Один день ученика в пандемии

Secretar de stat surpriză la MEC, rejectat de la o agenție de stat

270
Prim vice-președintele PNL Sector 3, Violeta Vijulie, a confirmat că va fi secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, unde se va ocupa de fondurile europene și relația cu Parlamentul.

BUCUREȘTI, 13 ian – Sputnik. Violeta Vijulie, prim vice-președinte al PNL Sector 3, ce urmează să fie rejectată de la conducerea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, va ocupa, potrivit propriilor declarații, un post de secretar de stat în cadrul Ministerului Educației și Cercetării.

Vijulie a explicat că filiala PNL Sector 3 o susține, pentru că la tragerea posturilor între filiale poziția de secretar de stat pe fonduri europene de la Ministerul Educației a revenit filialei Sector 3.

Mai mult, aceasta a explicat că tragerea la sorți este modalitatea prin care postul a revenit PNL.

”Ce mă recomandă pe mine este că am lucrat pe fonduri europene și faptul că în câteva luni la conducerea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici eu am reușit să fac rost de fonduri europene pentru prevederi din codul administrativ pentru care nu era alocat buget, în situația în care toate liniile de finanțare erau închise”, a spus Vijulie, potrivit edupedu.ro. 

De asemenea, Violeta Vijulie a subliniat că majoritatea locurilor sale de muncă au fost în mediul privat, că a avut foarte mulți ani firma sa cu care a lucrat numai pentru privat. Prim vice-președintele PNL a subliniat că nu a avut niciodată contracte cu statul și că, în paralel, a făcut politică, cu banii câștigați din privat cu care a trăit.

Care vor fi, însă, urgențele de care Violeta Vijulie se va ocupa la Ministerul Educației?

Aceasta a explicat că bugetul reprezintă o prioritate. Mai exact, a precizat că trebuie făcute toate eforturile pentru înmulțirea fondurilor de la bugetul de stat cu fonduri europene.

“Și prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) există posiblitatea de a accesa fonduri și mai există si fonduri de la Banca Mondială”, a punctat Vijulie. 

Viitorul secretar de stat a precizat că, deși nu a ajuns încă în instituție, a început să facă o listă cu toate sursele de finanțare de care ar putea să beneficieze educația prin intermediul Ministerului și că aceste fonduri trebuie îndreptate spre copiii care au probleme cu participarea la școală din pricina sărăciei, către copiii supra dotați, către pregătirea profesorilor, către infrastructura educațională, inclusiv la infrastructura de material didactic din interiorul școlii.

”Trebuie să trecem la școala multimedia, școala digitală prin care să aducem foarte multe cunoștințe într-un format mult mai prietenos pentru elevi. Și ne trebuie bani și pentru infrastructură, și pentru pregătirea profesorilor și pentru copii să participe la școală”, a afirmat Vijulie. 

270
Tagurile:
Ministerul Educației
Tematic
MEC, explicații despre disciplinele istorie și geografie
Secretar de stat în MEC: evaluări sumative imediat după vacanță
Învățătorii, vizați: schimbări la ciclul primar anunțate de MEC
Participarea lui Klaus Iohannis la Ziua Națională a României, 1 decembrie 2020

Unirea Principatelor Române este sărbătorită în acest an cu restricții din cauza pandemiei

9
(reînnoit 10:57 24.01.2021)
Mica Unire este sărbătorită astăzi prin ceremonii restrânse, cu respectarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei, spre deosebire de alți ani în care aveau loc evenimente publice cu public numeros.

BRUXELLES, 24 ian - Sputnik. Astăzi se împlinesc 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, dar în acest an manifestările în cinstea evenmentului sunt restrânse. Astfel, instituţiile de cultură din ţară marchează momentul aniversar prin piese de teatru, dar şi prin concerte, însă acestea sunt transmise mai mult online.

La Iași, ceremoniile vor debuta la ora 11.30, prin depunerea la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii a unor coroane şi jerbe de flori din partea partidelor politice, asociaţiilor şi altor organizaţii civice.

Intonarea Imnului naţional al României va precede serviciul religios programat la ora 12,00, ceremonie la care vor lua parte ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi PS Iosif Păuleţ, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iaşi.

După încheierea Te Deum-ului, va urma depunerea de coroane de către oficialităţi atât la monumentul din Piaţa Unirii, cât şi la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Biserica Trei Ierarhi, eveniment programat pentru ora 13,00 şi în cadrul căruia va fi săvârşită şi o slujbă de pomenire de către ÎPS Teofan.

