Omagiu lui Constantin Stere

Sărbătoarea Națională de 27 Martie, între UITARE și memoria unui URIAȘ

391
(reînnoit 20:07 27.03.2021)
Trecută aproape sub tăcere, Sărbătoarea Națională de 27 Martie, ”Ziua Unirii Basarabiei cu România”, a fost marcată prin manifestări de un patriot cu realizări unice pentru memoria marilor momente și personalități ale națiunii – un patriot hăituit de ”statul de drept”

BUCUREȘTI, 27 martie – Sputnik. În 2017, președintele României promulga legea privind declararea zilei de 27 martie – ”Ziua Unirii Basarabiei cu România”  ca sărbătoare naţională.

”Sfatul Ţării de la Chişinău a hotărât, pe 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu România. Acest act istoric a deschis procesul Marii Uniri, finalizat cu Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, când românii din Transilvania, Banat, Maramureş şi Crişana au decis, la rândul lor, Unirea cu ţara, evenimentul de constituire a statului român modern al cărui centenar îl vom sărbători anul viitor”, transmitea președintele Iohannis cu acel prilej.

A fost o inițiativă legislativă a deputatului Eugen Tomac, votată aproape în unanimitate de Parlamentul României.

Astăzi… mai nimic. Pe undeva, e scuzabil, e pandemie… Dar mă uit în ”mediul online”, pe paginile ”de socializare”, acolo unde s-a mutat aproape cu totul viața noastră.

Pe pagina președintelui Iohannis – NIMIC, dar anunță pe site-ul prezidențial https://www.presidency.ro/ro/media/acordarea-inaltului-patronaj-al-presedintelui-romaniei-programului-anul-centenar-2021-al-teatrului-mihai-eminescu-din-chisinau  ”Acordarea Înaltului Patronaj al Președintelui României programului Anul Centenar 2021 al Teatrului „Mihai Eminescu” din Chișinău” cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului și la împlinirea a 100 de ani de la înființarea Teatrului. Președinția României precizează că ”demersul Președintelui Klaus Iohannis are loc în contextul celebrării Zilei Basarabiei și marchează, totodată, 30 de ani de relații diplomatice între România și Republica Moldova”.

Declarația de Unire a Basarabiei cu România
© Public Domain
Declarația de Unire a Basarabiei cu România

Pe pagina premierului – NIMIC, dar anunță un transport de vaccinuri pentru Republica Moldova.

Pe pagina MAE și pe a ministrului Bogdan Aurescu – NIMIC

Pe pagina MApN și a ministrului Nicolae Ciucă - NIMIC

Pe pagina PSD – NIMIC, nimic și pe pagina președintelui Marcel Ciolacu.

Pe pagina PNL – un mesaj frumos al lui Ludovic Orban, colorat în final cu povestea UE, plus un mesaj frumos ale deputatului de Iași, Alexandru Kocsis.

Pe pagina AUR – NIMIC, dar partidul ”unionist” a marcat momentul creând o filială la Chișinău, eveniment menționat de co-președintele George Simion. În schimb, copreședintele Claudiu Târziu a făcut un periplu în Republica Moldova, de unde a transmis note frumoase și înregistrarea unei emisiuni.

Pe pagina USR – NIMIC, nimic și pe pagina președintelui Dan Barna.

Pe pagina UDMR – Nu e cazul…

Deci cam asta e situația cu Sărbătoarea Națională de 27 Martie, ”Ziua Unirii Basarabiei cu România”. Judecați singuri…

***

De 27 Martie mă voi rezuma să aduc în prim plan demersurile de excepție ale unui patriot, un român cu realizări de neegalat întru cinstirea marilor momente și a personalităților istoriei noastre. Și un român care a redat României o parte însemnată din amintirea – și exemplul uriașului Constantin Stere!

Este vorba de Mircea Cosma, fostul președinte ale Consiliului Județean Prahova, cel care a ridicat câteva sute de statui, busturi sau plăci memoriale în România și în străinătate. Un record unic în istoria de după 1990  - și greu de crezut că va mai fi cineva în stare să realizeze ceva asemănător.

