Lei românești, RONI

Premieră în România: comuna cu monedă virtuală proprie

115
(reînnoit 16:49 08.06.2021)
Comuna Ciugud, din județul Alba, dă lecții întregii țări și își lansează propria monedă virtuală. Aceasta se intitulează CIUGUban. Cum o pot valorifica oamenii locului și care este scopul pentru care a fost elaborată.

BUCUREȘTI, 8 iun – Sputnik. Premieră în România: comuna Ciugud, din județul Alba, a intrat pe harta zonelor care dețin monede virtuale. Și aceasta pentru că tocmai i-a lansat propria monedă virtuală.

Se numește CIUGUban, iar ea va fi utilizată în scopul recompensării cetățenilor, în special a copiilor, ce colectează selectiv și reciclează deșeurile – ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu.

Proiectul presupune montarea în comună a unor stații de preluare și reciclare a ambalajelor, unde cetățenii vor putea depune sticlele, PET-urile și dozele de aluminiu, iar în schimbul acestora vor primi monede virtuale, CIUGUbani, informează digi24.ro.

Aceste monede vor putea fi folosite în comunitate.

Trebuie precizat, însă, că nu au valoare de criptomonedă, ele reprezentând numai o modalitate de recompensare a cetățenilor și, evident, de stimulare a reciclării și a colectării selective.

Deoarce copiii sunt stimulați să colecteze și să selecteze, o asemenea stație a fost montată în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud, care este, de altfel, și prima școală smart din România.

Stația a fost personalizată sub forma unui roboțel, numit simbolic ”Verzulică – roboțelul reciclator”.

Copiii sunt provocați, până la sfârșitul vacanței de vară, să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale.

În toamnă, o dată cu începerea noului an școlar, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali. Cu acești bani, copiii își vor putea finanța mici proiecte sau activități extrașcolare ori educaționale.

Asemenea stații de reciclare vor fi montate și în alte zone din comună. În schimbul monedelor virtuale, cetățenii vor primi reduceri la magazinele sătești care vor intra în acest program.

Se analizează și posibilitatea ca, pe viitor, aceste monede să poată fi folosite în schimbul anumitor reduceri de taxe și impozite, idee care ar presupune inclusiv promovarea unei inițiative legislative în acest sens.

115
Tagurile:
monedă
O tornadă

România, lovită de tornade VIDEO

66
(reînnoit 19:26 20.06.2021)
În multe zone ale României încă se resimt efectele ciclonului care s-a format în Marea Neagră, dovadă în acest sens fiind două tornade care au fost surprinse astăzi, 20 iunie 2021, în două județe. Ce spun specialiștii despre acest fenomen.

BUCUREȘTI, 20 iun – Sputnik. Vremea rea continuă să facă probleme românilor, iar ciclonul din Marea Neagră, care a adus ploi și furtuni puternice, încă își face simțite efectele.

Astfel, două tornade au fost suprinse astăzi, 20 mai 2021, în două județe ale României.

În ultimul timp, tornada este fenomenul meteo extrem tot mai raportat în România.

Interesant este că aceste două tornade care au apărut astăzi, 20 iunie 2021, s-au produs nu în sud-estul României, unde este zona în care au loc asemenea vârtejuri.

O tornadă a fost surprinsă duminică în nord-estul țării, mai exact la ieşirea din Botoșani,

Pe rețelele de socializare circulă deja imagini cu această tornadă. 

O altă tornadă s-a produs în Tulcea.

Hidrologii au emis astăzi o atenționare cod roșu de inundații pentru râuri din bazinele hidrografice Taița, din județul Tulcea. Această avertizare este valabilă până la ora 22.00.

Până la ora 15.00, mai multe localități din județul Tulcea au fost sub atenționare cod roșu de ploi torențiale, informează antena3.ro.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, declara, în luna mai a acestui an, că acești nori de furtună, cu dezvoltare mare pe verticală, determină pe parcursul perioadelor de instabilitate și astfel de manifestări, vânt rotațional care fie caracterizează intensificări mari și determină vijelii puternice, fie atunci când se confirmă acea pâlnie care atinge solul, capătă denumirea unei tornade.

Așadar, trebuie să luăm în considerare, de altfel, cum am avut de ani buni încoace, din ce în mai mult astfel de fenomene.

”Până la urmă este normal să se întâmple în această perioadă. De altfel, ne amintim  și anul trecut, chiar mai devreme, în aprilie, în 30 aprilie ce s-a întâmplat la Drajna, în județul Călărași"  declara Elena Mateescu în luna mai, într-o intervenţie la Antena 3.

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență anunță că, în ultimele 24 de ore fenomenele hidrometeorologice au generat efecte în 36 de localități din 16 județe.

 

66
Tagurile:
Tornadă
Tematic
Tornadă uriaşă și fulgere - VIDEO spectaculos
Fenomene meteo extreme neobişnuite: tornade de foc, temperaturi record – FOTO, VIDEO
Tornade de foc - „Parcă ar fi explodat bombe”: imagini spectaculoase – FOTO, VIDEO

Загрузка...
Un telefon vechi

Aniversare: 140 de ani de la punerea în funcțiune a primei linii telefonice

50
Astăzi este zi de mare sărbătoare și marchează trecerea a mai bine de un secol de când s-a pus în funcțiune a primei linii telefonice, la Nijni Novgorod, nu la Moscova ori Sankt Petersburg.

BUCUREȘTI, 20 iun – Sputnik. Ziua de 20 iunie este una importantă. Și aceasta deoarece a fost pusă în funcțiune prima linie telefonică.

Se împlinesc, iată, 140 de ani de la acel moment.

Cine crede că această linie telefonică a fost pusă în funcție în orașe mari cum ar fi Moscova ori Sankt Petersburg greșește.

Aceasta nu a fost pusă la Moscova sau la Sankt Petersburg, ci la Nijni Novgorod.

A legat apartamentele directorilor executivi ai companiei de vapoare Drujina cu debarcaderul Georgievskaia, informează reprezentanții Casei Ruse din București pe pagina lor de Facebook.

Lungimea acestei linii telefonice era de puțin peste un kilometru și jumătate.

Apariția telefoniei a ușurat viața multor oameni, în special a marinarilor mesageri.

Telefonia a înlocuit zeci de marinari-mesageri, care înainte trebuiau să alerge în permanență de la debarcader până la directori și înapoi.

50
Tagurile:
Telefon
Tematic
Despre ce aг discutat azi Putin și Zelenski la telefon
Iohannis a vorbit la telefon cu președinta Comisiei Europene despre relansarea economică
Merkel s-a plâns că Lukașenko nu i-a răspuns la telefon

Загрузка...
Donald Trump

Trump anunță datele viitorului său „turneu de istorie”