Totodată, ieşenii sunt aşteptaţi la Ateneul Naţional unde se va juca duminică piesa de teatru "Povestea Unirii".

"A devenit deja tradiţie ca la Ateneul Naţional din Iaşi, în data de 24 ianuarie a fiecărui an, să se joace 'Povestea Unirii'. Aşadar, anul acesta, la 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, în Sala Mare de Spectacole 'Radu Beligan' a Ateneului veţi putea vedea un spectacol de teatru unic în ţară", a declarat managerul Ateneului Naţional din Iaşi, Andrei Apreotesei.

Tot pentru a marca Ziua Unirii Principatelor Române, începând cu ora 19,00, va putea fi urmărit în regim de live streaming, pe canalul de YouTube al Ateneului, un concert interpretat de Corul Marii Uniri, dirijor Andrei Fermeşanu, şi Corul de Copii al Municipiului Iaşi, condus de Raluca Zaharia.

La Timişoara, manifestările organizate cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române se vor desfăşura, într-un cadru restrâns, în faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie, unde este amplasat bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în timp ce mai multe programe culturale vor fi transmise online.

Vor fi depuse jerbe şi la efigia de la Casa Cuza din Timişoara, unde principele a fost găzduit o noapte, în drumul său spre exil.

Teatrul pentru Copii şi Tineret "Merlin" a programat spectacolul online "Un vis împlinit", dedicat Unirii Principatelor Române din 24 ianuarie 1859, care va putea fi urmărit duminică de la ora 08.00, pe pagina de Facebook a instituţiei. Spectacolul este organizat în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş.

De asemenea, Centrul de Cultură şi Artă al judeţului va dedica Zilei Micii Uniri gala folclorică "Din suflet de român", transmisă în direct online de la ora 18.00, pe paginile de Facebook ale Ansamblului Profesionist Banatul şi a Asociaţiei ProDatina. Cu aceeaşi ocazie, Secţia Documentar-Periodice a Bibliotecii Judeţene Timiş "Sorin Titel" organizează o mică expoziţie din colecţia de carte veche şi periodice ce poate fi vizitată începând de luni. Intrarea este liberă, cu păstrarea regulilor de distanţare socială.

Și la Botoşani, aniversarea a 162 de ani de la Mica Unire vine cu o premieră pentru administraţia locală.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Doina Federovici, şi primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, vor depune, duminică, jerbe de flori la mormântul revoluţionarului paşoptist Nicolae Pisoski, cel care l-a propus pe Alexandru Ioan Cuza pentru a fi domnitor al Moldovei.

Monumentul funerar al lui Nicolae Pisoski se află în Cimitirul Eternitatea din municipiul Botoşani. De asemenea, autorităţile din Botoşani vor depune, duminică, coroane de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din faţa sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Totodată, Orchestra Populară "Rapsozii Botoşanilor" va susţine un concert special dedicat Zilei Unirii Principatelor Române.

Concertul "Unire-n cuget şi-n simţiri" va avea loc de la ora 15,00, în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor "Nicolae Iorga" din municipiul Botoşani, putând fi urmărit online pe contul de Facebook al orchestrei.

Pe scenă vor evolua soliştii de muzică populară Sofia Vicoveanca, Daniela Condurache, Laura Ştefănescu-Potoroacă, Elena Mândrescu, Petronela Rusu, Alina Huţu, Constantin Petrescu şi Loredana Călin.

"Pe toţi iubitorii de folclor şi pe toţi cei ce simt româneşte îi invităm să fie alături de noi, online anul acesta, cu speranţa că ne vom reîntâlni în sala de spectacole cât de curând", a declarat managerul Orchestrei "Rapsozii Botoşanilor", Dan Doboş.

Accesul publicului în sala de spectacole va fi permis doar în funcţie de situaţia epidemiologică de la nivelul municipiului Botoşani şi în limitele prevăzute de normele sanitare.

În deschiderea spectacolului, muzeograful Gheorghe Median va vorbi despre importanţa istorică a zilei de 24 ianuarie.

Și primăria Municipiului Focşani va marca aniversarea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub motto-ul "Focşani, Oraş al Unirii".

Duminică, de la ora 10,00, la Catedrala "Sf. Cuvioasă Parascheva", va avea loc un Te Deum oficiat de ÎPS Ciprian, episcopul Buzăului şi Vrancei, iar de la ora 12,45, în Piaţa Unirii, se va desfăşura un minirecital susţinut de Ansamblul Folcloric "Ţara Vrancei", urmat de un ceremonial militar organizat de militarii Garnizoanei Focşani.

