Euro

România, datoare vândută: cifrele dezastrului, plătim mai mult ca europenii

249
(reînnoit 12:01 27.05.2021)
Cunoscutul jurnalist și analist financiar Radu Teodor Soviani susține că dobânzile plătite de România sunt mai mari decât – atenție! – dobânzile însumate a altor 22 de state europene. Despre ce sume este vorba.

BUCUREȘTI, 27 mai – Sputnik. În timp ce Ștefan cel Mare spunea că Moldova nu e a lui, ci a urmașilor urmașilor moldovenilor, ei bine, Guvernul liberal al României pare să preia această vorbă și să o transpună în fapte referitor la datoria externă a țării. Cu alte cuvinte, datoria României nu o plătim doar noi, ci și urmașii urmașilor noștri.

Și aceasta pentru că, în primele luni de guvernare – noiembrie 2019-octombrie 2020, Guvernul României a îndatorat populația și companiile cu împrumuturi mai mari decât în primii 19 ani de la Revoluție, respectiv cu 18 miliarde de euro, comparativ cu 17,2 miliarde de euro – împrumuturile cumulate în perioada 1990-2008.

Informația a fost prezentată de celebrul analist financiar și jurnalist Radu Teodor Soviani, care spune că, între timp, la datoria publică s-au mai adăugat 28 de miliarde de lei datorie nouă în noiembrie și decembrie 2020, adică încă 5,7 miliarde de euro și 14,6 miliarde de lei datorie nouă în ianuarie-martie 2021, adică încă 3 miliarde de euro.

Ceea ce a majorat datoria publică cu aproape 27 de miliarde de euro în 17 luni. Adică: de 41 de ori mai mult decât a încasat statul român pe Petron, de 540 de ori mai mult decât a încasat statul român pentru Petromidia, de 350 de ori mai mult decât a încasat statul român pentru Sidex, scrie Soviani.

Ce înseamnă asta? Ei bine, asta înseamnă că, estimativ, creșterea datoriei publice în 17 luni, adică din noiembrie 2019 și până în martie 2021 a reprezentat de până la 5 ori mai mult decât tot ceea ce a încasat statul român prin privatizările de după 1990.

Soviani spune că aceste costuri de împrumut ale României sunt mai mari decât costurile de împrumut ale altor 22 de state, însumate.

Potrivit datelor Băncii Centrale Europene, costurile de împrumut ale României sunt, în aprilie 2021, de 2,84% pe an, mai mari decât costurile de împrumut însumate ale 22 de state din Uniunea Europeană.

Potrivit lui Soviani, costurile însumate ale celor 19 state din ona Euro sunt, în aprilie 2021, de 2,23% pe an, 8 state împrumutându-se la dobânzi negative.

”Mai mult decât noi nu se împrumută nimeni”, a subliniat Soviani.

 

249
Tagurile:
România
Noaptea muzeelor 2019

Noaptea Muzeelor din România: primul eveniment pe scară largă din pandemie

29
(reînnoit 12:59 12.06.2021)
Noaptea Muzeelor 2021, care a ajuns la ediția a 17-a, se desfășoară astăzi la nivel naţional în aproximativ 190 de spaţii culturale din 73 de localităţi din toată țara, urmând a se desfăşura fizic şi online.

BUCUREȘTI, 12 iun – Sputnik. Noaptea Muzeelor le oferă ocazia bucureștenilor să viziteze în premieră clădirea istorică a Primăriei Capitalei, care va fi deschisă publicului între orele 18.00 - 24.00.

Cu un program extins chiar şi până dimineaţa și care poate fi consultat pe site-ul evenimentului, https://noapteamuzeelor.org/ muzeele de stat şi private, galeriile de artă, studiourile creative, castelele, palatele, cetăţile, morile, teatrele, universităţile, cinematografele, bibliotecile, memorialele terorii comuniste, atenee, opere, filarmonici, lăcaşe de cult sau casele experimentelor îşi expun colecțiile n mod gratuit în această noapte.

Evenimente multiple vor fi organizate şi de instituţii de cultură din oraşe mai mici, comune şi sate ale României. Numai în Bucureşti sunt 50 de instituţii care se deschis publicului în Noaptea Muzeelor.

