BUCUREȘTI, 18 feb – Sputnik. Premierul Florin Cîțu a prezentat acum puțin timp, la finalul ședinței de Guvern, Ordonanța de Urgență prin care se amână, se îngheață sau se taie anumite venituri și sporuri.
Astfel, în ciuda avizului negativ al CES, Guvernul Cîțu a emis OUG supranumită ”Ordonanța austerității”, care va sta la baza unor capitole din legea Bugetului.
”Mâine vom avea ședința de Guvern pentru a aproba bugetul pe 2021”, a anunțat premierul Florin Cîțu.
Iată care sunt principalele măsuri din OUG și pe cine afectează.
Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în anul 2021, autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale (…), nu acordă vouchere de vacanță.
Modificarea Legii nr. 127/2019 în sensul prorogării datei de intrare în vigoare a aceste legi la 1 septembrie 2023. Astfel, în anul 2021 valoarea punctului de pensie se va menține la nivelul de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare, iar începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, cuantumul efectiv al majorării și data de acordare urmând a se stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Abrogarea art. 5 din OUG nr. 131/2020 privind reglementarea unor măsuri, prin care s-a instituit sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, cu excepţia prefectului şi subprefectului. Această măsură a creat o situație discriminatorie comparativ cu celelalte categorii de personal din instituții publice implicate în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 și a generat nemulțumiri în rândul acestora.
Modificarea art. 205 alin. (2) din 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul stabilirii dreptului studenţilor înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, să beneficieze, pe parcursul anului calendaristic, de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum și pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval, și abrogarea prevederilor art. 205 alin. (2^1) prin care se reglementa ca studenții să beneficieze, în tot cursul anului calendaristic, de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.
Prorogarea până la 1 aprilie 2022 a datei de intrare în vigoare a Legii nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar. Această lege aprobă pentru personalul feroviar, atât din cadrul instituțiilor publice cât și din cadrul operatorilor economici cu capital majoritar de stat, drepturi de natură salarială și de asistență socială cu impact asupra bugetului de stat generat, în principal, de creșterea compensației serviciului public de transport feroviar de călători și a cheltuielilor cu administrarea infrastructurii feroviare de circa 978 milioane lei.
Surse: Guvernul României
Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 apărută în Marea Britanie este mai virulentă și mai agresivă.
Această tulpină are capacitatea de a se răspândi mult mai rapid și declanșează forme mai severe ale bolii.
"Virusul s-a răspândit în toare regiunile din Marea Birtanie. S-a dovedit că este cu 70 procente mai contagios și cu 30 la sută crește probabilitatea dezvoltării unei forme mai grave", a menționat pentru Sputnik Moldova Ruslan Baltaga.
Potrivit medicului, în Marea Britanie populația s-a mobilizat și respectă cu strictețe recomandările specialiștilor. Dirijarea pandemiei și impunerea tuturor restricțiilor a fost efectuată în mare parte de epidemiologi, care au venit cu propuneri și au coordonat măsurile cu autoritățile.
"Marea Britanie a fost într-o situație catastrofală. Spitalele au fost supuse unei presiuni mari, iar măsurile continuă și acum. Treptat acestea vor fi scoase, iar despre o relaxare totală se estimează că ar putea avea loc în iunie-iulie curent, până când întreaga populație adultă va fi vaccinată", a sublinait medicul moldovean.
Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care a aprobat folosirea vaccinului anti-COVID dezvoltat de Pfizer/BioNTech pe scară largă. Program național de vaccinare împotriva coronavirusului a demarat în luna decembrie.
Amintim că țara a intrat în lockdown naţional pentru a treia oară la începutul lunii ianuarie, închizând școlile, afacerile neesențiale și limitând circulația și călătoriile.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREŞTI, 4 mart – Sputnik. Potrivit KDCA, dintre cele trei persoane care au murit, doi erau bărbați în vârstă de 50 de ani care locuiau în case de bătrâni. Un bărbat a murit la 41 de ore după injecție, în timp ce celălalt a decedat după 15 ore.
A treia persoană era o tânără de peste 20 de ani, care primea tratament la o unitate de îngrijire pentru persoane cu dizabilități, și a murit la 15 ore după ce a primit vaccinul AstraZeneca.
Oficialii din domeniul sănătății investighează în prezent dacă decesele au fost cauzate de efectele secundare ale vaccinului.
Miercuri, agenția de știri Yonhap a relatat că doi cetățeni sud-coreeni, care aveau mai multe boli subiacente, au murit după ce au primit vaccinul pentru coronavirus AstraZeneca, potrivit Sputnik News.
Prima persoană, în vârstă de 50 de ani, a murit a doua zi după administrarea vaccinului, după ce a prezentat simptome de insuficiență cardiacă. A doua persoană - un bărbat în vârstă de 63 de ani care suferea de o boală cerebrovasculară - a murit miercuri dimineața, la patru zile după ce a primit vaccinul.
Coreea de Sud folosește vaccinul AstraZeneca pentru personalul medical și pentru pacienții din casele de îngrijire medicală, dar l-a interzis persoanelor de peste 65 de ani, deoarece datele privind efectele vaccinului asupra persoanelor în vârstă sunt insuficiente.