Șantier de construcție

Românii, vizați: program de lucru redus cu 80% - legea se publică azi!

244
(reînnoit 13:36 05.04.2021)
Astăzi, 5 aprilie 2021, urmează să fie publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 58/2021, prin care este reglementat programul Kurzarbeit, care le dă posibilitatea angajatorilor să reducă timpul de lucru al salariaților cu până la 80%.

BUCUREȘTI, 5 apr – Sputnik. Vești rele pentru români care se văd în situația în care programul lor de lucru să se reducă drastic, chiar cu 80 de procente.

Și aceasta pentru că Legea nr. 58/2021, care reglementează programul Kurzarbeit, urmează să fie publicată astăzi în Monitorul Oficial.

Potrivit acestei legi, angajatorii vor putea reduce, așa cum am precizată deja, timpul de lucru al salariaților – din durata zilnică, săptămânală sau lunară prevăzută în contractul individual de muncă. Se observă o schimbare majoră față de prezent, când timpul de muncă poate fi redus cu maxim 50%.

Tot legat de reducerea timpului de muncă, noua lege prevede că, pentru ca angajatorul să ia această decizie, va fi necesar fie acordul organizației sindicale îndreptățite să negocieze contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, fie acordul reprezentanților salariaților, scrie dcbusiness.ro.

Ce se întâmplă, însă, cu drepturile salariale în această situație/ Ei bine, situația drepturilor salariale aferente programului lucrat se comunică înainte de aplicarea măsurii cu cel puțin cinci zile.

Există, însă, și o excepție: atunci când intervine o modificare a programului de lucru datorită creșterii activității - și e necesară fie suplimentarea personalului, fie înlocuirea unui salariat care nu poate munci, comunicarea respectivă va putea fi făcută cu cel puțin 24 de ore anterior aplicării măsurii.

Potrivit parlamentarilor, modificarea va ajuta angajatorii care primesc comenzi ocazionale pe care sunt nevoiți să le onoreze într-un timp scurt.

Aceasta nu este unica modificare importantă aplicabilă în cadrul programului Kurzarbeit. Vorbim, de asemenea, despre indemnizația suplimentară care, la momentul de față, este de 75% din diferența dintre salariul brut din contractul de muncă și salariul brut aferent programului redus. Pe viitor, această indemnizație va fi stabilită 75% din salariul brut aferent orelor de reducere a programului de lucru - indemnizație decontabilă la stat ulterior plății către salariat.

Dacă bugetul le permite, angajatorii vor putea să suplimenteze suma. Banii nu vor fi decontați la stat.

De asemenea, programul Kurzarbeit interzice angajările în perioada aplicării sale. Totuși, va apărea și o excepție, dictată tot de experiențele practice din ultimele luni. Se pot face angajări pentru a suplimenta lipsa de personal generată de plecări cum ar fi demisiile.

Ce cuprinde lista actelor necesare decontării indemnizației Kurzarbeit: copia deciziei de reducere a timpului de muncă nu va mai fi semnată de salariat, ci doar se va face dovada aducerii la cunoștință în orice mod - poștă, e-mail etc., nu va mai fi nevoie de balanța lunară de verificare, așa cum se cere acum, ci de o declarație pe propria răspundere, va fi necesară o copie a acordului încheiat cu sindicatul sau reprezentanții salariaților pentru reducerea timpului de lucru.
Facem precizarea că, după ce modificările aduse programului vor intra în vigoare, va fi nevoie inclusiv de modificarea normelor pentru aplicarea programului, prin Hotărâre de Guvern.

Ideea programului Kurzarbeit este aceea ca, în cazul instituirii stării de urgență, alertă sau asediu, angajatorul și statul împart costurile salariale pentru a se evita concedierile.

244
Tagurile:
România
Tematic
Marinari români răpiți de pirați în Golful Guineea
Oficial din BNR vrea concedierea a 300.000 de români
Cîțu își bate joc de români – cum explică schimbarea orei limită
Sputnik V

OMS anunţă inspecția comună în mai a laboratoarelor unde se fabrică Sputnik V

116
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) vor vizita împreună laboratoarele în care se fabrică vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, a declarat joi, pentru agenţia Sputnik, un reprezentant al OMS.

