Filmul idiot

Regal de film rusesc în București: Colecția de Aur Mosfilm

445
Centrul Rus de Știință și Cultură de la București, împreună cu Artviva, au organizat Festivalul de Film – Colecția de aur Mosfilm – februarie 2021, unde pot fi vizionate ecranizările capodoperelor din literatura rusă.

BUCUREȘTI, 7 feb – Sputnik. Bucureștiul este, începând de ieri, 6 februarie 2021 și până diseară locul în care iubitorii de film rusesc pot viziona pelicule de calitate, foarte cunoscute.

© Sputnik / Евгений Биятов

Centrul Rus de Știință și Cultură de la București, împreună cu Artviva, au organizat Festivalul de Film - Colecția de aur Mosfilm – februarie 2021. Românii au putut urmări ecranizări ale capodoperelor din literatura rusă, la Cinema Union, din strada Ion Câmpineanu numărul 22.

Evenimentul se derulează pe parcursul a două zile, respectiv 6 și 7 februarie 2021.

Ieri, 6 februarie, toate cele 39 de bilete s-au vândut, dovadă că românii sunt interesați de pelicule rusești. Motivul pentru care nu a fost permis accesul unui număr mai mare de persoane, cu toate că mulți și-au exprimat dorința, l-a reprezentat distanțarea socială, regulă impusă pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Primul film vizionat a fost ”Unchiul Vanea” (1970), o ecranizare după piesa în patru acte a scriitorului rus Anton Cehov. Pe parcursul întregului film, personajele discută intens, apar intrigi, iar atmosfera emoționantă din casa în care are loc acțiunea crește cu fiecare clipă.

Filmările filmului rusesc „Anna Karenina”
© Sputnik / Андрей Князев

Regia și scenariul îi aparțin lui Andrey Konchalovskiy, iar din distribuție fac parte Sergei Bondarchuk, Irina Krupchenko, Irina Anisimova-Wulf, Innokenti Smoktunovsky, Nikolai Pastukhov și Irina Miroshnichenko.

”Idiotul”, un film din anul 1958, a rulat ieri la Cinema Union.

Filmul este realizat după ”Nastasia Filipovna”, prima parte a romanului ”Idiotul” de Feodor Dostoievschi.

Regia îi aparține lui Ivan Pirev, iar în distribuție îi veți întâlni pe Yury Yakovlec și Sergei Martinson.

În ultima zi a festivalului, cei interesați vor putea viziona alte două filme de excepție. Este vorba despre ”Anna Karenina – Povestea lui Vronski” (2017), ecranizare după Lev Nikolaevici Tolstoi, regia Karen Șahnarazov și ”Fata fără zestre” (1984), ecranizare după Aleksander Ostrovschi, regia Eldar Riazanov.

Biletele se pot achiziționa pe Eventbook, se arată pe pagina evenimentului Colecția de Aur Mosfilm – Februarie 2021.

445
Tagurile:
film
Тема:
Relațiile româno-ruse (264)
Tematic
Festivalul Aripi și filmele rusești: „Unul este foarte cunoscut” - Natalia Muzhennikova
Zilele Culturii Ruse 2018, ediţia a opta – regal de muzică, film şi fotografie
Săptămâna filmului rus în România: programul evenimentului
Mokrițkaia, producător de film rus: ”Toată stima pentru cinematografia românească”
Weekendul filmului rus în București: acces gratuit
Săptămâna Filmului Rusesc 2020 – eveniment lansat online

CNSU, undă verde pentru elevii din ani terminali

136
În seara zilei de astăzi, 5 martie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre ce vizează elevii din anii terminali ai ciclurilor de învățământ. Despre ce este vorba.

BUCUREȘTI, 5 mart – Sputnik. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre potrivit căreia se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARSCoV-2.

El se modifică în sensul participării fizice la cursuri a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori.

În cursul zilei de astăzi, 5 martie 2021, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar – anunța, referitor la dorința Ministerului Educației de a continua școala față în față, în scenariul roșu, și pentru anii terminali, că Federația este de acord cu acest punct de vedere dacă ceilalți ani de studiu rămân online. 

