Drapelul României

Ziua Eroilor 2021: Evenimente anunțate de MApN

250
Astăzi, 10 iunie 2021, Ministerul Apărării Naționale desfășoară, în marile garnizoane din România, dar și la mausoleele eroilor și la cimitirele și parcelele de onoare, ceremonii militare și religioase dedicate Zilei Eroilor. Programul evenimentelor.

BUCUREȘTI, 10 iun – Sputnik. Ziua Eroilor, sărbătorită, anual, o dată cu Înălțarea Domnului, va fi aniversată, în acest an, de Ministerul Apărării Naționale printr-o serie de evenimente desfășurate la nivel național, în marile garnizoane din țară, precum și la mausoleele eroilor și la cimitirele și parcelele de onoare.

Ceremonii militare și religioase în toată România de Ziua Eroilor

Vor avea loc ceremonii militare și religioase dedicate Zilei Eroilor, în cadrul cărora vor fi rostite simbolic nume ale eroilor poporului român căzuți la datorie în războaiele purtate de Armata României ori în misiuni executate în teatrele de operații.

Dintre locațiile importante unde vor fi organizate astfel de ceremonii, amintim: Monumentul Centenarului Independenței de la Calafat - în memoria eroilor căzuți în Războiul de Independență, Mausoleele de la Mărăști, Mărășești și Oituz – în județul Vrancea și de la Comana, județul Giurgiu - dedicate eroilor din Primul Război Mondial, Monumentele Ostașului Român de la Carei și de la Satu Mare – județul Satu Mare, Monumentele Eroilor de la Păuliș – județul Arad și de la Oarba de Mureș – județul Mureș - care comemorează jertfa ostașilor căzuți în Al Doilea Război Mondial.

La activitățile organizate în memoria eroilor se vor alătura, în acest an, în premieră, mai multe instituții.

Ministerul Educației, prin intermediul inspectoratelor școlare, organizează și desfășoară programe dedicate Zilei Eroilor în instituțiile/unitățile de învățământ din subordine sau aflate în coordonare, de tipul lecții deschise, având ca tematică cultul eroilor, sau alte activități cultural-educative, după caz.

Ministerul Afacerilor Externe organizează - prin intermediul reprezentanțelor diplomatice românești sau oficiilor consulare - activități specifice pentru comemorarea eroilor români căzuți și înhumați pe teritoriul altor state: depuneri de coroane și, în unele locații, ceremonii religioase, pe timpul cărora vor fi rostite, simbolic, nume de eroi.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne va organiza ceremoniale militare și religioase, serviciul religios în unitățile și instituțiile militare de învățământ unde sunt lăcașuri de cult și va asigura ordinea publică la locul de desfășurare a activităților comemorative.

Autoritățile administrației publice locale vor organiza, în această zi, cu sprijinul și participarea garnizoanelor militare, cultelor religioase, asociațiilor de veterani și al altor organizații neguvernamentale, ceremonii de depuneri de coroane și jerbe de flori, în principal la mausoleele eroilor, precum și la cimitirele și parcelele de onoare, în care vor fi, de asemenea, rostite numele celor căzuți la datorie.

Programul manifestărilor de Ziua Eroilor în București

În București, manifestările vor avea loc după următorul program:

- Ora 10.00, la Cimitirul Israelit ”Filantropia” va fi organizată o ceremonie de depuneri de coroane de flori.

- Ora 12.00, vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut - din Parcul Carol I, la Monumentul eroilor militari căzuți în misiune în teatre de operații și pe teritoriul României - Parcul Tineretului, la Monumentul Eroilor Patriei -Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”, la Cimitirul Militar Ghencea și la Cimitirul Eroilor Revoluției.

În cadrul ceremoniei de la Mormântul Ostașului Necunoscut, pe lângă momentul religios ”Ecleziastul” și recitarea poemului ”Nu-l uitați”, de Nichita Stănescu, veterani de război, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, precum și reprezentanți ai conducerii MApN vor rosti nume ale eroilor români, iar în semn de respect și prețuire, aeronave ale Forțelor Aeriene Române vor survola Parcul Carol I, informează mapn.ro.

Între orele 13.30 și 18.00, la același monument, persoanele care își vor exprima dorința de a-i omagia pe eroi o vor putea face în cadrul ”Rostirii solemne a numelor eroilor români căzuți la datorie”.

Începând cu ora 18.00, va avea loc un concert de muzică patriotică susținut de Muzica Reprezentativă a MApN, pe platoul din fața Mormântului Ostașului Necunoscut, Parcul Carol I.

