Vacanță, litoral, insulă, plajă

Pe litoralul românesc sunt așteptați 35.000 de turiști

53
(reînnoit 18:00 30.04.2021)
Minivacanţa de Paşte şi 1 Mai va aduce pe litoral un număr de 35.000 de turiști, conform estimărilor patronatului de profil, dar oferte atractive se găsesc și în restul țării.

BUCUREȘTI, 30 apr – Sputnik. Chiar dacă cluburile vor fi închise, iar circulaţia după ora 22 este interzisă, totuși, pe litoral sunt așteptați 35.000 de turişti pentru  minivacanţa de Paşte şi 1 Mai.

Turiștii sunt obligați însă să respecte măsurile de prevenire a răspândirii virusului Sars-Cov-2, cluburile fiind închise în această perioadă, iar circulaţia interzisă după ora 22.00, cu excepţia nopţii de Înviere, când este permisă doar celor care merg la biserică. De asemenea, doar terasele vor fi deschise, iar magazinele se vor închide la ora 21.00.

Prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, a precizat că turiştii care vin pe litoral în această minivacanţă trebuie să ştie că doar terasele vor fi deschise, nu şi restaurantele la interior, iar cluburile nu vor funcţiona.

"Situaţia epidemiologică este pe un trend bun în momentul faţă. La nivelul municipiului Constanţa în urmă cu o săptămână am constatat pentru 14 zile pragul de peste 3 la mie cu măsurile aferente, cele mai de efect fiind legate de funcţionarea unităţilor de alimentaţie publică doar în regim terasă, bineînţeles restricţia de circulaţie pe timp de noapte intră în vigoare la ora 22.00, magazinele funcţionează până la ora 21.00. Unităţile de prepare şi servire a mesei funcţionează tot până la ora 22.00 şi sâmbătă seara restricţia de circulaţie nu se va aplica până la ora 5 dimineaţă pentru cei care intenţionează să participe la slujbă. Cluburile vor fi închise”, a fost anunțul făcut de prefect.

Anterior, Federația amintită anunțase că proprietarii unităţilor de cazare clasificate au pregătit pentru turiştii care şi-au propus să petreacă zilele libere de 1 Mai şi Paşte în destinații interne un număr de peste 80.000 de locuri din cele peste 500.000 de locuri clasificate în România, cu 27% mai puţin faţă de anul 2019, cel mai bun an în turismul autohton din ultimul deceniu, anunţă Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

"Din datele centralizate de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) până la această dată rezultă că numai jumătate dintre aceste locuri pregătite au fost rezervate, multe dintre rezervări făcându-se fără avans, ceea ce nu le oferă hotelierilor garanţia că aceşti turişti vor sosi şi vor ocupa locurile rezervate", a precizat patronatul.

Interesul turiştilor de a-şi petrece Sărbatorile Pascale într-un hotel sau pensiune din România a scăzut cu peste 65% faţă de anul 2019, anul cu cele mai multe rezervări ferme. Această scădere drastică este influenţată de măsurile restrictive privind limitarea gradului de ocupare a spaţiilor de cazare din structurile de primire turistică la cel mult 70% din capacitatea acestora, interdicţia desfăşurării de activităţi în cluburile de pe litoral, în interiorul restaurantelor, precum şi interdicţia de circulaţie a persoanelor în afara locuinţei în funcţie de rata de incidenţă a zonei, a explicat  FPTR.

Ca în fiecare an, litoralul rămâne destinaţia turistică vedetă, preferată de tinerii dornici de distracţie, fiind puse la dispoziţie aproximativ 25.000 de locuri din totalul de 135.856 de locuri clasificate.

Dragoş Răducan, prim-vicepreşedinte executiv FPTR, a mai spus că cei mai mulţi dintre turiştii români vor alege să petreacă zilele libere în staţiunea Mamaia sau Vama Veche, unde vor fi deschise şi cele mai multe unităţi de cazare și că tariful mediu pe litoral în această perioadă este de 220 lei/persoana/noapte.

Și proprietarii pensiunilor din țară au pregătit aproximativ 30.000 de locuri în destinaţiile rurale cu tradiţie: Bran-Moeciu, Bucovina, Maramureş, zona Transilvaniei şi Oltenia.

"Din cauza incertitudinilor determinate de pandemie, mulţi proprietari de pensiuni au evitat să perceapă avans pentru rezervări, gazdele pregatind pachete turistice cu sejururi de minimum 3 nopţi şi tipuri de masă în funcţie de dorinţele fiecărui turist. În privinţa pachetelor ce includ şi servicii de masă, anul acesta, preferinţele românilor s-au schimbat, mulţi dintre ei alegând doar cina tradiţională de Paşte", au mai spus reprezentanţii FPTR.

Turismul montan este, de asemenea, o destinaţie căutată de turiştii români. Sunt pregătite aproximativ 20.000 de locuri, iubitorii sporturilor de iarnă având ocazia rară să schieze de 1 Mai. Cele mai solicitate vor fi unităţile de cazare de pe Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Stâna de Vale, Arieşeni, Rânca şi Straja. Proprietarii hotelurilor au pregătit pachete turistice cu sejururi de minimum 3 nopţi şi, în general, cu mic dejun inclus şi cina festivă în noaptea de Înviere, muzică live şi cadouri-surpriză, tarifele fiind cuprinse între 100 şi 400 lei/persoana/noapte, mai arată patronatul din domeniu.

În staţiunile balneare, pentru un sejur de 3 nopţi cu pensiune completă românii vor plăti între 100-600 lei/persoana/noapte în funcţie de preferinţe, servicii şi confort. 

