Telecomanda

Scandalul TVR devine internațional palmă pentru PNL și USR

344
Cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume reacționează și pune la punct politicienii din România după ce mai mulți reprezentanți ai coaliției de la putere au atacat TVR pentru un pamflet la adresa lui Iohannis și a măsurilor anti-pandemie

BUCUREȘTI, 13 ian – Sputnik. Televiziunea Română a publicat pe site scrisoarea trimisă Noel Curran, directorul general al European Broadcasting Union, în care se cere reprezentanţilor politici din țara noastră să  respecte standardele internaţionale privind independenţa să permită TVR ”să-şi urmeze activitatea fără interferenţe şi în interesul publicului“.

Scrisoarea a fost transmisă în urma reacțiilor unor politicieni în urma unui program de Revelion, un pamflet al unor cunoscuți actori comici, în care au fost ironizate personalități politice, în frunte cu președintele Iohannis, dar și măsurile anti-pandemie.

European Broadcasting Union este cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume.

Directorul General EBU subliniază că „independența Serviciului Public Media, și în special independența editorială,  reprezintă una dintre valorile fundamentale ale EBU, așa cum fost adoptată în cadrul Adunării Generale EBU de la Strasbourg în anul 2012, iar EBU s-a angajat să o susțină cu fermitate.“

Noel Curran arată că recomandările Consiliul Europei Nr. R (96) 10 din cadrul Comitetului de Miniștri către Statele Membre pentru garantarea independenței serviciilor publice de radiodifuziune, prevăd în liniile directoare: „Cadrul legal care reglementează organizațiile de radiodifuziune pentru serviciile publice ar trebui să stipuleze în mod clar independența editorială și autonomia instituțională, în special în domenii precum: (...) realizarea și producția de programe”.

”Televiziunea Română, la fel ca multe organizații publice media din Europa, a jucat un rol indispensabil în societate în timpul pandemiei COVID, oferind cetățenilor informații vitale, anunțuri oficiale despre criza sanitară, conținut educațional pentru copii şi suport prin divertisment pentru persoanele aflate în izolare”, scrie șeful EBU.

De altfel, cercetările EBU arată că ”încrederea în serviciile publice media în Europa a crescut în timpul crizei, reflectând deciziile editoriale și independența Serviciului Public Media, precum și un angajament public autentic de a informa, educa, distra și conecta“,  se arată în scrisoarea directorului EBU.

”Avem încredere că reprezentanții politici din România vor respecta și vor adera la standardele internaționale privind independența editorială și autonomia instituțională a Serviciului Public Media și vor permite TVR să-și urmeze activitatea fără interferențe și în interesul publicului“, conchide Noel Curran.

Deci, o reafirmare clară a poziţiei EBU de susţinere a independenţei editoriale a TVR, în ciuda atacurilor unor politicieni din arcul guvernamental.

Reacția EBU este, în acest context, o adevărată palmă pentru coaliția de guvernare, care a atacat TVR. Cel mai agresiv a fost controversatul președinte la Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, USR Iulian Bulai, care cerut demisia directorului general al TVR.

Atacul lui Bulai a fost și unul politic, el referindu-se și ”partenerii PSD care au mai rămas acolo”.

Un alt parlamentar controversat, de data asta PNL, Pavel Popescu, a considerat că “Asta cu înjuratul Președintelui, guvernului și al PNL-ului e o porcărie” și a spus despre șefa TVR -  ”o vom chema pe Doina Gradea să ne râdă din nou ca o nesimțită în fața Comisiei de Cultură”.

S-a ajuns până acolo unde politicieni ai puterii ”pro-occidentale” au cerut desființarea TVR – și asta pentru o emisiune de umor, un pamflet! 

344
Tagurile:
USR, PNL, TVR
Tematic
Scandal mare la TVR! ”Vedeta - simbol” a fost suspendată!
Răzbunare la TVR? Nu a mai fost prelungit contractul ”apropiatului lui Dragnea”
Idee inedită: Realizatorul TVR Ionuț Cristache prezintă… Harta manipulării!
Iohannis îi crede pe românii cu alte idei BOLNAVI MINTAL - iar TVR propune o ”conspirație”
Deputatul Bulai, declarație incendiară despre ”mafia” din TVR
NUCLEARA: Pe cine ar vrea Iohannis șef al TVR – șoc total!
Sorin Cîmpeanu

Cîmpeanu spune cât timp vor primi profesorii bani în plus

59
(reînnoit 20:53 17.01.2021)
Ministrul Educației a declarat că profesorilor le vor fi plătite orele remediale timp de 16 săptămâni, mai exact aproape tot semestrul al doilea din actualul an școlar, 2020-2021. Măsurile nu au fost încă propuse Guvernului.

BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Promisiuni fără acoperire? Așa ar putea fi considerate promisiunile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, referitoare la plata orelor remediale din cel de-al doilea semestru al anului școlar în curs.

Deocamdată nu se știe exact nici câți bani vor primi în plus profesorii pentru orele remediale, deși Cîmpeanu înaintase valoarea de 100 de lei în spațiul public. Demnitarul a dat asigurări că vom avea câte de curând o decizie prin care să fie clar câți bani vor primi profesorii care predau ore remediale.

”Încă nu am făcut această propunere în Guvern, dar voi iniția o Ordonanță de Urgență prin care aceste lucruri la care lucrăm să fie propuse și sunt convins că vor putea fi aprobate”, a spus Cîmpeanu la hotnews.ro.

De asemenea, ministrul Educației a precizat că există acoperirea financiară identificată, fiind vorba despre un pachet mediu, de cinci ore remediale pe săptămână, vreme de 16 săptămâni.

Reamintim că semestrul al doilea debutează în data de 8 februarie 2021 și durează 17 săptămâni. Acesta se încheie pe data de 18 iunie 2021. Sunt două săptămâni de vacanță de Paște.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a subliniat că este nevoie urgentă de recuperare de către elevi a acestor pierderi înainte de examenele naționale.

În acest caz, se pune întrebarea dacă elevii vor fi chemați sâmbăta la școală pentru orele remediale.

Cîmpeanu a explicat că decizia îi va aparține profesorului, însă a precizat că se poate face o oră în plus în fiecare zi, de luni până vineri.

Programul va fi făcut de profesor numai după ce a identificat pierderile și necesarul de ore ca să acopere pierderile suferite pe parcursul procesului de predare online, împreună cu elevii, prin consultarea părinților.

Este evident că Sorin Cîmpeanu are încrede în bunele intenții ale profesorilor, însă nimeni nu poate garanta că acele ore chiar se vor derula așa cum trebuie și că profesorii se vor ține de treabă, nu vor chema copiii la școală doar pentru a încasa banii pe orele remediale…

59
Tagurile:
Sorin Cîmpeanu
Tematic
Cîmpeanu cere devotament din partea profesorilor
Refuză profesorii vaccinarea? Cîmpeanu dă explicații
Moraru: ”E liniște peste tot. Nu se mai aud abuzurile profesorilor”

Загрузка...
Elevi

Testarea COVID la școală: secretar de stat, explicații

388
(reînnoit 19:07 17.01.2021)
Andreea Moldovan spune cum anume se va desfășura testarea COVID-19 în unitățile de învățământ din România și ce măsuri vor fi luate în cazul elevilor depistați pozitiv. Se intră sau nu în carantină?

BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Semestrul al doilea al anului școlar în curs ar putea să se desfășoare în format clasic. Acest lucru înseamnă că elevii și profesorii ar putea reveni la școală, iar orele s-ar desfășura în format fizic.

Deocamdată nu este luată o decizie finală în această privință, totul depinzând, evident, de situația epidemiologică din România. Totuși, autoritățile au anunțat o serie de măsuri pentru ca revenirea copiilor în bănci să nu constituie un risc pentru sănătatea acestora.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan a explicat cum se va face în școli testarea împotriva noului coronavirus.

În situația în care un școlar este depistat pozitiv, atunci vor fi testați toți colegii acestuia.

Profesorii, împreună cu personalul din unitățile de învățământ vor fi incluși în a doua etapă a campaniei de vaccinare anti COVID-19.

Nu este obligatoriu, se vor vaccina numai cei aflați pe liste.

Medicul epidemiolog Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune că se dorește să se vină cu niște instrucțiuni foarte clare privind testarea antigen în școli și că acestea sunt relevante la persoanele care au simptome sugestive pentru COVID sau la contacți. La persoanele simptomatice, senzitivitatea scade mult.

”Testarea se va face doar celor cu simptome sau contacţilor direcţi”, spune Moldovan, potrivit stirileprotv.ro.

Potrivit demnitarului, testarea ar trebui făcută în cabinetul medical școlar, întrucât vorbim despre un test care poate avea un potențial de risc. Procedura nu este una complicată, important este ce se va face apoi cu informația.

O parte din teste sunt deja în România și au fost distribuite de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a explicat că urmează să fie centralizate datele privind testele rămase și cel mai important este să existe teste suplimentare.

Testarea va fi făcută, în principiu, de personalul medical angajat al școlilor.

388
Tagurile:
COVID-19, Școala
Tematic
Rafila: ”Școlile nu trebuiau să se închidă, de fapt”
Iohannis intervine în scandalul schimbărilor directorilor de școli
Știrea zilei: Iohannis a anunțat deschiderea școlilor

Загрузка...