Lumânare

Doliu pentru cultura și politica română!

256
(reînnoit 07:54 07.02.2021)
Unul dintre cei mai importanți artiști contemporani, care a fost și parlamentar, a decedat sâmbătă aseară – a fost elevul marelui Corneliu Baba

BUCUREȘTI, 7 feb – Sputnik. O veste tristă pentru cei care l-au cunoscut pe omul Zamfir Dumitrescu, dar și pentru cei care i-au admirat excepționala operă a marelui pictor!

Bogdan Stanoevici
© Inquam Photos / OCTAV GANEA

Bucureștean, Zamfir Dumitrescu s-a născut pe 15 aprilie 1946, fiind fiul academicianului Dumitru Dumitrescu, una dintre cele mai luminate minți ale României - licențiat în Matematici, Drept, Litere și Filozofie, Secretar General al Academiei Române. Dar, pasiunea și talentul artistic l-a moștenit de la mama sa, Margareta (născută Eckert), austriaco-elvețiană.

Zamfir Dumitrescu a fost preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici în perioada 2002-2007, în cariera sa participând la numeroase expoziții naționale și internaționale, primind distincții în țară și străinătate.

Profesor universitar doctor, pictorul Zamfir Dumitrescu ”rămâne în conștiința noastră unul dintre reperele Științei Perspectivei, un plastician de prestigiu cu o strălucită carieră națională și internațională, cunoscut și recunoscut ca fiind un strălucit elev al maestrului Corneliu Baba”, transmite Uniunea Artiștilor Plastici.

UAP amintește câteva dintre numeroasele aspecte ale activității maestrului - membru al International Guild of Realism din SUA, al asociației italene Call for Art, al A.I.A.P. P.

”A obținut numeroase premii internaționale, dintre care trebuie amintit cel din anul 2006 când a primit MEDALIA DE AUR PENTRU PICTURĂ la al 3-lea SALON OFICIAL DE ARTA de la Caraguatatuba din Brazilia”, arată UAP, care subliniază că lucrarea lui Zamfir Dumetrescu, ”ARS PERSPECTIVAE, unicat între aparițiile editoriale din întreaga lume a primit Premiul Academiei Române pe anul 2002”.

Nu este deloc de neglijat faptul că Zamfir Dumitrescu a susținut, ca președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România fenomenul artistic contemporan, dezvoltând numeroase proiecte manageriale și a înființat Școala de Arte și Meserii „Dimitrie Paciurea”.

”În anul 2002, pentru întreaga activitate, Preşedintele României i-a acordat ORDINUL NAŢIONAL « PENTRU MERIT » ÎN GRAD DE CAVALER. Dispariția sa lasă un mare gol în Arta românească”, arată UAP.

Și, unul dintre cele mai importante aspecte ale acestui mare om și artist este cariera de dascăl la Universitatea Națională de Arte București, ”unde a contribuit la formarea a numeroase generații de artiști, fiind conducătorul lucrărilor de doctorat ale unor importanți artiști plastici”, transmite UAP.

Свеча
© Sputnik / Евгений Панасенко

***

Întrucât am avut onoarea de a fi coleg cu Zamfir Dumitrescu în Camera Deputaților în mandatul 2004 – 2008, mi-l amintesc ca pe un om de o distincție rară, elegant și preocupat de domeniul său – și de susținerea artiștilor și creației românești.

În acest sens, ca deputat a inițiat mai multe legi, inclusiv LEGEA numărul 8/2006 - privind acordarea indemnizaţiei compensatorii artiștilor pensionari, membri ai Uniunilor de Creatori legal constituite, Uniuni recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

A făcut parte din echipa de parlamentari de mare calitate selectată de Adrian Năstase în 2004, iar din 2006 a ales să urmeze o cale politică independentă.

256
Tagurile:
Doliu
Tematic
Doliu în lumea presei și a fotbalului!
Doliu în muzică și showbiz – COVID-19 a mai făcut o victimă!
Doliu imens: a murit Bogdan Stanoevici!

CNSU, undă verde pentru elevii din ani terminali

156
În seara zilei de astăzi, 5 martie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre ce vizează elevii din anii terminali ai ciclurilor de învățământ. Despre ce este vorba.

BUCUREȘTI, 5 mart – Sputnik. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre potrivit căreia se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARSCoV-2.

El se modifică în sensul participării fizice la cursuri a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori.

