Supermarket

Fermier: Supermarketurile își bat joc de producătorii autohtoni

167
(reînnoit 06:39 11.03.2021)
Rețele de magazine își bat joc de producătorii autohtoni, susține producătoarea și activista civică Diana Crudu. Potrivit ei, supermarketurile nu susțin sub nicio formă producătorii locali, ba mai mult, încearcă să le pună condiții în detrimentul fermierilor.

CHIȘINĂU 11 mart - Sputnik. Producătoarea de struguri Diana Crudu este de părere că rețelele de magazine profită de situația dificilă în care se află producătorii locali și impun unele reguli pe care fermierii sunt nevoiți să le respecte doar pentru a-și putea comercializa produsele. 

„Supermarketurile își bat joc cu adevărat de producătorii autohtoni. S-a modificat legea cu privire la raft ca și când le dă 50 la sută cotă, dar legea atât de prost a fost scrisă și în grabă a fost adoptată, încât nu s-a ținut cont de niște chestiuni foarte importante. (...) În supermarketuri corupția e mai ceva decât la stat. Trebuie să te duci cu pliculețul la contabil, să te pui la coadă și să aștepți să-ți facă transferurile. Producătorii au și eu credite, au salarii, au început să disponibilizeze oamenii. Rețelele chiar își bat joc și fac ce vor. Am cedat atât de ușor piața internă”, a precizat producătoarea de struguri Diana Crudu.  

Mai mult, potrivit Dianei Crudu, administratorii rețelelor de magazine au majorat procentul reducerii pe care producătorii o fac supermarketurilor la vânzarea producției. Astfel, dacă până acum producătorii ofereau marfa lor supermarketurilor cu 20% reducere, atunci acum reducerea constituie 23 la sută. Diana Crudu susține că este o sumă prea mare și că producătorilor nu le rămâne practic niciun venit. 

„Ei au crescut prețurile pentru rabat peste noapte și le-au pus în fața producătorilor autohtoni. Marja producătorilor este foarte mică, prin aceste prețuri ei jupoaie până și pielea de pe acești producători. (...) Am foarte mulți colegi care vor să lase tot și să plece să muncească în străinătate, pentru că nu pot aici rezista și nu pot trăi doar din agricultură”, susține Diana Crudu. 

Producătoarea afirmă că majorarea procentului pentru rabat nu este singurul impediment pus în fața fermierilor locali. 

„Ei au prelungit acest termen de a achita facturile până la 45 de zile. Ei practic se folosesc de banii aceștia gratuit, pe când ar trebui să plătească dobânzi la bănci pe acești bani. Economia se ține pe agricultură, cât de banal nu ar suna acest lucru”, afirmă producătoarea de struguri. 

Totodată, Diana Crudu mai spune că rețelele de magazine impun unele contracte prin care producătorii au doar de pierdut. 

„Este o clauză care îi obligă pe producători să ia înapoi ceea ce a expirat. Eu o consider abuzivă și trebuie exclusă din contractele cu rețelele. Ei ce fac, te forțează și îți dau acest contract unde nu este stipulată această clauză, dar îți bagă și o anexă ca producătorul să fie obligat să ia înapoi tot ce expiră și astfel rețeaua nu-și asumă niciun risc”, a precizat Crudu. 

Diana Crudu a criticat dur și legea care prevede ca pe rafturile din magazine să fie 50 la sută produse autohtone. 

„Legea a fost adoptată în grabă, puteau să-i dea măcar un caracter sezonier. Această lege vine în dezavantajul producătorilor agricoli”, a mai spus Diana Crudu. 

Legea care prevede obligativitatea comercianților de produse alimentare să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare autohtone în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial a fost promulgată la finele lunii decembrie. Amintim că, în anul 2018, în Parlament a fost examinat și aprobat în prima lectură un proiect de modificare și completare a unor acte legislative, care instituie norme de reglementare în relaţiile contractuale dintre furnizori şi comercianţi pe lanţul alimentar. În scopul susţinerii comercializării produselor alimentare autohtone, autorii propuneau stabilirea unei cote de raft, nu mai puţin de 50% din lungimea liniară a raftului, destinată expunerii şi vânzării produselor fabricate în Republica Moldova.

Această normă urma să fie aplicată la 6 luni de la data publicării, lista produselor urmând să fie aprobată și actualizată anual de Guvern. Mai târziu, Legea care obligă comercianții de produse alimentare să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare autohtone în proporție de cel puțin 50% urma să fie votată de Parlament, dar proiectul a fost retras de Guvernul condus atunci de Maia Sandu. 

167
Tagurile:
Supermarket, Producători
Tematic
Seceta tulbură relațiile dintre fermieri și traderi
Klaus Iohannis, lovitură pentru fermieri – ce se întâmplă cu subvențiile
Veşti proaste de la meteorologi pentru fermieri – fenomen extrem în România
Ioana Mihăilă

Mihăilă: ”Pentru noi primează exactitatea datelor”

42
(reînnoit 17:27 17.05.2021)
Ministrul Sănătății a răspuns întrebărilor primite în cadrul dezbaterii din plenul Camerei Deputaților referitoare la diferențele de raportări constatate între numărul de decese COVID-19.

BUCUREȘTI, 17 mai – Sputnik. Dezbaterile din plenul Camerei Deputaților referitoare la diferențele de raportări constatate între numărul de decese COVID-19 s-au încheiat.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a răspuns întrebărilor primite.

Reamintim că, în debutul dezbaterii, deputatul social-democrat Alexandru Rafila i-a adresat o serie de întrebări.

Demnitarul de la Sănătate a explicat de ce instituția pe care o conduce a tergiversat publicarea datelor.

