Inundații în România

Furtunile au făcut prăpăd în România: Cod roșu de inundații - imagini video

140
Departamentul pentru Situații de Urgență informează că, în ultimele 24 de ore, de ieri dimineață de la ora 7.00 și până astăzi, la acceași oră, evenimentele hidrometeorologice au produs pagube însemnate. În continuare sunt avertizări de vreme rea.

BUCUREȘTI, 19 mai – Sputnik. Furtunile din ultimele 24 de ore a produs pagube însemnate la nivel național.

Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență spun că, începând de ieri, 18 mai 2021, ora 7.00 și până astăzi, la aceeași oră, s-au înregistrat efecte în 25 de localități din 14 județe. Este vorba despre Argeș, Bihor, Brăila, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Prahova, Satu Mare, Teleorman și Timiș, precum și municipiul București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 21 curți, 10 beciuri, 2 străzi, precum și pentru degajarea a 197 copaci de pe carosabil, 47 elemente de construcție, fiind avariate 74 de autoturisme.

Totodată, în localitatea Cociuba Mică din județul Bihor, preventiv au fost evacuate/autoevacuate la rude 30 de persoane. La momentul informării, 24 dintre persoane s-au întors la locuințe, iar 6 rămân evacuate la rude.

Traficul feroviar a fost temporar blocat pe magistrala CFR 300 București – Brașov pe raza loc. Florești din cauza unui copac căzut peste calea ferată.

Traficul rutier este blocat pe 1 drum național (DN76/BH) și 1 drum comunal (DC 97/BH), și a fost temporar afectat pe 1 drum național (DN7/HD) și 3 drumuri județene (DJ 763, DJ 768B/BH și DJ 675/GJ), informează DSU.

În județul Bihor, în localitatea Cociuba Mică s-a intervenit pentru evacuarea apei dintr-o curte inundată și, preventiv au fost evacuate/autoevacuate la rude 30 de persoane care au locuințele dispuse în apropierea cursului de apă Crișul Pietros. La momentul informării 24 de persoane s-au întors la locuințe, iar 6 persoane, care locuiau într-un container modular ce a fost luat de ape, rămân evacuate la rude;

Au fost trimise 6 mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT, în contextul avertizărilor hidrometeorologice emise la nivelul a 5 județe - Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara.

Angajații Companiei Naționale de Infrastructură Rutieră au intervenit pe toate sectoarele de drumuri naționale unde se înregistrează probleme cauzate de viituri sau vânt.

Cod roșu de inundații în vestul României

Partea de vest a României este în continuare amenințată de inundații, după ce, timp de câteva zile, apele revărsate au distrus zeci de case și au lăsat oamenii pe drumuri.

În județele Cluj, Bihor și Arad este cod roșu hidrologic.

Aproape de miezul nopții, Ministerul Mediului a anunțat că pe Crișul Repede se propagă o viitură uriașă. La Beiuș, cota apelor râului a ajuns la un nivel istoric de 466 de centimetri. Alte râuri din Maramureș, Satu Mare, Bihor, Arad, Caraș-Severin, Alba și Cluj sunt sub cod portocaliu de inundații, informează gds.ro.

De asemenea, în județul Bihor sunt active mai multe coduri roșii și portocalii de inundații, iar cantitatea de apă căzută în ultimele zile a fost uriașă. Vorbim despre 140 de litri pe metru pătrat.

Prin sistemul RO-ALERT, localnicii au primit mesaje în legătură cu pericolul iminent de inundații. În unele localități, de altfel, asemenea mesaje au fost trimise în interval de câteva ore.

Pagubele sunt însemnate. Spre exemplu, în județul Alba, la Arieșeni, viitura a distrus piciorul unui pod și lăsat izolată o parte a localității. Mai mulți oameni au fost evacuați din cauza inundațiilor, inclusiv clienții unei pensiuni. Râul Arieș se află sub cod portocaliu pe parcursul întregii zile de miercuri, 19 mai 2021.

Vremea rea continuă și în următoarele ore. Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare cod galben de vijelie, valabilă pentru nouă județe din țară. Este vorba despre Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeș, Prahova, Dâmbovița, Buzău și Botoșani.

140
Tagurile:
Inundații, România, furtuni
Un urs de pluș

Masca și distanțarea fizică au slăbit sistemul imunitar al copiilor - oamenii de știință

53
(reînnoit 18:37 14.06.2021)
Restricțiile din timpul pandemiei au avut un efect negativ asupra sistemului imunitar al copiilor. Oamenii de știință sunt îngrijorați de creşterea numărului de copii la secţiile de pediatrie.

BUCUREŞTI, 14 iun – Sputnik. În timp ce restricţiile se relaxează în toate ţările, oamenii de știință se îngrijorează cu privire la efectele pe care le-au avut lockdown-urile asupra copiilor. În afară de consecințele economice inevitabile, restricţiile împotriva COVID-19 ar putea avea, de asemenea, repercusiuni medicale pe termen lung, în special asupra sistemului imunitar al copiilor.

