BUCUREŞTI, 18 ian – Sputnik. Potrivit prognozei meteo ANM pentru intervalul 18-31 ianuarie 2021, în prima parte a perioadei vom mai avea parte de vreme deosebit de rece, însă în scurt timp vremea se va încălzi treptat, devenind chiar deosebit de caldă pentru această perioadă a anului.
Prognoza meteo în toate regiunile pentru intervalul 18-31 ianuarie 2021:
BANAT
Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme deosebit de rece, caracterizată prin valori maxime de -3…-2 grade și minime de aproximativ -9 grade, în medie. Apoi vremea se va încălzi de la o zi la alta, devenind deosebit de caldă pentru această perioadă în intervalul 21 – 23 ianuarie, când se va atinge o medie regională a maximelor diurne de 11…12 grade, iar a celor minime de 4…5 grade. Ulterior, valorile termice vor fi în ușoară scădere, astfel încât, în intervalul 24 – 31 ianuarie, temperaturile maxime vor fi de 6…8 grade, iar minimele nocturne vor scădea, în medie regională, spre -1….1 grad.
Probabilitatea pentru precipitații va deveni semnificativă după data de 23 ianuarie, astfel încât, în a doua săptămână a intervalului de prognoză, acestea se vor semnala frecvent.
CRIŞANA
Vremea se va încălzi semnificativ în primele zile ale intervalului de prognoză, astfel încât temperaturile maxime vor crește de la -4 grade la început, spre 11…12 grade pe 22 – 23 ianuarie, când vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă. În cea de a doua săptămână se va resimți un proces de răcire ușoară, care va determina, în intervalul 24 – 31 ianuarie, maxime diurne de 4…6 grade. Regimul termic nocturn va avea o evoluție similară și se va concretiza prin valori medii de -11…-10 grade în primele dimineți, când vremea va fi local geroasă, pentru ca în jurul datei de 23 ianuarie să se înregistreze 4…5 grade, iar între 25 și 31 ianuarie să se înregistreze valori de -2…0 grade, în medie.
Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată pe 19 și 20 ianuarie, iar după data de 22 ianuarie acestea se vor semnala în fiecare zi.
TRANSILVANIA
Primele zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de o vreme deosebit de rece, local geroasă, mai ales în cursul nopților și al dimineților, când se vor înregistra valori medii ale temperaturilor minime de -18…-14 grade. Apoi vremea se va încălzi și, în jurul datei de 24 ianuarie, media minimelor va fi de 0…1 grad, pentru ca apoi să coboare ușor, iar până la finalul celor două săptămâni, să se situeze în general între -4 și -2 grade. Maximele diurne vor fi de -6…-4 grade în primele zile, apoi vor crește spre 7…9 grade în intervalul 21 – 23 ianuarie, când vremea va deveni caldă pentru această perioadă. Ulterior, va avea loc o răcire ușoară, iar media temperaturilor maxime se va încadra între 2 și 4 grade în intervalul 25 – 31 ianuarie.
Precipitații slabe și pe arii restrânse se vor semnala în jurul datei de 19 ianuarie, dar probabilitatea pentru precipitații mai importante cantitativ și pe arii extinse va fi în creștere după data de 22 ianuarie.
MARAMUREŞ
Vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopților și al dimineților la începutul primei săptămâni de prognoză, când vor fi temperaturi maxime de -8…-7 grade și minime de -14…-12 grade. Apoi va avea loc o încălzire treptată, care va determina maxime diurne de 8 grade și minime nocturne de aproximativ 2 grade, în medie regională, în jurul datei de 23 ianuarie. Apoi vremea se va răci ușor, iar valorile termice vor fi între 2 și 4 grade, ziua și -3…-1 grad, noaptea, în medie, în intervalul 25 – 31 ianuarie.
Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în jurul datei de 19 ianuarie și, din nou, începând cu data de 23 ianuarie până la finalul celei de a doua săptămâni a intervalului de prognoză.
MOLDOVA
La începutul intervalului, vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales dimineața și noaptea, dar până în data de 23 ianuarie, valorile termice vor crește semnificativ. Maximele termice vor crește de la medii de -8…-6 grade, la medii în jurul a 10 grade, iar cele minime, de la medii de -16…-14 grade, la medii de 1…2 grade. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va marca o scădere treptată spre medii ale maximelor de 4…5 grade și ale minimelor de -3…-2 grade.
La începutul intervalului vor fi ninsori slabe, izolate, dar probabilitatea pentru precipitații mai importante cantitativ și pe arii extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.
DOBROGEA
În primele zile ale intervalului, vremea va fi deosebit de rece, pe arii restrânse geroasă dimineața și noaptea, dar până spre sfârșitul primei săptămâni, valorile termice vor fi în creștere semnificativă. Temperaturile diurne vor crește de la medii de -3…-2 grade, la medii în jurul a 13 grade, iar cele nocturne, de la medii de -10…-8 grade, la medii de 6…7 grade. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va marca o scădere ușoară și treptată spre medii ale maximelor de 6…8 grade și ale minimelor, de 1…2 grade. La începutul intervalului, doar trecător va mai ninge slab.
Probabilitatea pentru precipitații importante cantitativ și pe arii extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.
