Referendumul pentru independența Cataloniei

Situația din Catalonia a devenit critică în urma unei operațiuni a Gărzii Civile spaniole, care a reținut 14 persoane, a efectuat 41 de percheziții și a confiscat 10 milioane de buletine de vot destinate referendumului. Autoritățile spaniole au declarat că referendumul din 1 octombrie nu va avea loc pentru că ar contraveni Constituției. Guvernul catalan insistă asupra organizării acestuia, iar organizațiile naționaliste Adunarea Națională Catalana și Omnia Cultural îndeamnă populația la o "mobilizare permanentă".

Curtea Constituțională a Spaniei a anulat toate documentele electorale adoptate de guvernul și parlamentul catalan. În acest fel, toate acțiunile autorităților catalane legate de pregătirea referendumului sunt considerate ilegale.

Potrivit sondajelor, independența Cataloniei este susținută de 41 la sută din locuitorii regiunii, iar 49 la sută se pronunță împotrivă. Pentru organizarea unui referendum cu privire la statutul regiunii autonome se pronunță 80 la sută din catalani, însă majoritatea lor cred că acesta trebuie organizat doar cu acceptul autorităților centrale spaniole.