Au tras o sperietură zdravănă: imagini de la bordul aeronavei Fly One

890
(reînnoit 14:57 16.08.2017)
Pe rețelele de socializare au apărut imagini video cu incidentul produs la bordul aeronavei ce aparține companiei Fly One, care a fost nevoită să aterizat de urgență

Aeronava companiei Fly One, care a decolat duminică, 2 iulie, din Grecia spre Moldova, a fost nevoită să aterizeze de urgență imediat după decolare.

Un pasager a filmat cu ajutorul unui telefon mobil cum se răspândește fumul în salonul avionului. Piloții au dat dovadă de profesionalism și au reacționat prompt, aterizând de urgență.

De altfel, un alt pasager a spus ulterior că în salonul aeronavei nu era fum, ci ar fi fost vorba de aerul rece generat de sistemele de aer condiționat.

Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. Scandalul s-a declanșat deja la sol, când pasagerii au fost nevoiți să se afle mai bine de 12 ore pe aeroportul din Grecia pentru a aștepta următoarea cursă spre Chișinău.

Abia peste 24 de ore de la producerea incidentului, compania Fly One a venit cu mai multe explicații, invocând niște defecțiuni tehnice. La bordul aeronavei se aflau 170 de pasageri. Potrivit operatorului, aceștia au fost cazați și le-a fost oferită hrană și apă.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

890
Tagurile:
FlyOne

Turmă de zimbri în libertate într-o pădure din Parcul Natural Vânători Neamț - video

77
(reînnoit 10:47 28.02.2021)
Romsilva a publicat pe pagina sa de Facebook imagini video splendide cu o turmă de zimbri în libertate într-o pădure din Parcul Natural Vânători Neamț, filmare realizată de angajații instituției în timpul acțiunilor de monitorizare.

În imagini se poate observa cum adulții protejează puiul de zimbru. Potrivit Romsilva, specialiștii instituției monitorizează permanent zimbrii din Parcul Natural Vânători Neamț.

„Zimbrul este cel mai mare animal european de pe uscat. Masculul poate ajunge și la 920 de kilograme, iar femelele au o greutate mai mică, între 320 și 640 kg. Masculii sunt solitari, iar femelele de zimbru în libertate trăiesc în turme, alături de pui, până când aceștia ating maturitatea”.

La două secole de la dispariția din fauna României, zimbrul a fost reintrodus de silvicultori în țară în 1958, treptat fiind create mai multe nuclee de zimbri, unul din acesta fiind acum Parcul Natural Vânători Neamț, unde anual sunt eliberate în natură mai multe exemplare de zimbru, după o selecție riguroasă, în prezent trăind în libertate 44 de zimbri, din care 15 s-au născut în libertate.

Parcul Natural Vânători Neamț

Parcul Natural Vânători Neamț, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și natural administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în nordul județului Neamț. Se întinde pe o suprafață de 30.818 hectare, din care 26.190 de hectare   păduri, pe versantul estic al Munților Stânișoarei și Subcarpații Neamțului, acoperind bazinul Ozanei și al Cracăului.

Parcul natural, inclus în prestigiosul ”Top 100 de destinații sustenabile”, este singurul loc din Europa în care există concomitent zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate.

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva - administrează trei nuclee de zimbri, la Bucșani, Hațeg și Vânători Neamț, cu un efectiv total de peste o sută de exemplare.

77
Tagurile:
România, Păduri, Zimbri

Загрузка...

VIDEO: Petreceri în Israel înainte de starea de asediu de Purim

129
Sute de oameni au participat vineri la o petrecere de stradă pe piața Carmel din Tel Aviv, înainte de starea de asediu anunțată de sărbătoarea de Purim, pentru a preveni adunările sociale mari.

Poliția a intervenit pentru a dispersa evenimentul, dar zeci de petrecăreți s-au întors în zonă pentru a continua sărbătorile după plecarea ofițerilor.

Participanții la petreceri au ignorat în mare măsură cerințele privind distanțarea socială și măștile faciale, unii dintre ei spunând că au fost vaccinați împotriva COVID-19.

Rezident local (vorbește în ebraică): "Este uimitor să revin la viață. Sunt în favoarea sărbătoririi, a distracției. După cum spun, că dacă ne distrăm și bem, nu se va întâmpla nimic rău, am fost vaccinați. Am primit deja cel de-al doilea vaccin, nu cred că se poate întâmpla ceva. Zic că, dacă ești fericit, coronavirusul nu te va ajunge. Asta este părerea mea.

