CHIȘINĂU 30 dec - Sputnik. Ministerul Sănătății a lansat un spot video în care îndeamnă cetățenii să marcheze sărbătorile de iarnă în siguranță.
În filmuleț se vorbește despre virusul COVID-19, care în 2020 a schimbat viața tuturor, în special a lucrătorilor medicali. Oamenii în halate albe au muncit fără pauze, într-un ritm alert, până la epuizare și continuă să o facă pentru a salva viața pacienților.
În spot se menționează că și de sărbători medicii vor fi la datorie, iar unica lor dorință este ca cetățenii să fie sănătoși și să respecte măsurile de protecție.
”Angajații medicali vor petrece sărbătorile de iarnă alături de pacienți, departe de familii și oameni dragi, pentru că boala nu are sărbători sau pauze. Aceasta nu iartă neglijența sau relaxarea. De sărbători, lucrătorii medicali nu-și doresc cadouri speciale, vor doar un singur lucru, ca fiecare om să fie responsabil, să respecte toate măsurile de siguranță, să aibă grijă de sine și de cei dragi. Răsplătiți munca și efortul medicilor cu responsabilitatea și grija pe care trebuie să v-o purtați”, se menționează în spotul Ministerului Sănătății.
Bilanțul persoanelor infectate cu virusul COVID-19 a ajuns la 142 851. De la începutul pandemiei, 128 501 pacienți s-au vindecat de coronavirus. În total, și-au pierdut viața 2 934 de moldoveni.
Președintele Argentinei, Alberto Fernández, a primit prima doză de vaccin rusesc împotriva coronavirusului "Sputnik V".
"Președintele s-a vaccinat în această dimineață la Spitalul Posadas", a raportat publicația Razon pe Twitter.
Însuși Fernández, în vârstă de 61 de ani, a mulțumit pe Twitter Centrului Gamalei pentru munca științifică.
"Astăzi m-am vaccinat cu preparatul "Sputnik V". Mulțumesc <...> celor care au lucrat pentru livrarea acestui vaccin și întregului personal medical din țara noastră <...>. Vaccinarea ajută la întărirea imunității împotriva coronavirusului. Să facem asta", a scris el.
"Sputnik V" a fost deja înregistrat în Argentina, Bolivia, Serbia, Ungaria, Algeria, Palestina, Emiratele Arabe Unite, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan și Belarus.
Potrivit legendei, Donald Trump i-ar fi telefonat lui Vladimir Putin în acea zi. Are oare Clinton dovezi? De ce Statele Unite caută din nou justificări externe pentru propriile lor probleme? Și de ce fosta adversară politică a miliardarului american a fost numită "doamnă răzbunătoare"?
BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. Unul dintre primele anunțuri al noii administrații Biden pe teme internaționale s-a referit la prelungirea acordului „New START”, privind armamentul nuclear.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a transmis dorința președintelui Biden de a prelungi cu 5 ani acest acord, dar a îmbrăcat-o în tot felul de pretenții și alegații defăimătoare la adresa Rusiei. O atitudine plină de tupeu și aroganță, care a primit imediat replica firească de la Moscova.
Kremlinul a salutat voința politică a Washingtonului de a prelungi acordul New START, dar consideră că totul depinde de ”detaliile propunerii care sunt încă neclare”, a declarat azi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.
”Desigur, Rusia este în favoarea păstrării Noului START și extinderea acestuia, deoarece acest lucru ar oferi timp pentru negocieri relevante, contacte relevante”, a spus Peskov. ”În al doilea rând, cu siguranță nu putem decât să salutăm voința politică de a extinde documentul, dar totul depinde detalii despre ofertă - cu privire la care nu sunt pregătit să ofer niciun comentariu, întrucât va trebui mai întâi să le studiem”.
Peskov a subliniat că Moscova și Washingtonul ar trebui să „ia în considerare preocupările reciproce” cu privire la Noul START.
Despre aspectele nefirești din mesajul Casei Albe, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a pus la punct lucrurile:
”Obișnuiau să propună anumite condiții pentru prelungire, unele dintre aceste condiții fiind absolut inacceptabile pentru noi, așa că hai să vedem ce oferă americanii acum, înainte de a face orice comentariu”, a declarat Peskov, transmite Sputnik International.
De fapt, deocamdată nu se poate vorbi de o propunere americană concretă, pentru că SUA nu a venit cu ceva concret, cu vreo propunere scrisă.
Întrebat asupra acestui aspect, Dmitry Peskov a spus că… nu știa ca Washingtonul să fi depus vreo propunere legată de ”New START” prin intermediul ambasadei ruse.
Reamintim că acordul „New START” expiră pe 5 februarie 2021.