(0:54 / 5.85Mb / просмотров видео: 1369)

NATO: sute de tancuri, elicoptere şi echipamente militare ajung în România

1121
(reînnoit 15:08 09.01.2017)
Sute de tancuri SUA, camioane și alte echipamente militare au sosit cu vaporul în Germania, vineri, pentru a fi transportate pe calea ferată și în Europa de Est.

BUCUREŞTI, 9 ian — Sputnik. Trei vapoare sosite în portul Bremerhaven din Germania au adus sute de tancuri şi maşini pentru a fi utilizate de cei aproximativ 4.000 de militari americani în exerciţiile NATO din apropierea graniţei cu Rusia, relatează New York Times.

La începutul lunii februarie, unitățile militare din SUA se vor extinde în Polonia, statele baltice, Bulgaria, România și Germania pentru exerciții.

În aceste state va mai ajunge a 10-a Brigadă de Aviaţie, cu aproximativ 50 de elicoptere Black Hawk și 10 elicoptere CH-47 Chinook, împreună cu 1.800 de militari, precum și un batalion de aviație separat cu 400 de militari și 24 de elicoptere Apache.

"Cel mai bun mod de a menține pacea este prin pregătire. Acest lucru arată pus şi simplu puterea și coeziunea alianței și angajamentul SUA de a menține pacea pe continent", a declarat reporterilor generalul-maior Timothy McGuire.

Ţările NATO susţin că implementările planificate sunt pur defensive, dar Rusia vede în ele manifestarea agresivităţii în Europa de Est.

În afară de trupele SUA sosite în Polonia, tări din NATO precum Germania, Canada si Marea Britanie trimit batalioane de până la 1.000 de militari în fiecare din fostele republici sovietice Estonia, Letonia și Lituania.

Partidul de Stânga din Germania, care a solicitat legături mai strânse cu Rusia, a declarat că Berlinul a avut o obligație istorică de a lucra pentru pace și dezarmare, și protestează împotriva desfășurării NATO.

"Tancurile nu creează nicăieri pace. Dimpotrivă, o asemenea desfășurare de trupe la o astfel de scară mereu va creşte provocarea", a declarat Christian Goerke, preşedintele partidului din statul Brandenburg.

Vor fi aduse în regiune 87 tancuri Abrams M1A1, 20 de vehicule de artilerie Paladin și 136 de vehicule de luptă Bradley. Echipamentul va fi folosit de către Echipa de Luptă Brigada a III-a din Armata SUA care soseşte în această lună de la Fort Carson, Colorado.

1121
Tagurile:
Tancuri, elicoptere, Bremerhaven, militari americani, NATO, NATO, Țările Baltice, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Bulgaria, Germania, România
Tematic
Din 2017, Internetul va fi sub controlul statelor NATO

În Argentina au ajuns alte 300 de mii de doze ale vaccinului ”Sputnik V”

24
Pe aeroportul din Buenos Aires a aterizat avionul care a transportat din Rusia în Argentina 300 de mii de doze ale vaccinului ”Sputnik V”.

Airbus А330-200 al companiei aeriene Aerolineas Argentinas a efectuat cel mai lung zbor fără escale din întreaga istoria operatorului. Cursa a fost deservită de un echipaj constituit din 20 de persoane, iar zborul a durat 16 ore și jumătate. Este vorba de cea de-a doua livrare a preparatului rusesc. Anterior, în țara sud-americană a fost transportate 300 de mii de doze de ”Sputnik V”. La câteva zile de la sosirea în Argentina a primei partide a vaccinului rusesc, în țară a demarat campania de vaccinare în masă.

24
Tagurile:
Sputnik V, Argentina
Tematic
Ce cantitate de vaccin Sputnik V a fost produsă în Rusia
"Rusia nu urmărește banii". "Sputnik V" a început să fie apărat în Europa
Algeria va primi 500 000 de doze de vaccin rusesc Sputnik V până la sfârșitul lui ianuarie

Загрузка...

Italia: O nouă erupție a vulcanului Etna în Sicilia

79
Imagini noi cu erupția spectaculoasă a vulcanului Etna din provincia Catania au fost făcute în noapte de luni spre marți.

Erupția a avut loc pe fondalul creșterii activității celui mai mare vulcan din Europa, amplasat pe peninsula Sicilia din Italia.

Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie-Observatorul Etna precizează că scurgeri de lavă au fost observate pe panta de sud-est a craterului.

79
Tagurile:
Erupţie vulcanică, Italia
Tematic
Erupția acestui vulcan european „ar putea fi catastrofală” - cercetători
Ultimă oră: Cataclism în zonă lovită de coronavirus! Un vulcan ucigaș a erupt!
Imagini unice: Un vulcan a erupt pe o insulă a bogătașilor

Загрузка...
Adrian Severin

Adrian Severin: Iată cum va arăta lumea nouă

414
O analiză de excepție, o viziune sistemică asupra bătăliei dintre globalism și naționalism, rezultatul fiind… o lume nouă.

BUCUREȘTI, 19 ian – Sputnik. Fostul ministru de Externe Adrian Severin a scris una dintre cele mai interesante analize sistemice, axându-se pe vectorii principali de putere care au influențat istoria ultimilor 30 de ani.

Analiza este structurată pe trei planuri: ”De la post-bipolarism la post-americanism”, ”De la criza democrației la decesul democrației”, ”Dictatura tehnologică și reideologizarea relațiilor umane”. În plus, ca o rezultantă a evoluției sau a intersectării acestor trei planuri în ultimele decenii, Severin vede paradigma actuală prin confruntarea între ”Globalism și naționalism”.

