Mateusz Piskorski

”România și Rusia împărtășesc un background religios, cultural și filosofic similar”

846
(reînnoit 14:22 17.02.2021)
Cunoscutul analist polonez Mateusz Piskorski, doctor în științe politice, fondator al Centrului European pentru Analiză Geopolitică și editor al săptămânalului Mysl Polska, a acordat Agenției de Presă Sputnik un interviu pentru publicul din România

Care sunt similaritățile dintre Polonia și România în relația acestor state cu Rusia și cu SUA?

Cred că ambele țări sunt cumva parte din strategia geopolitică a Statelor Unite în Europa Centrală. Acest concept amintește de ideea ”Noii Europe” din timpurile administrației lui G.W. Bush. Să reamintesc doar câteva elemente cheie : țările noastre au intrat în UE în 2004 și, respectiv, în 2007, dar încă dinainte ele s-au alăturat NATO (în 1999 și, respectiv, în 2004). Polonia a fost un pic înaintea României când a fost vorba de participarea la blocul euro-atlantic. Ambele țări au primit de la Washington rolul să încurce integrarea europeană din interior, doar pentru a preîntâmpina ca nu cumva Europa să devină un jucător geopolitic independent. Iată de ce Varșovia și Bucureștiul au fost catalogate drept caii troieni ai SUA pe continentul european. Apoi, ambele țări au primit de la americani rolul semnificativ de a provoca Rusia prin susținerea destabilizării și a forțele anti-rusești în republicile post-sovietice.

Ambele țări, și Polonia, și România, au fost încurajate să își crească bugetele militare și prezența trupelor străine, în principal a celor americane, pe teritoriile lor. Ambele au cheltuit miliarde pe importuri de armament, susținând astfel financiar complexul militaro-industrial american. Apoi, ambele state au acordat acces total și deplin, ba chiar monopol, corporațiilor americane, să dezvolte proiecte strategice, precum centrala nucleară de la Cernavodă sau centrala similară care urmează să fie construită în Polonia. Singura diferență de substanță dintre cele două țări este aceea că ele au o experiență diferită a celui de-al Doilea Război Mondial și atunci e încă și mai straniu din partea Poloniei să adopte o atitudine revizionistă, când ea a fost una din puținele țări din Europa care practic nu a avut o mișcare colaboraționistă.

În prezent, atât Polonia, cât și România, sunt parte a zonei controlate de SUA în interiorul UE, alături de statele baltice – Lituania, Letonia și Estonia. Ceea ce înseamnă că suntem într-o minoritate geopolitică, lucru care este destul de periculos pentru noi.

Care este viitorul Europei și care va fi soarta statului național și a suveranității în comunitatea europeană?

Viitorul UE este fie integrarea deplină, fie disoluția. Nu cred că există vreo a treia cale durabilă. Nu pot prezice viitorul în aceste vremuri tulburi. Nu mai putem face predicții nici măcar pe următorii doi, trei ani. Există, totuși, o schimbare uriașă, globală, cu care va trebui să ne confruntăm cu toții, să o numim Marea Resetare sau A Patra Revoluție Industrială, așa cum procedează Klaus Schwab, fondatorul și președintele executiv al Forumului Economic Mondial de la Davos.

Deocamdată, numai președintele Rusiei și-a exprimat opoziția sa deschisă la Resetarea Globală, iar liderul chinez Xi Jinping pare să prefere calea chineză de globalizare. Uniunea Europeană nu a exprimat încă nici o opinie. De asemenea, UE nu a formulat o poziție comună și comprehensibilă nici pe alte chestiuni de importanță globală. UE este bântuită permanent de mai multe probleme, care pot crea obstacole serioase în calea stabilirii unui pol european, continental, în lumea multipolară care se prefigurează. Cele mai importante două piedici rămân următoarele: 1. Birocrația din Bruxelles, care reprezintă doar interesele corporațiilor transnaționale și 2. Prezența agenților SUA în Uniunea Europeană (care pot fi entități individuale, partide, politicieni influenți sau unele mass-media, ba chiar câteva țări, precum Polonia și România).

