O femeie care locuiește în apropierea Institutului ”Matei Balș” spune că a auzit inițial un zgomot foarte mare, după care totul s-a umplut de fum.
Aceasta spune că a auzit, de asemenea, gălăgie, strigăte și că s-a trezit la ora 5 dimineața și nu a mai putut dormi.
”A fost o bubuitură tare de tot, ziceai că e bombă. Am văzut numai fum la parter. Toată curtea noastră era plină de fum. M-am dus și m-am uitat! Au fost și pacienți răniți grav, au fost și morți. Pacienții țipau săracii“, a declarat femeia, potrivit antena3.ro.
Adrian Streinu Cercel, fost manager al Institutului ”Matei Balș”, spune că în toată clădirea respectivă nu au fost probleme cu căldura și că instituția se află într-un proces de a-și pune propriile centrale.
De asemenea, acolo au fost internați pacienți cu COVID-19 în stare medie-severă, deci dependenți de oxigen și că toate camerele au suplimentare de oxigen printr-un sistem nou pus la punct și făcut după toate criteriile.
”Nu știm de la ce a pornit acest incendiu”, a declarat Adrian Streinu Cercel.
Amintim că, în dimineața zilei de 29 ianuarie 2021, a avut loc un puternic incendiu la Institutul ”Matei Balș” din Capitală, în urma căruia 5 persoane au decedat, iar peste 100 de pacienți au fost redistribuiți la alte spitale din Capitală.
Deocamdată nu se cunosc cauzele incendiului, însă au apărut diferite informații pe surse, care spun că acesta s-ar fi produs fie de la folosirea unui reșou, fie a unei aeroterme. Alte surse spun că tragedia ar fi fost provocată de un pacient care a fumat în incinta spitalului.
Din informațiile primite de către Ministerul Sănătății de la echipele de intervenție, au fost transferați către alte unități sanitare un număr de 53 de pacienți, din 102 pacienți aflați în saloanele din Pavilionul 5 al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, afectat de incendiu.
Aparținătorii pacienților de la INBI ”Matei Balș” pot verifica situația despre relocarea pacienților evacuați în urma incendiului de la Institutul ”Matei Balș” din Capitală la cele două numere de telefon puse la dispoziție de DSU: 021.2069398 si 021.2648515.
BUCUREŞTI, 4 mart – Sputnik. Potrivit KDCA, dintre cele trei persoane care au murit, doi erau bărbați în vârstă de 50 de ani care locuiau în case de bătrâni. Un bărbat a murit la 41 de ore după injecție, în timp ce celălalt a decedat după 15 ore.
A treia persoană era o tânără de peste 20 de ani, care primea tratament la o unitate de îngrijire pentru persoane cu dizabilități, și a murit la 15 ore după ce a primit vaccinul AstraZeneca.
Oficialii din domeniul sănătății investighează în prezent dacă decesele au fost cauzate de efectele secundare ale vaccinului.
Miercuri, agenția de știri Yonhap a relatat că doi cetățeni sud-coreeni, care aveau mai multe boli subiacente, au murit după ce au primit vaccinul pentru coronavirus AstraZeneca, potrivit Sputnik News.
Prima persoană, în vârstă de 50 de ani, a murit a doua zi după administrarea vaccinului, după ce a prezentat simptome de insuficiență cardiacă. A doua persoană - un bărbat în vârstă de 63 de ani care suferea de o boală cerebrovasculară - a murit miercuri dimineața, la patru zile după ce a primit vaccinul.
Coreea de Sud folosește vaccinul AstraZeneca pentru personalul medical și pentru pacienții din casele de îngrijire medicală, dar l-a interzis persoanelor de peste 65 de ani, deoarece datele privind efectele vaccinului asupra persoanelor în vârstă sunt insuficiente.
BUCUREȘTI, 4 mart – Sputnik. Este scandal în învățământ, reprezentanții elevilor spunând că Guvernul României, la inițiativa Ministerului Educației și cu complicitatea Ministerului Transporturilor și Dezvoltării vrea să dea o Ordonanță de Urgență prin care să elimine gratuitățile la transport.
Legea prevede ca elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, dar și feroviar, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.
Elevii spun că, la nivel județean, nu au fost încheiate contracte așa cum prevede Legea serviciilor transport public local 92/2007 și în conformitate cu Regulamentul european 1370/2007, acest lucru rezultând la zeci de mii de elevi navetiști care și-au achiziționat din buzunarul propriu abonamente de călătorie, deși ar fi trebuit să beneficieze de ele în mod gratuit.
”La nivel central, autoritățile nu au prevăzut banii necesari în bugetul de stat, fapt ce a urmărit tergiversarea respectării Legii nr. 226/2020. Guvernul, împreună cu consiliile județene au obligația de a pune în aplicare gratuitatea la transport, exact așa cum prevede legea”, susțin asociațiile de elevi potrivit antena3.ro.
Aceștia adaugă că de opt ani de zile sunt aceleași discuții și că scopul Guvernului, în aceste momente, este acela de a pune pe primul loc interesele transportatorilor, fără să țină cont de faptul că elevii au nevoie și de măsuri clare pentru a avea acces la educație.
Elevii acuză Guvernul că, în perioada pandemiei, nu a fost capabil să asigure accesul la educație pentru toți copiii iar acum, când se poate merge fizic la școală, îi obligă să facă eforturi financiare uriașe ori chiar să nu mai meargă la cursuri.
”Este deja destul de clar că și acest Guvern urăște elevii și studenții și îi vrea condamnați la sărăcie” a declarat Andreea-Sabina Spătariu, președinte Asociației Elevilor din Constanța.
Reprezentanții asociației spun că 400.000 de elevi sunt supuși discriminării.
BUCUREŞTI, 4 mart – Sputnik. Al treilea zbor de testare a prototipului Starship al SpaceX, compania fondată de omul de afaceri Elon Musk, părea a fi un succes, dispozitivul reușind să aterizeze în siguranță, pe 3 martie, în centrul orașului Boca Chica din Texas, la punctul de unde decolase. Însă, în cele din urmă, a explodat câteva minute mai târziu. Sistemul său automat de stingere a incendiilor nu a reușit să stingă complet flăcările de la baza rachetei.
Starship este un prototip autoghidat destinat lansării vehiculului de transport greu pe care SpaceX îl dezvoltă pentru a transporta oameni și până la 100 de tone de marfă pe Lună și Marte în misiunile viitoare, potrivit Sputnik France.
Această a treia încercare în decurs de trei luni i-a lăsat o impresie amestecată lui Elon Musk, care este și șeful Tesla.
„RIP SN10, onorabilă detonare”, a scris Musk pe Twitter ca răspuns la un mesaj al unui admirator care l-a felicitat pentru munca sa.
RIP SN10, honorable discharge
— Elon Musk (@elonmusk) March 4, 2021