Plajă

Cum pot călători moldovenii în România, Bulgaria, Ucraina, Grecia - documente necesare

767
(reînnoit 17:39 29.05.2021)
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a actualizat informaţiile privind accesul cetăţenilor moldoveni pe teritoriul altor state.

Mai multe țări și-au revăzut în ultima perioadă restricțiile de intrare impuse pentru cetățenii străini din pentru a minimaliza răspândirea infecției de coronavirus.

Întrucât în câteva zile începe vara și mulți moldoveni caută unde ar putea merge la odihnă la mare, prezentăm mai jos regulile de intrare în câteva dintre cele mai apropiate destinații turistice în acest sens, vizitate de moldoveni, în special prin călătoria cu mașina.

Călătoria în România

Restricțiile de intrare în România sunt eliminate din 1 iunie 2021

În conformitate cu prevederile art. 15 din Hotărârea nr. 32 din 27.05.2021, privind propunerea adoptării unor măsuri de relaxare în contextul evoluției pandemiei de COVID-19 și completarea Hotărârii C.N.S.U. nr. 28 din 14.05.20, au fost eliminate interdicțiile de intrare în România a cetățenilor străini și apatrizi, prevăzute la art. 2 alin. (1) pct. 7 și art. 2 alin. (5) din anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 531 din 10 mai 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare. Noile prevederi vor intra în vigoare începând cu 01 iunie 2021.

Moldovenii nu stau în carantină în România

În conformitate Hotărârea nr. 33 din 27.05.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, Republica Moldova nu se regăsește printre țările cu risc epidemiologic ridicat, semnificând că persoanele care vin din Republica Moldova, eligibile pentru călătorii în România, nu vor fi plasate în izolare/carantină la intrarea în România. Această măsură este aplicabilă până la intrarea în vigoare a unei decizii contrare a CNSU.

Tranzitarea României

Potrivit art. 6 pct. 1) lit. (d) din Ordonanța de urgență a Guvernului României nr. 194/2002, privind regimul străinilor în România, republicată cu completările ulterioare, în cazul străinilor aflați în tranzit - intrarea pe teritoriul României poate fi permisă dacă prezintă garanții că li se va permite intrarea pe teritoriul statului de destinație sau că vor părăsi teritoriul României – având acte doveditoare în acest sens.

Plajă Grecia
www.facebook.com/pages/Porto-Katsiki-Beach

Dovada scopului călătoriei se poate face în baza unui drept de ședere, dacă sunt impuse astfel de limitări de către statele de tranzit/ destinație (viză, permis de ședere, carte de rezidență etc.). Totodată având în vedere că legislația română nu stipulează expres lista actelor justificative, recomandăm consultarea autorităților Poliției de Frontieră a României, pentru a verifica condițiile de călătorie instituite, precum și actele justificative solicitate).

La fel, este cazul să vă asigurați, din timp, că țara de destinație finală sau de tranzit, în această perioadă nu are careva restricții instituite la călătorii pentru cetățenii Republicii
Moldova, în contextul pandemiei cu virusul COVID19, pentru a putea prezenta această informație autorităților de frontieră la momentul trecerii, la fel și documentele doveditoare privind dreptul de intrare în țara respectivă.

Călătoria în Ucraina

Restricții de intrare

În conformitate cu prevederile Hotărârii Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr. 230 din 22 martie 2021, cetățenii străini pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând obligatoriu la punctul de trecere polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, precum și a rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat și emis în limba rusă sau engleză. Testul nu este necesar pentru copiii cu vârsta până la 12 ani.

În absența unui test și/sau a unei polițe de asigurare, trecerea frontierei de stat pentru intrare sau tranzit va fi refuzată. Persoana care dispune de un certificat de anticorpi împotriva COVID-19 sau de un certificat de vaccinare nu este scutită de necesitatea de a avea rezultatele testării COVID19 prin metoda PCR înainte de trecerea frontierei de stat.

*Notă: Polița de asigurare pentru acoperirea costurilor asociate tratamentului COVID-19 sau observației urmează a fi emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina. Valabilitatea poliței de asigurare urmează să acopere perioada de ședere în Ucraina.

Categoriile exceptate

La trecerea frontierei de stat, următoarele categorii de persoane sunt exceptate de la necesitatea încheierii/deținerii unei polițe de asigurare COVID-19, precum și de la prezentarea rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR):

- apatrizii cu drept de ședere permanentă în Ucraina;

- refugiații sau persoanele care au nevoie de protecție internațională;

- personalul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale altor state, reprezentanțelor organizațiilor internaționale, acreditate în Ucraina, precum și membrii de familie ai acestora;

- militarii forțelor armate ale statelor membre NATO și ai statelor care participă la programul „Parteneriatul pentru Pace”, care participă la activitățile de pregătire a unităților forțelor armate ale Ucrainei.

