Цветущие сады Молдовы

Cum va fi vremea astăzi și în următoarele zile

81
Vremea se încălzește astăzi până la temperaturi de vară în sud, dar în alte zone vor fi și ploi, tunete, fulgere, rafale de vânt și chiar grindină in celelalte zone.

BUCUREȘTI, 23 mai – Sputnik. Pentru 23 mai, în jumătatea sudică a țării vremea va continua să se încălzească devenind caldă pentru ultima decadă a lunii mai, iar în rest valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent și, apropiate de mediile multianuale. În regiunile nord-vestice, nordice, centrale, precum și la munte, temporar înnorările vor fi accentuate și mai ales spre seară și în prima parte a nopții, local se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, însoțite de descărcări electrice. Izolat va cădea grindină, iar cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp.

În restul teritoriului, cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre sfârșitul intervalului, dar numai izolat vor fi ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte, în special în zona înaltă a Carpaților Orientali și a Munților Apuseni, unde va sufla cu peste 70 km/h, local și temporar în nord-vest, iar noaptea și în est și sud-est, în general cu 40…50 km/h, dar și în timpul ploilor, când izolat va lua aspect de vijelie. Temperaturile maxime se vor încadra între 18 grade în Maramureș şi 31 de grade în sudul Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între 7 și 17 grade.

La București vremea va fi frumoasă și va continua să se încălzească, devenind caldă pentru această dată. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre sfârșitul nopții. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 29…30 de grade, iar cea minimă de 13…15 grade.

Pentru 24 mai 2021, prognoza indică faptul că vremea va fi în general frumoasă, cu cerul variabil, iar unele înnorări și izolat ploi de scurtă durată vor fi îndeosebi în zona de munte și în dealurile subcarpatice ale Munteniei și Olteniei. Noaptea vor fi înnorări în cea mai mare parte a țării și se vor semnala averse însoțite de descărcări electrice, în vest și nord-vest și pe arii restrânse în rest, în special la deal și la munte.

Vor fi condiții de grindină, iar probabilitatea pentru cantități de apă însemnate (peste 15…20 l/mp) va fi mai ridicată în zona Carpaților Occidentali. Vântul va sufla slab și moderat, local cu ușoare intensificări în prima parte a zilei în regiunile sud-estice, iar noaptea se va intensifica treptat în sudul Banatului și în zona Carpaților Meridionali, unde la rafală se vor atinge viteze de 60…80 km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 20 și 29 de grade, iar cele minime se vor situa, în general, între 8 și 18 grade. Cu totul izolat vor fi condiții de ceață.

Mâine, la București vremea va deveni apropiată de normal sub aspect termic. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă, mai scăzută decât în ziua precedentă, se va situa în jurul valorii de 26 de grade, iar minima va fi de 13…15 grade.

Prognoza pentru 25 mai arată că vremea se va încălzi în toată țara, iar în regiunile vestice, nordice și centrale, precum și la munte, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se vor semnala averse, ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice și, pe alocuri, grindină. În restul teritoriului, vor fi înnorări temporare, iar astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse.

Vântul va avea intensificări, local și temporar, în toate regiunile, mai ales în cursul zilei, cu viteze mai mari în vestul țării, precum și la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 21 și 30 de grade, cu cele mai ridicate valori în vestul și centrul țării, iar cele minime vor fi cuprinse între 8 și 17 grade. Izolat, îndeosebi în sud-estul țării vor fi condiții de ceață.

La București, vremea va fi în general frumoasă și caldă. Cerul va fi variabil, trecător cu înnorări mai accentuate, îndeosebi la amiază, dar probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi redusă. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 28…29 de grade, iar cea minimă va fi de 12…14 grade.

Și prognoza meteo pentru 26 mai arată că vremea se va menține caldă, deși valorile termice vor marca o scădere față de ziua precedentă în majoritatea regiunilor. Cerul va fi variabil în sud-estul și nord-vestul teritoriului, dar în rest vor fi înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice și, izolat, posibil, grindină. Vântul va sufla în general moderat, cu unele intensificări la munte, iar în restul teritoriului mai ales în timpul ploilor.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 20 și 28 de grade, cu cele mai scăzute valori în estul Transilvaniei și nordul Moldovei și cele mai ridicate în Lunca Dunării, iar cele minime se vor situa între 8 și 16 grade. Dimineața și noaptea, cu totul izolat se va semnala ceață.

La București vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări spre sfârșitul intervalului, când vor fi condiții pentru averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 28 de grade, iar cea minimă va fi de 11…13 grade.

Prognoza meteo de joi până sâmbătă

Pentru următoarea perioadă, valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se vor semnala averse mai ales în orele amiezilor în cea mai mare parte a țării, dar cu o probabilitate mai mare în centrul, nordul și nord-estul țării, precum și în zonele de munte.

81
Tagurile:
Meteo
Noaptea muzeelor 2019

Noaptea Muzeelor din România: primul eveniment pe scară largă din pandemie

37
(reînnoit 12:59 12.06.2021)
Noaptea Muzeelor 2021, care a ajuns la ediția a 17-a, se desfășoară astăzi la nivel naţional în aproximativ 190 de spaţii culturale din 73 de localităţi din toată țara, urmând a se desfăşura fizic şi online.

