Seismograf

Cutremurul de vineri seară - unda seismică s-a apropiat de Chișinău în 28 de secunde

861
Vineri seară, în Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,5, la adâncimea de 77 kilometri.

În seara zilei de 9 aprilie 2021, la ora 21:36:46 (ora locală a României) în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, județul VRANCEA s-a produs un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4,5, la adâncimea de 77km, transmite Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Potrivit sursei citate, „cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor: 81km E de Brasov, 89km S de Bacau, 105km NE de Ploiesti, 117km V de Galati, 120km NV de Braila, 156km N de Bucuresti, 170km SV de Iasi, 173km NE de Pitesti, 192km E de Sibiu, 218km SV de Chisinau”.

Deci, seismul a avut loc la 156 km de București, iar unda seismică a cuprins și Bucureștiul, bucureștenii având posibilitatea să îl resimtă.

În ce privește Chișinăul, distanța până la epicentru a fost de 218 kilometri, iar unda seismică s-a apropiat la o distanță mică de Capitala Republicii Moldova, așa cum poate fi văzut în imaginea de mai jos. Propagarea undei seismice s-a închiat în 27,9 secunde, potrivit aplicației „alertă seism”, care este în faza de testare.
Propagarea undei seismice
© Screenshot / INCDFP
Propagarea undei seismice

Mai jos puteți vizualiza raportul cu detalii referitor la acest seism.

Raport Seismic by Victor Ciobanu on Scribd

Cutremurul de vineri seară a fost urmat de o replică, la mai bine de o oră distanță, cu magnitudinea de 2,5 și la adâncimea tot de 77 kilometri.

„În ziua de 09 Aprilie 2021, la ora 23:02:38 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.5, la adâncimea de 77km”, transmite INCDFP.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 81km E de Brasov, 91km S de Bacau, 102km NE de Ploiesti, 115km V de Galati, 118km NV de Braila, 153km N de Bucuresti, 172km NE de Pitesti, 172km SV de Iasi, 193km E de Sibiu, 218km N de Ruse, menționează sursa.

861
Tagurile:
cutremur
Vaccinul Johnson & Johnson

În SUA vor fi distruse 70 de milioane de doze ale vaccinului Johnson & Johnson

143
(reînnoit 18:27 07.05.2021)
La întreprinderile din Baltimore au fost confundate ingridientele a două vaccinuri diferite împotriva COVID-19, fiind compromise milioane de doze ale vaccinului Johnson & Johnson.

CHIȘINĂU, 7 mai – Sputnik. SUA ar putea retrage peste 70 de milioane de doze ale vaccinului companiei Johnson & Johnson din cauza riscului de poluare, informează RIA Novosti, cu referință la New York Times.

La o întreprindere din Baltimore, în timpul procesului de producție a vaccinului au fost greșite ingredientele pentru două vaccinuri împotriva COVID-19, iar în consecință au fost compromise peste 15 milioane de doze ale preparatului Johnson & Johnson.

Potrivit unei surse guvernamentale, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente este îngrijorată în privința compromiterii altor loturi ale preparatului, care au fost produse odată cu dozele greșite. Acum autoritatea americană examinează chestiunea distrugerii a peste 70 de milioane de doze ale vaccinului Johnson & Johnson, produse la această fabrică.

Potrivit publicației, numărul total al dozelor “suspecte” ale vaccinului Johnson & Johnson, ajunse în UE, Canada, Africa de Sud, constituie de la șase la nouă milioane.

Mai devreme, autoritățile de reglementare a medicamentelor din SUA, FDA și CDC au eliminat restricțiile pentru utilizarea preparatului împotriva COVID-19 Johnson & Johnson. Cele două instituții consideră că vaccinul trebuie să fie utilizat în continuare, fiind convinse că acesta este sigur și eficient.

143
Tagurile:
Johnson & Johnson, SUA, vaccin
Tematic
Valery Kuzmin, despre deosebirile dintre Sputnik V și alte vaccinuri – cifre concrete
Maia Sandu s-a vaccinat LIVE împotriva COVID-19 - video
Maia Sandu s-a vaccinat… cu un mesaj politic
Maratonul vaccinării: Guvernul nu mai știe cum să convingă românii

Загрузка...
Vaccinare în România, faza a II-a

Românii, nemulțumiți de măsurile anti-pandemie ale Guvernului

91
(reînnoit 18:27 07.05.2021)
Eurobarometrul arată că circa 6 români din 10 sunt nemulțumiți de măsurile anti-pandemie adoptate de Guvern, ceea ce echivalează cu un mare vot de blam la adresa puterii.

BRUXELLES, 7 mai – Sputnik. Circa 6 români din 10 se declară nemulțumiți de măsurile luate în vederea combaterii pandemiei de coronavirus de către Guvernul României. Constatarea aparține Eurobarometrului și este de remarcat că și în UE procentul celor nemulțumiți se ridică la 56 la sută.

Țările ai căror cetățeni sunt printre cei mai mulțumiți de măsurile propriilor guverne sunt Danemarca (79%), Luxemburg (73%) și Olanda (71%). Pe de altă parte, 60 la sută dintre români consideră că măsurile de restricție luate de autoritățile publice din România pentru lupta împotriva coronavirusului și a efectelor acestuia au fost justificate, dar procentul se află sub media UE, cu 13 puncte procentuale.

Semn al impactului crizei sanitare, în prezent circa patru din zece români și europeni consideră că principala problemă cu care se confruntă este sănătatea (atât la nivel național, cât și european).

În contextul pandemiei, 41% dintre românii declară că au făcut față cu destulă dificultate măsurilor restrictive, în special în ce le privește pe cele de limitare a deplasărilor.

De asemenea, 62% dintre români consideră că pandemia de coronavirus are consecințe financiare serioase pentru ei personal, iar aici îngrijorarea este cu mult peste media europeană, unde e de 43 la sută. Cât despre consecințele economice asupra țării, 81% dintre români consideră că acestea vor fi serioase.

Părerile românilor referitoare la momentul în care se va redresa economia României de pe urma impactului pandemiei de coronavirus sunt împărțite: 44% dintre ei cred că se va întâmpla în 2023 sau mai târziu, iar 24% dintre ei cred că se va întâmpla în 2022.

Când se gândesc la vaccinarea împotriva COVID-19, românii apreciază în proporție de 67% că vaccinurile împotriva COVID-19 au fost dezvoltate, testate și autorizate prea repede pentru a fi sigure, iar 72% dintre români consideră că acestea ar putea avea efecte secundare pe termen lung pe care nu le cunoaștem încă.

91
Tagurile:
Guvern, România, COVID-19
Tematic
Maia Sandu s-a vaccinat LIVE împotriva COVID-19 - video
Accident de laborator la originea Covid-19: și dacă ar fi adevărat?
Primul autotest antigen COVID-19 românesc, autorizat

Загрузка...