De asemenea, Mircea Cosma a inițiat și finalizat o lucrarea excepțională – Muzeul Memorial ”Constantin și Ion Stere”, în localitatea prahoveană Bucov, oferind românilor un adevărat loc de pelerinaj la casa celei mai mari figuri a unirii Basarabiei cu România. Aici, ce de-al doilea președinte ale Sfatului Țării și-a scris opera literară și memorialistică, inclusiv romanul său, ”În preajma Revoluției”, o adevărată frescă a vieții Basarabiei din ultimele decenii ale Imperiului Țarist.

Tot lui Mircea Cosma i se datorează frumosul Parc memorial de lângă conacul-muzeu, înnobilat cu busturile marilor figuri ale Basarabiei – Inculeț, Stere, Pan Halippa, Bocu. Pelivan – dar și ale oamenilor de cultură și a politicienilor români care au militat pentru Unire.

De fapt, o vizită la Muzeul Memorial ”Constantin și Ion Stere” nu este doar o plăcere, ci și un prilej de cunoaștere a istoriei – a unei pagini prea puțin cunoscute. O mențiune specială și pentru excelentul manageriat sub patronajul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, precum și pentru excelenta prezentare a coordonatorului Corina Mărășescu.

Revenind la Mircea Cosma, eforturile sale continuă și azi pentru onorarea istoriei continuă neobosit, în ciuda faptului că a fost hăituit de procurorii lui Kovesi și Băsescu, chiar de ”celebrul” Portocală!

Dar, adevărul iese la lumină, iar Mircea Cosma își continuă opera, ridicând alte și alte statui superbe!

Mobilul și idealul lui Mircea Cosma poate fi descris de cuvintele scrise de el azi, de 27 Martie:

”Să adunăm fii patriei. De la Sud la Nord, de la Vest la Est, de la Tisa până la Nistru este sărbătoarea națională a romanilor, a tuturor celor ce sunt mândri că sunt români!”

Și tot Mircea Cosma citează în fața statuii ridicate de el lui Constantin Stere, un îndemn printre rândurile căruia ar trebui să înscriem și Sărbătoarea Națională de 27 Martie:

”Poporul român nu a venit aici de nicăieri, el este aici de când lumea și pământul. Drepturile lui istorice de la Tisa până la Nistru, din Hotin în Severin, de la Cetatea Albă la Carei și de la Orșova la Tighina NU se pot prescrie!”, a scris Mircea Cosma, citându-l pe Constantin Stere.

Și, nu, nu doar prin ochii lui Mircea Cosma ar fi bine să privim această Sărbătoare Națională – ci prin ochii marelui Constantin Stere, un erou și un hăituit al Națiunii românești. Cuvinte profetice, rostite în Parlamentul de la București, de care ar trebui să ținem seama atunci când vorbim de unire… prea ușor:

”Nu uitați că Basarabia a ieșit din revoluție și a făcut apel la suveranitatea națională. Basarabenii sunt gata să se închine oricărei hotărâri luate de națiunea română întreagă; dar ei, care au luptat împotriva tuturor privilegiilor și stăpânirii claselor de sus, credeți dumneavoastră că ei au înțeles să-și dea soarta pe mâna claselor privilegiate din România?”.

Cine poate răspunde, cu onestitate, la întrebarea lui Constantin Stere? Azi sau peste vremuri ce se întrevăd?...

391
Tagurile:
Unirea
Tematic
Unirea Principatelor Române este sărbătorită în acest an cu restricții din cauza pandemiei
Bucureștiul marchează împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române
Unioniştii organizează un marş la Chişinău pentru Unirea cu România
Secția terapie intensivă a unui spital din București

Războiul din sănătate: spitalele Covid au rămas fără bani, bugetul ATI tăiat cu 65 la sută

125
(reînnoit 14:20 17.04.2021)
Războiul dintre PNL și USR pe sistemul de sănătate scoate la iveală dezastrul actualei guvernări și felul în care sănătatea românilor a fost pusă în pericol în plină pandemie.