Pe de altă parte, oricine trebuie să înțeleagă că, dacă ești înconjurat de actori statali și non-statali globali, nu poți rezolva toate problemele existente la nivel național. Trebuie să te integrezi, dar pe o bază diferită decât cea de acum, orientată pe modelul Gemeinschaft (comunitate, în limba germană, n. red.). Statele naționale ar putea fi incapabile de acum înainte să mai facă față realității dure a competiției globale.

Cum își poate România îmbunătăți relația cu Rusia și cine acționează împotriva cooperării dintre cele două țări?

Răspunsul este destul de simplu. Politicienilor români ar trebui să li se ceară să răspundă public la o întrebare fundamentală: care sunt contradicțiile dintre București și Moscova? Sunt destul de sigur că nu vor găsi nimic. Federația Rusă nu reprezintă nici o amenințare pentru România. Eu chiar cred că nici măcar nu e prea preocupată sau interesată de ceea ce se întâmplă în România. Singura problemă reală, care poate fi discutată, privește o altă țară, pentru care România se simte responsabilă din motive etnice, culturale și istorice – Republica Moldova. Rusia pare interesată în mod egal de Republica Moldova sau cel puțin de o parte a țării, și cu siguranță Transnistria este o parte importantă din zona culturală intitulată ”lumea rusă” (russkiy mir în limba rusă). Dacă ambele state, atât România, cât și Federația Rusă, acordă importanță Republicii Moldova și Transnistriei, atunci ele ar trebui să negocieze un fel de statut special, neutru, bilingv, pentru această zonă de frontieră. Și nici nu ar trebui să fie atât de dificil, de vreme ce România și Rusia împărtășesc un background religios, cultural și filosofic atât de similar. E suficient pentru cineva să studieze operele fundamentale ale lui Mircea Eliade ca să își dea seama de acest lucru.

Cât despre cine lucrează împotriva unei cooperări româno-ruse, răspunsul este simplu și evident: axa anglo-saxonă a așa numitei Lumi Occidentale, adică toate structurile atlantismului și globalismului întruchipate de SUA și, până la un punct, de Marea Britanie. Voi cunoașteți numele politicienilor, NGO-urilor, corporațiilor, etc., active în România în acest domeniu mai bine decât le cunosc eu.

Cum puteți explica rusofobia care se manifestă atât în Polonia, cât și în România, și cine este susținătorul acestui comportament anormal?

M-am referit deja la sponsorii acestui fenomen. Polonia și România se comportă uneori ca și cum ar fi statele nr. 51 și nr.52 din componența SUA, nu ca niște țări europene, care ar trebui să aibă propria lor istorie și demnitate. Explicația de bază a acestui fapt ar putea fi că SUA au abuzat de fricile și stereotipurile preexistente legate de Rusia, au aprins fobia și ura, și apoi au educat și au format în acest spirit o întreagă clasă politică din ambele țări. Desigur, nu le-ar fi fost atât de ușor dacă noi, în cele două țări, am fi avut o tradiție puternică de realism politic. Din păcate, noi am fost mai atrași în mod tradițional de romantismul și iluziile despre propria noastră ”măreție” (România Mare, Wielka Polska), decât să fim pur și simplu realiști. Totuși, am avut și perioade și preocupări interesante în istoria noastră recentă. În așa numita perioadă comunistă, noi, polonezii, l-am avut pe Władysław Gomułka, iar voi, românii, l-ați avut pe Nicolae Ceaușescu, ambii având viziunea lor despre o țară independentă, suverană, care s-a și înfăptuit, cel puțin parțial.

Care este viitorul Schengen de vreme ce fiecare stat european își reia controlul propriilor granițe, luând decizii unilaterale despre închiderea sau deschiderea acestora, în timpul pandemiei?