MUNTENIA
La începutul intervalului, vremea va fi deosebit de rece, local geroasă dimineața și noaptea, dar până în data de 23 ianuarie, valorile termice vor marca o creștere importantă. Maximele termice vor crește de la medii de -2…-1 grad, la medii de 10…11 grade, iar cele minime, de la medii de -11…-10 grade, la medii de 3…4 grade. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va marca o scădere treptată spre medii ale maximelor de 6…8 grade și ale minimelor, de -2…0 grade.
Probabilitatea pentru precipitații mai importante cantitativ și pe arii extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.
OLTENIA
La începutul primei săptămâni, vremea va fi deosebit de rece, pe arii restrânse geroasă dimineața și noaptea. Până în jurul datei de 22 ianuarie, valorile termice vor crește semnificativ și astfel, maximele vor crește de la medii de -1…0 grade, la medii în jurul a 9 grade, iar minimele, de la medii de -11…-10 grade, la medii de 2…3 grade. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va avea ușoare variații, media maximelor va fi de 6…8 grade, iar cea a minimelor, de -2…0 grade.
Probabilitatea pentru precipitații importante cantitativ și pe arii relativ extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.
LA MUNTE
La începutul intervalului, vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales dimineața și noaptea. Până în data de 23 ianuarie, valorile termice vor crește semnificativ. Media maximelor va crește de la -12…-10 grade, la 3…4 grade, iar a minimelor, de la -18…-16 grade, la -2…-1 grad. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va marca o scădere treptată, spre medii ale maximelor de -4…-1 grad și ale minimelor, de -8…-6 grade.
În prima parte a intervalului vor mai fi ninsori slabe, pe arii restrânse, dar probabilitatea pentru precipitații mai importante cantitativ și pe arii mai extinse va fi în creștere după data de 23 ianuarie.
BUCUREȘTI, 5 mart – Sputnik. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre potrivit căreia se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARSCoV-2.
El se modifică în sensul participării fizice la cursuri a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori.
În cursul zilei de astăzi, 5 martie 2021, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar – anunța, referitor la dorința Ministerului Educației de a continua școala față în față, în scenariul roșu, și pentru anii terminali, că Federația este de acord cu acest punct de vedere dacă ceilalți ani de studiu rămân online.
Dacă se dorește neapărat prezența copiilor din preșcolar și primar, atunci este obligatorie posibilitatea opțiunii familiei.
”Faptul că vorbim de o rată a incidenței mai mare de 3 la mie – teoretic, în realitate este mult mai mare – riscurile sunt crescute”, a scris Iulian Cristache pe Facebook.
Reamintim că municipiul București a intrat din nou în scenariul roșu, după ce rata de incidență COVID a urcat la 3,5, potrivit datelor făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică.
BUCUREȘTI, 5 mar – Sputnik. CNSU a emis astăzi Hotărârea nr. 15 privind aprobarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, precum și pentru stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în unitățile de învățământ, în contextul pandemiei de COVID-19.
Iată textul integral al Hotărârii CNSU de astăzi:
Având în vedere propunerile Institutului Național de Sănătate Publică referitoare la țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea,
ținând cont de propunerea Ministerului Educației și Cercetării în sensul creării cadrului legal care să permită elevilor din clasele terminale participarea la școală cu prezența fizică, inclusiv în Scenariul roșu,
luând în considerare persistența unui număr crescut de persoane infectate pe teritoriul național, precum și apariția zilnică a unor cazuri noi de persoane infectate, atât prin circulația virusului pe teritoriul național cât și prin importarea acestuia odată cu revenirea în țară a persoanelor posibil infectate aspecte care generează o presiune constantă asupra capacității de gestionare a unităților administrativ – teritoriale și a sistemului sanitar,
în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) și art. 81 din O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 38 și art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 cu modificările și completările ulterioare, ale art. 4 și art. 11 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 republicată, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, ale art. 20 lit. l) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea și componența Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență,
Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:
Art.1 - Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă la prezenta hotărâre.
Art.2 - Anexa la Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, modificată prin Hotărârea nr. 11 din 19.02.2021, se modifică și se înlocuiește cu lista prevăzută în anexa la prezenta hotărâre.
Art.3 - Se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS- CoV-2, în sensul participării fizice la cursuri, a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori.
Art.4 - Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.
De asemenea, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista statelor și zonelor considerate ca fiind cu risc crescut epidemiologic aflate în Zona Galbenă care presupune carantina la domiciliu/locația declarată pentru 14 zile.
Astfel, statele și zonele de risc epidemiologic din lista actualizată sunt: Cehia, San Marino, Muntenegru, Estonia, Seychelles, Insulele Turks si Caicos, Monaco, Israel, Bahrain, Slovacia, Serbia, Malta, Liban, Slovenia, Letonia, Albania, Iordania, Suedia, Saint Lucia, Andorra, Ungaria, Aruba, Emiratele Arabe Unite, Franța, Luxemburg, Republica Moldova, Palestina, Maldive, Olanda, Italia, Brazilia, Antigua si Barbuda, Puerto Rico, Polonia, Kuweit, Barbados, Austria, Peru, Belgia, Macedonia de Nord, Statele Unite ale Americii, Kosovo, Uruguay, Chile, Spania, Bulgaria, Cipru, Qatar, Lituania, Paraguay, Marea Britanie, Africa de Sud.
În listă a reintrat Bulgaria. Au ieșit Elveția și Portugalia și, după cum se vede, Republica Moldova este în zona galbenă pentru România.