Duminică seara, de la ora 18,00, la Sala Balada din Focşani, 20 de cupluri care au împlinit 50 ani de căsătorie vor fi premiate de primarul Cristi Valentin Misăilă, iar de la ora 18,30 va avea loc tradiţionalul concert susţinut de Orchestra de Cameră "Unirea" a Ateneului Popular "Maior Gh. Pastia".

De asemenea, la Galați, Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard" a programat pentru Ziua Micii Uniri spectacolul "Crai Nou", ca redifuzare a reprezentaţiei care a avut premiera pe 1 decembrie 2018, pe scena lirică gălăţeană.

Spectacolul "Crai Nou", producţie a Teatrului Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard" Galaţi, poartă semnătura regizorului Adrian Mărginean, alături de cele ale scenografului Andreea Săndulescu şi maestrului de balet Gabriela Gegea.

Spectacolul "Crai Nou" va fi difuzat online, pe pagina de Facebook a instituţiei, duminică, de la ora 19,00, conform normelor impuse de autorităţi privind prevenirea răspândirii COVID-19.

La Sibiu, spectacolul "Sarea în bucate", o adaptare după basmul cules de Petre Ispirescu, în regia Mihaelei Grigoraş, va fi prezentat duminică, la Teatrul pentru Copii şi Tineret "Gong" Sibiu, evenimentul fiind programat special pentru a marca Ziua Unirii Principatelor Române.

"Mica Unire din 24 ianuarie 1859 a fost primul pas spre România de azi. Suntem bucuroşi să marcăm această sărbătoare naţională printr-o poveste populară despre dragoste, în diferitele ei forme", a declarat managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret din Sibiu, Adrian Tibu.

Spectacolul, cu o durată de 50 de minute, are peste 200 de reprezentaţii la Sibiu, cât şi în Azerbaidjan, India, Spania şi SUA şi este recomandat copiilor cu vârsta peste 5 ani.

Accesul publicului se face pe baza biletelor puse în vânzare online, în limita a maximum 30% din numărul de locuri disponibile.

9
Tagurile:
Unirea
Tematic
Unioniştii organizează un marş la Chişinău pentru Unirea cu România
Lavrov: Rusia este gata să contribuie la unirea celor două state
Pavel Filip - declarație șoc în presa străină despre unirea Moldovei cu România
Sondaj devastator, PSD zdrobește - Opoziția vrea unirea eforturilor!
Bucureștiul marchează împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române

Загрузка...
Спецпроект Обучение планшетной грамоте для людей старшего возраста в Москве

Cum facem bani cu ajutorul rețelelor de socializare?

127
(reînnoit 17:52 23.01.2021)
Vadim Cușnir, manager al comunității Social Media în Culise, a vorbit în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal” despre tehnicile eficiente de promovare a startup-rilor pe rețelele de socializare.
Cum să facem bani cu ajutorul rețelelor de socializare?

Utilizate eficient, rețelele de socializare ne ajută să vindem un produs, să facem mai mulți bani sau să devenim renumiți. Pentru aceasta este suficient să aplicăm simple tehnici de marketing, să transmitem mesaje coerente și ingenioase și să avem răbdare. Despre pașii care trebuie urmați, în acest scop, a vorbit în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, Vadim Cușnir, manager al comunității Social Media în Culise.

Persoanele care încep afaceri mici sunt încurajate să facă, periodic, live-uri pe rețelele de socializare. Această tehnică atrage atenția publicului care, ulterior, va solicita sau va recomanda produsul sau serviciul promovat.

”Există așa o persoană care se numește Corina. Ea face cursuri de engleză. În decurs de jumătate de an a devenit cunoscută în Chișinău datorită live-rilor pe rețeaua de socializare. O dată în săptămână ea făcea un live și vorbea despre activitatea ei. În prezent, ea este tăguită de fiecare dată când cineva se interesează despre cursuri de limba engleză. Ce a ajutat-o pe ea? Faptul că făcea constant live și vorbea despre activitatea ei”, a povestit Vadim Cușnir.

Storytelling este o altă tehnică de promovare eficientă a unei activități pentru rețelele de socializare. Aceasta reprezintă o poveste despre activitatea unei persoane sau instituții, relatată simplu și captivant.

