Prima grădiniță rusească din România. Vom avea un “Deveselu cultural” (VIDEO)

656
(reînnoit 16:41 19.06.2018)
Primăria Baia Mare a semnat un acord cu Uniunea Rutenilor Subcarpatici, care presupune realizarea mai multor proiect de dezvoltare a relațiilor culturale și economice cu Federația Rusă.

Primăria municipiului Baia Mare a semnat pe 18 iunie un acord de parteneriat cu Uniunea Rutenilor Subcarpatici din România (URS) care presupune înființarea în oraș a unei grădinițe cu predare în limba rusă, anunță autoritățile locale într-un comunicat. E prima instituție din România în care copiii vor fi educați în această limbă.

Parteneriatul a fost încheiat între primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, și preşedintele Uniunii Rutenilor Subcarpatici (URS) din România, Mihai Lauruc. Un exemplat al documentului a fost expediat și ambasadei Federației Ruse de la București, cu care localitatea urmează să semneze acordul.

Primăria Baia a dat startul construcției primei grădinițe rusești din România

Autoritățile de la Baia Mare au anunțat astăzi că intenționează să semneze un contract pentru construcția unei grădinițe moderne cu predare în limba rusă, care va dispune de 180 de locuri, anunță site-ul administrației publice locale. Potrivit primarului localității, Cătălin Cherecheş, costul proiectului se ridică la 2 milioane de euro.

"Foarte important este că în acest moment ne orientăm, gândindu-ne la ceea ce înseamnă viitor al Europei și viitor al lumii și tot ceea ce înseamnă dezvoltare economică și relații pe care trebuie să le avem consolidate pentru a putea să ne dezvoltăm și noi România, și noi Maramureșul cu comunitățile din zona Federației Ruse. Din această perspectivă, un filon educațional din această grădiniță va fi dedicat educării copiilor în limba rusă", a declarat primarul.

Baia Mare va avea un "Deveselu cultural"

Potrivit liderului URS, Mihai Lauruc, parteneriatul cu Baia Mare presupune dezvoltarea relațiilor cu Rusia și statele CSI. De asemenea, acesta a îndemnat românii să viziteze Rusia pentru a face cunoștință cu situația reală, dincolo de acea imagine pe care o prezintă instituțiile media.

„Prin acest parteneriat sunt sigur că va avea numai de câștigat municipiul Baia Mare. Baia Mare va fi un fel de Deveselu cultural aici, în nordul țării, unde vom promova cultura rusă și, în Rusia, cultura românească. De asemenea, vom dezvolta relații economice cu Rusia, în special, și toate statele CSI. Mulțumim domnului primar Cătălin Cherecheș pentru curajul său de bărbat adevărat de care dă dovadă. Vă recomand să vizitați Rusia și să vă convingeți de fapt cum sunt rușii, cum este Rusia. Vreau ca dumneavoastră să vedeți cu ochii proprii și nu doar ce vedeți la televizor", a menționat Lauruc.

Baia Mare vrea să dezvolte turismul cu ajutorul Rusiei

Primarul Cătălin Chercheș speră că deschiderea spre Rusia va ajuta la atragerea investițiilor în sfera turismului din regiune și România. Potrivit lui, la nivelul UE cei mai mulţi bani aduşi din turism provin de la cetăţenii ruşii care merg în Europa. Turcia şi-a consolidat turismul, construind toată reţeaua de resort în mare majoritate pe bani din Federaţia Rusă.

"Majoritatea investiţiilor din ultimii zece ani din Europa, din zona de turism — şi mă refer la hoteluri, resorturi, zone de agrement — sunt făcute de societăţi care au ca şi parteneri sau asociaţi şi proprietari oameni din Federaţia Rusă", a menționat edilul.

Promovarea turismului în Federația Rusă, segmentul care a fost exploatat într-o măsură foarte mică, dar și în Republica Moldova, ar trebui să devină o prioritate în opinia primarului de Baia Mare.