BUCUREŞTI, 22 apr – Sputnik. „Inspecțiile pentru bune practici clinice sunt efectuate în luna aprilie de către o echipă comună EMA / OMS. Inspecțiile la fața locului pentru bune practici de fabricație se aşteaptă să aibă loc în perioada 10 mai - prima săptămână a lunii iunie, aceste date fiind convenite cu producătorul”, a declarat pentru Sputnik un reprezentant al OMS.

Atât OMS, cât și EMA continuă să primească date de la Gamaleia Center, dezvoltatorul Sputnik V, ceea ce face parte dintr-un proces de revizuire în desfăşurare, a adăugat reprezentantul.

La începutul acestei zile, viceministrul rus de Externe, Sergei Vershinin, a declarat, după o întâlnire cu directorul general al OMS, Tedros Adhanom, că vaccinul Sputnik V poate primi aprobarea Organizației Mondiale a Sănătății în câteva săptămâni după desfăşurarea misiunii OMS, care ar urma să sosească în țară în luna mai.

Sputnik V, primul vaccin împotriva coronavirusului înregistrat din lume, a fost aprobat până acum pentru utilizare de urgență în 60 de țări de pe glob. Potrivit unei analize intermediare din studiul publicat în revista ştiinţifică The Lancet, vaccinul are o eficacitate de 91,6%.

116
Tagurile:
Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Noi date: Sputnik V, eficient în proporție de 97,6%
Germania vrea să cumpere vaccinul Sputnik: 30 de milioane de doze numai în această vară
OMS spune când va fi autorizat vaccinul ”Sputnik V”

Загрузка...
Creierul

Scenariu halucinant: Tehnologia „Cip în creier” - „furtul amintirilor şi gândurilor”

206
(reînnoit 20:15 22.04.2021)
Unul dintre potențialele scenarii la care ar putea duce tehnologia „Brain Chip” ar putea fi acela ca o persoană care își încarcă amintirile într-un cloud să nu mai poată achita taxele de întreținere.

BUCUREŞTI, 22 apr – Sputnik. Tehnologia care ar putea permite omului să fuzioneze cu computerul prin implantarea unui cip în creier ar putea da naștere la o nouă serie de probleme, unele dintre acestea fiind legate de confidențialitate, potrivit Daily Mail.

Potrivit ziarului, dezvoltatorii acestei tehnologii, precum Elon Musk cu proiectul său Neuralink, ar trebui să îşi asume „mari responsabilități”.

„În cazul în care o utilizare pe scară largă ne va lega de cloud, nu ca terapie, și se va ajunge la fuzionarea oamenilor cu AI, modelul economic va fi să ne vindem datele”, a spus dr. Susan Schneider, director fondator al Center for the Future Mind. „Cele mai multe gânduri ale noastre interioare ar putea fi vândute celui mai mare ofertant. De asemenea, vom avea nevoie de un abonament pe care să îl plătim? Ce se va întâmpla dacă puterile străine se vor ocupa de gândurile noastre?”, se întreabă aceasta.

De asemenea, ea s-a întrebat ce s-ar întâmpla dacă o persoană îşi va încărca amintirile în cloud și apoi va fi incapabilă să plătească taxele de întreținere.

Schneider a subliniat, de asemenea, planurile dezvăluite de CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, în 2019, când a vorbit despre un dispozitiv portabil capabil să citească gândurile oamenilor și să traducă semnalele cerebrale pentru mașini. Acesta a spus atunci că „scopul este să controlezi [cu gândurile] ceva în realitatea virtuală sau augmentată”.

„Pot să-mi imaginez Facebook «recoltând» cele mai multe gânduri interioare ale noastre pentru a face oamenii dependenți de platforma lor. Este vorba despre ceea ce se întâmplă în mintea noastră și de marketing cu ceea ce se întâmplă acolo”, a avertizat Schneider, citată de Sputnik News
206
Tagurile:
Creier
Tematic
Elon Musk anunţă crearea unui cip care va transmite muzică direct în creier
Masca anti-Covid cu CIP, o realitate recunoscută oficial! Ce se urmărește
Israel și Cipru au semnat un acord de liberă circulație
Biserica Ortodoxă a Ciprului a cerut retragerea piesei „El Diablo” de la Eurovision
Cartea de identitate cu cip: ce date personale va cuprinde

Загрузка...