CHIȘINĂU, 26 mart - Sputnik. Eșec pentru naționala de fotbal a Moldovei în Turcia. Sportivii din țara noastră nu au marcat niciun gol, în schimb echipa Turciei a marcat patru goluri în cadrul preliminariilor pentru EURO-2020.
Ca și în meciul cu Franța, echipa ţării noaste a rezistat fără gol primit doar 24 de minute. Turcii au deschis scorul prin Hasan Kaldirim, iar 2 minute mai târziu și-au dublat avantajul prin Cenk Tosun.
În repriza secundă, turcii au ratat o lovitură de la 11 metri. Alexei Coșelev a intervenit salvator în fața lui Burak Yilmaz, însă la faza imediat următoare, în urma unei lovituri de colț, portarul nostru a gafat, iar Cenk Tosun a făcut 3:0. Scorul final de 4:0 a fost stabilit de Kaan Ayhan în minutul 70, scrie presa locală.
După meci, selecționerul Alexandru Spiridon a declarat că viitorul său la echipa națională este incert și că ar putea ceda funcția altui tehnician.
”Următorul meci va fi în luna iunie. Până atunci sunt două luni și jumătate. Trebuie să ne gândim ce facem - cred eu și cred că și conducerea federației de fotbal - ce să facem mai departe. Din păcate, nu sunt un magician. Nu sunt un Copperfield să schimb ceva. Nu este normal să pierzi acasă 4-1. În deplasare 4-0. Un joc foarte modest, dacă în general putem numi acesta un joc.
Trebuie de gândit cum facem mai departe și să luăm o decizie corectă. Posibil să vină un alt om care ar putea schimba ceva”, a spus selecționerul Alexandru Spiridon. După două etape disputate în grupa preliminară H, echipa Moldovei este pe ultimul loc. În următoarele două partide ea va găzdui, în luna iunie, reprezentativa Andorrei și apoi va juca în deplasare cu cea a Albaniei.
BUCUREȘTI, 18 feb – Sputnik. Drumul spre egalarea recordului istoric de 24 de titluri de Grand Slam al americancei Serena Williams s-a întrerupt pentru moment.
Japoneza Naomi Osaka a învins-o pe super atleta de 39 de ani – și este prima jucătoare calificată în finala de la Australian Open.
Naomi Osaka a obținut o victorie clară în semifinala cu Serena Wiliams, în două seturi, cu scorul de 6-3, 6-4.
Williams a început la fel ca în meciul cu Halep, conducând cu 2-0, dar japoneza a egalat imediat, ducând apoi scorul la 5-2. Al doilea set a fost câștigat la pas de Osaka, după un prim break realizat imediat după reluare.
Serena Williams a făcut multe duble greșeli – acesta a fost unul dintre motivele înfrângerii formidabilei campioane.
BUCUREȘTI, 16 feb – Sputnik. În ciuda aprecierilor unor case de pariuri, era greu de presupus că marea campioană Serena Williams va reuși, la cei 39 de ani, să revină în forță și să o învingă pe numărul 2 mondial, Halep.
Meciul s-a încheiat cu o surpriză – după ceva mai mult de o oră, cu o victorie categorică a americancei, clasată acum pe locul 10 în clasamentul WTA: 6-3, 6-3.
Serena Williams s-a impus prin serviciul puternic și precis, iar Simona nu a reușit să își facă jocul.
Serena a început în forță, dominând meciul pe toată durata sa.
Making 💯 A 💯 Statement 💯
— #AusOpen (@AustralianOpen) February 16, 2021
🇺🇸 @serenawilliams advances to her 9️⃣th #AusOpen semifinal.
🇯🇵 Naomi Osaka awaits.#AO2021 pic.twitter.com/6zwt1luRKd
BUCUREȘTI, 28 feb – Sputnik. Ziua de azi a fost marcată în toată țara, dar mai ales în Transilvania, ca dată de cinstire a martiriului eroilor naționali Horea și Cloșca.
Am selectat două realizări care marchează această dată – evocând memoria uneia dintre cele mai complexe personalități ale istoriei noastre, Vasile Nicola Ursu – zis Horea.
Constructor de biserici, inițiat în taine străvechi, om cu o pregătire mult mai vastă decât ar reieși din istoria învățată în scoală, Horea reprezintă un moment de răscruce al conștiinței naționale – dar mai ales al recunoașterii națiunii în epoca luminilor, creând premisele reprezentării românilor ca entitate națională cu drepturi politice de prim rang.
De fapt, de la Horea pornesc Avram Iancu, Bărnuțiu, Barițiu, Rațiu și Memorandumul, culminând cu Iuliu Hossu și Iuliu Maniu. Gândirea politică transilvană îl are la origini pe Horea!
De fapt, cum ar putea fi definit Horea? În opinia mea, cea mai potrivită definiție este, deocamdată, ”Misteriosul Rex Daciae”. Misteriosul Rege al Daciei, cu nume de împărat bizantin!
Prima realizare selectată este a unui cineast talentat, Cosmin Pleșa, care a pus într-un scurt metraj – eseu o idee a unui fiu al locurilor lui Horea, colonelul de vânători de munte Ioan Uțiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, unul dintre cei mai consecvenți ecologiști și apărători ai Munților Apuseni.
”Horea – Focul viu al muntelui” este un scurt metraj care folosește muzica marelui Grigore Leșe și e realizat la Andonexstudio. Merită urmărite cele câteva minute ale înălțătorului film-eseu!
A doua realizare omagială aparține cercetătorului Alexandru Moldoveanu, care a reușit să identifice cu exactitate locul martiriului lui Horea și Cloșca. Locul unde, în urmă cu 236 de ani, pe 28 februarie 1785, Vasile Ursu Nicola, zis Horea, și Ion Oargă, zis Cloșca, au fost martirizați – uciși în chinuri cumplite de autoritățile ungurești.
Alexandru Moldoveanu a identificat locul martirajului de pe ”Dealul Furcilor”, comparând terenul cu prezentarea acestuia de pe gravura cunoscută, în care Johann Andreas Brinhauser, redă execuția.
Într-un articol publicat de Active News, cunoscutul ziarist Victor Roncea arată că Alexandru Moldoveanu a transmis locația (fotografia de mai jos) cu un scop important: avertizarea ca terenul pe care a fost vărsat sângele martirilor Horea și Cloșca să nu ia vreo destinație nepotrivită.
”Autoritățile locale nu intervin pentru a ridica un cuvenit monument pe locul martiriului. În prezent nici măcar o troiță de lemn la stradă nu amintește de această oribilă crimă anti-românească. O inițiativă creștinească a fost sabotată de autoritățile locale”, scrie Victor Roncea.