BUCUREŞTI, 28 mart – Sputnik, Doina Crainic. Astăzi, 28 martie, la amurg, o super lună va oferi omenirii un spectacol frumos de lumină. Acest fenomen apare atunci când luna plină coincide cu momentele în care satelitul nostru natural ajunge la cea mai apropiată distanţa de Pământ, adică la 356.700 de kilometri. Acesta este perigeul său.
Prin urmare, în jurul orei 21:00, super luna va putea fi vizibilă.
🔭 🌕 Sky gazers, this weekend has a treat for you! On Sun., Mar. 28, step outside and gaze at March’s full Moon.
— NASA (@NASA) March 27, 2021
This particular full Moon is special to many people around the world & goes by many names! Before you look up, take a peek at its meanings: https://t.co/iMS963MwVa pic.twitter.com/nlZuMX0Ia5
Dimpotrivă, atunci când Luna se află la apogeul ei, se află la 406.300 de kilometri distanță de planeta albastră.
În total, oamenii de știință vorbesc despre patru superluni care vor avea loc anul acesta. Următorul fenomen de acest tip va fi observat pe 27 aprilie, în timp ce celelalte două vor avea loc pe 26 mai și 24 iunie.
A picture of the #Wormmoon taken from our office this evening. #wywx #fullmoon #astrophotography #supermoon pic.twitter.com/ZbVDLmBHDP
— NWS Riverton (@NWSRiverton) March 28, 2021
În anii 1970, termenul de „super lună” a fost introdus de astrologul Richard Nolle. Nefiind considerat un termen științific, această expresie este folosită pe scară largă în mass-media.
În plus, există o altă expresie, mai poetică, pentru acest fenomen astronomic: „super luna de zăpadă”. Expresia a fost folosită de triburile native americane din Statele Unite pentru a doua lună plină a iernii, potrivit NASA.
#FULLMOON: A full ‘worm’ moon will illuminate the sky this weekend | Details: https://t.co/btvsgBJPs6 pic.twitter.com/mw7LrU3ig8
— KRON4 News (@kron4news) March 28, 2021
BUCUREŞTI, 22 apr – Sputnik. „Inspecțiile pentru bune practici clinice sunt efectuate în luna aprilie de către o echipă comună EMA / OMS. Inspecțiile la fața locului pentru bune practici de fabricație se aşteaptă să aibă loc în perioada 10 mai - prima săptămână a lunii iunie, aceste date fiind convenite cu producătorul”, a declarat pentru Sputnik un reprezentant al OMS.
Atât OMS, cât și EMA continuă să primească date de la Gamaleia Center, dezvoltatorul Sputnik V, ceea ce face parte dintr-un proces de revizuire în desfăşurare, a adăugat reprezentantul.
La începutul acestei zile, viceministrul rus de Externe, Sergei Vershinin, a declarat, după o întâlnire cu directorul general al OMS, Tedros Adhanom, că vaccinul Sputnik V poate primi aprobarea Organizației Mondiale a Sănătății în câteva săptămâni după desfăşurarea misiunii OMS, care ar urma să sosească în țară în luna mai.
Sputnik V, primul vaccin împotriva coronavirusului înregistrat din lume, a fost aprobat până acum pentru utilizare de urgență în 60 de țări de pe glob. Potrivit unei analize intermediare din studiul publicat în revista ştiinţifică The Lancet, vaccinul are o eficacitate de 91,6%.
BUCUREŞTI, 22 apr – Sputnik. Tehnologia care ar putea permite omului să fuzioneze cu computerul prin implantarea unui cip în creier ar putea da naștere la o nouă serie de probleme, unele dintre acestea fiind legate de confidențialitate, potrivit Daily Mail.
Potrivit ziarului, dezvoltatorii acestei tehnologii, precum Elon Musk cu proiectul său Neuralink, ar trebui să îşi asume „mari responsabilități”.
„În cazul în care o utilizare pe scară largă ne va lega de cloud, nu ca terapie, și se va ajunge la fuzionarea oamenilor cu AI, modelul economic va fi să ne vindem datele”, a spus dr. Susan Schneider, director fondator al Center for the Future Mind. „Cele mai multe gânduri ale noastre interioare ar putea fi vândute celui mai mare ofertant. De asemenea, vom avea nevoie de un abonament pe care să îl plătim? Ce se va întâmpla dacă puterile străine se vor ocupa de gândurile noastre?”, se întreabă aceasta.
De asemenea, ea s-a întrebat ce s-ar întâmpla dacă o persoană îşi va încărca amintirile în cloud și apoi va fi incapabilă să plătească taxele de întreținere.
Schneider a subliniat, de asemenea, planurile dezvăluite de CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, în 2019, când a vorbit despre un dispozitiv portabil capabil să citească gândurile oamenilor și să traducă semnalele cerebrale pentru mașini. Acesta a spus atunci că „scopul este să controlezi [cu gândurile] ceva în realitatea virtuală sau augmentată”.
„Pot să-mi imaginez Facebook «recoltând» cele mai multe gânduri interioare ale noastre pentru a face oamenii dependenți de platforma lor. Este vorba despre ceea ce se întâmplă în mintea noastră și de marketing cu ceea ce se întâmplă acolo”, a avertizat Schneider, citată de Sputnik News.