Modul neobișnuit prin care salvatorii îi atenționează pe pescari despre pericol

53
(reînnoit 06:29 19.02.2021)
Salvatorii au găsit o metodă mai puțin obișnuită pentru a-i atenționa pe oameni despre riscul aflării lor pe gheața lacurilor. Cu ajutor unor drone, pescarii sunt informați audio că gheața este fragilă și pot să cadă în apă.

Salvatorii au testat drona pe lacul din apropierea localității Vatra din municipiul Chișinău. Zeci de pescari, care în pofida avertizărilor se aflau pe iaz, au fost preveniți despre pericolul prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice.

Acțiuni similare urmează să fie desfășurate și în următoarea perioadă, iar salvatorii vor atenționa oamenii care nu se conformează cerințelor. Marți, și echipa Spuntik Moldova a surprins mai mulți pescari pe lacul Ghidighici, care şi-au pus copcile departe de mal. Mulți ne-au recunoscut că le este frică să stea pe gheață, dar pasiunea este mai mare decât teama de a cădea în apă. 

Un caz tragic s-a produs duminică, în data de 14 februarie, când un bărbat de 61 de ani și un copil de 4 ani au murit înecați după ce s-au prăbușit sub gheața subțire a unui lac de acumulare. S-a întâmplat în satul Misovca din raionul Ialoveni. Bărbatul a ieșit la săniuș cu doi nepoți - unul de 4 și altul de 14 ani. Sub gheața care s-a spart au ajuns toți trei, dar adolescentul a fost salvat de oamenii din sat care au sărit în ajutor. În schimb, cel mai mic copil și bărbatul de 61 de ani au decedat. 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează cetățenii să nu se expună riscului și să-i supravegheze pe cei mici. Salvatorii le recomandă pescarilor să evite deplasarea pe gheața formată pe suprafața bazinelor acvatice și pescuitul la copcă, deoarece este prea fragilă și există riscul prăbușirii în apă. Potrivit IGSU, de la începutul anului 2021, în Republica Moldova s-au înecat 7 persoane, inclusiv 2 copii. 

 

 

53
Tagurile:
Salvatori

Spania: Distrugerea armelor confiscate de la organizații militante

56
(reînnoit 16:34 05.03.2021)
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a participat la o ceremonie în care armele confiscate de la grupări militante au fost distruse, simbolic, joi.

Evenimentul a avut loc la Colegio de Guardias Jovenes „Duque de Ahumada”, în Valdemoro, Madrid.

În actul simbolic, au fost distruse aproximativ 1 377 de arme, confiscate în anii '80 și '90 de la grupări militante, majoritatea de la ETA.

Agenți ai Poliției Naționale, Guardia Civil, Erzaintza, Mossos și Policia Foral au putut fi văzuți descoperind o prelată albă mare pe care zăceau armele de foc.

"Importanța acestui act este că oricine predă armele acceptă înfrângerea", a declarat Sanchez în timpul discursului său.

În timpul ceremoniei, premierul a amintit de victimele terorismului spaniol, spunând că "nu putem recupera viețile pe care le-am pierdut. Dar este în puterea noastră să luptăm împotriva uitării acestor momente".

56
Tagurile:
Spania, Arme, video

Загрузка...

Grecia: sute de persoane au protestat în semn de solidaritate cu Koufontinas

106
Sute de persoane au protestat ieri în Atena în sprijinul lui Dimitris Koufontinas, aflat în greva foamei.

O mulțime mare de protestatari a mărșăluit ieri în Atena în sprijinul lui Dimitris Koufontinas, asasin de extrema stângă aflat în închisoare, unde face greva foamei de 55 de zile.

Protestatarii s-au adunat în fața Parlamentului înainte de a merge pe străzile Atenei.

Fostul asasin a început să facă greva foamei pe 8 ianuarie, după ce i s-a refuzat transferul într-o altă închisoare.

Koufontinas a fost membrul unei grupări de extremă stângă intitulată 17 Noiembrie care a fost activă în Grecia din anii 1970 până la începutul anilor 2000.

Fostul membru al grupului desființat acum a fost condamnat la 11 sentințe pe viață pentru assassinate multiple și atacuri cu bombă în 2003.

106
Tagurile:
Atena

Загрузка...

CNSU, undă verde pentru elevii din ani terminali

0
În seara zilei de astăzi, 5 martie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre ce vizează elevii din anii terminali ai ciclurilor de învățământ. Despre ce este vorba.

BUCUREȘTI, 5 mart – Sputnik. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre potrivit căreia se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARSCoV-2.

El se modifică în sensul participării fizice la cursuri a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori.

În cursul zilei de astăzi, 5 martie 2021, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar – anunța, referitor la dorința Ministerului Educației de a continua școala față în față, în scenariul roșu, și pentru anii terminali, că Federația este de acord cu acest punct de vedere dacă ceilalți ani de studiu rămân online. 

Dacă se dorește neapărat prezența copiilor din preșcolar și primar, atunci este obligatorie posibilitatea opțiunii familiei.

”Faptul că vorbim de o rată a incidenței mai mare de 3 la mie – teoretic, în realitate este mult mai mare – riscurile sunt crescute”, a scris Iulian Cristache pe Facebook.

Reamintim că municipiul București a intrat din nou în scenariul roșu, după ce rata de incidență COVID a urcat la 3,5, potrivit datelor făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică.

0

Загрузка...