BUCUREȘTI, 29 ian – Sputnik. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a făcut declarații despre tragedia care s-a produs în această dimineață la Institutul Matei Balș din Capitală, acolo unde patru pacienți și-au pierdut viața.
Deja apar diferite informații cu privire la cauza incendiului, printre care utilizarea unui reșou, a unei aeroterme sau chiar faptul că un pacient ar fi fumat în incinta unității medicale.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a vorbit, la rândul său, despre posibilele cauze ce au declanșat incendiul din această dimineață.
Demnitarul spune că momentan nu este nimic clar și că a văzut clădirea.
”Evident că a fost un incendiu violent. Sunt 2 piste: o problemă punctuală, o greşeală individuală. Datoria noastră este să ne uităm la greşelile de sistem”, a explicat Vlad Voiculescu.
Acesta a precizat că așteaptă să vadă rapoartele de control ce au fost întocmite, pentru că a cerut toate rapoartele din ultima jumătate de an.
Referitor la pacienți, Voiculescu a spus că nu toți sunt în stare gravă și că, din informațiile pe care le are, 4 sunt în stare gravă la Balș.
”Circa 40 de pacienţi fuseseră transferai la alte spitale din Bucureşti. Sunt locuri suplimentare. La Victor Babeş, minim 60 de locuri”, a adăugat Voiculescu.
Reaminti că, în cursul dimineții de astăzi, 29 ianuarie 2021, la Institutul Matei Balș a izbucnit un incendiu violent într-un corp de clădire. Patru oameni au decedat, iar 120 de pacienți, evacuați.
BUCUREȘTI, 24 feb – Sputnik. Situație dificilă la uzina Ford din Craiova, acolo unde producția va fi suspendată pentru o perioadă de opt zile.
Motivul îl reprezintă criza de semiconductori, fapt care a fost raportat și de uzina Dacia din Mioveni.
Criza de semiconductori nu se manifestă numai în România, ci este una la nivel global, determinată de incapacitatea furnizorilor de semiconductori de a face față comenzilor.
Reprezentanții Ford România spun că uzina va suspenda temporar producția de vehicule și motoare timp de 8 zile, începând de vineri, 26 februarie 2021.
Planul actual este ca producția la Ford Craiova să fie reluată pe data de 10 martie, spun reprezentații uzinei, citați de profit.ro.
Reprezentanții Ford România dau asigurări că angajații vor fi plătiți conform acordurilor încheiate între companie și sindicate și ținând cont de legislația în vigoare.
Potrivit companiei americane, la nivel global, Ford monitorizează îndeaproape situația și își adaptează planurile de producție în scopul minimalizării efectului asupra angajaților, furnizorilor, clienților și dealerilor din toată Europa.
Producția de automobile Volkswagen a fost afectată de blocajele din industria de semiconductori.
Sunt o serie de factori ce conduc la aceste probleme, mai ales că producătorii de autovehicule concurează cu industria electronicelor de larg consum pentru aprovizionarea cu cipuri. În timpul pandemiei, consumatorii au cumpărat laptopuri, console de jocuri și alte produse electronice. Astfel, s-a creat un deficit de cipuri pe tot parcursul anului 2020.
BUCUREȘTI, 24 feb – Sputnik. Pot sau nu elevii să ofere flori și mărțișoarelor profesoarelor cu prilejul zilelor de 1 și 8 martie? Aceasta este întrebarea la care doi oficiali din Ministerul Educației – secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar Stelian Ion și chiar ministrul învățământului au dat răspunsuri diferite.
În timp ce secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar spunea că știe că vor părea antipatici, dar că, în primul rând, este vorba despre protecția și sănătatea copiilor, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vine și declară altceva.
Potrivit regulilor stabilite de Ministerul Sănătății și de Ministerul Educației este interzis schimbul de obiecte personale. Intră florile și mărțișoarele în această categorie?
Sorin Cîmpeanu a precizat că instituția pe care o conduce nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea unei valori de simbol în obiect personal.
”Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol a unei flori în obiect personal. O floare nu este un obiect personal. Nici măcar un mărțișor nu consider că este un obiect personal”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Practic, elevii au voie să ofere flori și mărțișoare profesoarelor.
Cîmpeanu a declarat că deocamdată școlile sunt în subordinea Ministerului Educației, iar instituția nu a transmis nici o interdicție în acest sens, nici măcar cu titlu de recomandare.
”Și nici nu va transmite! Este un punct de vedere oficial!”, a adăugat ministrul.
BUCUREŞTI, 24 feb – Sputnik. Pe 24 februarie, într-o sesiune virtuală a Conferinței privind dezarmarea, susţinută la Geneva, Sergei Lavrov a declarat că, în timpul unei conversații telefonice din 4 februarie cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a propus reafirmarea angajamentului din partea Rusiei și a Statelor Unite cu privire la inadmisibilitatea războiului nuclear.
„Susținem în mod ferm reafirmarea formulării fundamentale de către Rusia și Statele Unite, precum și de către alți membri din cadrul celor cinci puteri nucleare, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că nu ar trebui declanșat niciodată”, a spus şedul diplomaţiei ruse, reamintind despre propunerea sa către secretarul de stat al SUA.
Ministrul rus de Externe a menționat că asigurarea restricției în contextul denunțării Tratatului privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acţiune (INF) a rămas o problemă prioritară.
„Propunerea noastră rămâne în vigoare: nu vom desfășura astfel de rachete terestre în regiuni în care nu vor fi desfăşurate aceleași dispozitive americane. Facem apel la țările NATO să ia măsuri reciproce similare. Propunerile noastre specifice privind măsurile de verificare reciprocă sunt cunoscute”, a adăugat ministrul, citat de Sputnik France.
O propunere deja făcută de Rusia
Anterior, Rusia a propus în mod repetat Washingtonului reafirmarea, în calitate de mari puteri nucleare, a tezei afirmate de Gorbaciov şi Reagan potrivit căreia războiul nuclear nu trebuie declanşat niciodată și că nu pot exista câștigători, dar administrația Trump nu a răspuns propunerii.
În 1985, acest concept de război nuclear care exclude noțiunea de învingător a fost aprobat de către președintele URSS de atunci Mihail Gorbaciov și de omologul său american, Ronald Reagan.