"În România, oamenii trebuie să înţeleagă că, aşa cum suntem noi şi cum avem dezvoltate la un nivel incipient condiţiile de turism şi infrastructură, pe primul loc sunt tot cetăţenii din Federaţia Rusă, dar şi turiştii din Republica Moldova care fac turism în România. Cu toţii ne dorim ca ţara noastră să fie promovată, obiectivele turistice să fie promovate, dar întreb: unde este promovată România în Federaţia Rusă, unde vedem că există o piaţă pentru aşa ceva? Nicăieri! Pentru zona noastră ar fi ideal să promovăm tot ce înseamnă infrastructură pentru turism, agroturism, silvoturism pentru a le face agreabile pentru cetăţeni care vin din această zonă", a declarat Cătălin Cherecheş.

Potrivit primarului, în perspectivă se intenționează extinderea ariei de colaborare: un parteneriat între municipiul Baia Mare, zona mitropolitană, județul Maramureș, zona de nord-vest al României, Ardealul de nord, respectiv România și, de cealaltă parte, comunități, municipii și regiuni din Federația Rusă.

"Este o chestiune pe care o așezăm în dorința noastră de a relaționa din perspectivă economică, educațională, socială, culturală și sportivă și din perspectiva administrațiilor locale și a experiențelor pe care le avem în dezvoltarea autorităților locale, așezarea politicilor de dezvoltare în acord cu prioritățile geo-politice și geo-strategice, a declarat primarul.

În ceea ce privește zona economică, partea română este interesată de exploatarea modernă a resurselor naturale, importul de specialiști și tehnologie din Rusia în România.

656
Tagurile:
Parteneriat, turism, limba rusă, investiții, Grădiniță, Uniunea Rutenilor Subcarpatici din România, Cătălin Cherecheş, Baia Mare, Rusia, România
Тема:
Relațiile româno-ruse (228)
Tematic
Atac la primarul de Baia Mare. Obtuzitatea provincialistă a rusofobiei românești
Baia Mare vrea să apropie România de Rusia: consilierii locali au votat în unanimitate
Fake report: Rusia a dirijat preoții români în protestele anti-fracking
Zece mari români care au schimbat Rusia
Entuziasmul tinerilor români i-a uimit pe organizatorii unui festival din Rusia
Afaceriştii români, în misiune economică specială în Rusia: Transsiberian 2017
O concluzie memorabilă a diplomaților români: "Noi facem Rusia Great Again"
În Rusia vor fi reînhumați 594 de ostași români căzuți în război
Tinerii români refuză să lupte într-un posibil război cu Rusia
Fermierii români suferă din cauza războiului economic dintre UE și Rusia
România importă gaze din Rusia și vrea să exporte în Ucraina
România așteaptă girul lui Trump pentru a-și clarifica poziția față de Rusia?
România își va dezvolta relațiile cu regiunea Astrahan din Rusia
O sfântă din Rusia, prăznuită în premieră în România
Liderul chinez trimite un emisar special în România, imediat după vizita în Rusia
Directorul ”Automobile Dacia” din România, va deveni director al ”AvtoVAZ” din Rusia
România vrea să coopereze strâns cu regiunea Tomsk din Rusia
Ford va exporta către Europa și din Rusia, nu numai din România

Donald Trump anunță retragerea SUA din acordul „Cer deschis”

175
Washingtonul ș-ia anunțat retragerea, „justificând” decizia prin faptul că Rusia nu ar respecta condițiile Acordului.

Moscova a respins acuzațiile și a declarat că partea rusă nu intenționează să se retragă la rândul ei din Acord.

Retragerea SUA din Acordul „Cer deschis” este un pas regretabil din punctul de vedere al securității Europei, care se înscrie în tendința Washingtonului de a distruge întregul complex al înțelegerilor în sfera controlului cursei înarmării, a declarat joi Ministerul rus de Externe.