Schengen este o realizare importantă a integrării ca atare. Pandemia și carantinarea au arătat în mod definitoriu că integrarea este imperfectă și că trebuie să fie îmbunătățită ca mecanism. Ar fi mult mai simplu pentru noi toți dacă România, ca și Bulgaria, s-ar alătura în cele din urmă Spațiului Schengen ca să putem călători pe uscat din Grecia, în sud, până în Estonia, în nord. Totuși, pandemia și criza anterioară a migrației sunt dovada că mai sunt multe de făcut pentru ca acest proiect să devină eficient. Cred că agenția de protecție a frontierelor, Frontex, ar trebui întărită, iar granițele externe ale UE să fie mai bine păzite, chiar dacă suntem acuzați că vom crea astfel Festung Europa (Fortăreața Europa, n. red.). Altfel, integrarea ca atare își pierde sensul. Cât despre pandemie și carantină, dacă UE ar fi fost un bloc comunitar integrat pe deplin, ar fi putut să găsească măsuri comune, vaccinuri comune și standarde anti-Covid 19. Nu a făcut acest lucru. Iată de ce UE a demonstrat încă o dată că este ineficientă.

846
Tagurile:
Rusia, România
Тема:
Relațiile româno-ruse (264)
Ingrid Mocanu

Ingrid Mocanu, reacție dură după monstruozitatea de la Sibiu

59
România este încă sub șoc după dezvăluirile de la Spitalul Clinic Județean Sibiu, dar încep primele reacții – relatările sunt de gravitate ieșită din comun, iar Ingrid Mocanu are o reacție puternică.

BUCUREȘTI, 9 mar – Sputnik. Dezvăluirea pe care un fost cadru medical de la Spitalul Clinic Județean Sibiu o face în publicație ”Turnul Sfatului” sunt cutremurătoare. Iată un scurt fragment:

”Toți cei care ajung la ATI sunt sedați din primele ore. Pe un om cu insuficiență respiratorie dacă îl sedezi, moare. Pentru că în insuficiență respiratorie nu se dă de dormit și seara. Se face terapie. Se face oxigeno-terapie”, spune un fost cadru medial sub protecția anonimatului.

O altă situație șocantă de referă la o deces al unui pacient greșit operat – și trecut drept deces de COVID!

”Cum îți explici că vine din spital un caz. O doamnă operată, «deschisă, închisă» de un chirurg anume. O ciroză hepatică. S-a gândit să o ducă în modular să mai moară unul de COVID”, spune cadrul medical.  

Mărturisirea lui a șocat România – ”Da, oamenii se omoară. Și eu am omorât oameni, pentru că am lucrat acolo”.

Cunoscuta avocată Ingrid Mocanu reacționează – ”Cuvântul ”spital” pronunțat azi în România te duce cu mintea mai degrabă la moarte decât cuvântul ”cimitir” (acolo e măcar liniște, pace și împăcare). Ard pe capete spitale, iar în alea unde nu arde nimic ni se povestește că bolnavii sunt uciși deliberat”.

Cu exigența omului de Drept, Ingrid Mocanu admite că pot fi exagerări ale presei – ”Mă rog, sunt momentan relatări”, dar, subliniază avocata, ”dacă ceva-ceva e real în povestea de la Sibiu criminalii din Caracal și Onești sunt parfum de flori de primăvară”.

Avocata aruncă și informația bombă: ”Se aude și că s-ar fi pornit o anchetă penală pentru omor... păi și nu se interesează nimeni cam ce se întâmplă cu ea?”.

”Totuși, sunt descrise crime odioase, multe și crâncene, în fiecare zi, nu câte două fete sau doi bărbați deodată - și se mai spune că se comit la nivel de instituție publică (Spital din Sibiu) nu de la doi scelerați liberi pe câmpii”, spune Ingrid.

Avocata mărturisește că este sceptică în privința veridicității poveștii, ”dar viața ne-a demonstrat că în România se poate întâmpla orice în instituțiile statului, dar absolut orice”.

”Așadar, VREM URGENT RĂSPUNSURI PUBLICE!”, spune avocata transmițându-i un mesaj dur ministrului: ”Domnule Voiculescu, dvs. habar nu aveți tehnic ce să ne spuneți, că la școală ați mers mai greu, dar procurorii cei voinici... ei trebuie să facă lumină ACUM, nu peste 100 de ani!”