Alt rezident local (vorbește în ebraică): "Cred că este groaznic să disperseze petrecerea. Deoarece vor forța starea de asediu de la opt sau nouă seara. Deci, ar trebui să ne lase să petrecem acum, pentru a uita de anul acesta, pentru a ne distra și descărca".

Rezident local (ebraică): "Este minunat să fii aici. Din păcate, acum au închis petrecerea, dar am avut un carnaval. Fiecare moment a meritat".

Alt rezident local (ebraică): "Sunt vaccinat. Deci, nu este o problemă de la mine. Nu mă tem de coronavirus".

129
Tagurile:
video, Israel, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Horea, Cloşca şi Crişan

Scurt metraj superb despre Horea ”Focul viu al muntelui”

112
(reînnoit 20:41 28.02.2021)
Un omagiu adus martirului libertății și conștiinței românești din Transilvania, Vasile Nicola Ursu - Horea, o realizare de excepție! Și o cercetare care scoate la iveală locul unde eroul a fost martirizat

BUCUREȘTI, 28 feb – Sputnik. Ziua de azi a fost marcată în toată țara, dar mai ales în Transilvania, ca dată de cinstire a martiriului eroilor naționali Horea și Cloșca.

Am selectat două realizări care marchează această dată – evocând memoria uneia dintre cele mai complexe personalități ale istoriei noastre, Vasile Nicola Ursu – zis Horea.

Constructor de biserici, inițiat în taine străvechi, om cu o pregătire mult mai vastă decât ar reieși din istoria învățată în scoală, Horea reprezintă un moment de răscruce al conștiinței naționale – dar mai ales al recunoașterii națiunii în epoca luminilor, creând premisele reprezentării românilor ca entitate națională cu drepturi politice de prim rang.

De fapt, de la Horea pornesc Avram Iancu, Bărnuțiu, Barițiu, Rațiu și Memorandumul, culminând cu Iuliu Hossu și Iuliu Maniu. Gândirea politică transilvană îl are la origini pe Horea! 

De fapt, cum ar putea fi definit Horea? În opinia mea, cea mai potrivită definiție este, deocamdată, ”Misteriosul Rex Daciae”. Misteriosul Rege al Daciei, cu nume de împărat bizantin! 

Prima realizare selectată este a unui cineast talentat, Cosmin Pleșa, care a pus într-un scurt metraj – eseu o idee a unui fiu al locurilor lui Horea, colonelul de vânători de munte Ioan Uțiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, unul dintre cei mai consecvenți ecologiști și apărători ai Munților Apuseni. 

”Horea – Focul viu al muntelui” este un scurt metraj care folosește muzica marelui Grigore Leșe și e realizat la Andonexstudio. Merită urmărite cele câteva minute ale înălțătorului film-eseu!

A doua realizare omagială aparține cercetătorului Alexandru Moldoveanu, care a reușit să identifice cu exactitate locul martiriului lui Horea și Cloșca. Locul unde, în urmă cu 236 de ani, pe 28 februarie 1785, Vasile Ursu Nicola, zis Horea, și Ion Oargă, zis Cloșca, au fost martirizați – uciși în chinuri cumplite de autoritățile ungurești.

Alexandru Moldoveanu a identificat locul martirajului de pe ”Dealul Furcilor”, comparând terenul cu prezentarea acestuia de pe gravura cunoscută, în care Johann Andreas Brinhauser, redă execuția.

Într-un articol publicat de Active News, cunoscutul ziarist Victor Roncea arată că Alexandru Moldoveanu a transmis locația (fotografia de mai jos) cu un scop important: avertizarea ca terenul pe care a fost vărsat sângele martirilor Horea și Cloșca să nu ia vreo destinație nepotrivită.

”Autoritățile locale nu intervin pentru a ridica un cuvenit monument pe locul martiriului. În prezent nici măcar o troiță de lemn la stradă nu amintește de această oribilă crimă anti-românească. O inițiativă creștinească a fost sabotată de autoritățile locale”, scrie Victor Roncea.

 

Locul execuției lui Horea și Cloșca - pe Dealul Furcilor, Alba Iulia
© Photo : Activ News
Locul execuției lui Horea și Cloșca - pe Dealul Furcilor, Alba Iulia

 

112
Tagurile:
Horea

Загрузка...