- șoferii și membrii echipajelor vehiculelor de marfă, autobuzelor angajate în transportul regulat sau ocazional, membrii echipajelor navelor maritime și fluviale, membrii echipajelor de tren și locomotive.

Tranzitarea Ucrainei

Tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii Republicii Moldova, poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că aceasta va fi efectuată în decurs de 48 ore (drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul, biletul de călătorie cu avionul), a poliței de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina, precum și a rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat și emis în limba rusă sau engleză.

Călătoria în Bulgaria

Restricții de intrare în Bulgaria pentru perioada 27.05.2021-31.07.2021:

Cetățenii Republicii Moldova au dreptul de a intra pe teritoriul Bulgariei la prezentarea unuia din următoarele documente:

  • a) Document care atestă finalizarea schemei de vaccinare contra COVID-19. Prin schema de vaccinare se are în vedere numărul de doze solicitate pentru vaccinurile Comirnaty/ BNT162b2, Vaxzevria/ AZD1222, AZD1222, COVID-19 VACCINE Moderna / mRNA-1273, Janssen / Ad26.COV2.S, Covishield (ChAdOx1_nCoV-19), SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell) Inactivated (lnCoV), SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell) Inactivated (lnCoV), Sputnik V și o perioadă de cel puțin 14 zile de la ultima doză. Documentul trebuie să conțină numele persoanei, scris cu grafie latină identic cu numele din actul de călătorie, data nașterii, datele când au fost aplicate ambele doze de vaccin, denumirea comercială și numărul partidei vaccinului aplicat, numele producătorului/deținătorului permisului de utilizare, statul care a emis permisul și numele organului emitent.
  • b) Document care atestă rezultat pozitiv la testul molecular tip PCR sau testul antigen pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, pentru persoanele care au fost bolnave de COVID-19 pentru intervalul de la a 15-a la 180-a zi, începând cu data efectuării analizei menționată în document. Documentul trebuie să conțină numele persoanei conform documentului de călătorie, datele instituției medicale care a efectuat analiza, data când a fost efectuată analiza conform metodei PCR sau test antigen, indicarea cu grafie latină a metodei (PCR sau RAT) și rezultatul Pozitiv, care permite interpretarea documentului (lista de teste antigen rapide acceptate este în anexa 2 din Ordinul Ministerului Sănătății al Republicii Bulgaria: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/05/27/zapoved-rd-01-374-27-04-2021.pdf (paginile 8-10)).
  • c) Document care atestă rezultatul negativ la testul molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau cu rezultatul negativ al unui test antigen pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 de ore de la data indicată în document.

Remarcă: prezentarea testului PCR nu este obligatorie în cazul copiilor cu vîrsta de pînă la 5 ani.

Tranzitarea Bulgariei

Se permite tranzitarea teritoriului Republicii Bulgaria cu condiția garantării părăsirii imediate a țării.

Testul PCR nu este obligatoriu pentru persoanele ce intenționează să efectueze tranzitarea teritoriului Republicii Bulgaria.

Călătoria în Grecia

Intrarea în Grecia nu este permisă pentru cetățenii/rezidenții din țările non-UE, respectiv nu este permisă pentru cetățenii Republicii Moldova.

Cetățenii Republicii Moldova cu pașaport biometric pot intra în Grecia doar dacă sunt și posesori de permis de ședere emis de o tară membră a UE, cu respectarea condițiilor de intrare.

Conform deciziei ministeriale comune (ΦΕΚ: 24535 / Δ1α / ΓΠ.οικ. 31801) emisă de Republica Elenă toți pasagerii care călătoresc cu zboruri internaționale către Grecia sunt obligați să completeze și să trimită electronic Formular de localizare a pasagerilor (PLF) nu mai târziu de ziua precedentă înainte de intrarea în țară. Familiile pot trimite un formular comun e-PLF. Formularul poate fi găsit aici: https://travel.gov.gr/#/

Completarea obligatorie a Formularului de localizare a pasagerilor (PLF) găsit în adresa electronică https://travel.gov.gr/ este extinsă tuturor rezidenților permanenți din Grecia care pleacă pe zboruri internaționale din orice aeroport elen, nu mai târziu decât ziua precedentă de plecare.

Pentru informații suplimentare, puteți contacta compania aeriană. Informațiile de contact detaliate ale companiilor aeriene sunt furnizate pe site-ul: https://www.aia.gr/traveler/travellers-info/airlines/

TOȚI călătorii trebuie să întrunească următoarele condiții:

  • un test PRC negativ de 72 de ore sau (rezultatul trebuie să fie în limba engleză,franceză, germană, italiană, spaniolă,rusă emis de un laborator acreditat)
  • confirmarea însănătoșirii (test serologic - de la 2 la 9 luni) sau
  • confirmarea vaccinării (după 14 zile de la aplicarea ultimei vaccine)

Suplimentar, la punctele de trecere a frontierei pot avea loc testări aleatorii. Dacă rezultatul testului este pozitiv, persoana va fi plasată în carantină pentru 14 zile.