BUCUREȘTI, 17 apr – Sputnik. Fostul ministru al Sănătății și în prezent consilier al premierului, Victor Costache, a lansat un atac dur la adresa fostului ministru Vlad Voiculescu declarând că spitalele Covid-19 nu mai au bani și înregistrează datorii foarte mari la furnizorii de echipamente medicale.

Într-o declarație pentru DIgi 24, Costache a indicat că problema pleacă de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care nu decontează banii pentru facturi.

”În acest moment, spitalele Covid-19 înregistrează datorii foarte mari la furnizori și sunt probleme foarte mari (...) Vreau să se găsescă soluțiile juridice pentru ca CNAS să asigure plata acestor facturi. Deocamdată pacienții nu au fost afectați, deoarece spitalele lucrează în deficit, cu datorii mari la furnizori”, a spus Victor Costache la postul respectiv.

Fostul ministru susține că în curând problema va deveni una acută, asta pentru că și furnizorii au o limită până la care înțeleg spitalele și apoi există riscul ca echipamentele medicale să nu mai fie furnizate în spitalele Covid-19.

Voiculescu a tăiat bugetul ATI cu 65 la sută

Și deputatul PSD Alexandru Rafila a lansat critici dure împotriva fostului ministru Vlad Voiculescu pe care îl acuză că a tăiat bugetul ATI cu 65%, în condițiile în care se prefigura un val 3 extrem de agresiv și în condițiile în care sistemul medical este oricum la limită.

”Mi se pare un lucru absolut inexplicabil: în momentul în care s-a discutat despre bugetarea acestor paturi ATI, la începutul acestui an, de către dl ministru Voiculescu - și asta e declarația președintelui Societății de ATI, dl prof Săndesc - a scăzut bugetul cu cât credeți? Cu 65%! Adică a lăsat doar o treime din buget pentru terapie intensivă în plină criză și când valul 3 se prefigura că va apărea”,  spus Rafila la B1 TV.

Rafila s-a arătat consternat de o asemenea atitudine, menționând că în asemenea condiții nici nu mai poți să funcționezi pentru că  nu mai contează câte paturi sunt dacă nu există finanțare pentru a fi funcționale.

”Ministerul Săntății (a luat decizia) când a propus bugetul pentru anul ăsta....Mi se pare iresponsabilă o astfel de chestiune. Trimiți oamenii la luptă, dar le confiști puștile” a mai spus Rafila despre fostul ministru USR.

125
Tagurile:
Bani, Spitale, COVID-19
Tematic
Voiculescu, vești rele despre spitale: se apelează la măsuri de urgență
Reprezentantul Românie la OMS: „Bolnavii de COVID vor ajunge fără loc în spitale”
Cum sunt tratați în spitale bolnavii de COVID-19

Загрузка...
Dan Chitic

Dan Chitic, mesaj excepțional - al victoriei și continuării luptei!

629
(reînnoit 07:51 17.04.2021)
Unul dintre cele mai emoționante și în același timp aplicate mesaje ale avocatului Dan Chitic, emblematic pentru cei care înțeleg adevăratul sens al protestelor

BUCUREȘTI, 17 apr – Sputnik. Avocatul Dan Chitic, cel mai consecvent apărător al bogățiilor și tradițiilor românești, lansează un mesaj emblematic pentru cei care înțeleg adevăratul sens al protestelor.

Dan Chitic este considerat un lider al protestelor – dar el este în primul rând un creștin adevărat, pentru care cămașa sacrificiului pentru binele comun este mai importantă de mantia sau laurii oferiți!

”Dragilor, Noi Poporul, am învins!”, spune Dan Chitic, subliniind formula concilierii pentru națiune – ”Noi, Poporul”. 

Și iată câteva dintre reușitele pentru care ”Poporul” merită felicitările lui Dan Chitic?

-”Am reușit să ne recăpătăm dreptul de a avea sărbători pascale normale!”

-”Am reușit să ne redobândim dreptul de a ne îngropa morții cum se cuvine!”

-”Am reușit sa determinăm demiterea lui Vlad Voiculescu și Andreei Moldovan, doi dintre artizanii măsurilor aberante ale dictaturii medicale!”

