Klaus Iohannis şi un grup de turişti pe munte

Turismul românesc, perspective bune în 2021

76
(reînnoit 17:53 21.05.2021)
Dragoș Răducan, prim vicepredinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc, a vorbit, exclusiv pentru Agenția de Presă Sputnik, despre perspectivele turismului turism, în condițiile în care pandemia de coronavirus a schimbat regulile la nivel mondial.

BUCUREȘTI, 21 mai – Sputnik. Institutul Național de Statistică a publicat, recent, o serie de date despre turissmul românesc. Potrivit acestor date, capacitatea de cazare turistică în funcțiune a structurilor de primire turistică a fost, în primul trimestru al acestui an, cu 1,9% mai mică decât în perioada similară a anului trecut, informează dcbusiness.ro.

Primvicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Dragoș Răducan, spune că procentul de 1,9% este într-o marjă foarte mică și că această scădere nu reprezintă un lucru îngrijorător, după ce, ani de zile, s-au înregistrat creșteri importante.

”Nu e ceva de luat în seamă, pentru că e foarte mică marja. Poate să fie o defecțiune de colectare a datelor”, a explicat Răducan.

În totalul capacităţii de cazare turistică în funcţiune, hotelurile au deţinut o pondere de 57,7%, pensiunile agroturistice 15,3%, pensiunile turistice 12,7%, vilele turistice 4,4%, hostelurile 3,5%, motelurile 3,4%, cabane turistice 1,9%, mai scrie dcbusiness.ro.

Referitor la categoriile de clasificare, din numărul total de turiști români cazați au fost înregistrați 51,7% în structurile de cazare turistică clasificate cu 3 stele, urmând cele cu 4 stele – 31%, cu 2 stele – 11,3%, cu 5 stele – 4,4%, cu o stea – 1,3% și cele neclasificate pe stele 0,3%.

În opinia lui Răducan, faptul că hotelurile dețin o pondere importantă în ceea ce privește capacitatea totală de cazare turistică în România este foarte bine.

”Românii vor de la 3 stele în sus. Când fac filtrare de oferte o fac de la 3 stele în sus. Asta e foarte bine. Din cauza aceasta am ajuns la peste 50%, pentru că multe unități de cazare, prin investiții, prin dotări, și-au obținut certificatele de clasificare de 3, 4 și de 5 stele”, a explicat primvicepreședintele executiv al FPTR, exclusiv pentru Agenția de presă Sputnik.

Acesta a adăugat că românul cu venituri medii se ferește de ”5 stele”, pentru că acest lucru presupune, în primul rând, foarte mulți bani și preferă categoria de 3 stele, aceasta fiind mixul cel mai echilibrat între calitate și preț.

”Restul e turism de nișă, adică agroturism, pensiuni… Românul e învățat să meargă la hotel. Există și turistul de nișă”, a subliniat Dragoș Răducan.

Expertul spune că, o dată cu relaxarea restricțiilor, România este printre cele mai permisive destinații, ceea ce e foarte bine pentru circulația internă.

”În ceea ce privește circulația externă, adică românii să plece afară… Sunt atât de rapide schimbările, încât și nouă, ca specialiști, ne e greu să mai ținem pasul cu ele, pentru că fiecare țară are alte condiții de intrare, alte condiții de călătorie în interiorul țării. În fiecare săptămână se schimbă condițiile în funcție de rata de infectare. Din cauza aceasta turismul intern cred că anul acesta va merge foarte bine în primul rând pentru că noi, hotelierii și membrii FPTR și celelalte hoteluri care nu sunt membre”, a explicat Răducan.

Acesta a adăugat că angajații hotelurilor, în mare parte fie s-au vaccinat, fie urmează să o facă. Sunt înscriși deja pe platforma de vaccinare. Desigur, sunt și persoane care nu doresc acest lucru sau care încă se gândesc, dar nimeni nu este obligat.

Intrarea în hoteluri nu va necesita nici certificat de vaccinare și nici test PCR. La intrare, însă, se va lua temperatura ca în orice magazin.

76
Tagurile:
România, Turism
Noaptea muzeelor 2019

Noaptea Muzeelor din România: primul eveniment pe scară largă din pandemie

37
(reînnoit 12:59 12.06.2021)
Noaptea Muzeelor 2021, care a ajuns la ediția a 17-a, se desfășoară astăzi la nivel naţional în aproximativ 190 de spaţii culturale din 73 de localităţi din toată țara, urmând a se desfăşura fizic şi online.

BUCUREȘTI, 12 iun – Sputnik. Noaptea Muzeelor le oferă ocazia bucureștenilor să viziteze în premieră clădirea istorică a Primăriei Capitalei, care va fi deschisă publicului între orele 18.00 - 24.00.

Cu un program extins chiar şi până dimineaţa și care poate fi consultat pe site-ul evenimentului, https://noapteamuzeelor.org/ muzeele de stat şi private, galeriile de artă, studiourile creative, castelele, palatele, cetăţile, morile, teatrele, universităţile, cinematografele, bibliotecile, memorialele terorii comuniste, atenee, opere, filarmonici, lăcaşe de cult sau casele experimentelor îşi expun colecțiile n mod gratuit în această noapte.

Evenimente multiple vor fi organizate şi de instituţii de cultură din oraşe mai mici, comune şi sate ale României. Numai în Bucureşti sunt 50 de instituţii care se deschis publicului în Noaptea Muzeelor.

În afară de evenimentele cu prezență fizică, Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi marea majoritate a muzeelor Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca vor fi prezente cu evenimente online.

