Cupe cu șampanie

Toxiinfecții de Revelion: Nu călca pe grebla anilor trecuți

36
(reînnoit 08:22 31.12.2020)
Sănătatea trebuie prețuită, dar cărbunele activat și bicarbonatul de sodiu sunt două remedii salvatoare la care apelează frecvent moldovenii de sărbători. În toxiinfecțiile grave – atenție! – urgența trebuie chemată neapărat.

CHIȘINĂU, 31 dec – Sputnik. Anual, în noaptea de Revelion sau dis-de-dimineață în anul nou, zeci de chișinăuieni cu toxiinfecții alimentare solicită ajutorul echipajelor medicale urgente.

Cadouri de revelion
© Sputnik / Мирослав Ротарь

În timp ce unii se aleg cu probleme după ce au mâncat prea mult, au combinat în mod nefericit produsele alimentare ori au consumat alimente păstrate inadecvat, alții ajung să sufere din cauza consumului de alcool în exces. 

Și la acest final de an, autoritățile medicale, dar și Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) au venit cu mesaje în care-i îndeamnă pe oameni să-și aleagă cu mare atenție preparatele pentru mesele de Revelion și Crăciun, să le păstreze adecvat și să le consume cu discernământ.

Spitalele sunt pline acum cu pacienți cu COVID-19. Moldovenii sunt îndemnați să manifeste mare cumpătare pentru că, în această perioadă a pandemiei, este nu doar dureros să-ți afectezi sănătatea organismului, dar și deosebit de riscant să te pomenești pe coridoarele spitalelor suprasolicitate din cauza noului coronavirus.

Riști să fii internat cu toxiinfecție alimentară la spital, dar să te infectezi acolo de COVID-19 – este avertismentul medicilor. 

Totuși, în cazul unei toxiinfecții alimentare severe, oamenii sunt sfătuiți să cheme „Urgența” și să facă investigațiile recomandate de medici.

Specialiștii de la „Rosspotrebnadzor”, citați de Sputnik, subliniază că este contraindicat consumul de vodkă în cazul toxiinfecției alimentare: tăria va compromite „tabloul clinic”, iar medicul nu va înțelege dacă problema a fost provocată de excesul de alcool sau de produsele alterate.

În plus, subliniază specialiștii în alimentație ruși, vodka nu omoară microbii din stomac.

Remedii populare: bicarbonat de sodiu și cărbune activat

Atunci când au arsuri la stomac (aciditate sporită) moldovenii apelează cel mai frecvent la bicarbonatul de sodiu dizolvat în apă fierbinte, iar în cazul unor intoxicații alimentare – la cărbunele activat.

Sunt remedii moștenite de la generațiile anterioare și care și-au demonstrat eficiența.

Atât doar că remediile trebuie utilizate corect.

„Da, oamenii cumpără în preajma sărbătorilor cărbune activat, dar avem și preparate moderne, cu o acțiune mai complexă, ce pot fi administrate în cazul toxiinfecțiilor alimentare și pot fi cumpărate fără rețetă. (...) Asemenea preparate sunt procurate de sărbători și de persoane care admit că pot consuma la masă mai mult alcool decât ar fi cazul”, i-a povestit corespondentului Sputnik Ecaterina, angajată a unei farmacii din Chișinău.

„Atunci când administrăm cărbunele medicinal, trebuie să ținem cont neapărat de masa corporală: de exemplu, o pastilă de 250 mg la fiecare 10 kilograme din greutatea corporală a pacientului”, a precizat interlocutoarea.

Cât privește utilizarea bicarbonatului, farmacista a spus că este o metodă „clasică”, dar că acum există pe piață o gamă vastă de antiacizi eficienți. 

Este important să reținem: bicarbonatul de sodiu (NaHCO3) trebuie dizolvat în apă foarte fierbinte (peste 65°C), pentru că doar astfel se degajă bioxidul de carbon (CO2) și se obține o soluție bazică, alcalină – carbonatul de sodiu (Na2CO3).

Prin dizolvarea sodei de mâncare în apă rece sau caldă rezultă doar o soluție cu o sare, bicarbonatul de sodiu făcând parte din categoria sărurilor.

De regulă, o linguriță sau o jumătate de lingurăță de pulbere de bicarbonat de sodiu se dizolvă în 200-250 ml de apă fierbinte, amestecându-se rapid cu o linguriță, până se degajă bioxidul de carbon.

Dacă e nevoie ca soluția să fie folosită imediat, soda de mâncare poate fi dizolvată în 100 ml de apă fierbinte, după care se adaugă apă rece.

De multe ori, în articole despre beneficiile consumului de bicarbonat de sodiu nu se explică modul corect de dizolvare a pulberii. Ca urmare, unii oameni ajung cu probleme la spital sau, în cel mai bun caz, procedurile sunt ineficiente.

