Miel de vânzare

Paște 2021. Cât costă carnea de miel și cum o alegem

103
(reînnoit 10:14 28.04.2021)
Reprezentanții Asociației Pro Consumatori au mers prin piețele și marile lanțuri de magazine unde au realizat o lisă cu prețurile de comercializare ale cărnii de miel. Cum se recunoaște carnea de miel proaspătă.

BUCUREȘTI, 29 apr – Sputnik. Paștele se apropie cu pași repezi, iar gospodinele deja pregătesc listele de cumpărături de unde, evident, nu poate lipsi carnea de miel.

Reprezentanții Asociației Pro Consumatori au mers prin piețe și prin marile lanțuri de magazine ca să vadă cât costă carnea de miel.

Prețul cotletului de miel variază între 43,35 lei per kg până la 129,99 per kg, pulpa de miel de la 42,95 lei per kg până la 47,30 lei per kg, carcasa de miel de la 34,99 lei per kg până la 35,95 lei per kg, iar organele de miel pot fi găsite la prețuri cuprinse între 14,99 lei per kg până la 41,99 lei per kg.

Ce trebuie să ştim despre carnea de miel

Carnea de miel este o carne roșie, bogată în acizi grași Omega 3, zinc - 100 g carne de miel conține 40% din doza zilnică recomandată de zinc, complexul de vitamine B, este hipocalorică, din 100 g carne de miel preparată la grătar sau la cuptor asimilăm 160 kcal.

Aprecierea prospețimii cărnii de miel se realizează cu ajutorul organelor de simţ: văz, miros și pipăit. Astfel, la aprecierea calităţii cărnii se verifică:

aspectul cărnii: la carnea proaspătă suprafața este acoperită cu o peliculă uscată, iar în secțiune, carnea este lucioasă și slab umedă;
culoarea cărnii: la suprafață este roz, iar în secțiune culoarea este roșie, caracteristică regiunii anatomice;
consistența cărnii: fermă și elastică, urma lăsată de apăsarea cu degetul dispare repede;
mirosul cărnii: plăcut, caracteristic speciei;
culoarea și consistenţa grăsimii: albă și compactă;
măduva oaselor: elastică, lucioasă, iar în secțiune umple complet canalul medular;
tendoanele și articulațiile: lucioase, elastice, tari, lichid sinovial limpede;


bulionul - fiertura de carne după sedimentare: limpede și aromat, cu un strat de grăsime la suprafață, informează Asociația Pro Consumatori.
Reprezentanții APC România recomandă consumatorilor să achiziționeze miei verificați de către medicul veterinar, cu o greutate a carcasei de peste 12 kg. Mieii sub această greutate au un conținut ridicat de apă, ceea ce face ca prin operația de pregătire - fierbere, prăjire, frigere - să se diminueze foarte mult cantitatea de preparat rămasă pentru consum.

Costel Stanciu, președinte APC, spune că, din păcate, comercianţii care vând sortimente de carne de miel în pieţele agroalimentare nu le oferă consumatorilor informaţii referitoare la data sacrificării animalului/data ambalării, data expirării, locul de provenienţă a mielului. De asemenea, există situaţii în care igiena este precară în spaţiile de vânzare  amplasate în pieţele agroalimentare.

”Consumatorii trebuie să cunoască faptul că termenul de valabilitate la carnea de miel neambalată este de 4 zile dacă se respectă lanţul de frig pe durata depozitării, temperatura de păstrare fiind cuprinsă în intervalul 0-4 grade Celsius. În cazul sortimentelor de carne de miel ambalate în vacuum/vid termenul de valabilitate variază între 12 zile și 30 de zile”, a explicat conferențiar universitar doctor Costel Stanciu, Preşedinte Asociaţia Pro Consumatori.

103
Tagurile:
Paște
Tematic
Cîțu, propuneri pentru CNSU: cum se va circula de Paște
Suricați și saimiri, distracție cu ouăle de Paște
Mersul trenurilor de Paște și de 1 Mai
Vaccinul Johnson & Johnson

În SUA vor fi distruse 70 de milioane de doze ale vaccinului Johnson & Johnson

146
(reînnoit 18:27 07.05.2021)
La întreprinderile din Baltimore au fost confundate ingridientele a două vaccinuri diferite împotriva COVID-19, fiind compromise milioane de doze ale vaccinului Johnson & Johnson.

