Засуха в Воронежской области, secetă

PNRR: cu acordul Europei, România pune cruce Agriculturii?!

394
(reînnoit 10:21 03.06.2021)
Un aspect șocant din Planul Național de Relansare și Reziliență – România renunța la un domeniu care se anunță ca o mare problemă și amenințare a viitorului apropiat?

BUCUREȘTI, 26 mai – Sputnik. Asta reiese din citirea Planului Național de Relansare și Reziliență, conform președintelui PSD, Marcel Ciolacu.

În discursul său, Ciolacu a subliniat că, în timp ce sunt prevăzute peste 2 miliarde de euro pentru consultanță, în PNRR sunt ZERO sume pentru Agricultură!

Asta în condițiile în care România a devenit un mare importator de alimente – iar agricultorii sunt, la ora aceasta, în stradă, manifestând revoltați, spune Marcel Ciolacu, arătând și că nu s-au plătit nici măcar banii datorați celor din domeniu.

Trecând peste aspectul politic al declarației lui Ciolacu, să remarcăm că, în PNRR, Agricultura apare mai mult indirect.

Astfel, la primul pilon al planului ”Tranziţia verde“, componenta I.1 se referă la gestionarea apei, unde regăsim modernizarea sistemelor de irigaţii, dar și dezmlăştiniri şi devoltarea sistemelor antigrindină.

Sunt incluse lucrări de combatere a eroziunii solurilor, a riscului de alunecări şi degradării terenurilor. O altă componentă se referă la prevenirea deşertificării şi eroziunii solului.

De asemenea, prin PNRR se va dezvolta o ”schemă de finanţare” pentru construirea de platforme la nivel de ferme mici şi medii, pentru colectarea, managementul şi valorificarea gunoiului de grajd, acesta fiind, conform studiilor europene, o sursă majoră de poluare atmosferică!

Tot în ”Tranziția verde” regăsim împăduriri şi î̂nfiinţarea de perdele forestiere şi agrosilvice, precum şi creşterea biodiversităţii, măsură aplicabilă prin susținerea înfiinţării de pepiniere publice şi private de puieţi.

Vag apare și ideea sprijinirii creșterii ovinelor și valorificării lânii – ca proiect inclus în PNRR referitor la economia circulară pe bază de lână sau textile.

În fine, Agricultura ar beneficia de investiţii în infrastructura socială menită să deservească învăţământul dual preuniversitar şi universitar, inclusiv prin liceele agricole, deci se urmărește reducerea crizei forţei de muncă specializată din sectorul agricol.

Desigur, multe dintre aceste domenii sunt în momentul de față decăzute atât din lipsă de investiții, din cauza lipsei forței de muncă, foarte prost plătită în acest sector în România, a lipsei de perspectivă și interes a tinerei generații pentru domeniu – dar și a concurenței marilor producători europeni și mondiali.

Din câte se vede, Marcel Ciolacu nu greșește prea mult – banii din PNRR par mai curând a se duce pe studii, consultanță și importuri de tehnologie. Pentru Agricultură, România nu prea pare a avea șanse să primească sprijin din partea Europei.

Închei cu două date semnificative: România, ca urmare a schimbărilor climatice, are 13% din suprafaţa ţării zone inundabile, iar degradarea terenurilor afectează 6,367 milioane de hectare cu folosinţă agricolă - circa 43% din suprafaţa agricolă națională. (sursa Agro Media)

Sunt suficiente aceste date pentru a justifica îngrijorarea din titlu?

Dacă nu, să îl cităm pe ministrul de Externe, Bogdan Aurescu - din declarația de ieri, de la lansarea rețelei-pilot de diplomaţie climatică a României:

”Schimbările climatice au devenit un multiplicator al ameninţărilor - acestea riscă să submineze stabilitatea şi securitatea globală din cauza consecinţelor asupra securităţii umane, incluzând fenomene precum foametea la scară largă, accelerarea deşertificării, lipsa apei, migraţia forţată”, a spus Aurescu.

Oare l-au auzit și Cîțu, Ghinea… Iohannis?

394
Tagurile:
Agricultură, Fermieri
TV-пульт

Un celebru serialul rus va fi difuzat și la Televiziunea Română

164
(reînnoit 18:26 21.06.2021)
Un serial rus de excepție, „Godunov”, lansat în 2019, va putea fi urmărit la postul TVR 1 începând cu 23 iunie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 23:00

BUCUREȘTI,  21 iun – Sputnik. Producția „Godunov”, regizată de Timur Alpatov şi Alexei Andrianov, a fost cel mai popular serial al anului 2019 la televiziunea rusă și va putea fi urmărit la postul TVR 1 începând cu 23 iunie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 23:00.