767
Tagurile:
Frontieră, Documente, Ucraina, Grecia, România, Bulgaria, Intrare, Moldoveni
Bătaie

Elevi moldoveni, implicați într-o bătaie în România - imagini video

49
(reînnoit 13:14 14.06.2021)
Situație neplăcută la Târgu Ocna, acolo unde cinci elevi ai Școlii Naționale a Agenților de Penitenciare, originari din Republica Moldova, au fost implicați într-o încăierare, la un bar. Întâmplarea sa fost filmată de un localnic.

BUCUREȘTI, 14 iun – Sputnik. Cinci elevi din Republica Moldova, de la Școala Națională a Agenților de Penitenciare, s-au bătut într-un bar din Târgu Ocna.

Întâmplarea s-a petrecut sâmbătă, 12 iunie 2021, în jurul orei 20.05, când poliția a fost chemată să intervină.

Întregul eveniment a fost filmat de un localnic, care spune că tinerii au provocat totul, după ce au consumat alcool în exces.

”Bătaie ca în Vestul Sălbatic provocată de elevii moldoveni de la Școala Națională de Administrație Penitenciară Târgu Ocna în Cartierul Tisesti. Altercația a avut loc după consumul excesiv de alcool”, a explicat cel care a filmat întreg evenimentul.

Motivul scandalului nu este cunoscut.

Reprezentanții Școlii de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna spun că, pentru gestionarea incidentului a fost apelat Serviciul 112, iar organele abilitate s-au prezentat la fața locului.

”În prezent, desfășoară procedurile specifice cu privire la cercetarea incidentului”, informează reprezentanții instituției, potrivit bacau.net, link la care poate fi vizualizată și înregistrarea VIDEO (atenție, limbaj necenzurat).

Referitor la starea de sănătate a elevilor, aceasta este bună.

De asemenea, la nivelul școlii urmează să fie demarată procedura de cercetare disciplinară cu privire la comportamentul școlarilor în comunitate.

Reprezentanții instituției menționează faptul că, în cadrul școlii naționale, sunt școlarizați 260 elevi, din care 20 pentru Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova.

Oficialii instituției au dat asigurări că, în funcție de evoluția evenimentelor, vor reveni cu noi informații.

Aceștia și au subliniat faptul că instituția de învățământ menționată dezaprobă orice comportament contrar normelor de conduită socială din partea elevilor, ”drept pentru care va trata cu maximă seriozitate orice comportament necorespunzător din partea elevilor școlarizați de către instituția noastră”.
49
Tagurile:
Moldova, Elevi, Bătaie

Загрузка...
Cutremur, seismograf

Ultimă oră: Cutremur în Vrancea

149
(reînnoit 13:08 14.06.2021)
Un cutremur de mare adâncime s-a produs în zona seismică Vrancea, România la amiaza zilei de luni, 14 iunie.

UPDATE: INFP a reactualizat informația privind intensitatea și adâncimea cutremurului. Astfel, acesta a avut magnitudinea de 3,1 și adâncimea la care s-a produs a fost de 10 kilometri.

Informația inițială:

Un cutremur de 3,8 grade pe scara Richter s-a produs astăzi în România, la ora 12:53:54, în zona seismică Vrancea, județul Vrancea. Potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, acesta a fost un cutremur slab, dar de adâncime, epicentrul fiind la 167 km.

„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 80km E de Brasov, 94km S de Bacau, 100km NE de Ploiesti, 115km V de Galati, 118km NV de Braila, 151km N de Bucuresti, 170km NE de Pitesti, 175km SV de Iasi, 193km E de Sibiu, 215km N de Ruse”, precizează INCDFP.
149
Tagurile:
Vrancea, seism, cutremur

Загрузка...

Măsuri sporite de securitate în ajunul summitului NATO la Bruxelles - Video

0
Sârmă ghimpată și un număr mare a reprezentanților forțelor de ordine au fost observați în jurul capitalei Belgiei, Bruxelles, în ajunul pregătirilor pentru primul summit NATO pe viu de la începutul pandemiei.

În imaginile video arată situația de la consulatul SUA, sediul Comisiei Europene și un hotel în care este cazat personalul diplomatic și de securitate.

Summitul liderilor statelor membre ale NATO va avea loc luni, la Bruxelles. Prezidat de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, reuniunea va marca cea de-a 31-a reuniune formală a șefilor de stat și șefilor guvernelor NATO și primul summit pe viu de la începutul pandemiei.

0

Загрузка...