Cascada Bigăr

Cauza prăbușirii cascadei Bigăr - imagini video

325
Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița, s-a prăbușit luni din cauze naturale, anunță Romsilva. Iată cum arată acum cascada.

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva a anunțat luni seara, într-o postare pe pagina de Facebook, despre prăbușirea unei părți din Cascada Bigăr, desemnată, în 2013, cea mai frumoasă din lume.

„Travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni și greutate, iar astăzi a cedat sub propria greutate”.

Un activist de mediu a acuzat că din cauza unei păstrăvării a Romsilva s-ar fi prăbușit cascada, pentru că o parte din apă era direcționată spre bazinele cu pești.

Romsilva respinge aceste informații, catalogându-le false. 

„Romsilva respinge cu fermitate informațiile false referitoare la prăbușirea Cascadei Bigăr, lansate în spațiul public de un ghid de turism și "activist de mediu". Acesta a lansat informația FALSĂ că prăbușirea cascadei Bigăr ar fi fost provocată de captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniș”.

Totodată, Romsilva precizează că păstrăvăria activează în condițiile actuale neschimbate de peste 30 de ani și nu putea fi cauza prăbușirii parțiale a cascadei Bigăr.

„Păstrăvăria Valea Miniș a fost construită în perioada 1986-1988, inclusiv o lucrare de captare pe izvorul Bigăr, iar în ultimii 33 de ani NU s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, deci NU aceasta este cauza prăbușirii cascadei. Așa cum am precizat anterior, cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului”, punctează Romsilva.

Iată cum arată acum cascada Bigăr, parțial prăbușită.

 

325
Tagurile:
video, Prăbușire, Cascada
Грибы

Atenție la ce mâncați: Cum evitați intoxicația cu ciuperci

28
(reînnoit 12:11 25.06.2021)
Consumul de ciuperci procurate din locuri neautorizate sau culese de prin pădure la întâmplare, pot duce la consecințe grave pentru sănătate.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Intoxicația cu ciuperci poate deveni fatală dacă nu se acționează prompt. Potrivit specialiștilor din cadrul ANSP, cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicația este mai gravă.

„În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diaree, transpirația excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Peste șase ore – pot apărea dureri de cap, amețeli și agravarea stării de vomă pierderi de conștiință, halucinații, complicații severe hepatice și insuficiență renală, comă care poate cauza chiar moartea persoanei afectate”, susțin specialiștii. 

Simptomele intoxicației cu ciuperci variază în funcție de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină pe care îl conține.

Kremlinul din Reazan
© Sputnik / Владимир Федоренко

Conform datelor statistice, anul trecut au fost înregistrate 302 cazuri de intoxicație cu ciuperci, iar în urma acestora, 370 de persoane au avut de suferit. Intoxicație cu ciuperci au avut și 80 de copii, iar patru adulți au murit. 

Datele mai arată că în prima jumătate a acestui an, au fost înregistrate 40 de cazuri de intoxicație cu ciuperci.

Specialiștii dau și niște sfaturi despre cum se acordă primul ajutor în caz de intoxicație cu ciuperci. 

Se apelează la Serviciul 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicației.

Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc.

Persoana trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activității fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mișcarea, alergarea sau mersul pe bicicletă vor intensifica absorbția toxinelor în sânge).

Pentru a evita intoxicația cu ciuperci, se recomandă consumul ciupercilor procurate doar în locuri autorizate, evitați să consumați ciuperci culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma gunoiului.

Specialiștii îndeamnă oamenii să evite să culeagă și să consume ciupercile vechi, crescute, cu larve și cele necunoscute; să procure ciupercile de la persoanele neautorizate care le comercializează pe marginea traseelor; să evite prelucrarea culinară a ciupercilor peste o zi sau mai multe după colectare și să nu păstreze ciupercile la cald, deoarece ele sunt un produs perisabil. 

28
Tagurile:
Ciuperci

Загрузка...
Furtună

Avertizare meteo: schimbare radicală a vremii Cod portocaliu

179
După o perioadă cu temperaturi extrem de ridicate, vremea se schimbă radical. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod portocaliu de vijelii, ploi torenţiale şi grindină pentru 32 de judeţe.

BUCUREŞTI, 25 iun – Sputnik. Potrivit ANM, de vineri, ora 14:00, până sâmbătă, ora 6:00, este valabilă o avertizare de Cod portocaliu de precipitaţii, vijelie puternică şi grindină pentru 32 de judeţe. De asemenea, ANM a emis şi o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru toată ţara, valabilă de vineri, ora 12:00, până sâmbătă, ora 23:00.