CHIȘINĂU, 7 mai – Sputnik. SUA ar putea retrage peste 70 de milioane de doze ale vaccinului companiei Johnson & Johnson din cauza riscului de poluare, informează RIA Novosti, cu referință la New York Times.

La o întreprindere din Baltimore, în timpul procesului de producție a vaccinului au fost greșite ingredientele pentru două vaccinuri împotriva COVID-19, iar în consecință au fost compromise peste 15 milioane de doze ale preparatului Johnson & Johnson.

Potrivit unei surse guvernamentale, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente este îngrijorată în privința compromiterii altor loturi ale preparatului, care au fost produse odată cu dozele greșite. Acum autoritatea americană examinează chestiunea distrugerii a peste 70 de milioane de doze ale vaccinului Johnson & Johnson, produse la această fabrică.

Potrivit publicației, numărul total al dozelor “suspecte” ale vaccinului Johnson & Johnson, ajunse în UE, Canada, Africa de Sud, constituie de la șase la nouă milioane.

Mai devreme, autoritățile de reglementare a medicamentelor din SUA, FDA și CDC au eliminat restricțiile pentru utilizarea preparatului împotriva COVID-19 Johnson & Johnson. Cele două instituții consideră că vaccinul trebuie să fie utilizat în continuare, fiind convinse că acesta este sigur și eficient.

146
Tagurile:
Johnson & Johnson, SUA, vaccin
Tematic
Valery Kuzmin, despre deosebirile dintre Sputnik V și alte vaccinuri – cifre concrete
Maia Sandu s-a vaccinat LIVE împotriva COVID-19 - video
Maia Sandu s-a vaccinat… cu un mesaj politic
Maratonul vaccinării: Guvernul nu mai știe cum să convingă românii

Загрузка...
Vaccinare în România, faza a II-a

Românii, nemulțumiți de măsurile anti-pandemie ale Guvernului

92
(reînnoit 18:27 07.05.2021)
Eurobarometrul arată că circa 6 români din 10 sunt nemulțumiți de măsurile anti-pandemie adoptate de Guvern, ceea ce echivalează cu un mare vot de blam la adresa puterii.

BRUXELLES, 7 mai – Sputnik. Circa 6 români din 10 se declară nemulțumiți de măsurile luate în vederea combaterii pandemiei de coronavirus de către Guvernul României. Constatarea aparține Eurobarometrului și este de remarcat că și în UE procentul celor nemulțumiți se ridică la 56 la sută.

Țările ai căror cetățeni sunt printre cei mai mulțumiți de măsurile propriilor guverne sunt Danemarca (79%), Luxemburg (73%) și Olanda (71%). Pe de altă parte, 60 la sută dintre români consideră că măsurile de restricție luate de autoritățile publice din România pentru lupta împotriva coronavirusului și a efectelor acestuia au fost justificate, dar procentul se află sub media UE, cu 13 puncte procentuale.

Semn al impactului crizei sanitare, în prezent circa patru din zece români și europeni consideră că principala problemă cu care se confruntă este sănătatea (atât la nivel național, cât și european).

În contextul pandemiei, 41% dintre românii declară că au făcut față cu destulă dificultate măsurilor restrictive, în special în ce le privește pe cele de limitare a deplasărilor.

De asemenea, 62% dintre români consideră că pandemia de coronavirus are consecințe financiare serioase pentru ei personal, iar aici îngrijorarea este cu mult peste media europeană, unde e de 43 la sută. Cât despre consecințele economice asupra țării, 81% dintre români consideră că acestea vor fi serioase.

Părerile românilor referitoare la momentul în care se va redresa economia României de pe urma impactului pandemiei de coronavirus sunt împărțite: 44% dintre ei cred că se va întâmpla în 2023 sau mai târziu, iar 24% dintre ei cred că se va întâmpla în 2022.

Când se gândesc la vaccinarea împotriva COVID-19, românii apreciază în proporție de 67% că vaccinurile împotriva COVID-19 au fost dezvoltate, testate și autorizate prea repede pentru a fi sigure, iar 72% dintre români consideră că acestea ar putea avea efecte secundare pe termen lung pe care nu le cunoaștem încă.

92
Tagurile:
Guvern, România, COVID-19
Tematic
Maia Sandu s-a vaccinat LIVE împotriva COVID-19 - video
Accident de laborator la originea Covid-19: și dacă ar fi adevărat?
Primul autotest antigen COVID-19 românesc, autorizat

Загрузка...