Considerată una dintre cele mai bune miniserii istorice realizate vreodată, „Godunov” a fost filmată în locurile în care au avut loc evenimentele, cu decoruri şi costume autentice.

Rolul principal este interpretat de Serghei Bezrukov, fost director artistic al Teatrului Dramatic din Moscova. Alături de el, din distribuţie fac parte Aleksandra Nikiforova, Svetlana Hodcenkova şi Andrei Merzlikin.

Drama istorică îl are în centru pe ţarul rus Boris Fiodorovici Godunov şi are la bază romanul „Naufragiu pe insula speranţei” al lui Konstantin Badigin din 1978.

Acţiunea are loc în secolul al XVI-lea. Rusia condusă de Ivan cel Groaznic, ai cărui ani de glorie au trecut, trăieşte vremuri tulburi, conspiraţii, răscoale şi invazii ale tătarilor. Moartea ţarului duce la instalarea pe tron a fiului său, care, fiind bolnav mintal, are nevoie de un regent. Aşa începe ascensiunea ambiţiosului Boris Godunov, fost membru al gărzii personale a lui Ivan şi căsătorit cu fiica acestuia. Întâi regent, apoi ţar încoronat de Adunarea Naţională, Godunov a fost cel care a pus capăt îndelungatei domnii a dinastiei Rurik, rămânând în istorie drept una dintre cele mai misterioase figuri politice ale Ţaratului Rusiei.

164
Tagurile:
Televiziune

Загрузка...
Examen

Începe Evaluarea Națională 2021 pentru clasa a VIII-a cu proba Limba și literatura română

25
Marți, 22 iunie, în România începe sesiunea de Evaluare Națională 2021 pentru elevii clasei a VIII-a, cu proba scrisă la Limba și literatura română

Pentru examenele din cadrul sesiunii de Evaluare Națională 2021 la clasa a VIII-a s-au înscris peste 131 000 de absolvenți. Sesiunea se desfășoară în perioada 22 iunie - 4 iulie 2021.

Subiecte și bareme la Evaluare Națională 2021

  • Baremele de evaluare și de notare la Limba și literatura română pot fi accesate AICI
  • Subiectele din acest an vor fi afișate AICI

Calendarul examenelor la Evaluarea Națională 2021

Următorul examen din cadrul sesiunii de Evaluare Națională 2021 va avea loc joi, 24 iunie, la proba Matematică. După care, proba la Limba și literatura maternă va avea loc vineri, 25 iunie.

Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Teste antrenament EN 2021, disponibile spre descărcare >>>

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 30 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Candidații care depun/transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun/transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele la Evaluarea Națională 2021

Rezultatele examenelor din cadrul Evaluării Naționale 2021 vor fi publicate de Ministerul Educației la adresa de pe acest LINK pe data de 29 iulie, după ora 14:00, însă rezultatele finale vor fi publicate după rezolvarea contestațiilor, pe data de 4 iulie 2021.

Calendarul admiterii la liceu în 2021 s-a modificat: când încep înscrierile >>>

Potrivit Ministerului Educației, media obținută la Evaluarea Națională la clasa VIII este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal.

„Coordonarea la nivel național a proiectării, organizării și desfășurării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de Ministerul Educației prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Coordonarea la nivel județean/al municipiului București a organizării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de către inspectoratele școlare județene”, precizează edu.ro.

Organizarea examenelor la Evaluarea Națională 2021 - detalii

Ministerul educației informează că examenul se va desfășura în 3 850 de centre de examen, iar probele încep la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne. La probele scrise ale Evaluării Naționale 2021, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul.

„Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore) calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a Evaluării Naționale, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare”.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru.

Teste de antrenament pentru evaluarea națională 2021 >>>

Probele sunt monitorizate audio-video.

Interdicții la examenele de Evaluare Națională 2021

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a  instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.

De asemenea, se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop. Candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop, nu sunt primiți în examen.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Etapa specială a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII 2021) este programată în perioada 5 – 12 iulie, fiind precedată de etapa de înscriere (28 iunie – 2 iulie).

25
Tagurile:
Teste, barem, Subiecte, Limba română, 2021, Evaluarea Naţională

Загрузка...
John Kirby

Știrea nopții: SUA confirmă temerile privind retragerea trupelor