Astfel, atenţionarea de Cod portocaliu este valabilă în Maramureş, Transilvania, Oltenia, Banat, Crişana, vestul şi nordul Munteniei şi al Moldovei, unde vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80-100 km/h, frecvente descărcări electrice şi grindină de medii şi mari dimensiuni. Aversele vor fi torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi local 35-50 l/mp şi izolat, îndeosebi în vest, centru şi la munte, 70 l/mp.

Avertizare meteo ANM
Avertizare meteo ANM

Mai exact, judeţele vizate sunt: Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău, Covasna, Harghita, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Sibiu, Alba, Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Hunedoara, Timiş şi Caraş-Severin.

De asemenea, vineri, ora 12:00, până sâmbătă, ora 23:00, instabilitatea atmosferică se va accentua şi se va extinde astfel că în toate regiunile vor fi perioade cu vijelii, averse torenţiale, descărcări electrice şi grindină. În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor depăşi local 20-40 l/mp.

Rămâne valabilă şi atenţionarea de Cod galben de căldură şi disconfort termic pe parcursul zilei de vineri, pentru toată ţara. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi local va fi caniculă.

Avertizarea de Cod portocaliu de disconfort termic se menţine în Oltenia, Banat, Crişana, sud-vestul Transilvaniei, unde va fi în continuare caniculă, iar temperaturile vor ajunge frecvent la 35-38 de grade.

Recomandări către populaţie din partea IGSU

În ceea ce priveşte avertizarea de Cod portocaliu de ploi torenţiale, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta recomandă populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, cetățenii sunt sfătuiţi să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.

În caz de vânt puternic, oamenilor li se recomandă să rămână adăpostiţi în spații închise și să evite deplasarea în zone cu copaci, cu panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

IGSU menţionează, pe pagina de Facebook, că informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi accesate pe portalul „FII PREGĂTIT” sau prin aplicația DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

179
Tagurile:
ANM, Avertizare, Prognoza meteo, Meteo
Тема:
Prognoza meteo

Загрузка...
Cristian Terhes

Europarlamentar român: UE a ajuns fie de "râsul curcilor" în jurul lumii

0
(reînnoit 13:27 25.06.2021)
Europarlamentarul român Cristian Terheș critică în termeni duri Raportul Matic votat de Parlamentul European și arată cât de dăunător este acesta.

BRUXELLES, 25 iun – Sputnik. Europarlamentarul român Cristian Terheș a criticat într-un discurs în Parlamentul European Raportul Matic prin care, arată Terheș, se recunoaște, printre alte monstruozități, că bărbații pot naște și că avortul este un "drept fundamental al omului", conform unei postări de pe pagina de facebook a eurodeputatului.

Raportul a fost adoptat cu 378 de voturi pentru, 255 împotrivă și 42 de abtineri, iar singurii europarlamentari români care au votat în favoarea acestui raport au fost cinci de la USR-PLUS.

Potrivit lui Terheș, dezbaterea despre raportul Matic nu e dreapta sau stânga, ci despre ceea ce este bine și ceea ce este greșit.

”Doriți în UE o cultură a vietii și prosperității, sau o cultură a morții? Fără a judeca pe cineva de ce ar fi făcut avort, noi, ca societate, nu putem spune că un asemenea act este un act bun, din moment ce avem obligația să protejăm viața”, a spus Terheș.

Terheș arată că ceea ce se spune în acest raport, că avortul este un “drept fundamental al omului”, subminează fundamentul Uniunii Europene, care a fost creată pentru a proteja viața și demnitatea umană a fiecărui cetățean european.

Terheș arată că raportul susține că bărbații pot să nască și ar trebui “să beneficieze de măsuri privind nașterea și îngrijiri legate de naștere”.

Europarlamentarul român atrage atenția că susținerea unei asemenea afirmații face UE să fie de "râsul curcilor" în jurul lumii.

Iată câteva din elementele conținute în raport, conform prezentării făcute de europarlamentarul PNȚCD:

1. Considerarea avortului ca "drept fundamental al omului". Prin urmare, dreptul de a pruncucide are întâietate în fața dreptului la viață a copilului nenăscut. Oricine va vorbi contra acestui "drept fundamental" sau a altor asemenea pseudo-drepturi, cum ar fi preoții și pastorii, vor suferi rigorile legii.

2. Impunerea educației sexuale obligatorii în școli, ba încă și la cei care nu sunt la școală, din frageda pruncie. Această educație sexuala va cuprinde ideologia de gen și tot ce e asociat cu aceasta.

3. Eliminarea dreptului la libertatea de conștiință a doctorilor și personalului medical, în baza căruia aceștia nu fac proceduri medicale (ex. avort) care le încalcă conștiința. Din moment ce avortul este socotit a fi un drept fundamental, un medic sau personal medical nu poate, pe motiv că-i încalcă lui conștiința, să oprească o altă persoana să se bucure de un drept fundamental (să facă avort).

0
Tagurile:
Cristian Terheș, UE

Загрузка...