Human brain

Cum influențează coronavirusul asupra creierului ce au descoperit savanții

429
(reînnoit 07:20 03.05.2021)
Rezultatele obținute explică cauza apariției așa-numitei „pâcle cerebrale” și a altor complicații neurologice la pacienții cu COVID-19.

CHIȘINĂU, 3 mai – Sputnik. Oamenii de știință din Marea Britanie și Elveția au efectuat o serie de experimente pe șoareci. Biologii au studiat modul în care coronavirusul pătrunde în creier și au identificat ce tipurile de deteriorări poate provoacă acolo. Rezultatele obținute explică din ce cauză apar complicațiile neurologice la pacienții cu COVID-19 și un astfel de simptom ca „pâcla cerebrală”, scrie RIA Novosti.

Inițial, noua infecție cu coronavirus a fost identificată ca sindrom respirator acut sever, dar observările ulterioare au demonstrat că virusul afectează și alte organe, inclusiv creierul.

Mulți pacienți se plâng atunci când sunt bolnavi COVID-19, dar chiar și după însănătoșire, de tulburări de memorie, tulburări cognitive, tulburări de somn, anxietate, precum și un anumit fel de „ceață cerebrală” manifestată prin somnolență, apatie, reacție încetinită, lipsă de concentrare și stare de oboseală sporită. Însă mecanismul exact al modului în care coronavirusul afectează creierul era prost studiat până în prezent.

Savanții de la Universitățile din Zurich și Liverpool au folosit șoareci modificați genetic cu receptorul uman hACE2 în calitate de model pentru a studia efectele COVID-19 asupra creierului. Autorii studiului infectatau intranazal animalele, cu doze mici sau mari de SARS-CoV-2, și observau modul în care virusul acționează asupra creierului.
S-a dovedit că, la o săptămână după infectare, virusul a pătruns în creier prin bulbul olfactiv. Cercetătorii au făcut această concluzie deoarece au descoperit că virusul s-a răspândit în epiteliul olfactiv și în neuronii bulbului olfactiv, precum și în regiunile frontale ale creierului și regiunile care au legătură cu bulbul olfactiv - hipocampul, talamusul și hipotalamus. La doze mari, oamenii de știință au observat că virusul se răspândește mai mult în creier și în măduva spinării.

"La forme ușoare de COVID-19, poate apărea o infecție a creierului prin bulbul olfactiv și alte căi neurogene. Atunci acest lucru va duce la o infecție neuronală și o reacție inflamatorie  ușoară. Posibil că acest scenariu explică pierderea gustului și a mirosului, precum și durerile de cap puternice", scriu autorii articolului.
Cercetătorii notează că în partea din față a creierului există mai multe zone ale cortexului responsabile pentru memorie, atenție și funcții executive care pot fi afectate în timpul infectării cu virus.

Biologii au descoperit că virusul se răspândește în mai multe tipuri de celule ale creierului - inițial infectează neuronii, dar nu duce la moartea lor, în schimb provoacă apoptoza în celulele microgliene și în celulele imune, deși la o examinare mai detaliată s-a dovedit că niciuna dintre aceste celule nu a fost infectat direct cu virus.

Autorii notează că o doză mare de infectare sporește severitatea urmărilor infecției cu coronavirus pentru creier, deși nu provoacă în mod direct moartea neuronală.

429
Tagurile:
Creier, coronavirus
Tematic
Accesul în cimitire și slujbele în biserici în Chișinăul sub „COD ROȘU” de Covid
NOI RESTRICȚII COVID înainte de PAȘTE în Moldova - Hotărârea CNESP nr.54 din 29 aprilie
UK: Pașaportul sanitar Covid-19 pentru călătorii în străinătate – valabil de la ce dată?
Dr. Monica Pop

Monica Pop: „A condiţiona accesul la spectacole de certificatul de vaccinare este un abuz”

24
(reînnoit 20:00 10.05.2021)
Cunoscutul medic Monica Pop a declarat într-o emisiune că faptul de a nu se permite accesul la spectacole decât persoanelor care prezintă un certificat de vaccinare sau un test negativ constituie un abuz.

BUCUREŞTI, 10 mai – Sputnik. Dr. Monica Pop a spus, într-o emisiune la România TV, că vaccinul nu oferă protecţie 100%, astfel că persoanele vaccinate pot fi purtătoare ale virusului şi îl pot transmite mai departe. În opinia sa, condiţionarea accesului la spectacole de prezentarea unui certificat de vaccinare sau a unui test negativ constituie un abuz.