Mihăilă spune că nu este vorba de nici o tergiversare și că, pentru publicarea datelor, a solicitat și a primit clarificări.

”Pentru că pentru noi primează exactitatea datelor și nu rapiditatea comunicării lor”, a punctat Mihăilă.

Demnitarul a subliniat că în mandatul lui Vlad Voiculescu au fost evidențiate diferențele dintre cele două baze de date diferențe care, așa cum se vede și în raport, s-au accentuat în acele perioade în care valurile pandemice au fost mai importante, a adăugat Mihăilă.

La întrebarea deputatului PSD Alexandru Rafila cine este responsabil pentru inadvertențe și dacă au fost aplicate sancțiuni, Mihăilă a precizat că responsabilul din cadrul Ministerului Sănătății este un comitet numit în mandatul precedent al lui Vlad Voiculescu și a dat asigurări că se vor lua toate măsurile pentru cercetarea disciplinară a acestora.

Ministrul Sănătății a precizat că restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei au fost luate pe baza ratei de incidență, nu a numărului de decese.

42

Загрузка...
Один день ученика в пандемии

Fifor, PSD: ”Ce mai înțeleagă părinții și profesorii?”

46
Deputatul spune că propunerea ministrului Educației de a lua ca referință ziua imediat următoare după trecerea în jos sau în sus a pragului de 1 la mie, pentru redeschiderea sau închiderea școlilor, aduce și mai multă impredictibilitate în sistemul de învățământ.

BUCUREȘTI, 17 mai – Sputnik. Scandal în sitemul de învățământ din România, acolo unde ministrul Sorin Cîmpeanu face declarații peste declarații reușind numai să abramburească atât elevii, cât și părinții și profesorii.

Demnitarul a precizat că toți elevii din București, inclusiv cei din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a vor reveni, cel mai probabil, miercuri, 19 mai 2021, la școală, notează Sputnik.

Deputatul social democrat Mihai Fifor spune că PSD cere guvernului să testeze și să țină școlile deschise și că propunerea ministrului Educației de a lua ca referință ziua imediat următoare după trecerea în jos sau în sus a pragului de 1 la mie, pentru redeschiderea sau închiderea școlilor, aduce și mai multă impredictibilitate în sistemul de învățământ.

Acesta este motivul pentru care PSD cere guvernului să testeze și să țină școlile deschise indiferent de rata de incidență, punctând că sunt teste rapide non-invazive nazale, aprobate deja de Agenția Națională a Medicamentului, care pot fi folosite pentru testarea elevilor și profesorilor.

Fifor amintește că săptămâna trecută, vineri, la prânz, ministrul Sorin Câmpeanu spunea că ziua de vineri va rămâne ziua de referință pentru începerea sau redeschiderea școlilor.

De aceea, părinții și-au făcut planuri în funcție de anunțul demnitarului.

”Dar pe seară, totul s-a întors pe dos, anunțându-se că deciziile se vor lua de pe o zi pe alta! Ce să mai înțeleagă părinții și profesorii?

Dacă noua decizie a ministrului Câmpeanu va intra în vigoare profesorii nu vor mai ști din timp dacă a doua zi vor preda la școală sau în regim online, iar părinții vor afla de pe o zi pe alta dacă își vor duce sau nu copilul la școală”, a explicat Mihai Fifor.

Întrebarea este ce vor face părinții cu copiii, fiindcă nu pot fi duși la bunici, dar nu pot fi lăsați nici acasă, pentru că nimeni nu știe dacă ei vor merge sau nu la școală în ziua următoare.

De aceea, PSD cere imperativ Guvernului să termine cu această bătaie de joc la adresa copiilor, părinților și profesorilor, subliniind că Guvernul, în loc să rezolve problemele, le complică și mai mult.

46
Tagurile:
Părinți, Profesori, PSD

Загрузка...

Rusia: escaladarea tensiunilor între Israel și Hamas, ameninţare la securitatea regionalăg

0
(reînnoit 19:44 17.05.2021)
Posibila escaladare necontrolată a conflictului palestinian-israelian ar reprezenta un pericol semnificativ, având în vedere sistemul fragil de securitate din Orientul Mijlociu, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

BUCUREŞTI, 17 mai – Sputnik. „Evident, conflictul prezintă un pericol în cazul creșterii și continuării necontrolate a acestuia, având în vedere că multe țări au relații destul de dificile ... Iar sistemul regional de securitate este destul de fragil în general”, a declarat luni reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Sputnik News. 

„Deficitul uriaș de încredere reciprocă și riscul îndelungat al conflictelor regionale cu siguranță nu contribuie la stabilizarea regională. Dar este foarte important să împiedicăm ca evenimentele să evolueze într-un scenariu foarte violent. Prin urmare, se depune un efort susţinut de către Cvartetul [pentru Orientul Mijlociu] ... pentru a împiedica noi atacuri”, a adăugat Peskov.

Săptămâna trecută, reprezentanți speciali ai Cvartetului pentru Orientul Mijlociu al mediatorilor internaționali - Rusia, Statele Unite, UE și ONU - au discutat despre organizarea unei întruniri privind soluționarea conflictului palestinian-israelian.

Ciocniri violente au izbucnit în perioada 7-10 mai între palestinieni și poliția israeliană, ducând la cel mai grav conflict din ultimii ani. Revoltele au început simultan în două zone ale Ierusalimului de Est: lângă Muntele Templului și în cartierul Sheikh Jarrah, unde mai multe familii arabe au fost evacuate prin decizia instanței israeliene.

Situația de la granița dintre Israel și Fâșia Gaza s-a deteriorat în ultima săptămână, în contextul unor schimburi de atacuri cu rachete.

0
Tagurile:
Israel, Rusia

Загрузка...