BUCUREȘTI, 2 apr – Sputnik. România a mai pierdut un artist. Este vorba despre cunoscutul Nelu Ploieșteanu, care a decedat.
Anunțul a fost făcut de cunoscuta jurnalistă Mara Bănică. Aceasta a spus că spera să nu primească vreodată teribila veste și că a aflat despre moartea artistului chiar de la fiica lui cu care a vorbit în fiecare zi.
”În momentul în care te sună în crucea nopții, mi-a și spus: ”Știi de ce te sun la ora asta, nu? Și nici nu a mai fost necesar să îmi spună”, a precizat Mara Bănică.
Jurnalista a explicat că a înțeles că artistul a murit la scurt timp după miezul nopții și că problema este alta, că soția artistului, Elena, primise, ieri, un telefon de la Direcția de Sănătate Publică prin care erau anunțați că pot ieși din carantină.
”Deci, legal, nu mai exista pericolul răspândirii virusului și nici nu cred că îl mai avea în organism”, a punctat Bănică, potrivit antena3.ro.
La rândul lor, reprezentanții SMURD au confirmat teribila veste.
În vârstă de 70 de ani, Nelu Ploieșteanu se afla internat la Spitalul Floreasca din Capitală încă de la jumătatea lunii martie, perioadă de timp în car emedicii au fost foarte rezervați în privința evoluției stării sale de sănătate. Artistul avea deja probleme de sănătate cu plămânii și inima.
Ploieșteanu a fost diagnosticat cu COVID-19, dar nu a vrut să rămână în spital, plecând pe semnătură. La scurt timp, însă, el a ajuns din nou în spital, de data aceasta în stare gravă, iar medicii l-au intubat, deoarece avea o saturație de oxigen foarte mică.
Nelu Ploieșteanu este numele de scenă al lui Ion Dumitrache. El s-a născut pe 16 decembrie 1950 în comuna prahoveană Ciorani, alături de alți 6 frați.
Tatăl său era interpret și din banii câștigați își întreținea familia. Ploieșteanu începe să cânte pe la 15 ani, la petreceri și aniversări, de nevoie, atunci când tatăl său a murit.
A avut turnee internaționale, iar după 1990 a lansat 18 albume.
A avut de multe ori ocazia să rămână în străinătate, dar a refuzat pentru că a vrut ca muzica veche românească să fie cunoscută în România. Le-a cântat multor politicieni, inclusiv lui Silvio Berlusconi, când a venit în România. Dar și lui Nicu Ceaușescu.
De asemenea, a avut colaborări importante cu actorii Gheorghe Dinică și Ștefan Iordache. Astfel, a bifat succese și în lumea filmului.
Sputnik vă invită să vizualizați imagini video de la protestele care au loc astăzi în București, Piața Victoriei, Piața Universității, împotriva restricțiilor impuse de autoritățile române pentru a diminua răspândirea infecției de coronavirus, dar și împotriva vaccinării obligatorii.
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în ședință extraordinară, prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare, a adoptat o nouă hotărâre privind restricțiile ce vor fi în vigoare în București începând cu 11 aprilie.
La baza acesteia a stat și statistica infectărilor de coronavirus din ultimele 14 zile, adică „rata de incidență cumulată, pe o perioada de 14 zile, care la nivelul Municipiului București este de 6,39/1000 de locuitori în data de 10.04.2021, orele 10:03”.
Art. 1. Se constată că la nivelul Municipiului București rata de incidență cumulată la 14 zile, în data de 10.04.2021, ora 10:03 este de 6,39/1000 de locuitori fapt pentru care, începând cu data de 11.04.2021 ora 00:00 se dispun următoarele măsuri pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia sau la atingerea pragului de 7,5/1000 de locuitori:
Art. 2. (1) Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22,00 - 5,00 în zilele de luni până joi, și în intervalul orar 20.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, cu condiția menținerii incidenței cumulată la cel mult 7,5/1000 de locuitori, cu următoarele excepţii:
Art 3.
Art. 5.
(1) Se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise, în domeniul sălilor de sport/fitness.
(2) Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5/1.000 de locuitori.
Art. 6. Accesul clienților în cadrul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți agenți economici, de tip mall, se va realiza astfel încat să se asigure menținerea distanței fizice de minimum 2 metri și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 m.p./persoană, cu respectarea tuturor prevederilor Ordinului Comun al Ministrului Sănătății și Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr.1088/1910 din 2020.
Art. 7. Accesul în piețele agroalimentare și în piețele volante se face cu respectarea distanțării de minimum 2 m între oricare două persoane, dar fără a depăși 50% din capacitatea maximă a pieței, cu aplicarea prevederilor Ordinului comun 335/2020 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Art. 8.
Art.10. (1) Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și în interiorul altor spații publice închise care au acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de faptul că sunt construcții cu caracter temporar sau permanent. (2) Se interzice activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, cu excepția deservirii persoanelor cazate în interiorul acestor unități. (3) Este permisă prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, precum și în spațiile publice dacă au un tavan și un singur perete cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. (4) Este permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective. (5) Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci. (6) Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția desfășurării activității de comercializare a biletelor de tip LOTO, pariuri și loz, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.
Art 11. (1) Este interzisă organizarea şi desfăşurarea activităţii cu publicul în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, inclusiv celor de tipul drive-in. (2) Este interzisă organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale
Art. 12. Este obligatorie purtarea măștii de protecție, în toate spațiile publice, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, conform Ordinului MS 874/81/2020, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 13. Regimul contravențional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor dispuse este cel stabilit la art. 64 – 70 din Legea nr.55/2020.
Art.14. În funcție de evoluția situației epidemiologice la nivelul Municipiului București se vor putea institui măsuri suplimentare, cu respectarea normelor legale în vigoare.
Art.15. Prezenta hotărâre va fi transmisă, prin grija Secretariatului Tehnic Permanent, membrilor Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, în vederea punerii în aplicare și către DSU, conform art.23 lit.e) din OUG nr. 21/2004 , pentru informare. Totodată, se va aduce la cunoștința publicului prin transmiterea unui comunicat de presă și publicarea pe pagina de internet a Instituției Prefectului – Municipiul București.