Demnitarul a spus că a început procesul de evaluare a pensiilor, dar că acesta este unul de lungă durată. Prin urmare, nu se știe câți dintre pensionarii de astăzi vor mai beneficia de pe urmele rezultatelor procesului de evaluare.
Referitor la actualizarea pensiilor cu inflația, ministrul Muncii și Protecției Sociale are doar speranțe. Mai exact, demnitarul speră că indexarea pensiilor va fi făcută în luna septembrie.
”Cel mai probabil, eu aşa îmi doresc, va fi o indexare a pensiilor undeva în septembrie. Am făcut un calcul. Am făcut o solicitare de creştere importantă, dar sunt solidară cu efortul echipei guvernamentale că trebuie să ţinem deficitul undeva la 7%”, a punctat Raluca Turcan, potrivit antena3.ro.
Demnitarul a adăugat că nu ar fi corect să spună ce solicitare a făcut instituția pe care o conduce, adăugând că, după ce va apărea bugetul, va anunța.
Reamintim că, în luna ianuarie a acestui an, Raluca Turcan a declarat că, în paralel cu recalcularea pensiilor pe actuala formulă se pregătește și o nouă lege a pensiilor, sustenabilă din punct de vedere financiar care să aducă contributivitate și echitate în sistemul de pensii, ”iar undeva anul viitor, pensiile să intre la plată în acest sistem nou, în baza unei legi noi a pensiilor”.
BUCUREȘTI, 8 mar – Sputnik. Măsură dură împotriva organizatorului protestului de ieri de lângă Parlament împotriva vaccinării obligatorii: Asociația Alianța Părinților a fost amendată cu 7000 de lei.
„Până în acest moment, organizatorul activității a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 7000 de lei pentru că nu a luat măsurile necesare astfel încât să nu permită depășirea numărului maxim de 100 de participanți și pentru că nu a asigurat respectarea de către aceștia a celorlalte măsuri de protecție sanitară, în conformitate cu prevederile H.G. 35 din 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României emisă în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare”, a anunțat jandarmeria într-un comunicat de presă.
Protestul a fost organizat de Alianţa Părinţilor cu sprijinul altor patru asociaţii, Pro Consumatori, Medici pentru Consimţământ Informat, Neam Unit şi Pro Decizii Informate.
Vorbind despre protestul de ieri pe pagina sa de facebook, Alianța Părinților a transmis mulțumiri tuturor participanților, arătând că ”cei prezenți și cei ce au urmărit live pe fb, știu ce s-a întâmplat cu adevărat aici: peste 12.000 de români au dovedit că pot fi uniți și că pot răsturna carul mare plin cu ... fărădelegi, Felicitări fraților!”.
De asemenea, Asociația a informat, folosind chiar datele Jandarmeriei, că manifestații de protest pe această temă au fost organizate ieri în 16 localități importante din România: București, Iași, Sibiu, Tg. Jiu, Timișoara, Arad, Bacău, Bistrița, Botoșani, Brașov, Brăila, Călărași, Cluj-Napoca, Constanța, Focșani, Râmnicu Sărat.
Vaccinul anti-COVID este colacul de salvare pentru întreaga omenire. Totuși, imunizarea nu este obligatorie în țara noastră, iar moldovenii au o mulțime de dubii cu referire la efectele vaccinului anti-COVID. Printre cele mai răspândite zvonuri sunt cele precum că vaccinul de fapt nu va acționa și nu va proteja organismul de viruși. Unii spun că acesta nu a reușit să fie testat în timp, iar șirul afirmațiilor continuă încă cu zeci de păreri.
Potrivit doctorului habilitat în științe, șefului catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Viorel Prisăcaru, aceste sunt niște păreri nefondate, iar faptul că sunt răspândite cu o viteză uimitoare în societate nu va salva situația epidemiologică din țara noastră.
”Sunt niște dubii prostești. Prea mult le atragem atenția celor ce au aceste gânduri. Ele sunt răspândite intenționat. Vaccinurile au salvat lumea de diferite maladii. Dacă nu erau ele, credeți-mă că nu mai ajungeam până aici”, a declarat el.
În același timp, epidemiologul Ala Tocarciuc a făcut câteva precizări pentru oamenii care sunt sceptici față de vaccinare și refuză categoric imunizarea împotriva COVID-19, pentru că se tem de efecte adverse.
„Trebuie să ne uităm la riscuri - riscuri cu vaccin și riscuri fără vaccin. Care risc este mai mare? Riscul să ne îmbolnăvim fără vaccin și să facem o formă gravă este mai mare decât riscul efectelor adverse ale vaccinului”, a declarat pentru Sputnik Ala Tocarciuc.
Expertul susține că trebuie să atragem atenția la statistici și a invocat în acest sens exemplul Israelului.
„Deja peste 200 de milioane de oameni sunt vaccinați. Trebuie să vedem câte milioane de oameni au primit vaccinul AstraZeneca, care a ajuns la noi și câte efecte adverse au fost înregistrate. În Israel campania de vaccinare este în plină desfășurare. Și acolo mai întâi de toate au fost vaccinați medicii. În rezultat, scăzut cu 80 la sută nivelul de infectare în rândul angajaților din sistemul medical. Deci vaccinul este eficient”, a remarcat Ala Tocarciuc.
Alexandru Botizatu, șeful Departamentului de anestezie și terapie intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, a fost primul moldovean vaccinat în țara noastră. Medicul spune că printre reacțiile pe care le-a avut după prima doză de administrare a vaccinului a fost o slăbiciune ușoară și o senzație mică de durere la locul injectării.
"Sunt niște reacții la care m-am așteptat, dar în linii generale starea este de nota zece. Suntem optimiști și asta ne dă o speranță", a declarant în cadrul emisiunii Sputnik Matinal, Alexandru Botizatu.
Amintim că în Moldova campania de vaccinare a început în data de 2 martie. De la începutul campaniei de imunizare, în Republica Moldova, 5 066 de lucrători medicali au fost deja vaccinați împotriva COVID-19. Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.