BUCUREȘTI, 5 apr – Sputnik. După cum a anunțat azi chiar purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, BOR susține implicarea preoților în informarea credincioșilor cu privire la campania de imunizare, biserica exprimându-și poziția favorabilă pentru vaccinarea anti-Covid.
Ei bine, bazându-se pe prevederile în vigiare, jurnalista independentă Iosefina Pascal arată cum a fost încălcată legea 95/2006 ”de nu știu câte ori de la începerea campaniei de vaccinare în România”.
În primul rând, ”implicarea PREOȚILOR în campania de INFORMARE în scopul promovării vaccinării nu este doar inoportună, ci și ilegală, întrucât scrie foarte clar că doar PERSONALUL CALIFICAT poate face astfel de recomandări”.
ART. 818: ” (1) Orice documentaţie referitoare la un medicament care este transmisă ca parte a promovării acelui produs persoanelor calificate să îl prescrie sau să îl elibereze include cel puţin informaţiile prevăzute la art. 817 alin. (1) şi precizează data la care a fost întocmit sau revizuit ultima dată”.
În plus, arată jurnalista, doar Ministerul Sănătății ”poate desfășura campanii de INFORMARE și de VACCINARE, împreună cu companiile producătoare„.
”Astfel, preoții, medicii, influencerii, actorii și artiștii, se substituie autorităților competențe să demareze astfel de campanii - care, oricum, sunt profund ilegale din perspectiva bunei informări a beneficiarului, conform legii 95/2006”, scrie Iosefina Pascal.
Totodată, jurnalista remarcă dubla măsură: ”Preoții se pot implică în campania de informare și pot îndrumă oamenii să se vaccineze, fără să aibă competențele medicale în acest sens, în timp ce MEDICII care au semnat acea scrisoare deschisă în care critică inclusiv campania de vaccinare, precum și restricțiile implementate de guvernanți, sunt etichetați drept “incompetenți” și se cere retragerea dreptului de practică al acestora”.
Da, o știre de ultimă oră transmisă de RTV anunță că medicii semnatari ai scrisorii către președintele țării vor fi luați la întrebări de Colegiul medicilor sau chiar de alte organe ”abilitate”.
În fine, Iosefina arată că, în cazul BOR, entitate autonomă conform Constituției, ”se poate vorbi chiar despre șantaj, atât prin îngrădirea ilegală a dreptului de practică religioasă”, cât și prin tăierea cu peste 80% a finanțării acesteia”.
Deci, în fața acestei observații, autoritățile statului și Biserica trebuie să vină cu un răspuns – au implicat preoții într-un demers dincolo de limita legii?
Vedeți mai jos paragrafele din lege – cu sublinierea articolelor încălcate.
BUCUREȘTI, 20 apr – Sputnik. Elevii claselor a II-a, a IV-a și a VI-a vor susține evaluările naționale în acest an în luna mai, adică după revenirea elevilor din vacanța de primăvară, prelungită de minstrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în scopul limitării răspândirii infecției cu noul coronavirus.
Evaluările Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a se susțin cu prezență fizică.
Elevii de clasa a VI-a vor susține proba scrisă la Limbă și comunicare în data de 12 mai 2021, iar cea de Matematică și Științe ale Naturii în data de 13 mai 2021.
Evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a are următorul calendar: proba de Limbă Română este programată pentru 18 mai 2021, cea de Matematică, pe 19 mai 2021, iar cea de Limbă Maternă, pe 20 mai 2021, informează edupedu.ro.
Evaluarea competențelor fundamentale la finalul clasei a II-a se derulează pe durata mai multor zile, din pricina faptului că aici vorbim atât de probe scrise, cât și de probe de citit.
Scris – Limba română – 25 mai 2021
Scris – Limba maternă – 25 mai 2021
Citit – Limba română – 26 mai 2021
Citit – Limba maternă – 26 mai 2021
Matematică – 27 mai 2021
Scris – Citit – Limba română pentru minorităţile naţionale – 28 mai 2021.
BUCUREȘTI, 20 apr – Sputnik. Reprezentanții Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație au pus la dispoziția elevilor de clasa a opta testele de antrenament.
Pentru Evaluarea Națională a absolvenților de clasa a opta, testele de antrenament pot fi descărcate de aici. Vorbim despre testele pentru Matematică și Limba Maternă.
Testele pentru proba scrisă de Limba Română pot fi descărcate de aici.
Baremele de evaluare pentru toate disciplinele vor fi publicate vineri, 23 aprilie 2021.
Calendar Evaluarea Națională 2021
07 – 11 iunie 2021 Înscrierea la evaluarea națională
11 iunie 2021 Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
22 iunie 2021 Limba și literatura română – probă scrisă
24 iunie 2021 Matematica – probă scrisă
25 iunie 2021 Limba și literatura maternă – probă scrisă
29 iunie 2021 Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) Depunerea contestațiilor
30 iunie – 4 iulie 2021 Soluționarea contestațiilor
4 iulie 2021 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor