Poliția română face verificări în București, privind restricțiile de circulație COVID

Polițiștii: ”O astfel de manieră de lucru pune în pericol grav prezumția de nevinovăție”

277
Directorul de comunicare și purtătorul de cuvânt al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România, comisar șef de Poliție Christian Ciocan, reacționează după declarațiile făcute de medicul legist în cazul morții bărbatului din Pitești.

BUCUREȘTI, 22 apr – Sputnik. Cazul bărbatului din Pitești, județul Argeș, care și-a pierdut viața după o intervenție a Poliției continuă să stârnească interes și reacții atât în spațiul public, cât și în rândul polițiștilor.

Este vorba despre cazul bărbatului în vârstă de 63 de ani din Pitești care a decedat la scurt timp după ce a fost imobilizat de polițiști. Oamenii legii spun că bărbatul vonsuma alcool la masa unui restaurant unde izbucnise un incendiu și, deși a fost somat să părăsească incinta, a refuzat.

De fiecare dată când a fost scos de polițiști, acesta a insistat violent să se întoarcă, astfel că oamenii legii l-au imobilizat, scrie mediafax.ro.

Medicul legist Dan Manu a declarat că bărbatul a murit asfixiat și că moartea a fost una violentă.

Directorul de comunicare și purtătorul de cuvânt al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România, comisar șef de Poliție Christian Ciocan a explicat, pentru Agenția de Presă Sputnik, că Federația a luat atitudine față de declarațiile medicului legist.

Ciocan spune că a văzut în media care sunt etapele în această cercetare care se derulează direct sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș.

În aceste condiții, Federația a avut astăzi, 22 aprilie 2021, o întrunire la nivel de board cu președintele Federației Ionel Babuș, în urma căreia au rezultat mai multe concluzii.

Caz unic în istoria României

În primul rând, spune Christian Ciocan, nu va fi făcută nici o precizare vis-a-vis de ancheta în sine, neemițând nici o judecată de valoare din foarte multe motive – în primul rând, pentru respectarea legislației având în vedere că această anchetă este în competența procurorului de caz.

Mai mult decât atât, în această fază a urmăririi penale orice declarație este nu numai neavenită, ci și interzisă.

”Am constatat, tot prin intermediul mass-media, și, din câte știm noi, pentru prima dată în istoria României, cum un medic legist, în această fază a urmării penale, când toate lucrurile sunt secrete, a ieșit în spațiul public și a făcut precizări vis-a-vis de rezultatele pe care le-a obținut în urma expertizei”, spune Ciocan.

Acesta a subliniat că medicul legist are alte atribuții și nu acelea de purtător de cuvânt într-un caz aflat în competența procurorului.

Medicul legist respectiv a făcut declarații pe proprie răspundere, chiar dacă era alături de un procuror.

Mai mult, afirmă directorul de comunicare și purtătorul de cuvânt al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România, comisar șef de Poliție, procurorul nu a făcut nici un fel de declarații referitoare la cauza morții.

”Noi constatăm că o astfel de manieră de lucru pune în pericol grav prezumția de nevinovăție prin inducerea în conștiința opiniei publice a faptului că persoanele respective, aflate în cercetare, ar fi deja vinovate. Or, lucrul acesta este extrem de grav atât pentru valoarea de drept individuală, cât și pentru valoarea de drept generală, pentru că ne referim la prezumția de nevinovăție care este prevăzută în Constituția României”, a explicat comisarul șef de poliție Christian Ciocan.

În opinia sa, această manieră de lucru, total neconformă cu ceea ce nseamnă procedură și lege pe acest domeniu de cercetare penală poate pune în pericol grav chiar actul de justiție.

Fapt pentru care Federația s-a întrunit, a analizat și va decide prin ce modalitate sau dacă este oportună introducerea unei plângeri penale față de declarațiile medicului legist respectiv, ținând cont de faptul că procurorul efectuează cercetarea și nu se poate introduce în spațiul public, în mod aprioric, opinia unui specialist care să conducă la anumite idei care nu au nici o legătură cu finalitatea actului de justiție.

O hotărâre a justiției din România poate fi pusă în aplicare numai după rămânerea acesteia definitivă și irevocabilă.

”De aceea, Federația nu face nici un fel de precizare vis-a-vis de ceea ce s-a întâmplat în acel caz ci doar reafirmă necesitatea ca toate verificările să țină cont de procedurile de intervenție, de legislația în materie, de condițiile concrete în care acel fapt nefericit s-a petrecut”, a explicat Ciocan.

Situația polițiștilor, una gravă

Mai mult, comisarul șef de poliție spune că, de la acest incident, situația polițiștilor a devenit una gravă. Este vorba despre faptul că polițiștii, nu doar cei din Argeș, ci și cei din toată România, sunt efectiv timorați în a mai interveni chiar pe procedură și pentru aplicarea legii, având în vedere lucrurile care se produc ulterior.

Ciocan a subliniat că nu se referă la cercetare, care este normală, la fel ca și în cazul folosirii armamentului, ci pentru faptul că, înainte de finalizarea verificărilor și hotărârea instanței, în spațiul public se propagă deja această opinie indusă a vinovăției.

”Sunt cele două aspecte: acea atitudine a medicului legist respectiv care va fi sancționată de Federație – repet: prin analizarea introducerii unei plângeri penale și doi trebuie să înțelegem cu toții că poliția nu face legi, ci doar acționează în conformitate cu legea. Acolo unde se încalcă legea suntem primii care spunem că trebuie aplicate sancțiuni, tocmai pentru ca oamenii să aibă oamenii în această forță a statului”, a explicat Ciocan.

Acesta a subliniat că polițiștii trebuie să aibă garanția că legea va fi respectată și în ceea ce-i privește vis-a-vis de cercetare.