Dacă se dorește neapărat prezența copiilor din preșcolar și primar, atunci este obligatorie posibilitatea opțiunii familiei.

”Faptul că vorbim de o rată a incidenței mai mare de 3 la mie – teoretic, în realitate este mult mai mare – riscurile sunt crescute”, a scris Iulian Cristache pe Facebook.

Reamintim că municipiul București a intrat din nou în scenariul roșu, după ce rata de incidență COVID a urcat la 3,5, potrivit datelor făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică.

136

Загрузка...
Vama Sculeni

CNSU: Noile decizii privind restricțiile și carantinarea la sosirea în România

167
(reînnoit 22:18 05.03.2021)
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis astăzi Hotărârea nr. 15 privind aprobarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea

BUCUREȘTI, 5 mar – Sputnik. CNSU a emis astăzi Hotărârea nr. 15 privind aprobarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, precum și pentru stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în unitățile de învățământ, în contextul pandemiei de COVID-19.

Iată textul integral al Hotărârii CNSU de astăzi:

Având în vedere propunerile Institutului Național de Sănătate Publică referitoare la  țările/zonele/teritoriile  de  risc epidemiologic  pentru  care  se  instituie  măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea,

ținând  cont  de  propunerea  Ministerului Educației  și  Cercetării  în  sensul  creării cadrului legal care să permită elevilor din clasele terminale participarea la școală cu prezența fizică, inclusiv în Scenariul roșu,

luând în considerare  persistența unui număr  crescut  de persoane infectate  pe teritoriul național, precum și apariția zilnică a unor cazuri noi de persoane infectate, atât prin circulația virusului pe teritoriul național cât și prin importarea acestuia odată cu revenirea în țară a persoanelor posibil infectate aspecte care generează o presiune constantă asupra capacității de gestionare a unităților administrativ  – teritoriale și a sistemului sanitar,

în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) și art. 81 din O.U.G. nr. 21/2004  privind  Sistemul  Național  de  Management  al  Situațiilor  de  Urgență,  cu modificările și completările ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 38 și art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 cu modificările și completările ulterioare, ale art. 4 și art. 11 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 republicată, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, ale art. 20 lit. l) din Ordonanța de urgență a Guvernului  nr.  21/2004  privind  Sistemul  Național  de  Management  al  Situațiilor  de Urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea și componența Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență,

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1 - Se  aprobă  lista  țărilor/zonelor/teritoriilor  de  risc  epidemiologic  ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă la prezenta hotărâre.

Art.2 - Anexa la Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, modificată prin Hotărârea nr. 11 din 19.02.2021, se modifică și se înlocuiește cu lista prevăzută în anexa la prezenta hotărâre.

Art.3 - Se abilitează  Ministerul Educației și  Cercetării  și Ministerul  Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS- CoV-2, în sensul participării fizice la cursuri, a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori.

Art.4 - Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Noua listă a țărilor din Zona Galbenă

De asemenea, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista statelor și zonelor considerate ca fiind cu risc crescut epidemiologic aflate în Zona Galbenă care presupune carantina la domiciliu/locația declarată pentru 14 zile.

Astfel, statele și zonele de risc epidemiologic din lista actualizată sunt: Cehia, San Marino, Muntenegru, Estonia, Seychelles, Insulele Turks si Caicos, Monaco, Israel, Bahrain, Slovacia, Serbia, Malta, Liban, Slovenia, Letonia, Albania, Iordania, Suedia, Saint Lucia, Andorra, Ungaria, Aruba, Emiratele Arabe Unite, Franța, Luxemburg, Republica Moldova, Palestina, Maldive, Olanda, Italia, Brazilia, Antigua si Barbuda, Puerto Rico, Polonia, Kuweit, Barbados, Austria, Peru, Belgia, Macedonia de Nord, Statele Unite ale Americii, Kosovo, Uruguay, Chile, Spania, Bulgaria, Cipru, Qatar, Lituania, Paraguay, Marea Britanie, Africa de Sud.

În listă a reintrat Bulgaria. Au ieșit Elveția și Portugalia și, după cum se vede, Republica Moldova este în zona galbenă pentru România.

167

Загрузка...