Mai mulți cercetători se tem că distanțarea fizică și purtarea măștilor au făcut copiii mai vulnerabili la anumite virusuri sezoniere, relatează The Guardian. În mod normal, majoritatea nou-născuților se confruntă cu aceste virusuri înainte de vârsta de 18 luni, însă restricțiile sanitare au redus expunerea copiilor la agenții patogeni. Totuşi, contactul cu viruși, chiar dacă uneori poate duce la boli, este necesar pentru a întări sistemul imunitar, în special la cei mai tineri.

Oamenii de știință sunt îngrijorați în special în legătură cu reapariția virusului respirator sincițial (RSV), un virus care provoacă infecții pulmonare grave, pentru care nu există un vaccin aprobat. Cazuri de RSV au fost deja detectate luna trecută în Marea Britanie, ceea ce constituie un fapt îngrijorător, având în vedere că virusul circulă în mod normal în timpul iernii.

„La sfârșitul lunii mai, RSV este foarte neobișnuit. Acest lucru poate reflecta o sensibilitate imunologică mai mare, din cauză că anumite restricții Covid au fost relaxate sau a unei schimbări a comportamentului sezonier al virusului”, a explicat pentru The Guardian Deenan Pillay, profesor de virologie la University College London.

Presiune asupra secţiilor de pediatrie

Această slăbire a sistemului imunitar poate duce la o creştere a numărului de pacienți tineri în spitale. Mai ales că oamenii de știință se tem și de o revenire virulentă a gripei în iarna viitoare, deşi virusul gripal a trecut neobservat anul acesta.

„În timp ce Covidul a cauzat probleme în unitățile noastre de terapie intensivă pentru adulți, putem vedea şi probleme în spitalizările și terapia intensivă din sectorul pediatric”, a spus şi Catherine Moore, om de știință consultant pentru Public Health Wales.

De asemenea, la începutul lunii iunie, cercetătorii americani au descoperit că două tulpini de gripă dispăruseră, în contextul pandemiei.

53
Tagurile:
Copii, Imunitate, Masca
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Masca lui Dali din "La casa de papel" - un nou simbol al protestelor!
„COD ROȘU” Covid în Chișinău - noi RESTRICȚII: masca obligatorie pe stradă, text integral
Vestea mult aşteptată: data când s-ar putea renunţa la masca în spaţiile deschise

Загрузка...
Ноутбук

Ce VIDEO priveau pe Internet angajații unei primării - primarul le-a tăiat plăcerea

78
Tristețe mare în rândul angajaților de la Primăria Slobozia care au fost puși în situația să nu mai poată privi filme și seriale la locul de muncă, în timpul programului. Edilul a decis să restricționeze accesul lucrătorilor pe site-uri care nu au legătură cu munca.

BUCUREȘTI, 14 iun – Sputnik. Situație neobișnuită în România, în care primarul localității Slobozia a luat decizia drastică de a restricționa accesul angajaților la site-urile care nu aveau legătură cu activitatea lor.

Edilul a hotărât să ”taie în carne vie” după ce un control informatic realizat de curând în instituție a scos la iveală faptul că mai mulți angajați din Primărie urmăreau filme și seriale pe Netflix sau stăteau pe rețelele de socializare, în timpul programului.

La momentul de față, funcționarii din primăria Slobozia mai au acces la internet doar în interes de serviciu, precizează independentonline.ro.

„Am făcut în așa fel încât să renunțăm la tot ce înseamnă acti­vități care implică hobby-uri în timpul programului de lucru. S-a limitat accesul la acele platforme și site-uri care nu aveau legătură cu munca. Poate unora nu le convine, dar trebuie să în­țeleagă faptul că lu­crăm pentru cetățeni și trebuie să-i ajutăm atunci când au nevoie de noi!”, spune primarul Dragoș Soare.

Acesta a explicat că nici o solicitare nu poate fi amânată numai pentru că o persoană nu are chef să îi facă treaba, pentru că urmărește postările colegilor pe rețelele de socializare ori pentru că se uită la filme.

De asemenea, potrivit edilului, angajaților li s-a atras atenția și s-au pus file la dosar.

Soare promite că se va face o analiză mai complexă a acestor cazuri și că, în funcție de rezultate, acolo unde se va dovedi că nu există o activitate intensă, posturile ar putea fi restructurate.

De asemenea, edilul a subliniat că funcționarii din primărie care vor avea abateri repetate vor fi sancționați sau concediați.

78
Tagurile:
Internet, Primărie, video

Загрузка...
Benjamin Netanyahu

Plecarea lui Netanyahu, sfârşitul unui capitol întunecat în relațiile Israel-Palestina