Analiza merită citită integral – a fost publicată de DC News, dar eu voi nota acum, idei din această din urmă temă ”Globalism și naționalism”, care prefigurează o nouă ordine mondială. Sau, altfel spus, cum va arăta lumea de mâine.

În fapt, Severin aduce atrage atenția că și odată cu dispariția ordinii mondiale bipolare se anunța ”trecerea la o altă ordine tot globală”.

”Simțindu-se că dispariția bipolarismului revitalizează naționalismele, ideea națională era demonizată, fiind tratată, în același timp, ca un fenomen secundar și trecător”, scrie Severin.

Și, în consecință, ”încercarea eșuată de monopolarism și dezordinea mondială care i-a urmat, au dat avânt naționalismului, venind rândul la demonizare al globalizării”.

Dar, în ciuda acestui fenomen și a ceea ce Severin consideră ca o confruntare ”cu susțineri relativ egale”, de fapt ”globalizarea este inevitabilă”, spune fostul șef al diplomației.

Mai mult, Severin subliniază că această globalizare poate fi ”profitabilă, cu condiția ca edificiul politic global să se construiască din cărămizi naționale, precum și că, în lipsa unei ordini globale consensuale, naționalismul ne va împinge din nou spre război”.

De asemenea, adaugă Severin, ”se ignoră că atât naționalismul marilor puteri, cât și lipsa de structură națională a uniunilor politice suprastatale, duce la opresiunea de tip imperial”.

Severin face o apreciere interesantă: ”Pe plan mondial, puterile care nu mai au resurse spre a domina la nivel global, precum este Rusia, susțin preeminența ordinii naționale”.

”Dimpotrivă, puterile care au asemenea resurse, precum China, promovează ideea unei (noi) ordini globale, post americane”, consideră Severin.

Aici merită introdus un comentariu – poate că Moscova, singura care a avut nu numai puterea, dar și responsabilitatea unui pol mondial, nu mai vrea să se încarce cu o asemenea greutate. Moscova a însemnat un centru de putere pe toate planurile, mai ales ideologic – factor care, așa cum sublinia și Adrian Severin într-un capitol anterior, a avut o însemnătate decisivă mult timp.

Acum avem, confruntarea dintre tabăra Trump și tabăra Biden / Harris adică, spune Severin, ”a fost în principal aceea dintre viziunea naționalistă și cea globalistă” – viziuni care ”au scindat societatea și clasa politică americană”.

Atenție și la una dintre cele mai interesante teorii, care pune într-o lumină ridicolă SUA: ”Să fi avut loc sub ochii noștri, orbiți de spectacolul faptului divers, prima confruntare dintre Rusia și China, desfășurată pe teritoriul SUA?”.

Argumente sunt aduse chiar de Trump și Biden – ””democrații l-au acuzat pe Trump de conivențe cu Rusia, iar republicanii pe Biden de sprijin chinez… poate nu întâmplător”, scrie Severin.

”Se poate spune că, măcar la nivelul simbolurilor și ideologiilor lucrurile așa au stat, prefigurând evoluțiile viitoare ale realității politice”, consideră Severin. ”În acest sens, nu este de mirare nici faptul că echipa Biden a primit sprijin din partea Europei germane, tot mai apropiată de China, care nu atât revenirea Americii în fruntea lumii occidentale, promise de Joe Biden, o dorește, ci eradicarea naționalismului american, iar în subsidiar dispariția ordinii mondiale americane, în favoarea unei ordini tot globale, dar post-americane”.

În pași concreți, Severin apreciază că, în măsura în care viziunea globalistă intrinsecă mandatului administrației Biden / Harris are câștig de cauză, ”ne putem aștepta la punerea ideii naționale sub presiuni sporite și, odată cu aceasta, la un refuz al democrației, simultan cu instalarea unei dictaturi culturale și politice a digitalizării; digitalizare transformată din mijloc în scop și din facilitator al vieții sociale în mod de viață socială”.

Și vine întrebarea cea de pe urmă, impunând o concluzie a excelentei analize: ”Cum va arăta această lume nouă?”.

Uitați-vă în jur! Semnele ei au răsărit – ne îndeamnă la observație și gândire Severin.

”Va fi, din câte ne putem da seama, austeră, frugală, uniformizată, colectivistă (nu comunitaristă) dar desocializată, agnostică, iliberală, cu multe obligații individuale și foarte puține drepturi și, desigur, digitalizată”, scrie Adrian Severin.

Și, atrage atenția omul politic – ”întrucât direcția este obiectivă, nu are rost nici să ne înspăimântăm nici să ne revoltăm”.

Atunci, care este soluția? ”Trebuie să optimizăm și să ne adaptăm”, ne sfătuiește Adrian Severin.

”Lumea pe care o știm, moare. O nouă lume se naște. Nu este pe placul nostru. Se pare, însă, că pendulul istoriei nu poate fi oprit” – este concluzia analizei lui Adrian Severin.

Așadar, să vedem mâine cum răsar zorii minunatei lumi noi. Eventual (re)citindu-l pe Huxley. 

414
Tagurile:
Adrian Severin
Tematic
Severin: CE este în spatele atacurilor lui Iohannis la PSD!
Ciolacu, băgat la mijloc de Năstase și Severin: ”E perspectiva ivirii unui PSD după PSD”
Severin: ”CTP s-a născut în imposibilitatea de a fi castrat”

Загрузка...