BUCUREȘTI, 31 mart – Sputnik. Internetul a luat foc după ce o filmare de la Brăila, cu un adolescent participant la proteste, a fost postată: tânărul zace într-o baltă de sânge lângă o mașină a poliției.
Sângele pare a se scurge dintr-o rană din zona capului – deci este ceva foarte grav! Nu știm până la ora publicării știrii care este situația adolescentului.
Postul RTV a transmis imaginile și mai multe personalități ale internetului au reacționat.
Activista Simona Constantin a comentat: ”La Brăila, un copil protestatar este leșinat, plin de sânge, lângă mașina poliției, timp in care polițiști și jandarmi rămân nepăsători. Iar alți polițiști aleargă cu mașina niște copii, care au trimis un mesaj de ajutor unui domn care este acum la roTV: "ajutor, niște polițiști ne aleargă cu mașina - vor să dea peste noi”.
Iosefina Pascal a transmis filmul pe canalul său Telegram. ”Protestatari minori ATACAȚI de miliție în Brăila!!!”, a scris jurnalista independentă.
Și politologul teolog Bogdan Duca a comentat foarte dur imaginile: ”Pentru ce s-a întâmplat la Brăila trebuie să vedem polițiști și jandarmi arestați. Nu dați afară, ci arestați. Și din noaptea asta”.
Așteptăm reacții și explicații din partea poliției – dar mai ales vești despre sănătatea adolescentului.
Later edit
Conform unor informații transmise după ora 2 noaptea, adolescentul nu a murit, a fost ținut la secție, apoi mama sa a chemat salvarea.
”Nu e ok, după ce au țipat părinții în fata politiei (deci l-au luat de jos cu duba și l-au dus la secția de politie, după ce l-am văzut în balta de sânge în imagine) a iești într-un final abia mergea se ținea de pereți, era bătut și el și alți copii”, scrie o internaută la postarea Iosefinei Pascal.
Conform relatărilor mass media, totul a plecat de la un incendiu izbucnit la o terasă din Pitești, un echipaj de Poliţie care trecea prin zonă a intervenit să stingă incendiul.
Polițiștii au încercat să scoată și un bărbat care se afla pe terasă și ”ar fi fost recalcitrant, spun martorii şi acesta este motivul pentru care ar fi fost nevoie de intervenţia în forţă a poliţiştilor”.
”Sunt martori care spun că omul ar fi fost imobilizat, pus la pământ şi i s-ar fi pus piciorul pe gât, alţi martori spun că bărbatul ar fi fost cumva împins şi ar fi căzut singur”, transmite Antena 3.
În urma intervenției, omul a decedat – e posibil ca din cauza intervenției nepotrivite a agenților.
Bărbatul avea 63 de ani și ”suferea de mai multe afecţiuni medicale grave”, conform poliției, ”vea asupra sa mai multe medicamente”.
Chelnerița a declarat că ”nu ar fi comandat alcool, ci o apă minerală” și că ”nu îl ştia”.
Pe de altă parte, poliția declară că ”Având în vedere şi starea de pericol în care acesta se afla, bărbatul a fost evacuat, iar în această împrejurare i-a venit rău”.
”Ca urmare, a fost solicitat un echipaj medical pentru a-i acorda îngrijiri (...). Bărbatul a fost evacuat folosindu-se minimum de forţă necesară”.
Poliția spune că ”Bărbatul nu a fost încătuşat, acesta a fost invitat să iasă din incinta localului, iar în aceste împrejurări s-a manifestat recalcitrant atât faţă de persoanele aflate în jur, cât şi faţă de poliţişti”.
BUCUREȘTI, 16 apr – Sputnik. Autoritățile precizează că, până astăzi, 16 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.023.565 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar 930.942 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.264 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Până astăzi, 25.937 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat
În ultimele 24 de ore, de ieri dimineață de la ora 10.00 și până astăzi, la aceeași oră, au fost raportate 137 de decese - 71 bărbați și 66 femei, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.
Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 3 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 13 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 30 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 49 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 41 decese la categoria de peste 80 de ani.
Majoritatea deceselor înregistrate – 123 - sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 10 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 4 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.887. Dintre acestea, 1.493 sunt internate la Anestezie Terapie Intensivă.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.086.549 de teste RT-PCR și 760.991 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.630 teste RT-PCR - 13.564 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.066 la cerere - și 11.838 de teste rapide antigenice.
De asemenea, de la ultima informare făcută de Grupul de Comunicare Strategică, au fost raportate și rezultatele a 53 teste RT-PCR, prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 16 aprilie 2021.
Pe teritoriul României, 55.374 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.598 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 45.426 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 120 de persoane.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.080 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 591 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
Polițiștii și jandarmii au aplicat, ieri, 15 aprilie 2021, ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, 5.115 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 916.022 de lei.
De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 4 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.
Autoritățile reamintesc cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE – 0800800165 - la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.
Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.
Referitor la situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.501 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.542 în Italia, 16.773 în Spania, 195 în Marea Britanie, 127 în Franța, 3.118 în Germania, 93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 5 în SUA, 8 în Suedia, 137 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 46 în Elveția, 4 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 13 în Cipru, 2 în India, 5 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 3 în Singapore, 3 în Tunisia, 8 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă, Croația și Finlanda. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 189 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.
Reprezentanții GCS subliniază că aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.
Autoritățile reamintesc cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
În intervalul 8 aprilie – 15 aprilie 2021, au fost raportate 28 496 538 de cazuri în UE / SEE. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Franţa, Italia, Spania și Germania.
Începând din 15 decembrie, CEPCB a întrerupt publicarea datelor privind numărul cazurilor confirmate și numărul cetățenilor decedați, atât în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra, cât și la nivel global. Aceste raportări sunt actualizate săptămânal.
Datele publicate de către Johns Hopkins CSSE, care vizează numărul cetățenilor vindecați, continuă să fie actualizate zilnic.
Populația Afganistanului este indignată de decizia lui Biden de a retrage din țara lor trupele americane. Președintele american a declarat că a venit timpul ca soldații "să se întoarcă acasă". Doar ei așa și nu au reușit, în timp de 20 de ani în care au încercat, să ajungă la o înțelegere cu talibanii și să instaureze pacea. Când trupele americane vor pleca definitiv din Afganistan? Și pentru ce SUA, potrivit Ministerului de Externe al Rusiei, vor fi nevoite să dea explicații militanților?