”Conducerea de vârf a SUA – președintele Donald Trump și secretarul de stat Mike Pompeo – au anunțat decizia de a se retrage din Acordul „Cer deschis”. Este un pas regretabil din punctul de vedere al securității europene”, se arată în declarația Ministerului de Externe.

Vedeți în materialul video realizat de Sputnik cum a distrus Donald Trump încă un acord cheie din sfera securității internaționale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

175
Tagurile:
Acord cer deschis, Donald Trump
Tematic
Trump anunță că SUA vor părăsi acordul Cer Deschis

Загрузка...

Cehia a refuzat să-i returneze Rusiei monumentul mareșalului Konev

177
(reînnoit 15:58 21.05.2020)
Serghei Șoigu, s-a adresat colegilor săi cehi cu solicitarea de a returna monumentul după ce acesta a fost demontat de autoritățile din Praga în luna aprilie a acestui an. Potrivit ministrului ceh al Apărării, această problemă nu se află în competența instituției lui.

Ministerul Apărării al Cehia a răspuns negativ la solicitarea lui Serghei Șoigu de a transmite Rusiei monumentul mareșalului Konev, demontat în Praga în luna aprilie a acestui an.

Ministrul rus al Apărării s-a adresat omologului său ceh, solicitând înapoierea monumentului, însă i s-a comunicat că problema nu se află în competența instituției.

“Monumentul nu se află în proprietatea Ministerului Apărării și nici pe teritoriul lui. Totodată, conform normelor juridice, acesta nu poate fi inclus în categoria mormintelor militare. Decizia de demontare a fost adoptată de municipalitatea sectorului orașului Praga-6, iar Ministerul Apărării, conform legislației, nu poate intra în posesia proprietății sectorului Praga-6, căruia îi aparține monumentul dat. Prin urmare, nu are dreptul de a decide transmiterea monumentului Rusiei”, a declarat Lubomír Metnar, ministrul Apărării al Cehiei.

Armata mareșalului Ivan Konev a eliberat Praga de naziști în mai 1945. Monumentul în memoria lui a fost instalat în 1980, din contribuțiile cetățenilor, drept recunoștință față de comandantul sovietic.

Autoritățile sectorului Praga-6 au decis să demonteze sculptura.

Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a calificat acest gest drept revoltător și cinic.

În cazul monumentului mareșalului Konev, evident, acest angajament al Cehiei a fost încălcată dur Păstrarea acestui monument este o responsabilitate a statului ceh. Mai mult, până în prezent noi știam, și partea cehă ne-a confirmat, că monumentul se afla în registrul Ministerului Apărării al Cehiei. După ce a fost demolat, ni se spune: “Nu este proprietatea noastră, ci a primăriei”. Este inacceptabil și cred că colegii noștri cehi ar trebui la următoarele consultări să ne ofere explicații.

Acțiunile autorităților locale au fost criticate de președintele ceh Miloš Zeman. În opinia lui, decizia este “o neghiobie, comisă de niște politicieni minori”.

În Praga se încearcă transformarea cazului într-o nuvelă cu spioni. Presa locală a publicat un material în care afirmă că în oraș a venit un agent rus cu scopul otrăvirii primarului, drept răzbunare pentru demolarea monumentului.

Din cauza articolului, edilului i-a fost oferit pază personală. Nu au fost prezentate niciun fel de probe, iar materialul s-a dovedit un fals, care a afectat relațiile ruso-cehe.

Cehia va trebui să ofere multe explicații în legătură cu campania antirusească.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

177
Tagurile:
Rusia, Cehia
Tematic
Euroscepticul Zeman a învins în alegerile prezidențiale din Cehia
Tenis: Reacție fenomenală a fanilor la finalul disputei dintre România și Cehia la FedCup
Fost ministru ceh: NATO s-a transformat într-un club al cumpărătorilor de arme
Vera Jourova va rămâne comisar din partea Cehiei, dar vrea un portofoliu mai important
„Europa este inundată cu imigranți” din cauza politicii occidentale - politician ceh

Загрузка...