„La biserică nu sunt oameni la fel de mulţi ca la un spectacol? La biserică nu se cere certificat de vaccinare, dar la spectacol da. Vaccinul te ajută să nu faci o formă gravă, dar boala tot o poţi face. Cu ce ajută că într-o sală de spectacol intră cineva care este vaccinat şi totuşi este purtător de virus şi îl transmite?”, a spus medicul în emisiunea realizată de Simona Gheorghe la România TV

De asemenea, ea a mai spus că este inadmisibil că oamenii trebuie să plătească din buzunarul lor pentru a se testa dacă vor să meargă la un spectacol.

„Cum e posibil ca într-o ţară în care oamenii plătesc asigurări de sănătate, testele să fie plătite? În toate ţările testarea este gratuită. Oamenii ar trebui să aibă dreptul să facă o dată pe săptămână sau o dată la două luni un test gratuit”, a subliniat Monica Pop.
24
Tagurile:
Adina Monica Popescu
Tematic
Monica Pop dezvăluie trucul prin care românii sunt manipulați
Monica Pop denunță cea mai mare greșeală din Pandemie – ”E un fel de GENOCID!”
Monica Pop: ”Efectiv, cred că se apropie o revoluție!”
Nou scandal cu Voiculescu! Monica Pop: ”E un demon, duşmanul poporului!”
Monica Pop nu mai suportă: ”LĂSAȚI OAMENII SĂ TRAIASCĂ!”

Загрузка...
Poliția română, trafic, București

Guvernul a prelungit starea de alertă cu 30 de zile

105
Raed Arafat a anunțat astăzi, după şedinţa de Guvern, că starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile.

BUCUREȘTI, 10 mai – Sputnik. Raed Arafat a anunțat după sedinţa de Guvern că astăzi a avut loc şedinţa CNSU, urmată de şedinţa de Guvern pentru aprobarea stării de alertă pentru încă o lună, începând cu data de 13 mai.

Arafat a anunțat și modificările care se aplică, una fiind permiterea circulaţiei persoanelor în 13 mai 2021, între orele 2-5 dimineaţa pentru Ramadan, iar alta, eliminarea restricţiei legată de domiciliu privind participarea la pelerinaje religioase sau procesiuni.

Arafat a mai precizat că este luată în calcul participarea spectatorilor la competiţiile sportive, ca evenimente test sau pilot, pe baza propunerilor MTS şi cu avizul Ministerului Sănătății.

”Participarea permisă pentru persoanele vaccinate, cele care prezintă rezultatul unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore. În timpul şedinţei s-a mai adăugat şi testul antigen nu mai vechi de 24 de ore, cu condiţia prezentării unui certificat, emis de cineva autorizat. Condiţiile se stabiliesc prin ordin comun MTS – MS”, a arătat Raed Arafat.

Acesta s-a mai referit şi la activitatea la cinema, concerte, teatre, cu participarea publicului la o capacitate peste 50%, doar ca evenimente test sau pilot.

”Până pe 1 iunie se mai fac analize de Comitetul interministerial şi pentru măsurile de 1 iunie sau după 1 iunie se revine până atunci cu alte acte”, a mai spus Arafat.

Întrebat cât va mai fi prelungită starea de alertă, Raed Arafat a precizat: ”Analiza la CNCCI reunoaşte că situaţia e spre îmbunătăţire, dar să vedem cum merge situaţia luna asta, dacă rămâne stabilă sau creşte numărul cazurilor. Starea de alertă ne permite luarea unor măsuri care sunt însă necesare. Dacă se stabilizează situaţia, se va opri. Nimeni nu are niciun interes să menţină România în starea de alertă nicio zi în plus (...) Depinde cum evoluăm. Nu am zis clar după o lună sau două. Declararea stării de alertă depinde să ajungem la stabilitate şi nu mai avem nevoie de ea”, a mai afirmat Arafat.

105
Tagurile:
Guvernul
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Noile măsuri adoptate de Guvern pentru starea de alertă: ce se întâmplă cu restaurantele
Nelu Tătaru a făcut anunțul nedorit – dacă și de când s-ar prelungi starea de alertă
Starea de alertă se modifică și va include prevederile legii carantinei
Starea de alertă în România s-a prelungit începând de astăzi - restricții în vigoare
HOTĂRÂRE pentru Starea de Alertă - TEXT integral
Se prelungeşte starea de alertă – ce activităţi sunt interzise

Загрузка...