Florin Cîțu

Sindicatele acuză: Guvernul Cîțu, lovitură pentru angajați

345
(reînnoit 10:34 01.05.2021)
Reprezentanții Confederației Naționale Sindicale ”Cartel Alfa” acuză faptul că modificările adoptate ”abuziv” de Guvernul României vor aduce și mai multă precaritate lucrătorilor din țară, fapt reglementat prin două Ordonanțe de Urgență.

BUCUREȘTI, 1 mai – Sputnik. Angajații din România primesc o lovitură de la Guvernul Cîțu, susțin sindicaliștii de la Confederația Națională ”Cartel Alfa”.

Aceștia spun că, în ședința de miercuri, 28 aprilie 2021, au fost adoptate două Ordonanțe de Urgență prin care se introduce semnătura electronică în relațiile de muncă și este eliminată fișa postului și regulamentul intern pentru întreprinderile cu până la 9 angajați.

În opinia sindicaliștilor, cele două acte normative adoptate arată încă odată disprețul Guvernului Cîțu pentru lucrătorii din România, iar Executivul face jocurile unor grupuri de interese.

Și aceasta pentru că nici unul din cele două acte normative nu răspunde vreunei probleme reale din cele cu care se confruntă piața muncii din România, cum ar fi situația șomajului și a ajutorului de șomaj, munca la negru și la gri, blocajul negocierii colective, numărul extraordinar de mare de accidente de muncă și imbolnăviri din cauza condițiilor de muncă etc.

Eliminarea fișei postului și regulamentul intern nu aduce niciun beneficiu real nici măcar angajatorilor, în schimb privează relația de muncă de o organizare predictibilă și transparentă și face inaplicabile prevederi legale privind sănătatea și securitatea în muncă sau privind discriminarea și egalitatea de șanse și tratament, susțin sindicaliștii într-un comunicat de presă transmis Sputnik.

Reprezentanții CNS ”Cartel Alfa” precizează că pentru niciuna dintre măsurile adoptate nu se justifică urgența.

În opinia lor, introducerea semnăturii electronice în domeniul relaţiilor de muncă trebuie să fie amânată până când instituţiile statului vor fi pregătite cu personalul şi logistica necesare utilizării în format electronic a contractelor individuale de muncă şi a altor documente ce privesc raporturile de muncă. Trebuie ținut cont că un document semnat electronic, odată printat, își pierde valoarea de înscris original.

În aceste condiţii, toate instituţiile publice - instanţe de judecată, inspectorate de muncă, etc - trebuie să fie pregătite din punct de vedere al logisticii şi al personalului să utilizeze aceste înscrisuri exclusiv în format electronic.

”Având în vedere nivelul general scăzut de competențe digitale în rândul populației adulte, insistența cu care se introduce această prevedere pare mai curând un experiment pe seama lucrătorilor, din care câștigă câteva firme care oferă servicii în domeniu”, punctează sindicaliștii.

De asemenea, Ordonanţa de urgenţă de modificare a Codului muncii care reglementează excluderea angajatorilor microîntreprinderi de la obligaţia de a întocmi fişa postului şi regulamentul intern stabilește posibilitatea acestora de a comunica verbal atribuţiile salariaţilor.

”Dovadă de cinism și de dezinteres”

Comunicarea verbală a atribuțiilor unui salariat este în directă contradicție cu Directiva UE 2019/1152 privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă în Uniunea Europeană, care trebuie transpusă de România până la data de 01 august 2022.

În textul directivei se precizează că “lucrătorii au dreptul de a fi informați în scris la încadrarea în muncă în legătură cu drepturile și obligațiile lor care decurg din raportul de muncă, inclusiv în legătură cu orice perioadă de probă;” Categoriile de angajatori care pot fi excluși de la aplicarea directivei sunt expres prevăzuți în textul directivei, iar microîntreprinderile nu se află printre aceștia.

În plus, prin reglementările pe care angajatorii trebuie să se le introducă în regulamentul intern se asigură respectarea drepturilor salariaţilor în ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea în muncă, egalitatea de şanse şi tratament, nediscriminarea, demnitatea în muncă, etc.

Sindicaliștii subliniază că peste un milion dintre salariații români sunt angajați în microîntreprinderi. De aceste drepturi beneficiază însă toţi salariaţii indiferent că angajatorul este microîntreprindere sau nu. 

Sursa citată menționează că Guvernul adoptă aceste reglementări nu doar în Săptămâna Patimilor, dar fix de Ziua Internațională a Sănătății și Securității în Muncă, zi recunoscută oficial în România!

”Ce dovadă mai elocventă de cinism și dezinteres față de lucrătorii din această țară, care sunt cei mai expuși accidentelor de muncă din întreaga Europă, așa cum arată și datele Eurostat”, mai spun sindicaliștii.