În cursul zilei de astăzi, 5 martie 2021, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar – anunța, referitor la dorința Ministerului Educației de a continua școala față în față, în scenariul roșu, și pentru anii terminali, că Federația este de acord cu acest punct de vedere dacă ceilalți ani de studiu rămân online. 

Dacă se dorește neapărat prezența copiilor din preșcolar și primar, atunci este obligatorie posibilitatea opțiunii familiei.

”Faptul că vorbim de o rată a incidenței mai mare de 3 la mie – teoretic, în realitate este mult mai mare – riscurile sunt crescute”, a scris Iulian Cristache pe Facebook.

Reamintim că municipiul București a intrat din nou în scenariul roșu, după ce rata de incidență COVID a urcat la 3,5, potrivit datelor făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică.

156

Загрузка...
Vama Sculeni

CNSU: Noile decizii privind restricțiile și carantinarea la sosirea în România

198
(reînnoit 22:18 05.03.2021)
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis astăzi Hotărârea nr. 15 privind aprobarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea

BUCUREȘTI, 5 mar – Sputnik. CNSU a emis astăzi Hotărârea nr. 15 privind aprobarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, precum și pentru stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în unitățile de învățământ, în contextul pandemiei de COVID-19.

Iată textul integral al Hotărârii CNSU de astăzi:

Având în vedere propunerile Institutului Național de Sănătate Publică referitoare la  țările/zonele/teritoriile  de  risc epidemiologic  pentru  care  se  instituie  măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea,

ținând  cont  de  propunerea  Ministerului Educației  și  Cercetării  în  sensul  creării cadrului legal care să permită elevilor din clasele terminale participarea la școală cu prezența fizică, inclusiv în Scenariul roșu,

luând în considerare  persistența unui număr  crescut  de persoane infectate  pe teritoriul național, precum și apariția zilnică a unor cazuri noi de persoane infectate, atât prin circulația virusului pe teritoriul național cât și prin importarea acestuia odată cu revenirea în țară a persoanelor posibil infectate aspecte care generează o presiune constantă asupra capacității de gestionare a unităților administrativ  – teritoriale și a sistemului sanitar,

în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) și art. 81 din O.U.G. nr. 21/2004  privind  Sistemul  Național  de  Management  al  Situațiilor  de  Urgență,  cu modificările și completările ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 38 și art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 cu modificările și completările ulterioare, ale art. 4 și art. 11 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 republicată, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, ale art. 20 lit. l) din Ordonanța de urgență a Guvernului  nr.  21/2004  privind  Sistemul  Național  de  Management  al  Situațiilor  de Urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea și componența Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență,

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1 - Se  aprobă  lista  țărilor/zonelor/teritoriilor  de  risc  epidemiologic  ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă la prezenta hotărâre.

Art.2 - Anexa la Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, modificată prin Hotărârea nr. 11 din 19.02.2021, se modifică și se înlocuiește cu lista prevăzută în anexa la prezenta hotărâre.

Art.3 - Se abilitează  Ministerul Educației și  Cercetării  și Ministerul  Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS- CoV-2, în sensul participării fizice la cursuri, a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori.

Art.4 - Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Noua listă a țărilor din Zona Galbenă

De asemenea, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista statelor și zonelor considerate ca fiind cu risc crescut epidemiologic aflate în Zona Galbenă care presupune carantina la domiciliu/locația declarată pentru 14 zile.

Astfel, statele și zonele de risc epidemiologic din lista actualizată sunt: Cehia, San Marino, Muntenegru, Estonia, Seychelles, Insulele Turks si Caicos, Monaco, Israel, Bahrain, Slovacia, Serbia, Malta, Liban, Slovenia, Letonia, Albania, Iordania, Suedia, Saint Lucia, Andorra, Ungaria, Aruba, Emiratele Arabe Unite, Franța, Luxemburg, Republica Moldova, Palestina, Maldive, Olanda, Italia, Brazilia, Antigua si Barbuda, Puerto Rico, Polonia, Kuweit, Barbados, Austria, Peru, Belgia, Macedonia de Nord, Statele Unite ale Americii, Kosovo, Uruguay, Chile, Spania, Bulgaria, Cipru, Qatar, Lituania, Paraguay, Marea Britanie, Africa de Sud.

În listă a reintrat Bulgaria. Au ieșit Elveția și Portugalia și, după cum se vede, Republica Moldova este în zona galbenă pentru România.

198

Загрузка...