În premieră, expoziţia “Identităţi Fragile”, a viitorului Muzeu al Pandemiei, poate fi vizitată la Galeria Rezidenţa BRD Scena 9 din Bucureşti, la fel ca şi expoziţiile inedite din Castelul Artelor din Drobeta-Turnu Severin, un muzeu-hub cu instalaţii interactive, animaţii şi reconstituiri istorice legate de elementul apei.

Publicul este invitat să vadă clădirea Primăriei București

Primaria Municipiului Bucureşti a ales pentru Noaptea Muzeelor să prezinte publicului două expoziţii despre istoricul clădirii şi al Bucureştiului.

La parterul clădirii, bucureştenii vor putea vizita expoziţia „Uranus Acum”, iar la etajul 1 va fi amenajată o expoziţie dedicată arhitectului Petre Antonescu, cel care a proiectat clădirea primăriei care a fost Palat al Ministerului Lucrărilor Publice. La etajul 2, vizitatorii vor putea urmări în format video proiectul de reconstrucţie în realitate virtuală a Muzeului Simu.

Programul de vizitare este de la ora 18.00 şi până la miezul nopţii. Accesul în clădire se va face în grupuri de câte 10 - 15 persoane, pe la intrarea principală, iar vizitele vor fi ghidate.

Tramvaie vechi la Iași

Și la Iaşi se călătorește în trecut prin evenimentul „La plimbare cu tramvaie de altădată” pe traseul Târgu Cucu - Copou. Două dintre cele mai valoroase exponate ale Muzeului Transportului Public Iaşi, tramvaiul AEG (1900) şi tramvaiul ITB (1959) vor putea fi vizitate, iar accesul în tramvaie se va face pe baza unui bilet de călătorie, achiziţionat în prealabil.

Și Arcul de Triumf se deschide de Noaptea Muzeelor și va putea fi vizitat gratuit de la ora 11.00 până la miezul nopţii, iar traversarea se va face pe la trecerea de pietoni semaforizată, în intervalul orar anunţat.

De asemenea, toate muzeele şi casele memoriale din componenţa Muzeului Municipiului Bucureşti vor putea fi vizitate astăzi, de Noaptea Muzeelor, cu intrare liberă în intervalul orar 16.00 - 22.00 (ultima intrare), cu excepţia Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", care va fi deschis între orele 20.00 - 02.00 (ultima intrare).

Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează în Noaptea Europeană a Muzeelor patru expoziţii temporare şi târgul 100 de Tradiţii Româneşti, între orele 18.00 – 21.30.

Și Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) îşi deschide, gratuit, porţile pentru vizitatori în intervalul orar 14.00 – 22.00.

Muzeul Naţional de Artă al României deschide, spre vizitare gratuită, trei spaţii, în intervalul orar 16.00 – 00.00.

Iniţiat în urmă cu 17 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european.

37
Tagurile:
Noaptea Muzeelor

Загрузка...
Vânt puternic

Cod galben și fenomene meteo extreme în aproape toată țara

59
Astăzi, în zonele de deal și de munte, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în cea mai mare parte a Transilvaniei, local în Moldova și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin ploi torențiale.

BUCUREȘTI, 12 iun – Sputnik. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), astăzi, în zonele de deal și de munte, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în cea mai mare parte a Transilvaniei, local în Moldova și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină.

Pentru aproape toată țara a fost emis cod galben care intră în vigoare la ora 11.00 și este valabil până la ora 21.00. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25 - 30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică accentuată vor fi și în restul teritoriului, dar pe suprafețe mai mici și pe intervale mai scurte de timp.

Din noaptea de sâmbătă spre duminică, de la ora 2.00, se restrânge codul galben și rămâne valabil doar în județele Caraș-Severin, Timișoara, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureș, Bistrița-Năaăsud, Harghita, Suceava, Neamț, Iași și Botoșani.

Această avertizare este valabilă până duminică, la ora 10.00. Vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25 - 30 l/mp și izolat 35 - 40 l/mp.

59
Tagurile:
condiții meteo, Meteo

Загрузка...

NBC: Biden îi va transmite lui Putin „semnal dur”

46
(reînnoit 08:34 13.06.2021)
Joe Biden îi va transmite lui Putin un „semnal dur” la întâlnire de la Geneva, informează postul american de televiziune NBC.

BUCUREȘTI, 13 iun - Sputnik. Statele Unite intenționează să transmită un „semnal dur” liderului rus la întâlnirea dintre președinții ruș și american Vladimir Putin și Joe Biden la Geneva , a informat NBC, citând o sursă informată.

Potrivit interlocutorului canalului, Biden intenționează să demonstreze o abordare care este fundamental diferită de „relațiile de prietenie pe care fostul președinte american Donald Trump le-a anunțat după prima sa întâlnire cu Putin.

Vladimir Putin și Joe Biden se vor întâlni pe 16 iunie. Summitul va include o sesiune de lucru și o altă întâlnire într-un format mai mic. Anterior s-a anunțat că, după discuțiile de la Geneva, liderii celor două țări vor susține conferințe de presă separate. Casa Albă a declarat că consideră acest format „cel mai potrivit”.

Kremlinul a subliniat că nu se așteptă la prea "multe" în urma negocierilor din cauza dezacordurilor existente între Rusia și Statele Unite. Întâlnirea dintre Putin și Biden va avea loc pe 16 iunie la Geneva. Kremlinul a spus că președinții intenționează să discute relațiile ruso-americane, stabilitatea strategică, precum și lupta împotriva COVID-19 și soluționa