În afară de evenimentele cu prezență fizică, Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi marea majoritate a muzeelor Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca vor fi prezente cu evenimente online.

În premieră, expoziţia “Identităţi Fragile”, a viitorului Muzeu al Pandemiei, poate fi vizitată la Galeria Rezidenţa BRD Scena 9 din Bucureşti, la fel ca şi expoziţiile inedite din Castelul Artelor din Drobeta-Turnu Severin, un muzeu-hub cu instalaţii interactive, animaţii şi reconstituiri istorice legate de elementul apei.

Publicul este invitat să vadă clădirea Primăriei București

Primaria Municipiului Bucureşti a ales pentru Noaptea Muzeelor să prezinte publicului două expoziţii despre istoricul clădirii şi al Bucureştiului.

La parterul clădirii, bucureştenii vor putea vizita expoziţia „Uranus Acum”, iar la etajul 1 va fi amenajată o expoziţie dedicată arhitectului Petre Antonescu, cel care a proiectat clădirea primăriei care a fost Palat al Ministerului Lucrărilor Publice. La etajul 2, vizitatorii vor putea urmări în format video proiectul de reconstrucţie în realitate virtuală a Muzeului Simu.

Programul de vizitare este de la ora 18.00 şi până la miezul nopţii. Accesul în clădire se va face în grupuri de câte 10 - 15 persoane, pe la intrarea principală, iar vizitele vor fi ghidate.

Tramvaie vechi la Iași

Și la Iaşi se călătorește în trecut prin evenimentul „La plimbare cu tramvaie de altădată” pe traseul Târgu Cucu - Copou. Două dintre cele mai valoroase exponate ale Muzeului Transportului Public Iaşi, tramvaiul AEG (1900) şi tramvaiul ITB (1959) vor putea fi vizitate, iar accesul în tramvaie se va face pe baza unui bilet de călătorie, achiziţionat în prealabil.

Și Arcul de Triumf se deschide de Noaptea Muzeelor și va putea fi vizitat gratuit de la ora 11.00 până la miezul nopţii, iar traversarea se va face pe la trecerea de pietoni semaforizată, în intervalul orar anunţat.

De asemenea, toate muzeele şi casele memoriale din componenţa Muzeului Municipiului Bucureşti vor putea fi vizitate astăzi, de Noaptea Muzeelor, cu intrare liberă în intervalul orar 16.00 - 22.00 (ultima intrare), cu excepţia Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", care va fi deschis între orele 20.00 - 02.00 (ultima intrare).

Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează în Noaptea Europeană a Muzeelor patru expoziţii temporare şi târgul 100 de Tradiţii Româneşti, între orele 18.00 – 21.30.

Și Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) îşi deschide, gratuit, porţile pentru vizitatori în intervalul orar 14.00 – 22.00.

Muzeul Naţional de Artă al României deschide, spre vizitare gratuită, trei spaţii, în intervalul orar 16.00 – 00.00.

Iniţiat în urmă cu 17 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european.

29
Tagurile:
Noaptea Muzeelor

Загрузка...
Vânt puternic

Cod galben și fenomene meteo extreme în aproape toată țara

54
Astăzi, în zonele de deal și de munte, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în cea mai mare parte a Transilvaniei, local în Moldova și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin ploi torențiale.

BUCUREȘTI, 12 iun – Sputnik. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), astăzi, în zonele de deal și de munte, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în cea mai mare parte a Transilvaniei, local în Moldova și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină.

Pentru aproape toată țara a fost emis cod galben care intră în vigoare la ora 11.00 și este valabil până la ora 21.00. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25 - 30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică accentuată vor fi și în restul teritoriului, dar pe suprafețe mai mici și pe intervale mai scurte de timp.

Din noaptea de sâmbătă spre duminică, de la ora 2.00, se restrânge codul galben și rămâne valabil doar în județele Caraș-Severin, Timișoara, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureș, Bistrița-Năaăsud, Harghita, Suceava, Neamț, Iași și Botoșani.

Această avertizare este valabilă până duminică, la ora 10.00. Vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25 - 30 l/mp și izolat 35 - 40 l/mp.

54
Tagurile:
condiții meteo, Meteo

Загрузка...
Президент РФ В. Путин

Putin: Știința rusă și-a demonstrat forța prin crearea vaccinului ”Sputnik V”