La ora 21.00, pe fațada Palatului Cercului Militar Național va fi realizată, cu sprijinul Asociației ”Alături de Eroi”, o proiecție video mapping 3D dedicată Zilei Eroilor.

La ora 21.10, militarii Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul” se vor retrage cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”.

În mod simbolic, torțele detașamentului de militari ai Brigăzii 30 Gradă vor fi aprinse de veteranii răniți în teatrele de operații, membri ai Invictus România.

În prealabil, aceștia vor aprinde o torță de la flacăra veșnică care arde la Mormântul Ostașului Necunoscut - ora 18.00 - și se vor deplasa în alergare, aproximativ 20 de kilometri, pe traseul - Monumentul Eroilor căzuți la datorie în teatrele de operații și pe teritoriul României din Parcul Tineretului - Monumentul Eroilor Patriei din fața Universității Naționale de Apărare ”Carol I” - Monumentul Eroilor Geniști din fața Palatului Cotroceni - Monumentul Eroilor Sanitari din Parcul Eroilor - Monumentul Eroilor Ceferiști din fața Gării de Nord - Arcul de Triumf de pe Șoseaua Pavel Kiseleff - Monumentul Eroilor Aerului de pe Bulevardul Aviatorilor – Palatul Cercului Militar Național - cu sosire la ora aproximativă 20.45.

De asemenea, la ora 21.30, pe fațada Palatului Parlamentului - dinspre Piața Constituției - va avea loc o proiecție video mapping 3D dedicată eroilor României, eveniment realizat cu sprijinul Asociației ”Alături de Eroi”, al Primăriei Municipiului București, prin CREART, și al Camerei Deputaților.

La mormintele eroilor din Cimitirul de Onoare românesc Ghencea Militar vor fi depuse, la ora 22.00, de studenți ai Academiei Tehnice Militare ”Ferdinand I”, candele aprinse, panglici tricolore și coronițe de flori.

Ministerul Apărării Naționale îi invită pe cetățeni să participe la toate evenimentele de comemorare a eroilor.

În toate lăcașele de cult se vor trage clopotele la ora 12.00, iar în instituțiile publice și unitățile de învățământ se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei.

Toate manifestările prilejuite de Ziua Eroilor, în Capitală și în țară, se vor organiza și desfășura cu respectarea măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, stabilite de autoritățile naționale și locale, aplicabile la data desfășurării acestora.

Activitățile care vor fi organizate în străinătate se vor desfășura cu respectarea măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 stabilite de autoritățile naționale din statele respective.

250
Tagurile:
Ziua Eroilor
Mircea Lucescu

Lucescu aruncă BOMBA la Euro 2020 - pune pe jar România!

40
Cel mai mare antrenor român din toate timpurile, Mircea Lucescu, face o declarație bombă, care țintește direct către marea supărare a microbiștilor români

BUCUREȘTI, 22 iun – Sputnik. Imediat după încheierea meciului Ucraina - Austria (0-1), marele antrenor Mircea Lucescu, care conduce acum Dinamo Kiev, a făcut o declarație șoc: speră ca italianul Marco Rossi, actual selecționer al Ungariei… să ajungă antrenorul naţionalei României!

”Marco Rossi este un fost jucător de-al meu, un băiat foarte inteligent cu care eu am avut o relaţie mai specială, un jucător profesionist sută la sută, este un tip preocupat pentru fotbal - sper ca într-o zi să îl văd antrenor la echipa naţională a României, pentru că este un tip foarte bine pregătit, un tip serios şi care merită să preia şi o altă naţională”, a declarat Lucescu la Arena Naţională, transmite Agerpres.

Desigur această afirmație răsucește cuțitul în inima microbiștilor români, supărați pe necalificarea naționalei – dar și pe menținerea lui Rădoi, în ciuda rezultatelor slabe. De asemenea, este și o săgeată către FRF – a cărei conducere, acuzată că a fost numită politic, nu găsește soluții pentru a ridica nivelul fotbalului românesc.

***

Precizăm că Ungaria condusă de italianul Marco Rossi a obţinut un egal cu Franţa, scor 1-1, şi a fost învinsă de Portugalia cu 3-0. Mâine juca împotriva Germaniei, încheind astfel parcursul din cea mai grea grupă de la EURO 2020.

