Cum Rusia contribuie la perpetuarea memoriei despre Pușkin în Chișinău

36
(reînnoit 12:58 10.02.2021)
În ziua morții lui Pușkin, pe 10 februarie, acum 73 de ani, a fost inaugurată complexul muzeistic, din care face parte și Casa Pușkin. Anume aici poetul a locuit în perioada în care s-a aflat la Chișinău.

În pofida faptului că anul 2020 a fost marcat de pandemie, în cadrul complexului muzeistic a avut loc o reconstrucție de importanță istorică - a fost restaurată Casa Muzeu Pușkin, în care a locuit poetul. Atunci a fost restaurată carcasa casei și acoperișul. Iar restauratorii au împărtășit o veste nu mai puțin importantă – construcția este într-adevăr originală și corespunde perioadei în care poetul s-a aflat la Chișinău.

După cum relatează directorul Casei Muzeu A. S. Pușkin, Vadim Drelinskii, în prezent se încheie prima etapă de restaurare a muzeului, care este realizată din banii acordați de mecenați ruși. Lucrările de restaurare a complexului muzeistic vor continua, de asemenea din mijloace bănești oferite de Rusia.

”Potrivit acordului între autoritățile Federației Ruse și Moldovei, în anii 2021-2022 va fi efectuată renovarea capitală a blocurilor doi și trei a Casei Muzeu, care cuprinde toate încăperile în care se află exponatele, blocul administrativ. De asemenea, edificiul este dotat cu utilajele necesare muzeului” a explicat Vadim Drelinskii, directorul Casei Muzeu A. S. Pușkin.

Teritoriul complexului unde se află și Casa Pușkin este o oază neatinsă de istorie. Și datorită faptului că aici a fost Pușkin, s-a păstrat un fragment de teritoriu unde poate fi văzut Chișinăul de acum două sute de ani, de care în oraș practic nu au mai rămas.

36
Tagurile:
Aleksandr Pușkin, Rusia
Tematic
Ziua Limbii Ruse - ziua nașterii lui Pușkin: 6 iunie
Putin, de dragul discuției cu Dodon, a lăsat la o parte romanul lui Pușkin
Putin va salva casa-muzeu Pușkin din Chișinău

Spania: Distrugerea armelor confiscate de la organizații militante

57
(reînnoit 16:34 05.03.2021)
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a participat la o ceremonie în care armele confiscate de la grupări militante au fost distruse, simbolic, joi.

Evenimentul a avut loc la Colegio de Guardias Jovenes „Duque de Ahumada”, în Valdemoro, Madrid.

În actul simbolic, au fost distruse aproximativ 1 377 de arme, confiscate în anii '80 și '90 de la grupări militante, majoritatea de la ETA.

Agenți ai Poliției Naționale, Guardia Civil, Erzaintza, Mossos și Policia Foral au putut fi văzuți descoperind o prelată albă mare pe care zăceau armele de foc.

"Importanța acestui act este că oricine predă armele acceptă înfrângerea", a declarat Sanchez în timpul discursului său.

În timpul ceremoniei, premierul a amintit de victimele terorismului spaniol, spunând că "nu putem recupera viețile pe care le-am pierdut. Dar este în puterea noastră să luptăm împotriva uitării acestor momente".

57
Tagurile:
Spania, Arme, video

Загрузка...

Grecia: sute de persoane au protestat în semn de solidaritate cu Koufontinas

106
Sute de persoane au protestat ieri în Atena în sprijinul lui Dimitris Koufontinas, aflat în greva foamei.

O mulțime mare de protestatari a mărșăluit ieri în Atena în sprijinul lui Dimitris Koufontinas, asasin de extrema stângă aflat în închisoare, unde face greva foamei de 55 de zile.

Protestatarii s-au adunat în fața Parlamentului înainte de a merge pe străzile Atenei.

Fostul asasin a început să facă greva foamei pe 8 ianuarie, după ce i s-a refuzat transferul într-o altă închisoare.

Koufontinas a fost membrul unei grupări de extremă stângă intitulată 17 Noiembrie care a fost activă în Grecia din anii 1970 până la începutul anilor 2000.

Fostul membru al grupului desființat acum a fost condamnat la 11 sentințe pe viață pentru assassinate multiple și atacuri cu bombă în 2003.

106
Tagurile:
Atena

Загрузка...

CNSU, undă verde pentru elevii din ani terminali

0
În seara zilei de astăzi, 5 martie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre ce vizează elevii din anii terminali ai ciclurilor de învățământ. Despre ce este vorba.

BUCUREȘTI, 5 mart – Sputnik. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre potrivit căreia se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARSCoV-2.

El se modifică în sensul participării fizice la cursuri a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori.

În cursul zilei de astăzi, 5 martie 2021, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar – anunța, referitor la dorința Ministerului Educației de a continua școala față în față, în scenariul roșu, și pentru anii terminali, că Federația este de acord cu acest punct de vedere dacă ceilalți ani de studiu rămân online. 

Dacă se dorește neapărat prezența copiilor din preșcolar și primar, atunci este obligatorie posibilitatea opțiunii familiei.

”Faptul că vorbim de o rată a incidenței mai mare de 3 la mie – teoretic, în realitate este mult mai mare – riscurile sunt crescute”, a scris Iulian Cristache pe Facebook.

Reamintim că municipiul București a intrat din nou în scenariul roșu, după ce rata de incidență COVID a urcat la 3,5, potrivit datelor făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică.

0

Загрузка...