului în țară și cine a fost prima persoană vaccinată din țară împotriva COVID-19.

52
Tagurile:
coronavirus, Vaccinare, Moldova

Загрузка...