Din fericire, nu a fost o situație adevărată, ci un scenariu organizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru a verifica nivelul de pregătire al salvatorilor și pompierilor în cazurile de urgență.
Potrivit scenariului, echipajul avionului a luat decizia să aterizeze de urgență pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău. Imediat, la fața locului au fost chemați salvatori și pompieri. Până la sosirea echipajelor, procesul de intervenție a fost coordonat de două echipe de salvatori și pompieri, angajați ai Aeroportului Internațional Chișinău, medici și alți angajați ai instituției.După aterizarea aeronavei improvizate, toate forțele implicate au simulat evacuarea sinistraților, acțiuni de răcire și de securizare a zonei. Totodată, angajații IGSU au fost familiarizați cu teritoriul aeroportului pentru a ridica nivelului de cunoaștere a obiectivului strategic în caz de intervenții reale.
Reprezentanții IGSU precizează că astfel de exerciții sunt desfășurate periodic pentru verificarea gradului de pregătire în situații excepționale și testarea modului de coordonare a acțiunilor de intervenție între forțele IGSU și echipele de salvatori și pompieri din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău.
La etapa inițială a vaccinării în Moldova, s-a decis imunizarea lucrătorilor medicali. Prima persoană vaccinată din țară a fost șeful secției de terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, Alexandru Botizatu.
Urmăriți în videoclipul Sputnik Moldova cum a început procesul de vaccinare împotriva coronavirusului în țară și cine a fost prima persoană vaccinată din țară împotriva COVID-19.
Testarea, distanța socială și vaccinarea contribuie la succesul în lupta împotriva COVID-19. Poate fi obținută imunitate colectivă fără vaccinare? Când va fi înregistrată versiunea light a preparatului rusesc "Sputnik V"? Și va pleca oare COVID-19 din viața noastră pentru totdeauna? Aflați răspunsurile la aceste întrebări din materialul nostru video.
BRUXELLES, 3 mar – Sputnik. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că aeroporturile și alte puncte de trecere a frontierei nu trebuie să ceară călătorilor să fie vaccinaţi pentru a putea intra pe teritoriul unei țări, de vreme ce vaccinarea împotriva Covid-19 nu este obligatorie.
OMS a arătat de asemenea că vaccinurile anti-COVID-19 nu pot fi o cerinţă pentru a călători, având în vedere că încă nu se cunosc efectele asupra reducerii răspândirii contagierilor, perioada de imunitate pe care o conferă sau dacă protejează împotriva formelor uşoare ale bolii.
De asemenea, „a acorda prioritate acestor călători ar putea avea drept consecinţă administrarea neadecvată de doze categoriilor de risc ce pot contracta forme grave de COVID-19”, a precizat OMS.
OMS atrage chiar atenția că utilizarea „certificatelor de imunitate” de către călătorii internaţionali (indiferent dacă s-au vaccinat sau dacă au anticorpi după ce au depăşit boala) nu este recomandabilă şi nici „nu este susţinută de evidenţe ştiinţifice”.
Pe de altă parte, OMS a evidențiat că persoanele de peste 60 de ani, cele cu boli cronice şi alte grupuri de risc ar trebui să evite să călătorească în ţări cu o rată înaltă de COVID-19, deși potrivit organizaţiei, călătorii internaţionali "nu trebuie consideraţi prin natura lor cazuri suspecte de COVID-19".