Poliția română face verificări în București, privind restricțiile de circulație COVID

Știrea nopții: Măsurile de relaxare care vor fi adoptate de la 1 iunie

402
(reînnoit 06:04 06.05.2021)
În mass media au apărut măsurile de relaxare pe care Guvernul urmează să le adopte cu începere de la 1 iunie

BUCUREȘTI, 6 mai – Sputnik. Mâine,7 mai, începând cu ora 11, va avea loc ședința comitetului interministerial la care se vor propune măsurile de relaxare care vor fi aplicate de la 1 iunie.

Pe surse (Digi24), s-a aflat că Guvernul va viza persoanele vaccinate care vor avea posibilitatea de a renunța la mască și de a participa la evenimente.

De asemenea, la nivel guvernamental se iau în calcul măsuri care vizează HORECA, organizarea de evenimente, turismul și evenimentele publice private.

Pentru HORECA, dacă personalul și clienții sunt vaccinați se va permite accesul 100%. În caz contrar, accesul va fi limitat la 70%.

Pentru evenimentele private, inclusiv meciurile de fotbal, cei vaccinați vor avea acces neîngrădit pe stadion sau alte evenimente de acest tip.

Pentru turism se are în vedere renunțarea la mască, la munte și la plajă, dacă este posibilă respectarea distanțării.

În fine, se preconizează ca la serviciu, atât în sectorul public, cât și în cel privat, ”ar urma ca persoanele vaccinate cu ambele doze să nu mai fie obligate să poarte mască”, anunță DIGI24.

402
Tagurile:
Măsuri
Сobra

Salvamontiștii avertizează: Atenție la vipere!

53
(reînnoit 18:50 16.06.2021)
Reprezentanții Salvamont Argeș atrag atenția tuturor românilor că, în această perioadă, viperele, care trăiesc la altitudini de peste 1800 de metri ies la năpârlire și depunere de ouă și sunt greu de observat în natură. Ce le recomandă turiștilor.

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. A venit vara și, o dată cu ea, și perioada concediilor. Tocmai de aceea, salvamontiștii din Argeș atrag atenția asupra unui pericol care îi paște pe cei care se aventurează în natură.

Mai exact, salvatorii montani din județul Argeș spun că, în ciuda vremii iernatice, animalele din zona montană, inclusiv din cea cu climat subpolar la peste 1800 metri altitudine, își continuă ciclul vieții. Printre ele viperele, care sunt mai vizibile în această perioadă, fiindcă ies la năpârlire, depunere de ouă etc. în general, după sfârșitul lui iunie, sunt mult mai greu de observat.

Astfel, pentru a evita muşcătura de viperă - în Făgăraş întâlnim vipera comuna sau Vipera berus - se recomandă portul permanent al bocancilor de munte, cu carâmb înalt, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicata.

”Portul bocancilor vă va feri si de entorse ale gleznei - evitând alunecarea, chiar ale genunchilor - sau de răniri ale degetelor de la picior, prin lovirea de pietre. Nu se recomandă portul şlapilor sau al adidaşilor, care sunt sursa unui numar însemnat de accidente care ar putea fi evitate”, subliniază salvamontiștii.

Aceștia subliniază că, în permanență, trebuie făcut un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi.

De asemenea, nu ridicați bolovani decât după ce ați verificat dacă dedesubt sunt sau nu șerpi.

Dacă intrați într-o zonă cu vegetație înaltă și vizibilitatea este redusă, loviți ușor vegetația cu un băț.

În ciuda renumelui, vipera comună este un şarpe timid, care va fugi din calea dumneavoastră și se va ascunde.

”Atenție, nu încercați să vă jucați cu ele sau să le omorâți, toate animalele fac parte din fauna montană, în plus putând apărea accidentări...”, adaugă salvamontiștii.

În cazul unei muşcături de viperă - se prezintă ca două înţepături la distanţă de 3-4 mm distanţă, care după o oră necrozează și se face edem, iar victima are senzații de vomă și de amețeală – trebuie să anunţaţi 112 sau 0SALVAMONT.

De asemenea, încercaţi să aspiraţi cât mai mult din sângele prezent, prin stoarcere sau prin folosirea unei seringi tăiate care poate fi folosită ca instrument de vacuumare.

Victima trebuie sa stea cat mai liniştită, să nu se mişte, pentru a evita răspândirea veninului în corp şi să aştepte sosirea personalului calificat.

Administrarea preventivă a unor antihistaminice poate întârzia acţiunea veninului.

Trebuie precizat că decesul se poate produce la cel puțin 12-24 ore de la muşcătură, dar numai dacă şarpele a reuşit să administreze încărcătura totală de venin, ceea ce nu se întâmplă de obicei, deoarece omul este muşcat numai ca avertisment, ca reacţie de apărare.