”Povestești de ce ești implicat în această activitate. Vorbești despre dificultățile prin care ai trecut, cu ce provocări te confrunți și care este feedback-ul clienților. Este cea mai ușoară metodă de a atrage atenția. Textul trebuie să fie scurt și să respecte acea structură predată în școală:  introducere, cuprins și încheiere. Începutul unui storytelling trebuie să fie captivant. Fie începem cu un citat, fie cu o întrebare. Iar în text trebuie să se regăsească mesajul din citat sau răspunsul la întrebare”, a precizat Vadim Cușnir.

Ce greșeli trebuie evitate în procesul de promovare a unei afaceri pe rețelele de socializare aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

127
Tagurile:
Rețele de socializare, Bani

Загрузка...
Klaus Iohannis

Mesajul președintelui Iohannis cu ocazia Unirii Principatelor

9
(reînnoit 11:22 24.01.2021)
Președintele României Klaus Iohannis a transmis cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române un mesaj în care vorbește despre trecutul și viitorul României

BUCUREȘTI, 24 ian - Sputnik. Președintele Klaus Iohannis a adus în mesajul său un omagiu triumfului idealului Unirii Principatelor Române din 1859, vorbind despre simbioza politică și socială cu adevărat istorică prin care poporul și elitele vremii și-au impus țelul în interiorul și în afara granițelor: unitatea românilor din cele două Principate, Moldova și Țara Românească.

”Acest moment strălucit nu s-ar fi putut înfăptui fără contribuția decisivă a unei personalități remarcabile. Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Moldovei și al Țării Românești, a fost un eveniment gândit cu iscusință de cei din interiorul și din afara statului, români devotați și prieteni străini care au susținut nobilul ideal al Unirii”, a transmis Iohannis.

Iohannis a adăugat că reformele care au urmat au pus bazele unui proces ireversibil de sincronizare și armonizare a spațiului politic și social românesc cu cel european.

”În doar câțiva ani de mandat, Alexandru Ioan Cuza a edificat osatura instituțională, administrativă și juridică a statului român modern prin adoptarea unui nou Cod Civil și prin impunerea împărțirii atribuțiilor administrative la nivel central și local, fiind, totodată, și inițiatorul unor ample reforme agrare și fiscale, precum și al unui pachet de legi dedicat învățământului românesc”, se arată în mesajul președintelui.

Iohannis și-a strecurat programul său ”România Educată” în mesajul despre Unire, spunând că moștenirea lăsată de arhitecții Unirii din 1859, deopotrivă instituțională și simbolică, reprezintă temelia solidă pe care să continuăm modernizarea României, una dintre direcțiile majore fiind consolidarea învățământului românesc, care să ofere o educație accesibilă și performantă.

”De aceea vă invit, dragi români, să facem din proiectul „România Educată” unul dintre pilonii centrali ai următorilor ani. Este o datorie a celor de la guvernare, a dascălilor, a întregii societăți”, a reîncălzit Iohannis ciorba unui proiect din care nu s-a concretizat deocamdată nimic.

Iohannis a mai spus că este necesară depășirea centralismului administrativ pe care l-a catalogat drept un veritabil obstacol în calea modernizării actuale a României.

”Avem nevoie de o nouă paradigmă a descentralizării, care să încurajeze eficiența prin delegarea mai multor sarcini către administrațiile locale, care cunosc mai bine nevoile cetățenilor și pot rezolva problemele din regiunile defavorizate ale României. În plus, politizarea instituțiilor, o practică toxică și de notorietate în societatea noastră, nu poate să ne ofere nimic bun în viitor, iar soluția este să lăsăm meritocrația să iasă la suprafață”, a mai spus Iohannis.

Iohannis a comparat apoi Mica Unire cu apartenența României la UE și la NATO, spunând că așa cum în lipsa unui crez unionist cele două Principate nu ar fi devenit un singur stat, fără principiile democratice care au călăuzit drumul spre integrarea euro-atlantică nu se poate întări instituțional statul pe mai departe.

”Cea mai prețioasă lecție a paginilor vii de istorie de la momentul Unirii din 1859 este cea a unității și a solidarității, atât de frumos exprimată în imnul Unirii Principatelor: „eu ți-s frate, tu mi-ești frate!”. Indiferent de obstacole, atât timp cât ne dorim cu toții o Românie mai bună, vom putea să ne atingem țelul dacă rămânem uniți și avem ca deziderat binele întregii națiuni”, a mai spus Iohannis în mesajul său de Unirea Principatelor.

9
Tagurile:
Klaus Iohannis
Tematic
Situație încordată, Iohannis convoacă din nou miniștrii
Iohannis, ”implicat” în vaccinare: formalisme și truisme
ACUM: Iohannis a convocat miniștrii – are o zi dificilă!

Загрузка...