40
Tagurile:
Naționala României, Antrenor, Selecționata naționala, Mircea Lucescu

Загрузка...
TV-пульт

Un celebru serialul rus va fi difuzat și la Televiziunea Română

176
(reînnoit 18:26 21.06.2021)
Un serial rus de excepție, „Godunov”, lansat în 2019, va putea fi urmărit la postul TVR 1 începând cu 23 iunie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 23:00

BUCUREȘTI,  21 iun – Sputnik. Producția „Godunov”, regizată de Timur Alpatov şi Alexei Andrianov, a fost cel mai popular serial al anului 2019 la televiziunea rusă și va putea fi urmărit la postul TVR 1 începând cu 23 iunie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 23:00.

Considerată una dintre cele mai bune miniserii istorice realizate vreodată, „Godunov” a fost filmată în locurile în care au avut loc evenimentele, cu decoruri şi costume autentice.

Rolul principal este interpretat de Serghei Bezrukov, fost director artistic al Teatrului Dramatic din Moscova. Alături de el, din distribuţie fac parte Aleksandra Nikiforova, Svetlana Hodcenkova şi Andrei Merzlikin.

Drama istorică îl are în centru pe ţarul rus Boris Fiodorovici Godunov şi are la bază romanul „Naufragiu pe insula speranţei” al lui Konstantin Badigin din 1978.

Acţiunea are loc în secolul al XVI-lea. Rusia condusă de Ivan cel Groaznic, ai cărui ani de glorie au trecut, trăieşte vremuri tulburi, conspiraţii, răscoale şi invazii ale tătarilor. Moartea ţarului duce la instalarea pe tron a fiului său, care, fiind bolnav mintal, are nevoie de un regent. Aşa începe ascensiunea ambiţiosului Boris Godunov, fost membru al gărzii personale a lui Ivan şi căsătorit cu fiica acestuia. Întâi regent, apoi ţar încoronat de Adunarea Naţională, Godunov a fost cel care a pus capăt îndelungatei domnii a dinastiei Rurik, rămânând în istorie drept una dintre cele mai misterioase figuri politice ale Ţaratului Rusiei.

176
Tagurile:
Televiziune

Загрузка...
Maria Zaharova

Maria Zaharova peste nas UE în privința sancțiunilor, a Crimeii și Ucrainei

0
(reînnoit 07:43 22.06.2021)
Ambasadoarea Maria Zaharova nu lasă nimic fără replică – și aruncă adevărul în fața liderilor Uniunii Europene: ei știu ADEVĂRUL, dar îl ignoră!

BUCUREȘTI, 22 iun – Sputnik. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a reacționat după ce UE a decis prelungirea sancțiunilor împotriva Crimeii și Sevastopolului pentru un an.

”Ei știu care va fi răspunsul!”, replică Zaharova, arătând ferm că liderii UE ”știu că, în conformitate cu Constituția, Crimeea face parte din Federația Rusă. Știu că decizia a fost luată pe baza referendumului din Crimeea”.

Și, ce este mai grav din punct de vedere al adevărului, dar și al principiului subsidiarității - care, teoretic, stă la baza UE – că rezultatele referendumului din Crimeea ”au fost confirmate din nou de viață”, ceea de ”UE nu poate ignora”, scrie Maria Zaharova într-o postare, subliniind ideea printr-o zicală rusească – ”Ei știu, dar încă își caută grebla preferată”.

După puțin timp, Maria Zaharova a adăugat un comentariu referitor la Ucraina, care merită pus în paralel cu cel despre Crimeea.

”S-a dovedit că secretarul general al OSCE, Helga Schmid, nu este conștientă de faptul că trei canale în limba rusă au fost închise în Ucraina”, scrie Zaharova, arătând că Schmid a declarat acest lucru la o conferință de presă la Moscova.

Ce înseamnă asta, întreabă ambasadoarea rusă – ”OSCE nu citește știrile?”. Ori, anticipând reacția stupidă a OSCE și o ”astfel de dezvoltare a evenimentelor” Zaharova a trimis materiale prin Misiunea Permanentă din Viena. ”Așa că probabil a ajuns deja”.

”Cum monitorizează situația din această țară, cum scriu rapoarte, cum trag concluzii despre libertatea de exprimare, dacă nu știu?”, întreabă Zaharova, subliniind tăios – ”la fel cum urmăresc Crimeea”.

Răspunsul e logic – iau de bun tot ceea ce Kievul le dă! ”Aparent, ”din cuvintele pacientului”, așa cum se spune, pe baza datelor regimului de la Kiev”.

Și ca un post script, Maria Zaharova atrage atenția că respectivele canale TV închise abuziv ”respectau „cota” lingvistică creată de libertatea de gândire ucraineană”.

0
Tagurile:
Ucraina, Crimeea, sancțiuni, UE, Maria Zaharova

Загрузка...