Incendiu la Spitalul Matei Balș, declarații Arafat

Incendiu la spitalul „Matei Balș” - filmul evenimentelor, declarațiile oficialilor

116
(reînnoit 11:04 29.01.2021)
Autoritățile au început deja să investigheze incendiul produs la Spitalul Matei Balș în această dimineață, în urma căruia mai mulți pacienți au fost evacuați și trimiși la alte spitale, iar 4 și-au pierdut viața

BUCUREȘTI, 29 ian – Sputnik. Dimineață de coșmar pentru angajații și pacienții de la Spitalul Matei Balș, acolo unde s-a produs un incendiu de proporții.

Ardere generalizată la Balș

Colonelul Șchiopu de la ISU spune că, în afară de cele 4 persoane decedate, celelalte persoane – până la 102 - au fost evacuate şi transportate către echipajele de prim ajutor şi ulterior către spitalele desemnate.

Un număr de 102 persoane au fost evacuate vineri dimineaţa, în urma incendiului izbucnit la Institutul "Matei Balş" din Capitală.

Primul apel la 112 a fost făcut la ora 5.05, iar primul echipaj de pompieri a ajuns după 8 minute.

Pompierii au constatat că ardea cu flacără deschisă la parterul clădirii, pe o suprafață de aproximativ 100-120 de metri pătrați și că s-a intervenit atât din interior, cât și din exterior.

Concomitent cu echipele de localizare și lichidare a incendiului s-au construit echipe de căutare-salvare.

Incendiu la spitalul „Matei Balș: Vlad Voiculescu, declarații - vrea rapoarte

Ministrul Sănătății a precizat că, din discuțiile purtate, Spitalul Matei Balș avea avizele necesare și că se fac verificări cu privire la modul în care au fost făcute lucrările.

De asemenea, demnitarul a anunțat că va solicita rapoartele verificărilor făcute la Spitalul din Piatra Neamț, după tragedia de acolo.

”Aștept și eu să văd detaliile. În acest moment nu știu ce au presupus aceste controale. Aștept să văd care a fost procesul pornit atunci, nu era mandatul meu. Aștept să văd ce mai e de implementat. Problemele de atunci nu au fost rezolvate”, a declarat Voiculescu.

Incendiu la spitalul „Matei Balș: ”Procurorii, în acțiune

La Institutul Matei Balș din Capitală au ajuns și procurorii de la Parchetul General.

Aceștia au început deja cercetările. Au deschis deja un dosar penal în rem pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, în cazul incendiului de la Matei Balș, soldat cu 4 morți.

Surse din cadrul anchetei au declarat, potrivit g4media.ro, că o cauză a incendiului ar putea fi un reșou care funcționa în salonul care a ars la Institutul Matei Balș din București.

Stiripesurse.ro notează, însă, că primul scenariu referitor la cauza incendiului este cel al izbucnirii din cauza unei aeroterme, iar o altă variantă vehiculată este că un pacient a fumat în incintă.

Incendiu la spitalul „Matei Balș: Ministrul de interne, anunț

Lucian Bode, ministrul de interne, spune că, din fericire, nu mai sunt persoane în stare critică și că există o anchetă în desfășurare, așteptându-se rezultatele de la Criminalistică și ale procurorilor.

”Eu am fost informat de domnul Arafat care l-a informat și pe premier și am ajuns de urgență la sediul MAI și de atunci sunt în contact cu colegii din zonă”, a declarat Lucian Bode.

Incendiu la spitalul „Matei Balș: Rudele pacienților au ajuns la Balș

La Spitalul Matei Balș din Capitală este haos, după ce rudele pacienților decedați sau mutați au ajuns la unitatea medicală.

Oamenii plâng și vor să discute cu reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Ei doresc să afle vești despre cei dragi.

Patru pacienți din cei aflați la institutul Matei Balș au ajuns la spitalul Marius Nasta, iar alți patru au ajuns la Victor Babeș.

Managerul spitalului Marius Nasta, Beatrice Mahler, spune că spitalul poate primi 36 de pacienți. Beatrice Mahler nu a oferit detalii despre starea celor patru pacienți ajunși.

De asemenea, spitalele Victor Babeș, Sf. Ioan și Witing și-au manifestat disponibilitatea de a primi pacienți.

Incendiu la spitalul „Matei Balș: Streinu Cercel, despre avizele spitalului

Managerul Institutului Matei Balș spune că avizele sunt în ordine și că ultima linie de oxigen a fost montată în luna decembrie.

Acesta a subliniat că toți pacienții internați COVID au nevoie de oxigen și, evident, aceștia erau cuplați la oxigen.

”Tot ce se internează la Matei Balș reprezintă pacient mediu spre sever sau critic”, a punctat Adrian Streinu Cercel.

Incendiu la spitalul „Matei Balș: Toni Grecu, transferat la alt spital

Actorul Toni Grecu, de la grupul Divertis, se afla în spital în momentul producerii tragediei. Acesta a scăpat cu viață și a fost transferat la Spitalul Sf. Pantelimon. El este în stare stabilă.

Reamintim că Toni Grecu a fost internat cu Covid la Spitalul Matei Balș pe 16 ianuarie, după ce, inițial, încercase să se trateze acasă.

Fiindcă starea sa de sănătate începuse să se înrăutățească, acesta a fost dus la spital și internat.