Având în vedere aceste aspecte, CNS Cartel ALFA a transmis instituției Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constituțională cu privire la încălcarea drepturilor persoanelor fizice în legătură cu munca prin ordonanţele de urgenţă adoptate de Guvern în şedinţa din data de 28 aprilie 2021.

”Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA respinge în totalitate aceste modificări și cere, de asemenea, Parlamentului să ia în dezbatere de urgență aceste ordonanțe în vederea respingerii lor”, spune preșdintele CNS ”Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu.
345
Tagurile:
Angajați, Florin Cîţu
Mitingul cadrelor medicale la București, sindicatul Sanitas

VIDEO: Mărturii din pandemie: români închiși la locul de muncă

38
(reînnoit 17:51 09.05.2021)
Alexandru Giulea, lider SANITAS al angajaților din asistență socială Sector 2 București, a făcut, exclusiv pentru Agenția Sputnik, mărturii cutremurătoare despre perioada de carantină din 2020. Nimeni nu credea că e posibil.

BUCUREȘTI, 9 mai – Sputnik. Perioada de carantină din 2020, de la debutul pandemiei de coronavirus, a lăsat urme imposibil de șters în mintea și în sufletul angajaților de la asistență socială, care au fost pur și simplu arestați la locul de muncă.

Șeful Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică nr. 1 și președinte SANITAS al organizației de aici, Alexandru Giulea, a declarat, pentru Agenția de Presă Sputnik, că totul a început într-o noapte de joi, când s-a dat celebra Ordonanță militară nr. 8 prin care se spunea că asistența socială, centrele rezidențiale – adulți și copii - vor fi izolați.

Alexandru Giulea spune, însă, că mai potrivit este termenul de ”arestați” și că oamenii din sistem au trăit nu doar numeroae drame, ci și batjocură din partea autorităților care au profitat de pe urma muncii lor, însă nu le-au plătit orele suplimentare.

Din materialul video de mai jos veți afla amănunte de-a dreptul cutremurătoare despre familii greu încercate, despre oameni care și-au lăsat copiii fie cu rude, fie singuri.

Este lumea asistenței sociale, despre care se vorbește prea puțin sau deloc, însă care este, mai mult decât ne putem imagina, o lume complexă, vie, cu o componentă sufletească uriașă.

38
Tagurile:
români, SANITAS

Загрузка...
Protest Anti-Mască la București. 10 octombrie 2020

Vestea mult aşteptată: data când s-ar putea renunţa la masca în spaţiile deschise

65
(reînnoit 15:54 09.05.2021)
Ministrul Sănătăţii a vorbit, într-o emisiune la Prima TV, despre faptul că numărul de infectări cu coronavirus a scăzut şi nu mai este presiune mare pe paturile de terapie intensivă. Ea a spus şi când s-ar putea renunţa la masca în spaţiile deschise.

BUCUREŞTI, 9 mai – Sputnik. Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, a spus, în emisiunea „Insider Politic”, realizată de Sebastian Zeichmann la Prima TV, că pandemia „a început să o ia mai încet” şi că nu mai este o presiune mare pe paturile de spital, astfel că în curând vor fi introduse măsuri de relaxare.

Ea a fost întrebată când crede că s-ar putea renunţa la purtarea măştii în spaţiile deschise.

„Cred că înainte de luna septembrie am putea renunţa la mască în spaţiile deschise. Da, în scenariul optimist, am putea ca în luna august să ne plimbăm pe stradă fără mască”, a declarat Ioana Mihăilă.

De asemenea, ministrul a mai spus că deocamdată nu a fost stabilit dacă în primele măsuri de relaxare, care vor fi introduse din 1 iunie, va fi inclusă şi renunţarea la mască în spaţiile închise pentru persoanele vaccinate.

Totuşi, Mihăilă a spus că renunţarea la obligativitatea purtării măştii în aer liber ar putea fi corelată şi cu procentul de persoane vaccinate din localitatea respectivă, pentru ca astfel cetăţenii să fie motivaţi să se vaccineze.

„Cred că ar fi un bun stimulent să facem aşa, ca să se simtă şi autorităţile locale, dar şi cetăţenii care locuiesc într-o anumită localitate, motivaţi să se vaccineze, dar cred că renunţarea la purtarea măştii în spaţiile deschise care nu sunt aglomerate poate să vină chiar înainte de toamnă, cu condiţia ca un mare procent al populaţiei dintr-o anumită zonă să fie vaccinat”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Aceasta a adăugat că, în ceea ce priveşte desfăşurarea nunţilor şi botezurilor, numărul de participanţi la acestea ar putea fi condiţionat, de asemenea, „de existenţa sau nu a vaccinării în grupul care doreşte să participe la un anumit eveniment”.

65
Tagurile:
măști medicinale

Загрузка...