BUCUREȘTI, 12 iun – Sputnik. Noaptea Muzeelor le oferă ocazia bucureștenilor să viziteze în premieră clădirea istorică a Primăriei Capitalei, care va fi deschisă publicului între orele 18.00 - 24.00.

Cu un program extins chiar şi până dimineaţa și care poate fi consultat pe site-ul evenimentului, https://noapteamuzeelor.org/ muzeele de stat şi private, galeriile de artă, studiourile creative, castelele, palatele, cetăţile, morile, teatrele, universităţile, cinematografele, bibliotecile, memorialele terorii comuniste, atenee, opere, filarmonici, lăcaşe de cult sau casele experimentelor îşi expun colecțiile n mod gratuit în această noapte.

Evenimente multiple vor fi organizate şi de instituţii de cultură din oraşe mai mici, comune şi sate ale României. Numai în Bucureşti sunt 50 de instituţii care se deschis publicului în Noaptea Muzeelor.

În afară de evenimentele cu prezență fizică, Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi marea majoritate a muzeelor Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca vor fi prezente cu evenimente online.

În premieră, expoziţia “Identităţi Fragile”, a viitorului Muzeu al Pandemiei, poate fi vizitată la Galeria Rezidenţa BRD Scena 9 din Bucureşti, la fel ca şi expoziţiile inedite din Castelul Artelor din Drobeta-Turnu Severin, un muzeu-hub cu instalaţii interactive, animaţii şi reconstituiri istorice legate de elementul apei.

Publicul este invitat să vadă clădirea Primăriei București

Primaria Municipiului Bucureşti a ales pentru Noaptea Muzeelor să prezinte publicului două expoziţii despre istoricul clădirii şi al Bucureştiului.

La parterul clădirii, bucureştenii vor putea vizita expoziţia „Uranus Acum”, iar la etajul 1 va fi amenajată o expoziţie dedicată arhitectului Petre Antonescu, cel care a proiectat clădirea primăriei care a fost Palat al Ministerului Lucrărilor Publice. La etajul 2, vizitatorii vor putea urmări în format video proiectul de reconstrucţie în realitate virtuală a Muzeului Simu.

Programul de vizitare este de la ora 18.00 şi până la miezul nopţii. Accesul în clădire se va face în grupuri de câte 10 - 15 persoane, pe la intrarea principală, iar vizitele vor fi ghidate.

Tramvaie vechi la Iași

Și la Iaşi se călătorește în trecut prin evenimentul „La plimbare cu tramvaie de altădată” pe traseul Târgu Cucu - Copou. Două dintre cele mai valoroase exponate ale Muzeului Transportului Public Iaşi, tramvaiul AEG (1900) şi tramvaiul ITB (1959) vor putea fi vizitate, iar accesul în tramvaie se va face pe baza unui bilet de călătorie, achiziţionat în prealabil.

Și Arcul de Triumf se deschide de Noaptea Muzeelor și va putea fi vizitat gratuit de la ora 11.00 până la miezul nopţii, iar traversarea se va face pe la trecerea de pietoni semaforizată, în intervalul orar anunţat.

De asemenea, toate muzeele şi casele memoriale din componenţa Muzeului Municipiului Bucureşti vor putea fi vizitate astăzi, de Noaptea Muzeelor, cu intrare liberă în intervalul orar 16.00 - 22.00 (ultima intrare), cu excepţia Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", care va fi deschis între orele 20.00 - 02.00 (ultima intrare).

Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează în Noaptea Europeană a Muzeelor patru expoziţii temporare şi târgul 100 de Tradiţii Româneşti, între orele 18.00 – 21.30.

Și Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) îşi deschide, gratuit, porţile pentru vizitatori în intervalul orar 14.00 – 22.00.

Muzeul Naţional de Artă al României deschide, spre vizitare gratuită, trei spaţii, în intervalul orar 16.00 – 00.00.

Iniţiat în urmă cu 17 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european.

37
Tagurile:
Noaptea Muzeelor

Загрузка...
Vânt puternic

Cod galben și fenomene meteo extreme în aproape toată țara

59
Astăzi, în zonele de deal și de munte, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în cea mai mare parte a Transilvaniei, local în Moldova și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin ploi torențiale.

BUCUREȘTI, 12 iun – Sputnik. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), astăzi, în zonele de deal și de munte, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în cea mai mare parte a Transilvaniei, local în Moldova și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină.

Pentru aproape toată țara a fost emis cod galben care intră în vigoare la ora 11.00 și este valabil până la ora 21.00. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25 - 30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică accentuată vor fi și în restul teritoriului, dar pe suprafețe mai mici și pe intervale mai scurte de timp.

Din noaptea de sâmbătă spre duminică, de la ora 2.00, se restrânge codul galben și rămâne valabil doar în județele Caraș-Severin, Timișoara, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureș, Bistrița-Năaăsud, Harghita, Suceava, Neamț, Iași și Botoșani.

Această avertizare este valabilă până duminică, la ora 10.00. Vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25 - 30 l/mp și izolat 35 - 40 l/mp.

59
Tagurile:
condiții meteo, Meteo

Загрузка...
Река Днестр

Alarmant: Râul Nistru s-ar putea transforma într-un canal mort