 

***

Publicația ”Turnul Sfatului” din Sibiu publică un articol fulminant despre presupuse incidente și situații de o gravitate înspăimâmtătoare de la secția ATI dedicată bolnavilor COVID a Spitalului Clinic Județean Sibiu. Este mărturia cuiva care ar fi fost cadru medical la unitatea medicală menționată.

”Un cadru medical care a lucrat aici a vrut să vorbească despre oameni, nu despre cifre. Despre vieți care trebuiau continuate, nu despre statistici. Dar și despre ignoranță, lipsă de profesionalism, lipsă de empatie, neștiință și crimă”, scrie ”Turnul Sfatului”

59
Tagurile:
Ingrid Mocanu, Sibiu
Tematic
Ingrid Mocanu: ”PNL, auto-distrugerea voastră e preferata mea!”
Clotilde poate fi condamnată penal – Ingrid Mocanu se ocupă!
Ingrid Mocanu, Chitic și Piperea îl desființează pe Vlad Voiculescu: e IMPOSTURĂ!

Загрузка...
Imagine simbol

Scandal după incendiul din Craiova: ”Eroi” sau ”păcălici”?

73
(reînnoit 07:24 09.03.2021)
După șocul primelor informații despre incendiul de la spitalul de neuropsihiatrie din Craiova apar contradicții majore între ce s-a întâmplat și ceea ce trebuia să facă personalul

BUCUREȘTI, 9 mar – Sputnik. Incendiul de la spitalul neuropsihiatrie de la Craiova nu s-a soldat cu vreo tragedie, dar apar din ce în ce mai multe nelămuriri cu privire la reacția personalului, inclusiv a medicilor.

După cum se știe, incendiul a pornit de la un pacient care a dat foc unei saltele, pacienții au fost evacuați sau au ieșit singuri din zona periculoasă. Faptul cel mai spectaculos și controversat este că trei cadre medicale au sărit de la etajul unu pentru a se salva.

Și aici apar întrebările. De exemplu, fostul senator de Dolj, Gelu Vișan, este nedumerit de atitudinea celor ”din linia întâi”.

Cunoscutul jurnalist Victor Ciutacu, care a realizat o ediție pe acest subiect remarcă: ”Gelu Vișan a avut cea mai inspirată remarcă în seara asta”.

”În timp ce, la Matei Balș (și la Piatra Neamț), de bine, de rău, niște cadre medicale s-au băgat în foc, la spitalul de nebuni de la Craiova, “eroii în halate albe” au sărit pe geam să se salveze pe ei înșiși”, a comentat Vișan.

Jurnalista de investigații Sorina Matei aruncă însă ”nucleara” – acum o lună, în februarie, la același spital a fost un exercițiu, o simulare a unui incendiu!

”Ăștia in Februarie au simulat incendiu acolo unde a avut loc după aceea incendiul. Simularea, fakeul a mers bine, cu real life sunt probleme. Ce păcălici”, scrie Sorina Matei, redând știrea despre exercițiu.

Ziaristul Cristian Vasilcoiu, consilier local la Craiova, comentează: ”Te ia capul! Bine că a fost doar o saltea! Dar medicii ăia cum de s-au speriat atât de tare, încât au sărit de la etaj și au suferit fracturi!?!?”/

Concluzia este a Sorin Matei: ”La spitalul de Neuropsihiatrie se presupune că pacienții sunt bolnavi și medicii sănătoși”.

”O pacientă lăsată de medic în izolator cu o brichetă dă foc la o saltea. Nu pacienții, ci medicii se aruncă de la fereastră de la etajul 1 ca să se salveze și își rup picioarele. Acest

 

***

Aseară târziu, 19 pacienţi şi opt cadre medicale au fost evacuate ori s-au autoevacuat în urma unui incendiu produs la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova. 3 cadre medicale au sărit de la etajul 1 al spitalului și s-au ales cu fracturi sau entorse ale membrelor inferioare iar acum sunt în afara oricărui pericol.

73
Tagurile:
Scandal, Craiova, Incendiu

Загрузка...