Incendiul de la Spitalul Piatra Neamț

Reamintim că la 14 noiembrie 2020, în jurul orei 18:30, a izbucnit un incendiu în secția ATI COVID-19 a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Ca efect al incendiului au decedat zece persoane și au fost rănite alte patru, inclusiv doi medici.

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ai Direcției de Sănătate Publică au găsit nereguli grave în secțiile de Anestezie Terapie Intensivă.

116
Tagurile:
Incendiu
Тема:
Incendiul de la Institutul "Matei Balș" (42)

CNSU, undă verde pentru elevii din ani terminali

175
În seara zilei de astăzi, 5 martie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre ce vizează elevii din anii terminali ai ciclurilor de învățământ. Despre ce este vorba.

BUCUREȘTI, 5 mart – Sputnik. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre potrivit căreia se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARSCoV-2.

El se modifică în sensul participării fizice la cursuri a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori.

În cursul zilei de astăzi, 5 martie 2021, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar – anunța, referitor la dorința Ministerului Educației de a continua școala față în față, în scenariul roșu, și pentru anii terminali, că Federația este de acord cu acest punct de vedere dacă ceilalți ani de studiu rămân online. 

Dacă se dorește neapărat prezența copiilor din preșcolar și primar, atunci este obligatorie posibilitatea opțiunii familiei.

”Faptul că vorbim de o rată a incidenței mai mare de 3 la mie – teoretic, în realitate este mult mai mare – riscurile sunt crescute”, a scris Iulian Cristache pe Facebook.

Reamintim că municipiul București a intrat din nou în scenariul roșu, după ce rata de incidență COVID a urcat la 3,5, potrivit datelor făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică.

175

Загрузка...
Vama Sculeni

CNSU: Noile decizii privind restricțiile și carantinarea la sosirea în România

212
(reînnoit 22:18 05.03.2021)
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis astăzi Hotărârea nr. 15 privind aprobarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea

BUCUREȘTI, 5 mar – Sputnik. CNSU a emis astăzi Hotărârea nr. 15 privind aprobarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, precum și pentru stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în unitățile de învățământ, în contextul pandemiei de COVID-19.

Iată textul integral al Hotărârii CNSU de astăzi:

Având în vedere propunerile Institutului Național de Sănătate Publică referitoare la  țările/zonele/teritoriile  de  risc epidemiologic  pentru  care  se  instituie  măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea,

ținând  cont  de  propunerea  Ministerului Educației  și  Cercetării  în  sensul  creării cadrului legal care să permită elevilor din clasele terminale participarea la școală cu prezența fizică, inclusiv în Scenariul roșu,

luând în considerare  persistența unui număr  crescut  de persoane infectate  pe teritoriul național, precum și apariția zilnică a unor cazuri noi de persoane infectate, atât prin circulația virusului pe teritoriul național cât și prin importarea acestuia odată cu revenirea în țară a persoanelor posibil infectate aspecte care generează o presiune constantă asupra capacității de gestionare a unităților administrativ  – teritoriale și a sistemului sanitar,

în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) și art. 81 din O.U.G. nr. 21/2004  privind  Sistemul  Național  de  Management  al  Situațiilor  de  Urgență,  cu modificările și completările ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 38 și art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 cu modificările și completările ulterioare, ale art. 4 și art. 11 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 republicată, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, ale art. 20 lit. l) din Ordonanța de urgență a Guvernului  nr.  21/2004  privind  Sistemul  Național  de  Management  al  Situațiilor  de Urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea și componența Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență,

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1 - Se  aprobă  lista  țărilor/zonelor/teritoriilor  de  risc  epidemiologic  ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă la prezenta hotărâre.

Art.2 - Anexa la Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, modificată prin Hotărârea nr. 11 din 19.02.2021, se modifică și se înlocuiește cu lista prevăzută în anexa la prezenta hotărâre.

Art.3 - Se abilitează  Ministerul Educației și  Cercetării  și Ministerul  Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS- CoV-2, în sensul participării fizice la cursuri, a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori.

Art.4 - Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Noua listă a țărilor din Zona Galbenă

De asemenea, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista statelor și zonelor considerate ca fiind cu risc crescut epidemiologic aflate în Zona Galbenă care presupune carantina la domiciliu/locația declarată pentru 14 zile.

Astfel, statele și zonele de risc epidemiologic din lista actualizată sunt: Cehia, San Marino, Muntenegru, Estonia, Seychelles, Insulele Turks si Caicos, Monaco, Israel, Bahrain, Slovacia, Serbia, Malta, Liban, Slovenia, Letonia, Albania, Iordania, Suedia, Saint Lucia, Andorra, Ungaria, Aruba, Emiratele Arabe Unite, Franța, Luxemburg, Republica Moldova, Palestina, Maldive, Olanda, Italia, Brazilia, Antigua si Barbuda, Puerto Rico, Polonia, Kuweit, Barbados, Austria, Peru, Belgia, Macedonia de Nord, Statele Unite ale Americii, Kosovo, Uruguay, Chile, Spania, Bulgaria, Cipru, Qatar, Lituania, Paraguay, Marea Britanie, Africa de Sud.

În listă a reintrat Bulgaria. Au ieșit Elveția și Portugalia și, după cum se vede, Republica Moldova este în zona galbenă pentru România.

212

Загрузка...