Turiştii dornici de inedit pot alege să petreacă sărbătorile în zona Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, unde vor putea merge la pescuit sau vor putea să se plimbe în natură cu hidrobiciclete, caiace şi pontoane plutitoare. La hotelurile din Delta pot fi rezervate pachete de minimum 3 nopţi de cazare cu pensiune completă şi masă festivă la tariful mediu de 550 lei/persoană, mai arată FPTR.

"Una dintre victimele pandemiei este turismul de city break, inclusiv în România. În această minivacanţă, din păcate, nu vom vedea foarte mulţi turişti în hotelurile din marile oraşe. Cele mai multe unităţi de cazare sunt închise din cauza restricţiilor şi a lipsei turiştilor", mai spune reprezentantul FPTR.

53
Tagurile:
Litoral
Один день ученика в пандемии

Hotărâre CMBSU: elevii revin la școală

35
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în ședință extraordinară, a decis că, începând de mâine, 19 mai 2021, elevii vor face cursurile în regim clasic, acest lucru însemnând că ei vor veni fizic la școală.

BUCUREȘTI, 18 mai – Sputnik. Elevii din București care până acum au făcut ore online vor merge mâine la școală în format clasic.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în ședință extraordinară, a decis ca, începând cu data de 19.05.2021, la nivelul unităților de învățământ din municipiul București activitățile didactice se pot desfășura cu participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitatea de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, conform Ordinul ministrului educației și al ministrului sănătății nr. 3235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV – 2, cu modificările și completările ulterioare.

Directorii vor fi informați de prezenta decizie de către reprezentanții Inspectoratului Școlar al Municipiului București. Tot directorii vor asigura punerea în aplicare a prevederilor prezentei hotărâri.

Prezenta hotărâre va fi transmisă, prin grija Secretariatului Tehnic Permanent, membrilor Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, în vederea punerii în aplicare și către DSU, conform art.23 lit.e) din OUG nr.21/2004, pentru informare.

Totodată, se va aduce la cunoștința publicului prin publicarea pe pagina de internet a Instituției Prefectului – Municipiul București, informează președintele Comitetului Municipal București pentru Situații de Urgență, prefectul Capitalei, Alin Bogdan Stoica.

35
Tagurile:
Elevi, Școală

Загрузка...
Vacanță, litoral, insulă, plajă

Litoralul pentru toți 2021: cât costă o noapte la malul mării

46
(reînnoit 13:37 18.05.2021)
A mai rămas puțin timp până când programul ”Litoralul pentru toți” 2021 va fi declarat deschis, iar românii pot să se relaxeze la malul Mării Negre. Reprezentanții Federației Patronatelor din Tursim spun că anul acesta tarifele pornesc de la 40 de lei pe noapte.

BUCUREȘTI, 18 mai – Sputnik. Programul ”Litoralul pentru toți” 2021 va începe peste numai trei zile, adică vineri, 21 mai 2021 și se încheie pe 20 iunie 2021.

Stațiune de odihnă
© Sputnik / Артем Креминский

La acest program vor participa, până acum, 54 de hoteluri din toate stațiunile de pe litoralul românesc al Mării Negre. Este vorba despre aproape 4000 de locuri de cazare.

Reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc spun că tarifele pornesc de la 40 de lei pe noapte.

Prim-Vicepreședintele Executiv FPTR, Dragoș Răducan, spune că, în ciuda dificultăților pe care le întâmpină sectorul turistic, puternic afectat de efectele economice provocate de apariția virusului Sars-Cov-2, se continuă tradiția instituită în urmă cu 19 ani de a oferi tuturor românilor posibilitatea de a petrece o vacanță la malul mării la tarife mult reduse.

”În ultimii nouă ani am făcut tot posibilul să menținem aceleași tarife la pachetele turistice oferite, ceea ce reprezintă un efort suplimentar din partea tuturor unităților de cazare participante”, afirmă Dragoș Răducan.

În ceea ce privește tarifele, acestea sunt cu până la 65% mai mici comparativ cu cele din vârf de sezon.

Astfel, tariful pentru o noapte de cazare începe de la 40 de lei, iar  cel mai ieftin pachet fără mic dejun poate fi achiziționat la un hotel de 3 stele din stațiunea Neptun si costă 80 lei/noapte pentru 2 persoane.

La polul opus, se află stațiunea Mamaia, unde la un hotel de 4 stele 2 persoane vor plati pentru un sejur de minim 5 nopți, care include cazare cu servicii de masa ultra all-inclusive, 520 lei/ noapte, informează stiripesurse.ro.

În stațiunea Eforie Nord, tarifele încep de la 85 de lei pe noapte pentru 2 persoane, pachete de minim 4 nopți.

Sejururile pot fi achitate și cu vouchere de vacanță.

46
Tagurile:
Litoral

Загрузка...

Moscova promite răspundă după ce Macedonia de Nord a expulzat un diplomat rus

0
Macedonia de Nord a decis expulzarea unui diplomat rus, a confirmat marți ambasada. Moscova ia în calcul contramăsuri.

BUCUREŞTI, 18 mai – Sputnik. „Confirmăm expulzarea unui diplomat rus de către autoritățile Macedoniei de Nord. Partea rusă are în vedere contramăsuri”, a declarat misiunea diplomatică rusă.

Ambasadorul rus Serghei Bazdikin a fost convocat săptămâna trecută la Ministerul macedonean de Externe, unde a fost informat că diplomatul trebuie să părăsească țara în termen de șapte zile, potrivit site-ului de știri MKD, citat de Sputnik News

„În conformitate cu articolul 9 din Convenția de la Viena, Ministerul de Externe a luat decizia de a declara un diplomat de la ambasada rusă persona non grata în Republica Macedonia de Nord”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Cauzele din spatele acestei măsuri din partea Skopje rămân neclare.

0

Загрузка...