Florin Cîțu

Guvernul elimină cumulul de pensie cu salariul la stat

173
Guvernul a decis astăzi eliminarea cumulului de pensie cu salariul la stat, cu unele excepții, dar și creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani

BUCUREȘTI, 9 iun – Sputnik. Premierul Florin Cîţu a anunţat astăzi că Executivul a adoptat proiectul de lege care elimină cumulul pensiei cu salariul la stat. Actul normativ va merge în Parlament pentru a fi adoptat în procedură de urgenţă. El a mai spus că proiectul prevede şi o creştere opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani.

„Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare. Este un proiect de lege care merge în Parlament în procedură de urgenţă şi este proiectul de lege care elimină cumulul de pensie cu salariul la stat şi, în acelaşi timp, prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani”, a declarat premierul după ședința de astăzi a Guvernului.

Excepțiile la interdicția cumulării salariului de la stat cu pensia are excepții pe care ministrul Muncii Raluca Turcan le justifică prin aceea că erau necesare pentru ca legea să fie constituțională.

Astfel, aleșii locali, parlamentarii, membrii CCR și ai Curții de Conturi, dar și alte categorii, se numără printre bugetarii exceptați din legea interzicerii cumulării pensiei cu salariul la stat.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Guvern și trimis în Parlament, vor putea cumula pensia cu salariul următoarele categorii:

1.persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau cele pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție

2.persoanele care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare

3.personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora

4.pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate

5.membrii Academiei Române

6.asistenții personali și asistenților personali profesioniști prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare

7.asistenții maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare

8.îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Angajații din sectorul public au obligația ca în termen de 30 de zile să opteze, a precizat Raluca Turcan, care a precizat că interzicerea cumulului pensie cu salariu este valabilă doar pentru cei care activează în sistemul public.

Reforma sistemului de pensii din România a fost prezentată de către guvern în Planul Național de Redresare și Reziliență, trimis la începutul lunii la Bruxelles.

Potrivit documentului transmis Comisiei Europene, creșterea vârstei de pensionare va fi voluntară, va fi propusă o nouă formulă de indexare a pensiilor și va fi modificată pensionarea anticipată.

173
Tagurile:
Florin Cîţu, salariu
Tematic
Salariul educatoarelor, în atenția ministrului: ce vor sindicatele
Coșea: ”Asta va însemna blocarea salariilor și a pensiilor ”
MAE, acuzat că le-a recomandat eurodeputaților votul împotriva salariului minim european
Interzicerea cumulul pensiei și salariului în sistemul public - proiect la Guvern
Părinții, îngrijorați de salariile profesorilor
Pacienți internați cu diagnostic COVID-19

Al patrulea val al pandemiei în România: anunțul ministrului Sănătății

174
(reînnoit 11:52 13.06.2021)
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunțat că România se va confrunta cu al patrulea val al pandemiei de coronavirus.

BUCUREȘTI, 13 iun – Sputnik. Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii,  a confirmat pentru Aleph News faptul că va exista un al patrulea val al pandemiei în România, arătându-și speranța ca intensitatea acestui al patrulea val să nu fie una foarte mare.

„Cred că dacă este să ne uităm şi cum a evoluat pandemia anul trecut, cu o creştere a cazurilor în toamnă şi, mă rog, o evoluţie ciclică în acest an şi jumătate care s-a scurs de la debutul pandemiei, ne aşteptăm ca acest ciclu să revină”, a arătat ministrul Sănătății despre situația coronavirusului.

Экспонаты выставки в Ухани, организованной выставочным центром, который был временным госпиталем во время пандемии коронавируса
© Sputnik / Анна Раткогло
Pentru a preîntâmpina al patrulea val, ministrul Sănătății a vorbit de importanța vaccinării, a unui răspuns rapid şi eficient al sistemului sanitar să fie unul și despre importanța pregătirii spitalelor.

Despre tulpina indiană care este în atenția comunității științifice și medicale mondiale, ministrul Sănătății a spus că și România o are:

”Avem şi noi tulpina indiană. Am făcut secvenţiere mai ales pentru pacienţii care au fost diagnosticaţi în Bucureşti şi în Ilfov şi acolo am descoperit mai multe cazuri”, a declarat Mihăilă.

174
Tagurile:
Pandemie, România, coronavirus

Загрузка...
Дождь

Cod portocaliu de furtuni în 2 județe și cod galben în 28 de județe și în București

76
(reînnoit 11:47 13.06.2021)
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis astăzi un cod portocaliu de ploi abundente valabil până la ora 23:00 în judeţele Constanţa şi Tulcea.

BUCUREȘTI, 13 iun – Sputnik. Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat că astăzi, în intervalul orar 14:00 - 23:00, în judeţele Constanţa şi Tulcea şi cu precădere în zona litoralului, instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi grindină. Va ploua abundent şi se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 40 l/mp şi izolat 50...60 l/mp.

Vânt puternic
© Sputnik / Владимир Трефилов

Totodată, în judeţele Suceava, Neamţ, Harghita, Mureş, Vaslui, Bacău, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj şi în Municipiul Bucureşti va fi Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi intensificări ale vântului.

Pe tot parcursul zilei de duminică, în Muntenia, Oltenia, jumătatea de sud a Moldovei şi local în Transilvania vor fi perioade în care se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 25...30 l/mp şi izolat 35...40 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze de peste 65...70 km/h în vestul şi sudul Olteniei, iar în Carpaţii Meridionali, la peste 1800 m, rafalele vor depăşi 90...100 km/h.

Local şi temporar, intensificări ale vântului vor fi şi în celelalte zone, cu precădere în Transilvania.

76
Tagurile:
București, Meteo

Загрузка...
Alegeri europarlamentare 2019

Localitățile unde vor avea loc alegeri locale parțiale