Nu în ultimul rând, directorul de comunicare și purtătorul de cuvânt al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România, comisar șef de Poliție Christian Ciocan, a afirmat că evenimentul nu este numai nefericit, dar și extrem de grav.

”Regretăm, la rândul nostru, ceea ce s-a întâmplat acolo și anume că o persoană a decedat dar încă o dată venim și spunem că cercetarea trebuie făcută sub toate formele ei și nu trebuie să existe nici un fel de rabat nici măcar acela referitor la unele acțiuni, cum a fost și acea declarație a medicului legist chiar dacă alături de procuror, care nu face deloc bine ci, dimpotrivă. Vom cere și cuantificarea efectelor acelei declarații în economia procesului penal și în aplicarea cu obiectivitate a justiției în țara noastră”, a declarat directorul de comunicare și purtătorul de cuvânt al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România, comisar șef de Poliție Christian Ciocan.

277
Tagurile:
Polițiști
Vaccinul Johnson & Johnson

În SUA vor fi distruse 70 de milioane de doze ale vaccinului Johnson & Johnson

150
(reînnoit 18:27 07.05.2021)
La întreprinderile din Baltimore au fost confundate ingridientele a două vaccinuri diferite împotriva COVID-19, fiind compromise milioane de doze ale vaccinului Johnson & Johnson.

CHIȘINĂU, 7 mai – Sputnik. SUA ar putea retrage peste 70 de milioane de doze ale vaccinului companiei Johnson & Johnson din cauza riscului de poluare, informează RIA Novosti, cu referință la New York Times.

La o întreprindere din Baltimore, în timpul procesului de producție a vaccinului au fost greșite ingredientele pentru două vaccinuri împotriva COVID-19, iar în consecință au fost compromise peste 15 milioane de doze ale preparatului Johnson & Johnson.

Potrivit unei surse guvernamentale, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente este îngrijorată în privința compromiterii altor loturi ale preparatului, care au fost produse odată cu dozele greșite. Acum autoritatea americană examinează chestiunea distrugerii a peste 70 de milioane de doze ale vaccinului Johnson & Johnson, produse la această fabrică.

Potrivit publicației, numărul total al dozelor “suspecte” ale vaccinului Johnson & Johnson, ajunse în UE, Canada, Africa de Sud, constituie de la șase la nouă milioane.

Mai devreme, autoritățile de reglementare a medicamentelor din SUA, FDA și CDC au eliminat restricțiile pentru utilizarea preparatului împotriva COVID-19 Johnson & Johnson. Cele două instituții consideră că vaccinul trebuie să fie utilizat în continuare, fiind convinse că acesta este sigur și eficient.

150
Tagurile:
Johnson & Johnson, SUA, vaccin
Tematic
Valery Kuzmin, despre deosebirile dintre Sputnik V și alte vaccinuri – cifre concrete
Maia Sandu s-a vaccinat LIVE împotriva COVID-19 - video
Maia Sandu s-a vaccinat… cu un mesaj politic
Maratonul vaccinării: Guvernul nu mai știe cum să convingă românii

Загрузка...
Vaccinare în România, faza a II-a

Românii, nemulțumiți de măsurile anti-pandemie ale Guvernului

93
(reînnoit 18:27 07.05.2021)
Eurobarometrul arată că circa 6 români din 10 sunt nemulțumiți de măsurile anti-pandemie adoptate de Guvern, ceea ce echivalează cu un mare vot de blam la adresa puterii.

BRUXELLES, 7 mai – Sputnik. Circa 6 români din 10 se declară nemulțumiți de măsurile luate în vederea combaterii pandemiei de coronavirus de către Guvernul României. Constatarea aparține Eurobarometrului și este de remarcat că și în UE procentul celor nemulțumiți se ridică la 56 la sută.

Țările ai căror cetățeni sunt printre cei mai mulțumiți de măsurile propriilor guverne sunt Danemarca (79%), Luxemburg (73%) și Olanda (71%). Pe de altă parte, 60 la sută dintre români consideră că măsurile de restricție luate de autoritățile publice din România pentru lupta împotriva coronavirusului și a efectelor acestuia au fost justificate, dar procentul se află sub media UE, cu 13 puncte procentuale.

Semn al impactului crizei sanitare, în prezent circa patru din zece români și europeni consideră că principala problemă cu care se confruntă este sănătatea (atât la nivel național, cât și european).

În contextul pandemiei, 41% dintre românii declară că au făcut față cu destulă dificultate măsurilor restrictive, în special în ce le privește pe cele de limitare a deplasărilor.

De asemenea, 62% dintre români consideră că pandemia de coronavirus are consecințe financiare serioase pentru ei personal, iar aici îngrijorarea este cu mult peste media europeană, unde e de 43 la sută. Cât despre consecințele economice asupra țării, 81% dintre români consideră că acestea vor fi serioase.

Părerile românilor referitoare la momentul în care se va redresa economia României de pe urma impactului pandemiei de coronavirus sunt împărțite: 44% dintre ei cred că se va întâmpla în 2023 sau mai târziu, iar 24% dintre ei cred că se va întâmpla în 2022.

Când se gândesc la vaccinarea împotriva COVID-19, românii apreciază în proporție de 67% că vaccinurile împotriva COVID-19 au fost dezvoltate, testate și autorizate prea repede pentru a fi sigure, iar 72% dintre români consideră că acestea ar putea avea efecte secundare pe termen lung pe care nu le cunoaștem încă.

93
Tagurile:
Guvern, România, COVID-19
Tematic
Maia Sandu s-a vaccinat LIVE împotriva COVID-19 - video
Accident de laborator la originea Covid-19: și dacă ar fi adevărat?
Primul autotest antigen COVID-19 românesc, autorizat

Загрузка...