-”Am reușit sa îl determinam pe Voiculescu să denunțe public falsurile și crimele comise de guvernările PeNaLe!”

-”Și, mai important, am reușit sa învrăjbim dușmanii și trădătorii acestui neam: Coaliția PeNaLo-uSRIstă e în moarte clinica!”

-”Am reușit și am șubrezit și scaunul PrimSinistrului Câțu: e o chestiune de zile până la căderea acestuia!”

Per total, da, se poate spune că ”Am reușit multe Împreună!”.

Și asta în condițiile unei permanente denigrări și a unor atacuri de toate felurile, a unor intoxicări din toate direcțiile, pe care Dan Chitic le expune acum:

”Așa, prea puțini, prea știrbi, prea inepți, prea mahalagii, prea dezbinați, prea nu la înălțimea pretențiilor unora sau altora dintre elitiștii / etiliștii erijați in criticii noștri, totuși am fost suficient de mulți și de buni pentru a face ce nu a reușit nici o-poziția parlamentară și nici parerologii cu aere de oracole coborâte din tabernacolele Serviciilor”.

Ori, în urma luptei – dar mai ales a unei treziri tot mai mult resimțită, se remarcă și alte câteva reușite:

-”Am reușit să redevenim demni, chiar dacă nu intru totul liberi!”

-”Am reușit să le arătăm că #NeAmTrezit și ca împreuna #SuntemPuternici, ca suntem Adevărații deținători ai Suveranității acestei Țări„.

-”Noi am reușit să avem o victorie importantă, deși doar parțială, asupra Sistemului”.

Cine sunt acești ”Noi”? Dan Chitic nu dă nume, așa cum ar vrea poate cei ce lucrează contra unității, ci spune clar: ”Noi, fiecare dintre noi cei care am riscat și am ieșit in strada, cei bătuți, cei amendați, cei înjurați, cei diabolizați, cei ridiculizați, cei umiliți și cei “blaim”-uiți”,

”Împreună! Nu uitați asta!” – spune Dan Chitic.

Iar lucrurile nu se opresc aici, ci continuă pentru atingerea unor obiective pe care Dan Chitic le definește clar: ”demiterea lui Arafat, abrogarea Legii 55/2020!”.

”Și mai ales: Demiterea lui Iohannis. Va veni și vremea aia”, transmite avocatul, arătând că ”Acum însă e timpul să se taie ei intre ei... să se bată pe viața și pe moarte aripile Securității care au împărțit puterea pana acum”.

De aceea, propunerea lui este una de introspecție, dar și de reculegere în ton cu perioada sfântă în care creștinii ortodocși au intrat: ”Vă propun sa ne tragem sufletul, să ne revenim, să ne împăcăm și să ne reorganizăm, asta cât ne uităm la dușmanii noștri cum se întretaie, cum se omoară unii pe alții!”.

Promisiunea lui Dan Chitic este fermă: ”Vom reveni cu forțe proaspete și ne vom năpusti asupra dușmanilor noștri, care vor fi mai slăbiți și mai dezbinați!”.

”Vă mulțumesc încă odată pentru tot: pentru curaj, pentru determinare, pentru demnitate, și mai ales pentru eroismul de care ați dat dovada fiecare dintre Dvs, oriunde ați fost in străzi sau piețe in oricare dintre cele 100 de orașe ale Țării!”, încheie Dan Chitic.

629
Tagurile:
Dan Chitic
Tematic
Dan Chitic surprinde: ”Mă bazez pe cel mai bun vaccin contra Pandemiei”
Dan Chitic, incendiar: ”Singura noastră soluție este dispariția voastră!”
Manifestații în toată țara: ”Șoșoacă și Chitic le-au dat curaj!”

Загрузка...
Cum mașinile ajung la parcarea privată

Dacă ai uitat permisul acasă - Este sau nu ridicată mașina

0
(reînnoit 18:15 17.04.2021)
Deși în lege este menționat clar că orice șofer trebuie să aibă la sine permisul de conducere atunci când urcă la volan, mai sunt totuși cazuri când aceștia îl uită acasă.

