Florin Cîțu

Sporuri 2021: decizie de ultim moment a guvernanților

126
Vești bune pentru bugetarii din România, cel puțin pentru moment. Liderii coaliției de guvernare au decis să nu elimine sporurile prin Ordonanță de Urgență, înaintea adoptării bugetului. De ce fac asta.

BUCUREȘTI, 15 feb – Sputnik. Sporurile bugetarilor rămân deocamdată neatinse, iar guvernanții au decis să nu le elimine prin Ordonanță de Urgență, înaintea adoptării bugetului.

Motivul îl reprezintă dorința guvernanților de a nu avea probleme de constituționalitate la Curtea Constituțională.

Premierul României, Florin Cîțu, ar fi dorit eliminarea mai rapidă a sporurilor.

Vicepremierul Dan Barna a declarat că, dinspre Guvern, nu va veni nimic deocamdată legat de sporuri și că pe legea bugetului nu se modifică nimic la sporuri.

”Rămâne să se facă pe legea salarizării. (...) Vom decide și va fi o dezbatere în Parlament care dintre sporuri trebuie eliminate”, a declarat Dan Barna, potrivit digi24.ro.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Digi 24, se pare că premierul insistă atât pentru reducerea indemnizației de hrană pentru bugetari, cât și pentru tăierea mai multor sporuri care sunt, în opinia sa, nejustificate.

De altfel, Cîțu a și declarat că este dispus să își asume politic o astfel de decizie. Premierul a declarat că este conștient de faptul că, în acest moment, foarte mulți lideri politici se dau la o parte, pentru că a face reformă este complicat și e nevoie de asumare. Însă, nimeni nu vrea să își asume acest lucru.

”Îmi asum eu, cu toate riscurile politice, char dacă știu că și în PNL, unde eu activez ca vicepreședinte, va urma un Congres. Îmi asum acest risc și mai departe, indiferent de costul pe care s-ar putea să îl plătesc în acel Congres, pentru orice funcție aș candida”, a spus Cîțu.

La rândul lui, vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că în 2021 sporurile rămân în interiorul salariului și că în acest an va fi făcută o modificare a legii salarizării și o analiză a tuturor sporurilor.

126
Tagurile:
2021, sporuri, Florin Cîţu
Tematic
Sporuri 2020: decizia Guvernului va afecta toți românii
Guvernul a decis: sporuri mari în Sănătate!
Guvernul taie voucherele de vacanță, sporurile și limitează gratuitățile pentru studenți
Alexandru, deranjată de sporurile din învățământ și sănătate
Klaus Iohannis se vaccinează împotriva COVID-19

Lovitură: Iohannis ”e de acord cu pașaportul de vaccinare”

19
Avocatul Piperea a reacționat după ce președintele Klaus Iohannis a susținut necesitatea unui act la nivelul Uniunii Europene – ”un certificat”

BUCUREȘTI, 27 feb – Sputnik. După cum s-a anunțat, președintele Iohannis, a participat, în perioada 25-26 februarie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European - în format de videoconferință.

La reuniune, unul dintre principalele subiecte s-a referit la coordonarea UE în contextul pandemiei de COVID-19 și acțiunea în domeniul sănătății, dar și ”consolidarea rezilienței UE în domeniul sănătății și al managementului crizelor, în perspectiva creării unei Uniuni a Sănătății”.

Și, evident, tema controversată a ”pașaportului de vaccinare”, propus de câteva state, a fost abordată.

Anterior evenimentului, președintele Iohannis s-a referit ca nefiind cazul și momentul pentru așa ceva dar… iată ce a declarat la reuniune.

Cităm de pe site-ul Președinției României:

”Referitor la certificatele de vaccinare, Președintele României s-a pronunțat pentru o abordare coordonată și unitară la nivel european, susținând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un certificat la nivel european va trebui să continue”.

Șoc… sau ce? Iohannis vorbește, de fapt, de introducere, ”pas cu pas”, a unui ”certificat la nivel european”, adică a unui pașaport!

Desigur, veți spune, astea sunt speculații jurnalistice. Dar, iată că și ditamai profesorul universitar de Drept, avocatul Gheorghe Piperea, interpretează la fel:

”Ce “surpriză” - Werner este de acord cu pașaportul de vaccinare, chiar dacă pretindea, recent, că nu e de acord”, remarcă Piperea, explicând ironic – ”Ce să îi faci, viața de vătaf e viață de vătaf, mai tre’ să faci și ce spune stăpânul”.

Încă un argument – Iohannis a susținut acest ”certificat la nivel european” în contextul în care a arătat că la nivelul UE, ”nu s-a reușit implementarea unei abordări comune în ceea ce privește unele măsuri luate în pandemie, precum restricțiile impuse, care diferă semnificativ de la un stat membru la altul, în ceea ce privește controlul frontierelor sau asigurarea liberei circulații a mărfurilor și persoanelor”.

Adică un argument pentru a introduce o reglementare la nivel de UE, materializată, desigur, prin acest act – fie el numit ”pașaport”, fie ”certificat la nivel european”.

19
Tagurile:
Klaus Iohannis
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Vama Palanca

Restricții de intrare în Moldova din 5 martie: testul COVID-19 sau confirmarea vaccinării

388
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică susține că situația epidemiologică din țară se agravează și a luat astăzi noi măsuri de prevenire a răspândirii virusului COVID-19.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică din Republica Moldova a decis că persoanele care vor traversa frontiera moldovenească pe sensul de intrare vor fi obligate să prezinte rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de sosire. 

„Persoanele care vor traversa frontiera Republicii Moldova, pe sensul de intrare, vor fi obligate să prezinte rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de sosire”.

Această restricție intră în vigoare din data de 5 martie. printre excepții sunt și persoanele vaccinate anti-COVID-19.

„Excepție fac copiii până la 5 ani, conducătorii auto ale vehiculelor rutiere de transport marfar şi ale vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, echipajele şi personalul de deservire a aeronavelor, navelor şi brigăzile şi personalul de deservire a garniturilor de tren, membrii delegațiilor, lucrătorii transfrontalieri, pasagerii în tranzit și cei care au act confirmativ de administrare a vaccinului”, se menționează într-un comunicat de presă emis după decizia CNESP

Cetățenii care nu vor prezenta testul vor fi obligați să stea în carantină timp de 14 zile, indiferent de zona din care vin.

CNESP a mai decis închiderea școlilor din data de 1 martie și trecerea la învățământul de la distanță.

De asemenea, a fost suspendată circulația transportului public în municipiul Chișinău în zilele de weekend.

388
Tagurile:
coronavirus, Restricții, Moldova
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...