”Respectarea regulilor de mai sus vă va feri de surprize neplăcute! Pentru informaţii suplimentare despre comportamentul în zona montană, accesaţi www.salvamont-arges.ro sau www.salvamontromania.ro”, mai precizează salvamontiștii.

53
Tagurile:
Vipere

Загрузка...
Один день ученика в пандемии

Probleme cu predarea în școlile din România- raport european

18
(reînnoit 18:50 16.06.2021)
Rețeaua europeană Eurudice arată că, în România, timpul minim de predare pentru învățământul general obligatoriu a scăzut, în ansamblu, în acest an școlar 2020-2021 comparativ cu perioada 2018-2019. Din păcate, cea mai mare scădere s-a simțit în învățământul primar.

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. Timpul minim de predare recomandat pentru învățământul general obligatoriu a scăzut în ultimul an școlar în România, arată cel mai recent raport pe această temă al rețelei europene Eurydice, publicat în prima parte a lunii iunie, intitulat ”Timp de predare recomandat anual în învățământul obligatoriu în Europa – 2020/2021”.

Vorbim despre o scădere de 60 de ore în școala primară, față de acum doi ani.

În cazul învățământului gimnazial, scăderea a fost de 22,4 ore, iar la liceu s-a înregistrat o creștere de 23,2 ore.

România nu este unica țară europeană unde, în perioada amintită, a scăzut numărul de ore de predare recomandat. Din același grup mai fac parte și alte state europene. Este vorba despre Letonia, Ungaria, Macedonia de Nord, Grecia, Cipru, Germania, Danemarca, Portugalia și Malta.

În România, curriculumul obligatoriu presupune minim 3.300 de ore în școala primară, 3.778 de ore în gimnaziu și 1.972 de ore în liceu, potrivit datelor agregate de Eurydice, notează edupedu.ro.

Sorin Cîmpeanu la Cotroceni
© Inquam Photos / George Calin

Eurydice nu a luat în calcul, în cazul României, impactul pandemiei de coronavirus.

Numai trei sisteme de educație au raportat o scădere a timpului de școală ca rezultat direct al pandemiei de coronavirus. Este vorba despre Portugalia, Malta și Macedonia.

În statele menționate, timpul de școală a scăzut dramatic, cu sute de ore la fiecare nivel educațional. În Macedonia de Nord a fost cea mai mare scădere – aproape 1000 de ore în învățământul primar, aproape la fel de mult ca în gimnaziu și peste 500 de ore în liceu.

Deși, în afară de aceste trei țări, altele nu au raportat datele pandemiei, raportul Eurydice precizează că sistemele de educație au fost afectate global.

18
Tagurile:
Raport, Școli românești

Загрузка...
Joe Biden

Biden: Agenda mea nu este împotriva Rusiei, ci în favoarea poporului american

0
(reînnoit 21:19 16.06.2021)
Mult aşteptatul summit între președintele rus Vladimir Putin și președintele SUA Joe Biden a durat aproximativ trei ore și jumătate. Ce a declarat Biden reporterilor în urma întrunirii cu preşedintele rus.

BUCUREŞTI, 16 iun – Sputnik. În urma summitului cu Putin de miercuri, președintele SUA, Joe Biden, a declarat reporterilor că agenda administrației sale este orientată către poporul american, subliniind că „nu este împotriva Rusiei”.

„I-am spus președintelui Putin că agenda mea nu este împotriva Rusiei sau a altcuiva. Ea este în favoarea poporului american”, a declarat Biden, adăugând că eforturile sale se concentrează asupra combaterii COVID-19, reconstruirii economiei SUA și consolidării legăturilor cu aliații.

„I-am spus, de asemenea, că niciun președinte al Statelor Unite nu ar putea menţine încrederea poporului american dacă acesta nu ar vorbi în apărarea valorilor noastre democratice”, a adăugat Biden, citat de Sputnik News.

„Drepturile omului vor fi întotdeauna pe agendă, i-am mai spus lui [Putin]. Nu este vorba doar de a atrage atenţia Rusiei când încalcă drepturile omului, ci de cine suntem. Cum aș putea fi președintele Statelor Unite și să nu vorbesc împotriva încălcării drepturilor omului?”, a adăugat preşedintele SUA.

Alte subiecte ale discuţiei au fost Siria, Iranul, Belarusul și eforturile de a împiedica reapariția militanților teroristi în Afganistan, în timp ce trupele americane își continuă retragerea, care se așteaptă să se încheie până la a 20-a comemorare a atacurilor din 11 septembrie.

0
Tagurile:
Joe Biden
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
Ce a spus Iohannis în timp ce Putin discuta cu Biden
Biden: “clar că nu e momentul pentru un alt război rece”
Putin a convenit cu Biden întoarcerea ambasadorilor rus și american

Загрузка...