CHIȘINĂU, 17 apr – Sputnik. Regulamentul Circulației Rutiere prevede expres că orice șofer este obligat să aibă asupra sa permisul de conducere atunci când urcă la volan. Șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Veaceslav Sârbu, a explicat pentru Sputnik Moldova ce se întâmplă în cazul în care conducătorii auto sunt stopați de agenții de patrulare și nu pot prezenta carnetul de șofer. 

"Articolul 232 spune clar că, dacă un automobil este condus de către o persoană care nu are asupra sa permis de conducere ori dovadă înlocuitoare, cu drept de circulație, a permisului sau actul de înmatriculare de stat a vehiculului, sau polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă, atunci se sancționează cu amendă de la 3 la 6 unități contravenționale, ceea ce înseamnă o amendă între 150 și 300 de lei", a precizat Veaceslav Sârbu, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică.

În același timp, reprezentantul poliției susține că se fac și excepții de la acestă prevedere. Astfel, în cazul în care șoferul dispune de permis de conducere, dar l-a uitat acasă sau în alt loc, agentul de patrulare verifică prin sistemul informațional dacă persoana dispune de dreptul de a conduce mijlocul de transport sau dacă este privat de permisul de conducere, însă la fel i se aplică o amendă de la 3 la 6 unități convenționale. Mai mult, agentul de patrulare poate lua decizia ca șoferul să fie înlăturat de la volanul mașinii, iar automobilul să fie dus la o parcare specială. 

"Articolul 438 îi permite agentului de patrulare să înlăture conducătorul auto de la volanul mașinii dacă nu are asupra sa documentul ce confirmă dreptul de a conduce sau a folosi vehiculul. Temei legal există și a existat mereu. Dacă agentul de patrulare, din motive tehnice, nu poate verifica prin sistemul informațional dacă persoana dispune de permis de conducere, șoferul este înlăturat de la volan și se chemă evacuatorul la fața locului, iar mașina este dusă la parcarea specială. În același timp, o altă normă spune că în cazul în care mașina este ridicată pe evacutor, dar șoferul are pe cineva la fața locului cu permis de conducere, persoana achită doar pentru cheltuielile suportate de evacuator că a venit la fața locului și amenda de la 3 la 6 unități convenționale. Aceleași măsuri se aplică și în condițiile în care șoferul reușește să prezinte permisul", a declarat Veaceslav Sârbu.

Totodată, omul legii a explicat de ce poza din telefon cu permisul de conducere nu este un argument în apărarea șoferilor. 

"Dacă agentul de patrulare nu poate verifica în sistemul informațional, iar conducătorul auto arată doar o poză din telefon, asta ar fi pe responsabilitatea polițistului nemijlocit, căci printr-o poză nu poți verifica dacă e veridic sau nu actul, sau dacă permisul e fals sau adevărat. De asta norma legală obligă agentul de patrulare să verifice fizic permisul de conducere", a mai spus Veaceslav Sârbu, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică.

Agentul de patrulare este cel care decide cum să aplice legea, iar șoferii care nu sunt de acord cu decizia luată, o pot contesta ulterior în instanța de judecată. Mai mult, conducătorul auto NU are dreptul să-i spună polițistului cum să procedeze, fiindcă în astfel de cazuri se mai poate alege cu o amendă. 

"Legea spune clar că sunt interzise imixtiunile în deciziile agentului de patrulare. Niciun cetățean nu are dreptul să-i spună cum să procedeze sau să-l corecteze. Imixtiunea, sub orice formă, în activitatea agentului constatator cu scopul de a împiedica exercitarea atribuţiilor funcţionale se sancţionează cu amendă de la 24 la 36 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 30 la 60 de ore",  a precizat Veaceslav Sârbu.

0
Tagurile:
mașină, permis auto
Tematic
A rămas fără permis de conducere: Primul șofer, victimă a noii legi (VIDEO)
Top sfaturi și life hack-uri pentru șoferi în timpul iernii: Cum să supraviețuim frigului
Șoferii - fără permis de conducere dacă nu achită amenzile. Noul proiect de lege

Загрузка...