Regina rafinamentului: patinatoarea rusă Zagitova, „campioană olimpică a stilului”

0
(reînnoit 20:05 25.05.2020)
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino
 • Alina Zaghitova în timpul evoluării la campionatul Europei la patinaj artistic la Moscova.
 • Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția XXIII al Jocurile Olimpice de iarnă
 • Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia
 • Alina Zaghitova la campionatul Europei la patinaj artistic de la Moscova.
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama
 • Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa V a Grand Prix de la Moscova
 • Alina Zaghitova la mare
 • Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa V a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.
 • Alina Zaghitova la mare
Campioana olimpică rusă la patinaj artistic Alina Zagitova a obţinut un alt fel de titlu după ce a câștigat voturile online ca simbol al stilului Jocurilor Olimpice.

Alina Zagitova, campioană olimpică la patinaj artistic la Jocurile de iarnă din 2018 de la PyeongChang, își construiește o reputație ca simbol al stilului, titlul care se adaugă rafinamentului ei pe gheață.

Acest fapt a fost recunoscut de contul oficial de Twitter al canalului Jocurilor Olimpice, după ce vedeta în vârstă de 18 ani a câștigat voturile ca simbol al stilului Jocurilor, învingând-o pe eroina americană a patinajului Johnny Weir, care a ajuns pe locul doi, rusoaica câştigând 62% din voturi, potrivit RT.

Sondajul, la care au participat 406.000 de urmăritori ai contului oficial de Twitter, i-a mobilizat pe fanii Zagitovei, care i-au oferit susţinerea.

Zagitova a ajuns la confruntarea cu Weir după ce a învins-o, în semifinale, pe campioana mondială la atletism Shelly-Ann Fraser-Pryce, din Jamaica, obţinând un vot similar răsunător de 68%.

Cariera competitivă a Zagitovei este în prezent suspendată după ce a anunțat o pauză la sfârșitul anului trecut, dar are un cont de Instagram activ cu peste 700.000 de urmăritori, unde postează deseori selfie-uri și fotografii din viața sa de patinatoare.

O confirmare a statutului ei de icoană a modei a fost apariția sa recentă pe coperta revistei Cosmopolitan din Rusia şi, în acelaşi timp, ea a ajuns un simbol al modei în industria frumuseții, devenind imaginea companiei japoneze în domeniul produselor de machiaj şi îngrijire cosmetică Shiseido.

Zagitova are un contract de sponsorizare cu gigantul producător de echipamente sportive Puma, ale cărui produse le promovează pe conturile sale de socializare, iar în 2019 a fost desemnată sportiva anului de revista Glamour din Rusia.

De asemenea, campioana mondială și europeană originară din Izhevsk a fost inclusă pe lista Forbes Rusia cu sportivii ruşi cel mai bine plătiţi, cu un venit anual de aproape 1 milion de dolari.

La împlinirea vârstei de 18 ani la începutul acestei luni, Alina Zagitova a fost felicitată personal de președintele rus Vladimir Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino

 • Alina Zaghitova în timpul evoluării la campionatul Europei la patinaj artistic la Moscova.
  © Sputnik / Grigoriy Sisoev

  Alina Zaghitova în timpul evoluării la campionatul Europei la patinaj artistic la Moscova.

 • Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția XXIII al Jocurile Olimpice de iarnă
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția XXIII al Jocurile Olimpice de iarnă

 • Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia

  Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia

 • Alina Zaghitova la campionatul Europei la patinaj artistic de la Moscova.
  © Sputnik / Ramil Sitdikov

  Alina Zaghitova la campionatul Europei la patinaj artistic de la Moscova.

 • Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama
  © Sputnik / Alexander Vilf

  Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama

 • Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa V a Grand Prix de la Moscova
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa V a Grand Prix de la Moscova

 • Alina Zaghitova la mare

  Alina Zaghitova la mare

 • Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa V a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.
  © Sputnik / Alexey Filippov

  Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa V a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.

 • Alina Zaghitova la mare

  Alina Zaghitova la mare


Загрузка...