BUCUREȘTI, 4 ian – Sputnik. Anul 2021 vine cu restricții materiale pentru bugetari, care vor fi nevoiți să își chivernisească veniturile pentru a nu ajunge în situația de a rămâne fără bani.
Și aceasta pentru că bugetarii nu vor mai beneficia de o serie de majorări anunțate în 2020 și nici de o serie de avantaje de care s-au bucurat până acum, deoarece în 2021 nu va exista nici o creștere salarială.
Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 226/2020, salariile bugetarilor vor fi înghețate, nu este prevăzută nici o majorare.
Începând din luna septembrie a anului viitor, salariații din sistemul de învățământ nu vor primi majorarea promisă încă din septembrie 2020. Este vorba despre o nouă amânare.
La rândul lor, vor fi înghețate și salariile demnitarilor, iar sporurile, indemnizațiile, compensațiile, primele și alte elemente de salarizare a bugetarilor rămân la nivelul din decembrie 2020;
Indemnizația de merit din Legea 118/2002 se menține și în 2021 la valoarea de 6.240 de lei, notează dcbusiness.ro.
Începând cu 1 ianuarie 2021, nu se va mai acorda indemnizația suplimentară de care au beneficiat profesorii universitari din cadrul facultăților de medicină și farmacie, care lucrează și în spitale, fie ele de stat sau private.
De asemenea, indemnizația de hrană a fost înghețată la valoarea din 2020.
În ceea ce privește voucherele de vacanță, valoarea acestora se menține în cuantum de 1.450 lei și nu se aplică prevederile privind indemnizația de vacanță.
BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik. Într-un studiu publicat marți, 19 ianuarie, în revista americană Journal of Clinical Investigation, cercetătorii de la Universitatea Yale (Connecticut) au arătat că lipsa unui anumit acid gras din organism ar putea provoca o reacție anormală a sistemului imunitar, ducând la scleroză.
Această boală autoimună duce la deteriorarea sau chiar distrugerea fibrelor sistemului nervos central și încă nu s-a găsit până acum un tratament. Oamenii care suferă de această boală au în comun faptul că nu au niveluri normale de acid oleic, spun cercetătorii.
O soluție simplă este disponibilă pentru a evita dezvoltarea acestei boli: consumul în cantitate suficientă de alimente bogate în acest tip de acid gras. Acesta se găsește în uleiurile pentru gătit, în carne, brânză, nuci, paste, lapte sau chiar măsline.
Potrivit studiului, lipsa acidului oleic duce la pierderea senzorilor metabolici care activează celulele T. Celulele T joacă un rol esenţial în sistemul imunitar, ajutându-l să răspundă la bolile infecțioase. Fără efectul suprimant al celulelor T, sistemul imunitar începe să atace celulele sănătoase din sistemul nervos central.
Mai mult, atunci când cercetătorii au injectat acid oleic direct în țesutul gras al pacienților cu scleroză multiplă, nivelul lor de celule T a crescut. Totuşi, ei spun că trebuie făcute mai multe cercetări pentru a confirma că acidul oleic poate salva viețile acestor pacienți.
BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Muzicianul și regizorul sârb Emir Kusturica a declarat agenției RIA Novosti că planifică să se vaccineze împotriva coronavirusului cu preparatul rusesc “Sputnik V”.
Anterior, premierul sârb, Ana Brnabić, a anunțat că Serbia așteaptă să primească în viitorul apropiat 500 de mii de doze ale vaccinului „Sputnik V”. Prima partidă de 2,4 mii de doze a fost adusă din Rusia în Belgrad pe 30 decembrie 2020. În prezent, preparatul este supus unei proceduri de obținere a unei autorizații permanente pentru utilizarea în țară.
“Vreau să-mi administrez vaccinul „Sputnik V”, pentru că consideră că e cel mai bun vaccin. Ea are la bază ceea ce au și alte vaccinuri, pe care le-am primit când eram copii. Cred că acest lucru cel mai bun”, a declarat Kusturica.