36
Tagurile:
Revelion
Tematic
Carantină prelungită în Constanța: Restricții de Crăciun și Revelion
Revelion 2020: românii pleacă departe de țară. Locurile alese
Prognoza meteo pentru Revelion 2020: va ninge?
Polițist. Poliția română

Polițistul care coordonează activitatea anti-Covid, prins la chef în Centrul Capitalei

25
Ofițerul care coordonează activitățile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei la nivelul Poliției Capitalei a ajuns cercetat de Poliție după ce a fost prins la o petrece în Centrul Vechi.

BUCUREȘTI, 23 ian - Sputnik. Un comunicatul IGPR de astăzi anunță că polițiștii din cadrul Poliției Capitalei au depistat ieri seară, la un restaurant din Centrul Vechi, în interior, 27 de persoane, printre care și un ofițer de poliție cu funcție de conducere din cadrul Direcției Generale de Poliției a Municipiului București.

„Urmare a datelor avute la dispoziție, s-a dispus declanșarea cercetării prealabile față de ofițerul respectiv, pentru a se stabili existența sau inexistența unei abateri disciplinare și a vinovăției, sub aspectul încălcării îndatoririlor care revin profesiei de polițist, prevăzute de Legea nr. 360/2002, având în vedere că acesta este și desemnat, la nivelul Poliției Capitalei, să coordoneze activitățile specifice de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19”, se precizează în comunicat.

Mai mult, una dintre persoanele depistate la petrecere figura carantinată în județul Călărași, din data de 16 ianuarie, astfel că polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Oamenii legii au amendat 25 de clienți cu 17.500 de lei și au aplicat o sancțiune 5.000 de lei operatorului economic în incinta căruia au fost depistate persoanele.

Dincolo de tonul sec al comunicatului, faptele sunt mai grave. Astfel, polițiștii Sectorului 3 au descins aseară la Hanul lui Manuc surprinzând o petrecere în interior, interzisă în această perioadă, la care participau șefi din Poliția Capitalei și procurori.

Oamenii legii au numărat 27 de persoane care consumau alcool în interior, iar printre aceștia se aflau comisar-șef Radu Gavriș, director general adjunct al Poliției Capitalei, împreună cu Ioan Costel, Alexandru Solatan și procurorii Florin Baran Florin și Codruț Popoiu de la Parchetul Tribunalului București.

25
Tagurile:
COVID-19, polițist
Tematic
Covid 19 a ucis mai mulți americani decât al doilea război mondial
Putin și șeful Consiliului UE au discutat despre lupta comună împotriva COVID-19
UE cere evitarea călătoriilor între țările membre din cauza noilor mutații ale Covid 19

Загрузка...
Anti fumat

Alimentele care te ajută scapi de fumat

132
(reînnoit 13:12 23.01.2021)
Cei care au hotărât să renunțe la fumat trebuie să ia în considerație faptul că pentru a scăpa de dependența de nicotină, trebuie să grăbească procesul de curățire a organismului de toxine.

BUCUREȘTI, 23 ian— Sputnik. Persoanele care dorec să scape cât mai rapid de dependența de nicotină, trebuie să grăbească procesul de curățire a organismului de toxine.

Potrivit specialiştilor, poftele pe care le resimt persoanele care renunţă la fumat se împart în două categorii: pofte fizice şi pofte psihologice.

Poftele fizice sunt reacţii ale organismului ca urmare a lipsei de nicotină, care se pot manifesta prin anxietate şi o uşoară tensiune la nivelul gâtului sau stomacului.

Poftele psihologice sunt declanşate de evenimentele de zi cu zi, cum ar fi o sarcină dificilă la job, o ceartă cu iubitul sau traficul blocat. Activităţile precum şofatul, mâncatul şi băutul de cafea sau alcool pot, la rândul lor, să dea naştere unei reacţii de „poftă de ţigară”, deoarece sunt percepute ca activităţi relaxante.

De aceea, persoanele care au hotărât să renunțe la fumat trebuie să ia în considerație faptul că pentru a scăpa de dependența de nicotină, trebuie să grăbească procesul de curățire a organismului de toxine.

Iar pentru a scăpa mai rapid de această dependență, specialiștii vin cu o listă de alimente care vor ajuta la restabilirea organismului într-o perioadă mai scurtă de timp.

Broccoli

Bogat în vitaminele C şi B5, broccoli elimină nicotina din organism. 

Portocale 

Fumatul scade nivelul de vitamina C din organism iar consumul de portocale va readuce această vitamină în corpul tău. 

Suc de morcovi 

Dacă fumezi o ţigară, nicotina va rămâne în organismul tău preţ de 3 zile. Vitaminele A, C, K şi B din sucul de morcovi elimină nicotina. 

Spanac 

Conţine acid folic, iar despre nicotină se ştie că duce la crearea unui deficit de acid folic. 

Kiwi 

Te vitaminizează şi ajută la eliminarea nicotinei.

Apă 

Fumatul deshidratează organismul. Studiile dovedesc că este mai uşor să renunţi la fumat dacă începi să consumi mai multă apă.

132
Tagurile:
alimente, Fumat

Загрузка...